Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By antibiotic
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2482465#p2482465]Simor napisao:[/url]
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2482413#p2482413]antibiotic napisao:[/url]srbija je palanka, ljudi se zadovoljavaju tricama samo da bi se prepustili ninhilistickoj pustosi svakodnevnice u kojoj im ne treba mozak.
Ovo je užasno rasistički diskurs, koji, naravno, nema veze sa realnošću. Kao što nacionalistička Srbija ima viziju Srbije u kojoj se jelo escajgom, dok su na nekim zapadnoevropskim dvorovima jeli rukama, tako i ovaj tobože građanski diskurs svoje društvo čita iz perspektive zapadnog rasizma. Tužno je da tobože građanska Srbija čita svoje društvo iz tog diskursa, iako su postkolonijalne studije na samom Zapadu diskvalifikovale takvo čitanje stvarnosti, jer takva percepcija nije kritičko posmatranje društva nego pozicioniranje na elitističkim pozicijama gde neki Izuzetni Pojedinci vide šta se sve dešava, tužno konstatuju kako su stvari nepopravljive i uživaju u svojoj fantastičnoj etičkoj poziciji svevidećeg entiteta. U tome i leži neuspeh dela tzv. druge Srbije. No, njima uspeh i nije potreban pošto se oni rukovode matricom "što gore, to bolje" pošto im ona dodatno potvrđuje Izuzetnost.

Btw, interesantno je da ti pozivaš na emancipaciju ka liberalno-demokratskom poretku stvari, a upravo neoliberalizam (naravno, ne mešam liberalizam i neoliberalizam, ali ti ističeš ekonomsku paradigmu) svojim produktima kreira stvarnost u kojoj se ljudi prepuštaju tricama za koje im nije potreban mozak e da bi se prepustili nihilističkoj pustoši (šta god ta nihilistička pustoš značila). Jer, šta industrija zabave i konzumerizam proizvode nego upravo to?

(I još jedna stvar glede rabljenja termina "palanka" - drugosrbijansko korišćenje Kontantinovićevog termina je upravo palanačko. Konstantinović ne govori o geografiji, nego o stanju duha, a rasistička pozicija dela postpetooktobarske druge Srbije to stanje dobrano reflektuje.)
Izjava je onoliko (uzasno!) rasisticka koliko postoji moje (intimno) podvlacenje linije izmedju "nas ovde i vas tamo", sto do sada nisam primetio kod sebe. Govorim iz pozicije jednog gradjanina Srbije, bez obzira gde se nalazim, a ne "posmatraca".
Cak i da sam hrvat ili francuz izjava ne bi bila rasisticka. Pre bih rekao da zvucis kao da tako zelis da vidis i to ukljucije (uzasne!) predrasude, razumem sve sto si napisao, ali je meni sve to strano i pomalo iznenadjujuce da cujem.

Samo koriscenje termina "palanka" za opis nekog drugog, drugih, jeste palanacko (ne samo "drugosrbijansko"), sto znaci da sebe ne iskljucujem iz palanke, ma koliko to mozda zeleo. Sto bi prakticno znacilo da kad god pisem o Srbiji i njenim gradjanima zapravo pisem i o sebi. To sto zivim u nekoj drugoj drzavi ne cini gotovo nikakvu razliku. Razlike ne podvlacim ja, vec drugi ( eto ti jos jedne "palanacke" izjave s moje strane).

Sve dalje podele su "palanacke", i ta na neke prve i druge Srbije, na Istok i Zapad... ukljucivanje i iskljucivanje sebe iz svega toga...

Slazem se da u (neo)liberalnoj demokratiji ima ninhilisticke pustosi (konstantinovicev pojam, vidim da si ipak razumeo) kroz zabavu, konzumaciju itd, ali to nije karakteristicno samo za "bogati zapad". U Srbiji pustos ,izmedju ostalog, cini hronicna nemastina i neobrazovanje, to znaci da prvo moramo da izadjemo iz svoje pustinje, da bi usli u "zapadnjacku" pustinju, da bi se potom i nje oslobodili. Ovakva gradacija "vrednosti" sigurno nije neophodna, ali je realna u nekom dnevnopolitickom kontekstu (u kom sam i postavio citiranu izjavu) s obzirom da se nlalazimo u takvom svetu.

