Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Хајде да то мало упростимо....

Родиш дете, донесеш га на свет, облачиш, негујеш, школујеш, улажеш у њега љубав, емоције... и оно напуни 20 година... претпоставићемо да је женско...

Враћа се сама из града... прилази јој непознати дечко од 20 година, прислања јој нож на грло... одвлачи је у оближњу шуму.... силује је... одере од батина...узме јој новац и мобилни телефон и одсече јој главу па је запали....

О каквој овде амнестији причамо?

Уместо да се тежи максималним казнама за учињена дела, они се "помилују" и изађу раније....а да не причам о онима који се означе као "неурачунљиви" па не одговарају уопште....

Како би се ти као рођени брат жртве осећао?
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2512773#p2512773]*STATUS* napisao:[/url]Ако је неко правоснажно осуђен на казну затвора за дело које је урадио, нека казну одслужи до краја...

О каквој ти "промени унутар затвора" причаш... тј покајао се, променио се и пустити га раније на слободу... какву жртва погодност добија? Да настави да труне у земљи? Лишена живота... лишена свега онога што убица ужива...?

Не знам које је друштво добро, али је наше очигледно јако труло.... :(
Ne dobija ništa ni od toga što će taj neko da istrune u zatvoru.
Korisnikov avatar
By TauCeti
pa ne verujem baš da se u zatvor ide da bi se olakšalo porodici žrtve... ali to je već diskusija za neku drugu temu.
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2512775#p2512775]TauCeti napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2512773#p2512773]*STATUS* napisao:[/url]Ако је неко правоснажно осуђен на казну затвора за дело које је урадио, нека казну одслужи до краја...

О каквој ти "промени унутар затвора" причаш... тј покајао се, променио се и пустити га раније на слободу... какву жртва погодност добија? Да настави да труне у земљи? Лишена живота... лишена свега онога што убица ужива...?

Не знам које је друштво добро, али је наше очигледно јако труло.... :(
Ne dobija ništa ni od toga što će taj neko da istrune u zatvoru.
Tom logikom zatvori ne bi trebalo ni da postoje. Poenta zatvora nije dobitak zrtve vec ulivanje straha od nezakonitih dela osobama koje ne vide nista lose u tim delima. A taj strah se sigurno nece uliti oslobadjanjem vec kaznjavanjem i doslednoscu, da se osoba pre nego sto pocini takvo delo pomisli na zatvor kao na nesto sto ga sigurno i bez pogovora ceka bez nadanja da ce biti oslobodjen. naravno, to vazi za osobe koje su u stanju pociniti takvo delo, odnosno osobe lisene empatije, morala ili cega god.
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2512784#p2512784]Anhedonie napisao:[/url]
Tom logikom zatvori ne bi trebalo ni da postoje. Poenta zatvora nije dobitak zrtve vec ulivanje straha od nezakonitih dela osobama koje ne vide nista lose u tim delima. A taj strah se sigurno nece uliti oslobadjanjem vec kaznjavanjem i doslednoscu, da se osoba pre nego sto pocini takvo delo pomisli na zatvor kao na nesto sto ga sigurno i bez pogovora ceka bez nadanja da ce biti oslobodjen. naravno, to vazi za osobe koje su u stanju pociniti takvo delo, odnosno osobe lisene empatije, morala ili cega god.
To je tačno, ali je i poenta amnestije da se ona ne daje osobama lišenim empatije, morala ili čega god, jer u normalnim zemljama pred amnestiju zatvorenici prolaze psihijatrijsku procenu.
Ovde se to radi automatski, zato što je u zatvorima gužva... To nije ispravno.
Kaznena politika u principu u Srbiji nije blaga ali je dosta nedosledna i razlikuje se od Suda do Suda i od slučaja do slučaja. Dok npr. vecina sudova odredjuju pritvor i nekome ko je orobio neku trafiku ili prodavnicu, u isto vreme Sud u Novom Sadu pusta ubicu da se sa slobode brani od optuzbe za ubistvo i pokusaj ubistva. Dalje, često se za laksa krivična dela daju zatvorske kazne (umesto npr. rad u drustvenom interesu) čime u praksi ti laksi prestupnici u zatvoru padaju pod uticaj teskih i okorelih kriminalaca i često posle izlaska iz zatvora čine teza krivivna dela. Dalje, za krivična dela iz oblasti saobracaja daju se preblage kazne cak i ako ima poginulih i ako je vozač bio pod uticajem alkohola i/ili droge , tu treba postroziti kaznenu politiku. Ali iznad svega treba ujednačiti sudsku praksu a ne ovolike razlike u kaznama za u principu manje vise isto krivično delo.
Korisnikov avatar
By blenta
ja bih se samo nadovezao na anahedonju da JA MISLIM
da je svrha zatvora prevashodno i ispred svega
da se ti nepodobni primerci koji svojim aktivnostima ometaju
jednostavno uklone, i izoluju kako bi bili najmanje stetni
a onda sve drugo sto ste naveli...

