Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Forum za pripadnike manje vidljivih delova populacije.
Transrodno, Interseksualno, Aseksualno, Queer, ...

Moderatori: Hys., Moderators

Korisnikov avatar
By Macan86
Ovako...Imam 28god.rođen sam žensko,ali se definitivno nisam tako osećao nikada.Nekako mi je od uvek bilo prirodnije da se ponašam kao decko nego kao devojčica.O sebi uvek razmišljam a ponekd i govorim u muškom rodu(mada izbegavam jer me uglavnom svi zajebavaju zbog toga).Živim u malom mestu gde me svi gledaju kao vanzemaljca zato što se ne oblačim i ne ponašam ženstveno.Povezujem grudi još od kad su počele da rastu,nosim unisex odeću...Ali nosim dugu kosu(volim dugu kosu i to je to)...Ali(ako ignorišermo kosurinu) najveću zabunu u celoj priči stvara ta činjenica da me privlače momci,i po čhatovima se predstavljam kao gay dečko(jer nekako tako i doživljavam sebe).
Godinama želim da promenim pol,ali nisam siguran kako cela procedura oko toga ide,a i nisam siguzran da da li bi neko to u mom slučaju shvatio za ozbiljno.
Korisnikov avatar
By Zvonki
Pre nego sto pocnu negativni komentari i izmejavanje,moj savet ti je da odes kod strucnjaka za to,neko ko je psihoterapeut pa da razgovaras sa njim o tome(ne kazem da si lud ili bolestan),ovde sto ljudi sto cudi i niko ti ne moze bas reci tacno "e uradi to i to i super"
Korisnikov avatar
By blenta
ako se osecas i ponasas i predstavljas kao gej decko, onda si gej decko
nema potrebe da ti iko drugi govori ko si i sta si

dobrodosao, mislim da ima neka slicna tema, ali nisu bas ceste.... mozda ima neko ko je u slicnoj situaciji
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
Odevaj se i ponašaj se i predstavljaj se kako god da tebi najviše prija. I nije bitno kako ćeš sebe da definišeš, i nema potrebe da se smestiš u neku 'kategoriju', prosto budi svoj.
Ako želiš da promeniš pol, porazgovaraj sa psihijatrom. Shvatiće te ozbiljno, ne brini. :) Pomoći će ti da raščistiš stvari u glavi, i uputiće te na dalju terapiju - hormoni i operacije promene pola. :) Naš hirurški tim je jedan od najboljih u svetu, verovao ili ne! A, srećom, sada je operacija, ako se ne varam, pokrivena zdravstvenim osiguranjem. Srećno, Macane86!

E da, što se tiče male sredine u kojoj te svi gledaju kao vanzemaljca - gledaj da što pre počne da te boli kurac šta će malograđanstvo da misli. Devedeset odsto populacije ne zna ništa drugo no da tračari, popuje i morališe - i to bez ikakvog osnova, no zato što su nezadovoljni svojim životima. :)
Korisnikov avatar
By bas bleu
eksli, mozda je njemu bas bitno da sebe definise. neki ljudi nalaze potvrdu i utehu i prihvatanje sebe u cinjenici da su nesto. nekada moras prvo da definises sebe da mogao da prevazidjes lejbl.

sounds like you are a transgendered gay man. :)
Korisnikov avatar
By Macan86
hvala narode...Izgleda da ču uzeti uput pa kod čika psihića...mada nisam siguran tačno kad ću,za to tek treba da skupim mu...ovaj hrabrosti.

A to šta sam pitao za to šta sam je zato što dosta ljudi s kojima sam razgovarao do sad su pokušali da me nabeda da sam samo iztripovao da sam trans čim me privlače momci,i da bih trebao da se manem ćoravia posla...
Korisnikov avatar
By Anhedonie
to sto na internetu, mestu gde mozes da budes sta god pozelis, ti odaberes da budes gej decko verovatno znaci da zelis da budes gej decko. to sto te privlace momci ne mora da znaci nista. seksualnost i sex (rod, pol) nisu uslovno povezane, mozes da budes bilo sta i da te bilo sta privlaci, i sve je to ok.

a oko procesa, za to je najbolje da se obratis psihijatru, oni ne odbacuju ljude.

a ljudi su uglavnom navikli da se stvari ne menjaju i prosto teze da sve ostane onako kako je bilo. oni te ne shvataju za ozbiljino jer nisu u stanju da zamisle takvu promenu. mani se tih ljudi, mene je gomila ljudi ubedjivala da sam se istripovao da sam gej kad sam im rekao. to su njihovi problemi, tvoje je da budes ti bez obzira na to sta drugi pricaju.
By Kragi
Macane86:

Transrodnost nije isto sto i sexualna orijentacija i to su dva razlicita pojma.
Sexualna orijentacija varira i kod transrodnih osoba kao i kod ostalih.
Tako da - ne slusaj budale i njihove glupe ideje.
Sve je ok. :D
Korisnikov avatar
By Madonna
Imamo moderatorku koja je rodjena kao muskarac ali je prosla taj put i danas je lezbejka :) tako da, procesljaj taj potforum, ima puno tekstova na tu temu
Korisnikov avatar
By Blady
Puno podrske u prihvatanju sebe, sve sto te zanima, imas ovde na forumu!
Korisnikov avatar
By Macan86
sutra konačno idem po uput za psihijatra,i da već jednom krenem s tim
Korisnikov avatar
By Macan86
ok...ovo sam hteo da pitam juče,ali pošto nisam imao vremena,pitam sad.
Da li su lekari opšte prakse pili mastilo ili šta je s njima? ja lepo objasnih čoveku da se ne osećam udobno u svojoj koži i da nisam zadovoljan svojim polom a on mi na uput kao razlog naveo šifru F41 Disordines anxiosi alii (što bi trbalo da bude anksiozno iporemećaj ili napadi panike...ili tako nešto...nisam baš siguran)? :zid:
Šta bi se desilo da odem s tim uputom kod psihijatra?I zašto mi je za ime k*rca to naveo na uputu?
Korisnikov avatar
By Macan86
ali zar nije treba da navede neku drugu šifru?
ok...najbolje bi bilo da mi iz iskustva neka trans osoba odgovori...kako je bilo u njihovom slučaju...jer ja sam skroz zbunjen
Korisnikov avatar
By Still
ćuti dobro dok ti nije dala F20 (šizofrenija) :kesa:
dala ti je realno najblažu dijagnozu F41... jer mora da ti napiše nešto kako bi ti dala uput za psihjatra... a ti ćeš već psihijatru da objasniš problem koji imaš :*

međutim, ja bih ti savetovala pre da ideš kod psihologa... jer je u državnim ustanovama psiholog pre osoba koja bi te savetovala i uključila u psihološke terapije... dok psihijatar najčešće nema vremena za to... on je lekar i daje lekove. Period koji provedeš kod psihijatra traje oko 15ak minuta... (prvi put je najduže), dok kod psihologa razgovaraš dosta duže... i do 2sata.
Korisnikov avatar
By Macan86
hmmm...sa ovim uputom predpostavljam da ne mogu kod psihologa?
Ja objasnio lekaru šta me muči,on mi odštampao uput i aj zdravo...To je od prilike bilo to xD
Mada,sa vedije strane mogao je stvarno da protumači sve pogrešno pa da mi lupi neku dijagnozu pa da me nacrni skroz
Korisnikov avatar
By Still
možeš da dobiješ uput i za psihologa... u stvari, obično prvo daju za psihologa, pa porazgovaraš sa njim, onda ako psiholog proceni da su potrebni i lekići napiše preporuku za psihijatra i ti ideš opet kod lekara opšte prakse po uput za psihijatra.
e sad, moguće je da će ti psihijatar dati neku dozicu lekića za depresiju... da ti popravi raspoloženje... ja bih iskreno uvek krenula prvo bez lekova... samo sa stručnim razgovorom... znači psiholog... ali, ni lekovi nisu ništa strašno, ja nikada nisam pila, ali znam ljude koji jesu... mogu i da pomognu, a mogu i da sjebu ako je loša količina... počinju da deluju posle 20ak dana... u svakom slučaju većina može da stvori neki oblik zavisnosti.
Korisnikov avatar
By bern
odmorio sam mozak čitajući ovu temu. lijepo je vidjeti malo pozitovne energije.

srećno, macane. keep us posted.
By space_oddity
Joj, i mene obradovala ova pozitiva :)

Elem, kao što je neko napisao, da potvrdim, tu dijagnozu često daju lekari opšte prakse, čisto da napišu uput za psihijatra. ;)
Korisnikov avatar
By Macan86
blago meni,sura me čeka prvi razgovor...I hvata me neka čudna trema.Nešto i ne volim da mi neko čeprka po glavi,al izgleda da će mi baš opširno čekprkati sledećiš meseci...Dođe mi malo žao tog psihića kad malo razmislim o tome šta sve tu ima da se izkopa xD
Korisnikov avatar
By Anhedonie
naravno da te hvata trema, mislim da bi svakoga. ali to ti je put kojim ces dobiti ono sto zelis tako da srecno i hrabro! <3
Korisnikov avatar
By emo_haos_
zaista si preduzeo nesto, svaka cast.
i srecno!
Korisnikov avatar
By Macan86
je*bu me u mozak da mi nadoknade godinu dana nedostatka sexa xD
zamislite ovo...
ja psihiću kažem da hoću da menjam pol a on guta knedlu,hvata dubok uzdah i pita me "hoćeš da menjaš pol da budeš šta?"
ja:"muško valjda...šta bih drugo mogao da budem kad promenim pol?"
psihić:"ahaaa...." opet guta knednulu,gleda me sav zbunjen,onako kao da nije siguran ko je od nas pao s marsa i kereće da me propituje o tomeod kad mi je došla ta ideja,pa ovo pa ono...i na kraju on meni:"Moram da ti dam uput za specijalistu u Beogradu,evo neću da navedem razlog zašto(kao čini mi neku uslugu),i daću ti bromazepam."
Ja:" A šta će meni bromazepam?"
Psihić:"Pa da ga piješ.Čisto malo za smirenje."
Ja:"ahaaaa...Ali ja nisam napet."
Psihić:"Nema veze."