Po meni licno ne postoji "zapad" ili "istok", vec zajednicko iskustvo koje u filozofiji nazivamo "civilizacijskim dostignucem", a i to je diskutabilno.
Mozda bi se slozili da su jedne od tih dostignuca tzv. ljudska prava i sloboda izrazavanja u cemu pravno prednjaci "zapad", pa mozda zbog toga zvucim kao da "zapadu" dajem neku civilizacijsku prednost, a zapravo mislim da je po gradjane Srbije (prakticno i u ovom vremenu) korisnije da prate taj diskurs - a ne bas ideologiju. I to sto zvucim kao da kazem "sto vise para to bolji zivot" vise se odnosi na neke osnovne marksisticke stavove o ekonomiji i drustvu, nego na to da neko "dobostranje" i "napredak" zavise od materijalnog.

Stav o tim nekim prvim i drugim srbijama je ovovremenski ogranicen, stavise, vec mu je prosao "rok". Druga Srbijama moze biti "palanackija" od prve, i obrnuto, bez ikakave sumnje. Konstatinovic ih tretira podjednako.

I sigurno nisam ni mislio na palanku kao georgrafski pojam,
mada, fenomen palanke jeste nekako "srednjoevropski" u svim svojim pojedinostima, iako je ima u svuda po svetu.
By Simor
Kada kažem rasistički diskurs, onda mislim na generalizacije koje se provlače u tim analizama tzv. građanske Srbije. Da budem plastičan: ako neko kaže da su Romi lenji, prljavi i neobrazovani, svako normalan će znati da ima posla sa rasistom. Međutim, u tzv. građanskom diskursu oceniti pripadnike srpskog naroda kao lenje, prljave i neobrazovane potpuno je OK i takva analiza se smatra ispravnom u sagledavanju tobože mračne istorije moderne Srbije koja joj je usud koga se ne može osloboditi. Kada se ta slika malo proširi, onda dobijemo onaj zapadni rasistički diskurs o Balkanu kao tamnom vilajetu koji su, kako rekoh, odlično diskvalifikovale postkolonijalne studije na samom Zapadu. I da se razumemo, svako ima pravo da neguje takav diskurs, ali ja samo mislim da takva pozicija posmatra određeni društveni trenutak cementiranim i okamenjenim i kao takav on nije kritička pozicija, jer bi kritika, valjda, trebalo da ima i potencijal za promene, a taj potencijal ne postoji u sudbinskim određenjima bilo kog naroda ili bilo kog društva.

Ne mislim da si ti rasista. Nisam imao pojma da živiš van Srbije, niti mi je to relevantno. Slažem se da su obrazovanje i ekonomija ključne tačke na kojima treba raditi u Srbiji. Mislim da treba raditi na procesu evropskih integracija, iako mi se uopšte ne dopada taj jednodimenzionalni proces koji danas dominira u EU. Smatram da su određeni predstavnici tzv. druge Srbije danas odlučili da budu margina i da uživaju u svojoj kobajagi moralnoj superirornosti; mislim da ih na toj margini i treba ostaviti. Ne slažem se i dalje sa tobom da je diskurs moguće odvojiti od ideoloških škola, niti da se čitanje ljudskih prava i slobode može odvojiti od ideološke pozicije. No, to su legitimne razlike, pa nema verovatno više ni potrebe da jedan drugog ubeđujemo čija je pozicija ispravna. Uostalom, nismo totalitarci, pa verujem da obojica znamo da jedna istina ne postoji.
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2474771#p2474771]Mars napisao:[/url]...a u Srbiji mirno.

Koji bi sve zaključci na osnovu toga mogli da se izvedu?
da je srbija umorna nakon '90ih, ispraznjena od trenutnih politicara & bez ikakve vidljive politicke alternative.

takoreci - nema ko da izorganizuje masu. a da mu masa veruje, lol. al masa je tu, cenim.