s tim u sprezi vidim poentu ranijeg pustanja na slobodu nekoga
ko uspe da demonstrira da vise nije toliko stetan
umesto da mu se porezom finansira pansion u zatvoru

sve drugo se slazem, a priznajem da sam usao iskljucivo
da vidim sta je deni izlupetao
:lol:
Ja sam ušao u temu oduševljen saznanjem da se Staty jopet društveno angažovao i počeo da pokreće ovakve vatrene debate o gorućim problemima u Srbiji.
Dugo već nije radio Statyjev debatni klub, isuviše dugo, krajnje je vreme bilo da opet proradi. :fancyklap:
Što se teme tiče - smrtna kazna. Da, bez kolebanja, smrtna kazna bi morala opet da postoji u krivičnom zakoniku. I ne samo da stoji, već da se i izriče i izvršava.
Onaj ko siluje, prebije, pa još i zapali, ili odere devojku, zaslužuje izricanje i izvršenje smrtne kazne. Nije to ubistvo iz strasti, na mah, u afektu, to je ubistvo izvršeno uz svesno i namerno nanošenje žrtvi što većeg i užasnijeg bola i patnje tokom umiranja u jednom dužem trajanju. Za takvo i slična dela svrha kazne treba da bude odmazda. Počinilac takvih dela ne treba više da živi i treba ostaviti dovoljno vremena od izricanja do izvršenja smrtne kazne da bi u tom periodu i sam osetio patnju i bol zbog iščekivanja izvršenja.
a uopste mi nije jasno sto je ovaj covek uopste bio u zatvoru

Njega je dočekao na kapiji dugogodišnji prijatelj Srđan Đajić i objašnjava da je Melentijević osuđen za ubistvo čoveka koga je zatekao kako mu siluje maloletnu ćerku. Zbog ubistva, Čačanin je osuđen na 12,5 godina. U međuvremenu, kazna mu je smanjena za dve i po godine.

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/354656 ... na-slobodu" target="_blank
Korisnikov avatar
By Mars
Jedan od ključeva u razumevanju ovog problema je i u činjenici da danas izriču presudu Jezdimiru Vasiljeviću.
By kartografija
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2512721#p2512721]antibiotic napisao:[/url]Pa ne znam, daj neki oficijalno podatak, ne mozes nista da tvrdis iz svog licnog utiska dok listas dnevnu stampu.
Oficijelni podaci i komparacija sa drugim zemljama govore da je stopa ubistava u Srbiji ispod evropskog proseka, kao i da je niza nego u ranijoj dekadi.

Evo tabele sa wikipedije koju navodim jer je pregledna:
List of countries by intentional homicide rate

Izvor wikipedije je UNODC - United Nation office on Drugs and Crime - UNODC

Evropski prosek ubistava na 100 000 stanovnika je 3,5 dok je u Srbiji 1,2.

