Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Srklet
ali, zašto bi UN predlagao evakuaciju civila iz sarajeva ako je tamo bilo tako divno? :lol: čini se da je i dalje muslimanska propaganda daleko bolja nego tvoja velikosrpska, jer sam sebe pobijaš. :tapse:

ps

pričaju pravoslavna braća međusobno na engleskom :giggle:
Korisnikov avatar
By Vel boy
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2437977#p2437977]kartografija napisao:[/url]
................Vuk Draskovic je nasao da se na sarajevskoj nesreci pere zbog ratnohuskacke retorike pred rat i slanja naoruzanih bandi u Hrvatsku 1991 zbog cega bi mogao i krivicno da odgovara, a Vesna Pesic je dosla u ratno Sarajevo da iskaze divljenje prema krvniku Izetbegovicu i prenese mu pozdrave svog tadasnjeg kompanjona Vuka Draskovica.
:roll: e, ne moze ovaj lik, koji god da je, pod nikom kartografija bez trolovanja i ponavljanja lazi, sve i nakon svih apsolviranja diskusije..... al' koristi naklonost k sijasetu mod-a......

btw. linku LINK se moze spochitati nedostatak politichki preciznog i korektnog imenovanja agresora (tj. umesto Bos. Srbi- rkaradzicevci mladicevci), mozda prekratak opis golgote Srba (i Hrvata, izmeshanih, Jevreja, kozmopolitskih od Boshnjaka...) Sarajeva koji su ostali u gradu i sl., ali tekst na veliku zalost priblizno vrlo realno opisuje stanje stvari u Sarajevu i celoj BiH.
By kartografija
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2437979#p2437979]Popeye napisao:[/url]ali, zašto bi UN predlagao evakuaciju civila iz sarajeva ako je tamo bilo tako divno? :lol: čini se da je i dalje muslimanska propaganda daleko bolja nego tvoja velikosrpska, jer sam sebe pobijaš. :tapse:
A ko je rekao da je u Sarajevu bilo divno ?

Sto se tice snimka koji si postavio, ne znam sta si ti u svojoj glavi umislio i sta mislis da taj snimak dokazuje. Snimak pokazuje posetu Eduarda Limonova srpskim polozajima na Trebevicu. Vidi se da on prilazi mitraljezu i verovatno iz ciste radoznalosti, puca iz njega. Zatim je usledilo medijsko histerisanje i tvrdnja da je Limonov snajperom pucao po Sarajevu, iako ono nije bio snajper nego mitraljez M-84, proizveden u Kragujevcu.
Oko Sarajeva ima bezbroj brda i cuka sa kojih se vidi dobar deo grada, a vecinu je drzala Armija BiH, dok su pod srpskom kontrolom bile udaljenije planine sa kojih se Sarajevo uopste ne vidi jer je zaklonjeno brdima ili se vidi manji deo grada. Da li mozda negiras da su artiljerija Armije BiH i muslimanski snajperisti pucali po delovima grada pod srpskom kontrolom?

Ako demonstracije 6.aprila 1992 u Sarajevu zauzimaju znacajan prostor u tvom tekstu, onda si mogao barem da se raspitas ko je pucao na demonstrante. Taj primer savrseno pokazuje kako su medijske lazi pocele i ko od nas dvoje pise propagandne lazi. Javnosti je saopsteno da su na demonstrante pucali srpski snajperisti sa hotela Holidej In gde su se nalazile stranacke prostorije SDS-a, kao i da su snajperisti uhvaceni i savladani. Pred kamerama je prikazan neki krvav i isprebijan covek koji je rekao da mu je Karadzic platio da dodje u Holidej In. To je bio clan stranackog obezbedjenja kome je zaista receno da obezbedjuje stranacke prostorije. Posle nekoliko dana je saopsteno da su srpski snajperisti razmenjeni sto je samo dokaz u prilog tvrdnji da se radilo o farsi. Da su to bili pravi snajperisti, nakon kriminalisticke obrade zlocina od strane MUP-a, sledio bi sudski proces, ali toga nije bilo. Pravi snajperisti su pucali na demonstrante sa zgrade Elektrotehnicke skole iza Holidej ina. To su bili muslimanski snajperisti pod Izetbegovicevom komandom. Postoje snimci i dokazi o pravim izvrsiocima ovog zlocina cak i bez priznanja jednog od ocevidaca, visokog funkcionera sarajevskog MUP-a, koji je mnogo godina kasnije priznao sta se u stvari desilo. Za tebe bi bilo jako korisno da barem to priznanje procitas kako bi u buducnosti izbegao javna blamiranja pisanjem onakvih tekstova. Evo izvoli :