..

sv u sv, nigde nema realne politicke alternative.... ja se nadam da je sve ovo diljem sveta korak ka menjanju sistema, ne samo ekipa na vlasti.

ko i uvek sto se nadam tome, jel.

i srbija ce, verujem, doci do toga... kad se uvere da smenjivost vladara ne znaci nikakvu promenu. jos smo zeleni. pored svega iz '90ih - jos smo zeleni.
Korisnikov avatar
By acid drop
eno studenti sa pravnog i političkih nauka, hahaha
prilično organizovani, ali u pogrešnom smeru. :shrug:
Korisnikov avatar
By blenta
nego jel samo meni slike sa protesta studenaca FPN
slice na scene iz Brda Imaju Oci
Korisnikov avatar
By acid drop
brda imaju, oni nemaju

Slika

vrhunac njihovih kreativnih kapaciteta... :radosnice:
Korisnikov avatar
By blenta
mislim da sam se pregrejao i da mi treba iseci kabl modema

prva asocijacija mi bese
da bi trebali da izmedjaju papire za
Zovem Se Jelena Jelena

AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHA
Korisnikov avatar
By Vel boy
Mene samo zanima tachno KO su ti predstavnici "tzv. građanske Srbije, tzv. druge Srbije" chiji "rasistički diskurs, generalizacije se provlače u tim njihovim analizama"? Mene samo zanima tachno KO su ti predstavnici "tzv. građanske Srbije, tzv. druge Srbije" koji "u tzv. građanskom diskursu ocenjuju pripadnike srpskog naroda kao lenje, prljave i neobrazovane" i da je to "potpuno OK i" da se "takva analiza smatra ispravnom u sagledavanju tobože mračne istorije moderne Srbije koja joj je usud koga se ne može osloboditi"? Mene samo zanima tachno KO su ti predstavnici "tzv. građanske Srbije, tzv. druge Srbije" da "kada se ta slika malo proširi, onda dobijemo onaj zapadni rasistički diskurs o Balkanu kao tamnom vilajetu...."? Mene samo zanima tachno KO su ti predstavnici "tzv. građanske, tzv. druge Srbije" na koje se odnosi da "svako ima pravo da neguje takav diskurs, ali ja samo mislim da takva pozicija posmatra određeni društveni trenutak cementiranim i okamenjenim i kao takav on nije kritička pozicija, jer bi kritika, valjda, trebalo da ima i potencijal za promene, a taj potencijal ne postoji u sudbinskim određenjima bilo kog naroda ili bilo kog društva."?

Mene samo zanima tachno KO su ti predstavnici "tzv. građanske Srbije, tzv. druge Srbije" koji su "danas odlučili da budu margina i da uživaju u svojoj kobajagi moralnoj superirornosti; mislim da ih na toj margini i treba ostaviti."?

eto. samo pitam.
moja malenkost bi mogla da ono asocira mozda tek s jednom eventualno takvom politichki eksponiranom osobom zvana Sonja Biserko (koju je, gle ironije, pisac citiranih formulacija, btw., pre par godina, zuchno branio i shtitio....). nijednom drugom politichki eksponiranom takvom. al' eto, shta ja jadan i glup znam, jel'te..... :hekla:
Korisnikov avatar
By antibiotic
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2485131#p2485131]Simor napisao:[/url]Kada kažem rasistički diskurs, onda mislim na generalizacije koje se provlače u tim analizama tzv. građanske Srbije. Da budem plastičan: ako neko kaže da su Romi lenji, prljavi i neobrazovani, svako normalan će znati da ima posla sa rasistom. Međutim, u tzv. građanskom diskursu oceniti pripadnike srpskog naroda kao lenje, prljave i neobrazovane potpuno je OK i takva analiza se smatra ispravnom u sagledavanju tobože mračne istorije moderne Srbije koja joj je usud koga se ne može osloboditi. Kada se ta slika malo proširi, onda dobijemo onaj zapadni rasistički diskurs o Balkanu kao tamnom vilajetu koji su, kako rekoh, odlično diskvalifikovale postkolonijalne studije na samom Zapadu. I da se razumemo, svako ima pravo da neguje takav diskurs, ali ja samo mislim da takva pozicija posmatra određeni društveni trenutak cementiranim i okamenjenim i kao takav on nije kritička pozicija, jer bi kritika, valjda, trebalo da ima i potencijal za promene, a taj potencijal ne postoji u sudbinskim određenjima bilo kog naroda ili bilo kog društva.