Komparacija sa susednim zemljama:

Albanija 4,0
Crna Gora 3,5
Bugarska 2,0
Rumunija 2,0
Makedonija 1,9
BIH 1,5
Hrvatska 1,4
Madjarska 1,3
Korisnikov avatar
By blenta
pa u sustini ja bih rekao da u poredjenju s mnogim posecenim mestima
srbija jeste dosta bezbednija

osim ako pripadas nekim spec grupama koje ne pripadaju tekovinama nebeska naroda :)

@mars, aj sto zbunim tebe
nego zbunim i sebe kad preletim preko svojih postova drugi put
Korisnikov avatar
By Mars
Prvo sam mislio da je the Deni postovao, pa izbrisao post u međuvremenu-kad ga nisam locirao...i onda ukapirao tek.

Drakche, tako glasi vest danas. Izgleda da je živ. Dafina je umrla, to znam.
Korisnikov avatar
By spliff
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2512736#p2512736]*STATUS* napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2512721#p2512721]antibiotic napisao:[/url]
Zaostravanje kazni za krivicna dela nije bas crveni tepih ka demokratiji. Pre ce biti da ce na takav nacin poceti neka nova diktatura, cim im se malo odvezu ruke.
Za pocetak bi bilo dovoljno da se drze postojeceg zakona/ustava.

Иѕвини, о каквој демократији причаш?

О оној коју пропагира САД која у свом закону има смртну казну?

samo nekoliko saveznih drzava ima u zakonu smrtnu kaznu
ali se ne izvrshvaju bash neshto
Ubistvo na pijaci... kao naziv nekog od romana Agate Kristi, Bože me sačuvaj...
Pa se do kraja ne zna je li ubistvo počinila tetka što drži tezgu sa donjim vešom, prodavačica zelene salate, ili teta - sendvičara sa odeljenja za pljeskavice, burek i ćevape. :pop: A svi su imali neki skriveni motiv, koji prevazilazi svađe oko mušterija i zakupa tezgi.
Ju, ju,ju, daleko bilo...
Korisnikov avatar
By antibiotic
a svi su u fazonu da se nakon pocinjenog ubistva sami ubiju ili predaju policiji,
znaci, ljudi ne samo da vise ne zale robiju, vec ni sopstveni zivot kada je osveta u pitanju... nema dalje.
Korisnikov avatar
By *deni*
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2512943#p2512943]antibiotic napisao:[/url] nema dalje.
Interesantan sam znati jednu stvar.. Zašto tako rado i često upotrebljavate tu floskulu Nema dalje kad želite da istaknete snagu nekog utiska ?
Očigledno je da ima dalje, čim posle jednog nema dalje neizbežno dolazi sledeće nema dalje, pa opet - nema dalje i tako beskonačno.
Ako nema dalje, onda nema dalje i tačka, a ne svaki dan novo - nema dalje.
:ozbiljan:
Korisnikov avatar
By antibiotic
e stvarno deni ne secam se sam ikada u zivotu rekao "nema dalje" sve do sada :lol:

htedoh reci da ni robija nije neka jaka pretnja onom ko vec naumi da ubije ili mu pukne film. najgore je to sto covek ladno moze da se izvuce posle par godina natezanja i davanja para, te postoje sanse da se zlocin "isplati".
oni koji ne zele da prolaze kroz takvo ponizavanje jednostavno skrate sebi muku i ubiju se, onda su nedodirljivi.

