ok, očito netko treba napisati nešto pametno u ovom topicu, so it might as well be me.
priča o kujici u suvremenoj srbiji ide ovako. kujica dolazi od 'bitch', što je za u crnačkoj hip hop kulturi i gangsta rapu mizogini način oslovljavanja žena. naravno, tu mislim na hip hop osamdesetih, devedesetih i djelom nultih godina, s obzirom da se i unutar te (pop) kulture odavno krenulo raspravljati o ženomrzačkim stavovima i svemu tome, čega je 'bitch' jedan od ključnih označitelja, te su se stvari, kao i sa homofobijom u hip hopu, počele mijenjati. između ostaloga i kroz prisvajanje riječi 'bitch' od žena u hip hopu, čime se donekle mijenja i značenje i kontekst takvog nazivlja. primjer da se riječima kroz tzv. obrnuti diskurs mogu izmijeniti značenja, da ih se iz uvreda može prebaciti u pozitivan, pa i emancipatorski kontekst su npr. 'queer' i u njemačkom govornom području 'schwul'. nisam siguran je li 'bitch' prošla takav put unutar hip hopa, no siguran sam da je on iz muzike crnačkih geta SAD-a postao globalni fenomen, koji je eto stigao, zahvaljujući globalizaciji i internetu itd., sve do srbije, gdje se onda preuzela i prevela ta terminologija.
najjednostavnije rečeno, danas se djevojke u srbiji međusobno nazivaju kujicama jer su tako u getima od osamdesetih neki crnci nazivali žene.
vrijedi dodati i očite stvari poput toga da su većina ljudi idioti i ovce, bez svijesti o društvenim procesima i kontekstima, te da u kapitalističkom konzumerizmu idiotske mase doista slijepo slijede ove i one kapitalistički dirigrane trendove, pa bih prije pretpostavio da je većina djevojaka danas u srbiji koja koristi taj sleng glupa stoka, a ne netko tko razumije išta od toga što govori, što to znači, otkud je došlo, kako se mijenja unutar različitih društveno-političkih konteksta itd. ukratko, sumnjam zasad u emancipatoorski potencijal 'kujice' u aktualnom srbijanskom kontekstu. ali moguće je da sam u krivu. štajaznam, koliko tih 'kujica' istovremeno misli da je abortus grijeh? koliko ih misli da je muž glava obitelji? itd.
dodao bih i detalj za razmišljanje o konceptu obrnutog diskursa. ok, sa 'queer' i 'schwul' je odlično uspjelo, no što ako uzmemo riječ 'ustaša' ili naci'? jesu li to riječi koje doista vrijedi 'spašavati' na taj način? je li i 'kujica'? može li se i treba li se svaka riječ osloboditi svojeg negativnog konteksta? je li sljedeća bitka da se nazivanje žena kokošima pretvara u nešto pozitivno?

i dodao bih još kako sam svjestan značenja jezika u društvu, ali i dalje mislim da postoje važnije no i mnogo teže borbe u vezi raznih strukturalnih diskriminacija i nepravdi, te me inzistiranje na terminologiji i lingvistici kao vrhuncu politike prilično nervira.