Ne mislim da si ti rasista. Nisam imao pojma da živiš van Srbije, niti mi je to relevantno. Slažem se da su obrazovanje i ekonomija ključne tačke na kojima treba raditi u Srbiji. Mislim da treba raditi na procesu evropskih integracija, iako mi se uopšte ne dopada taj jednodimenzionalni proces koji danas dominira u EU. Smatram da su određeni predstavnici tzv. druge Srbije danas odlučili da budu margina i da uživaju u svojoj kobajagi moralnoj superirornosti; mislim da ih na toj margini i treba ostaviti. Ne slažem se i dalje sa tobom da je diskurs moguće odvojiti od ideoloških škola, niti da se čitanje ljudskih prava i slobode može odvojiti od ideološke pozicije. No, to su legitimne razlike, pa nema verovatno više ni potrebe da jedan drugog ubeđujemo čija je pozicija ispravna. Uostalom, nismo totalitarci, pa verujem da obojica znamo da jedna istina ne postoji.
Uh, nisam nesto nadahnut od jutros, ali cu ipak pokusati da odgovorim.

Prvo, mislim da govoris o nekim krajnostima koje se manifestuju i uzimaju sa povrsine, pa ih ti posmatras kao neko cinjenicno stanje. Onaj ko kritikuje ili pak dize u nebesa "svoj narod" nema takvo konstatno osecanje/misljenje, vec je to selektivno u zavisnosti od momenta i prilike. Ne uzimam u obzir to koliko je uopste kritika prema nekom (ili svom) narodu/naciji besmislena zbog generalizacije.
Znaci, oni koji pricaju sve najbolje i oni koji pricaju sve najgore o Srbiji (drustvenom uredjenu, narodu, stagod) sede na jednoj istoj klupi, da se tako izrazim. No, ne bi bilo nista izenajdujuce da je onom sto najvise pljuje zapravo najvise stalo da je u drzavi sve "ok", i obrnuto.

Licno mi se gadi, kada neko iz Srbije , np. dodje na "zapad" (ovde u Austriju, poznato mi je) i krene da govori o Srbiji kao najvecoj rupi ovozemaljskoj.
S jedne strane mogu da razumem frustraciju ako dolazi od nekog licnog nezadovoljstva, ali ne tolerisem kada se to radi po nekom "defoltu" ("dosli smo na zapad i pljujemo srbiju jer i zapad pljuje srbiju pa mislimo da se tako uklapamo"), jer je navodno ta pljuvacina odraz neceg "gradjanskog", a zapravo smo nasledili losu naviku od nekog.
Kritika mora da bude sto konkretnije usmerena da bi bila efektna ili uopste imala smesla.

Mozda jeste na neki nacin "rasizam" ako kritikujem neistomisljenike pripadnike svog naroda, ali je jos gore ako kritikujem manjine kojima ne pripadam, jer je to vise odraz emancipacije i demokratije jedne zemlje i njenih gradjana - kao i odnos prema sebi samima, nego kada kritikujem sebe i "svoje".
Takav odnos sigurno takodje ima svoje nedostatke, krajnosti i corsokake, ali ima boljih izgleda da evoluira u neko bolje drustvo, a ne da pukne po savovima.

Jedna od predrasuda je da neko (sa "zapada") ima ne-znam-kakavo lose misljenje o nama "srbima", "balkaniocma"... Tacnije, svako ima neko misljenje, ali to koje se zasniva na nacionalnoj, rasnom pripadnosti (kao sto vec rekoh) i nije vredno paznje ili ozbiljnog razmatranja, vec je vise za ismejavanje.
Ljudi svuda imaju nekih predrasuda, a sto se "nas" tice - nismo previse radili na tome da ih razbijemo kod drugih, prosto zbog toga jer nismo imali prilike ili nismo znali kako, a ne zato sto nismo zeleli.

Verujem da se mnogima bljuje od "evropskih integracija", ali to je bas zbog toga sto su to shvatili/videli kao "jednodimenzionalni proces".
Procesi "integrisanja" u bilo sta zapravo nikad nisu bili siri i slobodnbiji nego sa EU.

Izgleda kao da ovdasnja opsterecenost raznim politickim/birokratski uslovljavanjima od starne EU (tj. nji zvanicnika) postoji zbog dnevno-populistickih naslova koje citamo, ali istina je da imamo tu slobodu da se "integrisemo" prakticno na nacin i tempom koji mi sami zelimo.
S druge strane Srbija (i Balkan) vec imaju pregrst 'ustolicenih' vrednosti koje neki nazivaju "evrospkim", samo sto smo mi vise orijentisani na politicke (i najbolnije) tacke celog tog procesa. Mislim da bi Srbija, i bez ikakavog priznavanja bilo kakave autonomije Kosova recimo, imala iste izgleda da bude ravnopravna clanica EU u svakom pogledu, ako je stepen demokratije i slobode gradjana pracen na istom nivou kao neke zemlje koja je vec clanica.
Ovim ne svrstavam sebe kao nekog ko je "pro-eu", vec pro-zajednistva koje je neizbezno bilo na ovaj ili onaj nacin.

