Speculum Columbae napisao:beskoristan na ovom svetu i da moje misli nikome nisu bitne.
Beskorisnost i nemoć su mi stari drugari. To je i jedan od najgorih začaranih krugova. Ubediš sebe da si nemoćan ili nesposoban, onda se ponašaš kao da si nemoćan (jer kako bi se drugačije ponašao ako si već takav

), daješ sebi tako potvrdu da si nemoćan i tako se vrtiš i vrtiš, a nikako da ti se zavrti u glavi i da staneš.
Speculum Columbae napisao:
I za razliku od Katengl-ovog iskustva, moram da priznam da meni umetnička dela i filozofija (osobito antički tragičari, koji su mi u opisu posla) pomažu da podnesem svoje stanje
Meni je to pomagalo privremeno. Čitao svakakve filozofe, pisce, pesnike, ponekad u ushićenju vikao, "To je to!", da bih se posle nedelju dana ponovo vratio na staro. I čak i kad bih racionalno potpuno shvatio i prihvatio to što čitam, emocionalno bi to bilo samo kratkotrajno zavaravanje. Hoću reći, nisam bio u mentalnom stanju da išta od toga stvarno prodre do mene, tako da mislim da je super što kod tebe to nije slučaj. A umetnost, tu se nisam čak ni zavaravao, muzika me je jako često toliko razdraživala da sam skoro i prestao da je slušam, a violinu jedva da sam pipnuo četiri godine.
Hys. napisao:@ Katengl
Kod mene je obrnuto (ako sam dobro razumela) - kod mene su te realne teskoce izazvale stres (ocekivano) i posto moj mogu reci zdravorazumski pristup problemima nije uspeo da ih resi (sa svakom godinom novo sranje i novo dovijanje za naci resenje,i tako vec punih 8 godina) na kraju sam dosla do tog momenta a el ja koji krc treba da budem neki buda i prihvatim ova neresiva sranja.
Kod mene je to tada izazivalo svašta loše, a i kasnije (flashbackovi, očajanje, unutrašnje cepanje). Promena je nastala skoro, ali to je sve preduga priča za forum. Hteo sam reći da sam iz toga što se dešavalo pre 5, 10, 12 godina izvukao neke jako bitne zaključke, a jedan od tih je to pomirenje i prihvatanje nesigurnosti. E, tad sam prestao da se sećam samo teških trenutaka iz tog perioda i počeo da gledam celinu, koja je bila mračna, ali ne potpuno crna i tada sam krenuo napred. Dakle, nije se ništa promenilo dok je to trajalo, ali da sam tada imao nekoga da me usmeri i pokaže mi gde grešim, ubeđen sam da bi mi bilo mnogo lakše. Komplikovano za objasniti ovako, ne znam da li sam razumljiv.
Hys. napisao:
Kad moras da platis racune onda moras da ih platis. E sad, ako ne mozes, onda moras da nadjes jako inventivan modus operandi u kome neces osecati anksioznost. Onaj u kome to mozes da podneses.
Dopada mi se to sto si napisao, i ma koliko primenljivo ili ne na moju konkretnu situaciju, imacu to na pameti 
Kapiram, postoji razlika između spoljašnjih i unutrašnjih ultimatuma. A sada opet REBT.

Oni kažu da je bitno odvojiti praktični problem od emocionalnih posledica (mada bi rekli i da te posledice nisu posledice problema, nego tvojih uverenja i da su samo isprovocirane tvojim problemom). Ako je praktični problem nerešiv, onda je bar moguće srušiti unutrašnje iracionalne konstrukcije, koje ti nikako ne mogu pomagati u rešavanju tog problema. Neko olakšanje sigurno možeš naći. Mislim, meni cilj nije da više nikad ne osetim depresivnost, kad tako postaviš stvari, to je nedostižno. Cilj mi je da mi bude bolje, korak po korak, pa ponekad i unazad ako se desi, spreman sam i na to. Sve ili ništa ne funkcioniše kod ovakvih stvari, nažalost.