LINK

To je bio prvi put da snajperisti pucaju na Sarajlije. Od tada su redovno isti zlikovci svoje zlocine pripisivali drugima.
By kartografija
[Vel boy napisao: :roll: e, ne moze ovaj lik, koji god da je, pod nikom kartografija bez trolovanja i ponavljanja lazi, sve i nakon svih apsolviranja diskusije..... al' koristi naklonost k sijasetu mod-a......

btw. linku se moze spochitati nedostatak politichki preciznog i korektnog imenovanja agresora (tj. umesto Bos. Srbi- rkaradzicevci mladicevci), mozda prekratak opis golgote Srba (i Hrvata, izmeshanih, Jevreja, kozmopolitskih od Boshnjaka...) Sarajeva koji su ostali u gradu i sl., ali tekst na veliku zalost priblizno vrlo realno opisuje stanje stvari u Sarajevu i celoj BiH.
Tacno se moglo pretpostaviti da ce pomen Vuka Draskovica tebe dovesti do predinfraktnog stanja.

Sta je velboy? Ti bi da budes veeeliki kosmopolita, ali imas odredjene komplekse proistekle iz porodicnog backgrounda, pa mislis da ce Draskovic to da izleci svojom istrajnom borbom za rehabilitacijom odredjenih istorijskih likova i pokreta.

Nista ti drugo ne preostaje nego da se ponovo dodvoravas popaju i to predlozima za blize imenovanje agresora. FUUUUUJJJJ. Dvolicni licemeru, imas obraza i stida taman toliko koliko i tvoj stranacki lider koji je krajem osamdesetih poceo karijeru raspirivanjem mrznje na nacionalnoj i verskoj osnovi da bi je nakon raznih preokreta zavrsio kao politicki mrtvac koji pokusava preko Cedomira Jovanovica da se povrati u zivot. :bljak:
Korisnikov avatar
By Srklet
yep, sarajevo nije bilo pod opsadom a u jasenovcu su izvodili 'malu floramye'. :lol:

apologeti zločina su svugdje isti. :sigh:
Korisnikov avatar
By Vel boy
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2438111#p2438111]kartografija napisao:[/url]
[Vel boy napisao: :roll: e, ne moze ovaj lik, koji god da je, pod nikom kartografija bez trolovanja i ponavljanja lazi, sve i nakon svih apsolviranja diskusije..... al' koristi naklonost k sijasetu mod-a......

btw. linku se moze spochitati nedostatak politichki preciznog i korektnog imenovanja agresora (tj. umesto Bos. Srbi- rkaradzicevci mladicevci), mozda prekratak opis golgote Srba (i Hrvata, izmeshanih, Jevreja, kozmopolitskih od Boshnjaka...) Sarajeva koji su ostali u gradu i sl., ali tekst na veliku zalost priblizno vrlo realno opisuje stanje stvari u Sarajevu i celoj BiH.
Tacno se moglo pretpostaviti da ce pomen Vuka Draskovica tebe dovesti do predinfraktnog stanja.

Sta je velboy? Ti bi da budes veeeliki kosmopolita, ali imas odredjene komplekse proistekle iz porodicnog backgrounda, pa mislis da ce Draskovic to da izleci svojom istrajnom borbom za rehabilitacijom odredjenih istorijskih likova i pokreta.