oni dele te bromazepamčiće kao bonbone izgleda...al meni ne pada na pamet da gutam ta govna bez potrebe...ajde da stvarno ne mogu prirodno da se smirim pa mi treba tako nešto... :no: :no:
Korisnikov avatar
By Hys.
^ o boze.

odlicno si dočarao koliko su naši stručnjaci u proseku needukovani diletanti.
By Aven
šta da radim?

Izgleda da moram opet propovijedati kako psihijatar nikad ne bi trebao biti prvi izbor za stručnu pomoć. Zbilja ih malo ima veze sa psihologijom (čast izuzecima), prvenstveno su medicinari koji zaista dele te bromazepamčiće kao bonbone. :D

Probaj potražiti nekog dobrog psihoterapeuta. Internet bi trebao olakšati cijelu stvar. ;)

šta sam ja?

Po ovome što si napisao:

Spol (biološka determinanta) > žensko
Rod (psihološka determinanta) > muškarac
Seksualna orijentacija > homoseksualna

* * *

Btw, možda će ovo mišljenje biti malo kontroverzno :D, ali što više proučavam socijalnu psihologiju u kontekstu ove teme, čini mi se da je u dosta slučajeva operativna tranzicija spola opet na neki način udovoljavanje heteronomativnosti. Ljudima je bitno da ih društvo i po biološkim karakteristikama prepoznaje kao muškarce ili žene.
Ista stvar je i sa hermafroditima. Ispada da se ti ljudi, ako ih već roditelji po samom rođenju ne unakaze i odrede samovoljno spol, moraju pošto-poto nakon punoljetnosti odrediti kao muškarci ili žene i maltretirati s operacijama i hormonima. Srećom, u nekim državama ih sad priznaju kao treći spol.

Dakle, mislim da je uzrok problema opet u društvu kojem se pojedinac (ne)svjesno prilagođava. Odnosno, kada bi društvo priznalo identitet pojedinca, kao što je Macan86 lijepo priznat i prepoznat na ovom forumu kao gay muškarac, vjerojatno bi bilo puno manje potreba za operacijama, hormonima, tabletama i ostalim mučenjem.
Korisnikov avatar
By Macan86
mislim da sam već rekao da je meni uput za psihijatra dao lekar opste prakse pošto sam mu ja lepo objasnio šta me muči...ali ok,nema veze...
Meni se privatnik stvarno ne isplati,s obzirom da nemogu po pet šest meseci da nađm posao a i kad ga nađem ja radim po dva,tri meseca pa opet tako po pola godine ne mogu da ga nađem...a još treba i da skupim koju kintu sastrane. :zid:
By Aven
Yup, novac je najčešće prepreka za pokretanje puno procesa koji bi nam olakšali život.

Nisam u tvojoj koži, ali zajedničko nam je da većina ljudi unutar društva u kojem živimo ne priznaje i ne poštuje naš identitet.

Identificiraš se kao gay muškarac i to je to. Jedino što je ovdje upitno jest treba li ti zaista operativni zahvat, tj. promjena bioloških determinanti da bi bio zadovoljan i sretan u vlastitoj koži, ili je zapravo pozadina te želje zadovoljenje jedine priznate podjele društva na muški i ženski spol, a time i uklanjanje "vanzemaljac" percepcije okoline.

Vjerojatno bi to bilo ključno pitanje kojim bih se bavila da sam transrodna osoba prije nego bih počela uzimati hormone i otišla pod nož. Al' to je *što.bi.bilo.kad.bi.bilo* razmišljanje. Kad je bal, volim misliti da bih bila ponosan muškarac s vaginom. :D

Slika
Korisnikov avatar
By Macan86
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2652817#p2652817]Aven napisao:[/url]
Identificiraš se kao gay muškarac i to je to. Jedino što je ovdje upitno jest treba li ti zaista operativni zahvat, tj. promjena bioloških determinanti da bi bio zadovoljan i sretan u vlastitoj koži, ili je zapravo pozadina te želje zadovoljenje jedine priznate podjele društva na muški i ženski spol, a time i uklanjanje "vanzemaljac" percepcije okoline.
ne radi se tu samo o tome što se ne uklapam u podelu i što me drugi ne prihvataju za muško,već i to što meni lično,fizički nije to-to.Da nije to u pitanju najverovatnije bi mi bilo ok i ovako,i možda ne bih imao potrebu za nečim tako razičnim...i ne bih morao ni da se mačujem sa tim psihićem koji insistira da me časti bromazepamom.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!