Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Biram da bojkotujem

Biracko pravo
6
60%
Biracka obaveza
4
40%
By Sixto
U svetlu pickaranja DS i SNS oko izbora u Kostolcu, Odzacima i na Vozdovcu, polemike oko male izlaznosti, procenata... bla bla bla... reko da otvorim temu.

Da li bi za vas status glasaca sa navrsenih 18godina trebalo biti kao do sada 'Biracko pravo' ili bi trebalo da bude 'Biracka obaveza'? ... zivo me zanima raspolozenje forumske javnosti.

E i ovo, da li vam smeta univerzalnost birackog prava... da li bi mozda, da kreirate politiku jedne drzave tj jednog sistema, uskratili biracko pravo nekome iz nekog razloga (navedite kog)?

Slika
Korisnikov avatar
By *deni*
Dok se ne odabere jedino spasonosno i nasušno nužno rešenje - giljotina - na koju će da se izvedu i odseku sve te glave, ništa od rezultata. Možete samo da polemišete u prazno, čupate kose i psujete hulje. Ništa ne vredi.
Samo giljotina.
:giljotina:
Korisnikov avatar
By Mars
Razgovor na temu "Biračko: pravo ili obaveza" u zemlji koja je 20 godina birala SLOBODANA MILOŠEVIĆA?

Zaista?

Prosvećeni apsolutizam, jedino, kad nas već jebe istorijski trenutak pa ne možemo da budemo kolonija nekog japana ili švajcarske.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Jedna Nemačka ima dal' 5 političkih stranaka (ne računam USA sa 2 stranke, jer mi je njihov sistem blago retardiran), a mi se kurčimo sa duplo više... a svi ista govna. Bojkot, nego šta. Ali izađem i idžvrljam papir, čisto da se na sekund poserem na nj i osetim blago bolje.

Nije ili jedno ili drugo, već i jedno i drugo... a to ljudi ne kapiraju u životu in general, ne samo po pitanju ovoga.

Ne bih se na ovom mestu igrao zakonodavca i propisivao/uskraćivao prava, ne mislim da sam dovoljno pametan (ili bilo ko pojedinačno) da olako smislim rešenje problematike zvane "(predstavnička) demokratija"... ako konačno/idealno rešenje uopšte može postojati u realnosti.
Korisnikov avatar
By Tungi
Dvopartijski sistem rules.
By Sixto
Kontam da bi ogranicio biracko pravo na osobe preko 70god... recimo....
Korisnikov avatar
By cornflakes
Definitivno biračka obaveza, pa makar ljudi i poništili listić. Biračkim pravom kao da se podstiče politička apatija, što mislim da nikome ne ide u korist, naprotiv, neka aktivno biračko pravo bude obaveza, neka se narod više uključi u izbore. Neće se mnogo toga promeniti, razumem, ali će se barem ljudima oduzeti glupi argument da ih ne zanima politika (na šta svako ima pravo), da bi kasnije negodovali kako nam je grozno i kako ništa ne funkcioniše. Slažem se, ne funkcioniše, ali ako nisi učestvovao u tome da promenis nešto, koliko god pojedinačni glas mizeran bio, onda ti odgovara nefunkcionisanje ili šta? :upomoc:
Korisnikov avatar
By scout_finch
biracko pravo. demokratija je i pravo da biras da ne glasas.
Korisnikov avatar
By designer
Demokratija je sranje! Prevaziđena je!
Korisnikov avatar
By Tungi
Neko je nekoliko postova iznad. Pa vidim kolika je budalaština u američkom ili britanskom sistemu.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Njima odgovara dvopartijski sistem, jer to onemogućava stvaranje levice bilo kog oblika... postoji samo centar i (umerena) desnica, što je u interesu država koje imaju najviše koristi od postojećeg svetskog poretka, koji se tako ne dovodi u pitanje ni pod razno.

