[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2613840#p2613840]dr_kuper napisao:[/url]
Okolina ima veliki uticaj na sve to.
Imao sam par depresivnih epizodica, uglavnom uzrokovanih nekim razocaranjem, ali nisam osetio potrebu da povredim sebe. Kada sam u takvoj situaciji, biram da se povucem i pricam sam sa sobom, analiziram, rasclanjujem, sastavljam i tako u nedogled. Dugo sam bio okruzen ljudima koji su cinili da se osecam lose i bezvredno. To ne bih nazvao depresijom. Bolji naziv bi mogao biti ,,okruzenost kretenima''. U drustvu sam ja taj koji uvek nekog slusa i vazim za ,,jaku'' osobu, sta god to bilo. Osobe u depresiji nisu slabe i bas poludim kad mi neko kaze da se depresija desava slabim jedinkama.
Ne. Jedino sigurno je da se depresija ne moze desiti glupom coveku. Ovde bih jos smestio i dragocenu narodnu umotvorinu:,,Dok pametan pametuje, budala se nazivi.''. Ne znaci, naravno, da covek, da bi bio pametan, mora biti depresivan. Da ne kenjam mnogo...
najbliže nešto ovako. nepovoljni okolnostni uslovi za manje stresa i više sreće, ceo život. trebam li da pričam OPET, tja, pffff....
anksioznost kao reakcija na negativne, veoma stresne i nepovoljne vanjske faktore (sasvim normalna reakcija, ali loše je što ti stresni i nepovoljni vanjski faktori, na ovaj ili onaj način, perzistiraju) u mene, ne depresija iako liči na depresiju, depresija je samo popratna anksioznosti koja iscrpljuje.
no, hvala Bogu i naravi tj. prirodi tj. nauci tj. čitanju o anksioznosti, snosaVAM se s tim s više spoznaje i uspeha. pomaže što mi je jasno rečeno još davno da s obzirom na stresne nepovoljne okolnosti koje sam naročito imao i imam nesreću da ... imam, tek bolesno bi bilo da nemam anksioznost. e, tek to bi bilo neshvatljivo.
pomaže šta? meni moji interesi- sve u vezi geografije (geografija -- svi njeni aspekti, planeta ZEMLJA (ma, na stranu ljudi na momenat) i šta sve ima je čudestveno lepa i nepresušan izvor zanimacije, antropologija, lingvistika, meteorologija, istoriografije, enciklopedije, enciklopedije, enciklopedije, atlasi, eksploracije i putovanja, ....), dobra muzika, medicina (saznavati o oboljenjima i kako ih lečiti ili hendlati), kompjuteri i povezano, FIZIČKA AKTIVNOST (ne mora biti nikakva teretana ni sport ni takmičenje, već rekreativno trčanje, uz stepenice gore dole, duge, duge šetnje, uživati u prirodi, šumama, lugovima i gajevima, parkovima, hraniti veverice, patke, disati svež vazduh iliti zrak, ..... ), slike lepih pejzaža i lepih stvari kao npr. u temi Nešto lepo što baš fino postavljate lepe slike.
druženje s kompatibilnim ljudima, da, a koji nisu, radije sam. meni uvek draže biti sam (jer mi zapravo nikad nije dosadno), nego u lošem društvu.
izvinjavam se ako se slabo odnosim na većinu u temi. zaista, bilo kakvo samopovređivanje (sem kao umeren pušač jebenih običnih cigareta

) nikad niti sam činio, niti činim niti ću. žao mi je ako tu ne mogu da pomognem s nekim savetima jer jednostavno to mi je strano. ali imam jedan savet --- volite sami sebe i znaćete kako voleti i druge. budite nežni prema samima sebi, uvek znajte da ste vi ono malo dete s slike s nekih vaših 3 - 4 godinice koje se milo smehulji tek otkrivajući svet oko sebe. svi smo mi uvek i zauvek ta naša deca kojima trebamo ponekad biti sami sopstveni roditelji i najbolji prijatelji. ponekad nam to niko drugi ne može biti već sami sebi samim sebi.