Sto se ideologije tice, mislim da ona mora da postioji u manjoj ili vecoj meri kako se neke opasne stvari ne bi previse relativizovale (kao sto je genocid np. u krajnjem slucaju), no ako je svedemo na "zivi i pusti druge da zive" ili na nas odnos prema prirodi, to vise i nije idelogija po nekom skolskom principu, vec civilizacijska vrednsot, recimo, ili eticka, ljudska vrlina koju ne treba relatizovati.
@antibiotic

Ne slažem se sa tobom kako bi proces EU integracija išao glatko za Srbiju samo da ona primenjuje standarde u svom društvu, a da recimo ne prizna Kosovo. Mislim da je Evropskoj uniji danas bitnije upravljanje granicama između Srbije i Kosova, nego stanje ljudskih prava u Srbiji. Da danas Srbija formalno prizna Kosovo, proces EU integracija bi išao mnogo brže uprkos, recimo, tome što stanje LGBT prava nije najsjajnije. Da je tako dokazuju neke zemlje EU u kojima se mnoga ljudska prava krše, ali se poštuje generalna politička i ekonomska agenda i to je briselskim birokratama dovoljno.

Pravo da ti kažem, meni je ovaj forum postao mnogo dosadan pa bih malo da o'ladim od istog, tako da, recimo, možemo ovde da završimo naš razgovor.

;)
Korisnikov avatar
By Vel boy
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2486003#p2486003]Simor napisao:[/url]
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2485744#p2485744]Vel boy napisao:[/url]Mene samo zanima tachno...
Boli me tuki što tebe zanima. ;)
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2485744#p2485744]Vel boy napisao:[/url]al' eto, shta ja jadan i glup znam, jel'te....
:up:
ochekivao sam ovu elaboraciju :rotflmao: od novootvorenog nam napr(e)dnjaka. poljubi ga Milovan Drecun i Aleksandar Vulin. :sweet:

mada, na veliku zalost, sasvim izgleda da jeste briselskim birokratama bitnije ugadjanje svakojakim zeljama kosovskoalbanskih politikosa od stanja ljudskih prava gej zajednice u Srbiji. ja s gorchinom i velikim razocharanjem u EU zbog tachno toga to ne negiram da sam primetio.
pa, i pored svega toga, sve drugo shto reche antibiotic je sasvim na mestu jer ako vec EU boli patka za stanje gej ljudi u Srbiji/BiH/CG/Makedoniji.., to nishta ne menja da je na dotichnim drushtvima i vladama da poboljshaju stanje svojih sopstvenih gej gradjana. a to se chini, ako se vec ne zna kako drugachije, onda ugledanjem na pozitivne primere u tom kontekstu iz EU-a a ne shirenjem evroskepticizma/fobije.

edit: oh, and, u Srbiji/BiH/Makedoniji/CG stanje gej ljudskih prava ne da "nije najsjajnije" vec je u geografskoj Evropi (uz Belorusiju, Ukrajinu, Rusiju) daleko najgore.
a shto se tiche ovog "Da je tako dokazuju neke zemlje EU u kojima se mnoga ljudska prava krše, ali se poštuje generalna politička i ekonomska agenda i to je briselskim birokratama dovoljno."

- pa i u tim EU zemljama u kojima se mnoga ljudska (uklj. valjda i gej ljudska?) prava krshe, se poshtuje zakon o garantovanju javnog miroljubivog okupljanja gej zajednice zvani Gej Prajd jer ipak godinama ne postoji vishe EU zemlja koja rutinski zajedno s lokalnim im nacifashistima zabranjuje javno miroljubivo okupljanje gej osoba zvano Gej Prajd kao shto je sluchaj u neEU Srbiji/BiH/Makedoniji/CG. chak i jebena neEU Shqiperisse odrza chini mi se letos ili proletos festival razlichitosti bez ikakvih poznatih problema.......
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!