Levica je nepostojeća ili marginalizovana i u većini drugih država sa višepartijskim sistemima (koji funkcionišu ili ne (Srbija)), ali to je problematika za sebe.
Korisnikov avatar
By Tungi
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2596623#p2596623]Dirrty napisao:[/url]Njima odgovara dvopartijski sistem, jer to onemogućava stvaranje levice bilo kakvog oblika... postoji samo centar i desnica, što je u interesu država koje imaju najviše koristi od postojećeg svetskog poretka.

Levica je nepostojeća ili marginalizovana i u većini drugih država sa višepartijskim sistemima, ali to je problematika za sebe.

Kakav sad centar. U Britaniji postoji laburistička i konzervaativna partija, kao levica i desnica i to je jedan od osnovnih faktora stabilnosti britanskog parlamentarizma isto važi i za američki predsednički sistem, gde postoje republikanska i demokratska partija, (i mnogobrojne interesne grupe lobija i grupa za pritisak) koje se smenjuju na vlasti, pritom ne izazivajući neke velike potrese u zemlji, što baš nije slučaj sa većinom višepartijskih država.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Jedino što je od levice preostalo, je naziv i par ustupaka masama koji su uvek pod znakom pitanja, i mogu biti povučeni u budućnosti. Da li je SPS levica? Svakako ne. Da li je ikada bio? Možda.

Isto je i sa demokratijom. Postojeći sistem nije ni približno isti onom pre pola veka, pa i jedan i drugi nose taj isti naziv... a može se postaviti pitanje da li je demokratija ikada postojala. Da, ali za koga tačno... za običnog smrtnika nikada.

Sve su to legitimna pitanja i dileme koje niko bitan ne postavlja.
Korisnikov avatar
By designer
koje se smenjuju na vlasti, pritom ne izazivajući neke velike potrese u zemlji
... po sistemu "gde ja stadoh, ti produži"!
Tu nema pravog izbora, zbog toga su izbori i obesmišljeni.
Korisnikov avatar
By Tungi
Nije da u Britaniji ne postoje i druge partije, kao i u Americi početkom 20. veka, gde su postojale socijalistička i progresivna partija, bitno je kome narod veruje i koje partije opstaju godinama i u tom jedinstvu se ogleda stabilnost.
Korisnikov avatar
By designer
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2596636#p2596636]Tungi napisao:[/url]Nije da u Britaniji ne postoje i druge partije, kao i u Americi početkom 20. veka, gde su postojale socijalistička i progresivna partija, bitno je kome narod veruje i koje partije opstaju godinama i u tom jedinstvu se ogleda stabilnost.
Jedinu stabilnost koju ja primećujem u Americi je stabilna smena vlasti! Sve drugo puca po šavovima, od ekonomske, socijalne, politike zdrvstva, imigracije, nataliteta... da više ne nabrajam jer će potrajati do sutra. Jedina koheziona sila koja SAD drži u životu je sudstvo!
Korisnikov avatar
By Tungi
:smeh:

edit:

Izbrisa čovek post.

edit:

Ali, političke partije predstavljaju glavni element američkog političkog sistema i pored toga što je sudstvo jako, jer su političko pragmatične organizacije, da ne zanemarimo i federalno uređenje gde je savezna vlast superiorna u odnosu na vlast države članice federacije.. Bila. Pa je dovelo do rata Severa i Juga, pa je Ustavom doneto da sve ono što nije dato u nadležnosti federacije, prepušteno da se reguliše ustavima 50 država. Mi nismo mogli da opstanemo sa 6 republika, u jednopartijskom sistemu, a još gore opstajemo sada, tako da svi mogu da pozavide američkom predsedničkom sistemu (sa svim njegovim manama) kao što je Francuska recimo.
Korisnikov avatar
By designer
Britaniju, sa druge strane, skupa drži MI6 i City. Svedoci smo da i te stege popuštaju... mada se ne bih prerano obradovao! Britanci su stari mufljuzi! Siguran sam da će smisliti neku podvalu!
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!