koliko ljudi toliko i motiva i ludila. eto, pre par nedelja mi se ubio komsija, nije imao ni 40 godina, imao je dvoje odrasle dece, lepu kucu, ali je bio u vecito losim odnosima sa ocem. u poslednjoj njihovoj svadji on je zapretio ocu da ce se ubiti, a otac mu je odvratio "pa ubi' se" ne sluteci da ce ovaj stvarno to da ucini. seo je u auto i opalio pistoljem u slepoocnicu. u inat ocu, da pati dok je ziv, da mu pokaze...
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2512900#p2512900]*deni* napisao:[/url]:lol:
Što se teme tiče - smrtna kazna. Da, bez kolebanja, smrtna kazna bi morala opet da postoji u krivičnom zakoniku. I ne samo da stoji, već da se i izriče i izvršava.
Onaj ko siluje, prebije, pa još i zapali, ili odere devojku, zaslužuje izricanje i izvršenje smrtne kazne. Nije to ubistvo iz strasti, na mah, u afektu, to je ubistvo izvršeno uz svesno i namerno nanošenje žrtvi što većeg i užasnijeg bola i patnje tokom umiranja u jednom dužem trajanju. Za takvo i slična dela svrha kazne treba da bude odmazda. Počinilac takvih dela ne treba više da živi i treba ostaviti dovoljno vremena od izricanja do izvršenja smrtne kazne da bi u tom periodu i sam osetio patnju i bol zbog iščekivanja izvršenja.
Slazem se. Jedino pitanje je da li bi zlocinci odustali od izvrsenja dela cak i u slucaju da su upoznati sa oblikom kazne? S'obzirom da nikoga ne mozes spreciti da izvrsi krivicno delo, kao logicno resenje se nudi nesto sto ce ih barem zaplasiti, i naterati da dvaput razmisle pre samog izvrsenja. Mozda jesam grub, ali smatram da hladnokrvne ubice koje ubijaju sa namerom da neko pati ne mogu, nakon odsluzene kazne postati clanovi drustva, samim tim ih nema potrebe drzati u zatvorima, i ostalim kazneno-popravnim institucijama. :misli:
Svako drustvo bez moralnog konsenzusa je nasilno drustvo.
U Americi je svaki 100ti gradjanin u zatvoru jer ne postoji moralni konsenzus drustva.Zamislite kako bi izgledao jedan dan u Americi kada zakoni te drzave ne bi postojali.Ne morate ni zamisljati, dovoljno je pogledati bilo koji film o nekoj globalnoj katastrofi i videti u sta se ljudi pretvaraju u odsustvu zakona sistema.

Drustvo u Srbiji ostaje bez moralnog konsenzusa.
I ovaj forum je jedan pokazatelj toga stanja(nemam nameru da vredjam, realno tako je).Nece ni jedan zakon sistema izleciti nasilno drustvo niti ce vece plate resiti problem.Istina je da neces mrzeti svoga sefa i svoj posao ali i dalje ostaje problem tvoj komsija koji je recimo rom, homoseksualac ili nesto trece.
Britanci zive 10 puta bolje od nas, imaju vecu stopu ubistava i rasisti su i dan danas.Njima je to normalno.Meni nije.

Ovakve promene ne mogu iskljuciti religiju iz drustva ma koliko god pojedinci zeleli to.Naprotiv moraju je ukljuciti i ne samo onu dominantnu vec i one manjinske.Institucije koje predstavljaju odredjene religije moraju izmedju sebe napraviti nekakvo opste dobro ako uopste zelimo da pomislimo na sekularnu drzavu.Mislim da bi taj odnos izmedju verskih zajednica u Srbiji prvo trebalo urediti.

Svaka grupa gradjana ili zajednica u drustvu ne sme isljucivati drugu jer upravo to radja nasilje.Zato homoseksualci uglavnom i preziru crkvu.

I jos nesto, mozda i najbitnije u definisanju nekakvog moralnog konsenzusa.
SLOBODA,
ona nikako ne sme biti mantra kao u zemljama zapadnog sveta, odredjena kao privilegija a ne pravo coveka.
Sloboda mora biti pravo a da bi takva bila moramo je istinski razumeti.
Sloboda gubi svaki smisao ako se kosi sa moralnim konsenzusom.

Nazovite me zaostalim ovakvim onakvim ali to vam tako ide drustvo, podosta bi zemlje prvog sveta mogle nauciti od zemalja treceg sveta.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!