Nista ti drugo ne preostaje nego da se ponovo dodvoravas popaju i to predlozima za blize imenovanje agresora. FUUUUUJJJJ. Dvolicni licemeru, imas obraza i stida taman toliko koliko i tvoj stranacki lider koji je krajem osamdesetih poceo karijeru raspirivanjem mrznje na nacionalnoj i verskoj osnovi da bi je nakon raznih preokreta zavrsio kao politicki mrtvac koji pokusava preko Cedomira Jovanovica da se povrati u zivot. :bljak:
ono shto me "dovodi do predinfarktnog stanja" je tvoje insistiranje na lazima i izvrtanjima chak i nakon shto smo razluchili chinjenice od lazi.
kakve to komplekse proistekle iz porodichnog background-a ja imam??? moj porodichni background je potomstvo uvazene :yes: stare srpske mostarske porodice Shantic s ocheve strane te jedne vredne radnichke srpske nevesinjske porodice Miloshevic-Lazovic s mamine mi strane (da, chesto prezime Miloshevic koje je kartografijin ideoloshki idol s. miloshevic pokushao da ukalja ali NIJE USPEO jer vishe ima obichnih dobrih ljudi s tim prezimenom (jedan od njih je i dusha od choveka dobri sarajevski pesnik pok. Veljo Miloshevic) od megalomanskog zlochinca i njegovog okota).
takodje, s ocheve strane ima starog jevrejskog priliva poznate porodice Hajon.

so, nemam nikakve komplekse iz mog porodichnog background-a, zapravo kada me neko povuche za jezik nemam nikakav problem pohvaliti se s ponosom mojim porodichnim background-om od oba roditelja :yes:

sigurno da treba preciznije imenovati agresora jer agresor je bio rkaradzic-mladicevi od Srba a ne Srbi BiH per se! u chemu je to ulizivanje, dodvoravanje popaju? kamo srece da ovaj mari vishe za politichku preciznost i korektnost.

moj stranachki lider nije niko. ja samo iznosim chinjenicu da se je Vuk Drashkovic promenio na mnogo bolje ranih devedesetih u odnosu na ono kakav je bio krajem osamdesetih. i, jeste, ja se ne libim pohvaliti bilo koga ko se iskreno urazumi, umeri i promeni na bolje.
By kartografija
Vel boy napisao:

ono shto me "dovodi do predinfarktnog stanja" je tvoje insistiranje na lazima i izvrtanjima chak i nakon shto smo razluchili chinjenice od lazi.

Pa jel' ti sad bolje ? Stvarno ne bih da te nosim na dusi, ali mi nije jasno sta smo to i kako razlucili zajedno?

potomstvo uvazene stare srpske mostarske porodice ... vredne porodice .... pokushao da ukalja ali NIJE USPEO ....
A jooooj koje nebuloze, majko mila... te stara porodica ... te uvazena porodica... te vredna porodica ....:doh:
Jos samo fali da napises da u tako starim, uvazenim i vrednim porodicama, postoje i geni odgovorni za razvitak najplemenitijih osobina, pa se ti kvaliteti onako atomizovani prenose dalje genetski na uvazeno potomstvo. :lol:
Dobro znas na sta je ciljano u mom postu. Vecini ljudi je to nebitno (i meni je nebitno), ali tebi izgleda nije.

sigurno da treba preciznije imenovati agresora jer agresor je bio rkaradzic-mladicevi od Srba a ne Srbi BiH per se! u chemu je to ulizivanje, dodvoravanje popaju?
U sarajevskoj ratnoj prici ne postoje samo srpski agresori i zlocinci, mada ja ne branim nikakve srpske zlocince. Medjutim, bacanje krivice samo na njih abolira neke druge agresore i zlocince, njihove zrtve stavlja u neravnopravan polozaj, a sarajevsku ratnu istinu zamagljuje. To se doduse vrlo cesto radi. Neko to radi iz neznanja, neko iz nacionalisticke ostrascenosti, a neko iz cistog bezobrazluka.
Korisnikov avatar
By Vel boy
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2438386#p2438386]kartografija napisao:[/url]

a jel' ti sad bolje ? Stvarno ne bih da te nosim na dusi, ali mi nije jasno sta smo to i kako razlucili zajedno?
jes' mi bolje kao shto mi je bilo "tako loshe" da lazesh da me je tvoje zlopominjanje Drashkovica "dovelo do predinfarktnog stanja"...... :pucaodsmeha:
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2438386#p2438386]kartografija napisao:[/url]

potomstvo uvazene stare srpske mostarske porodice ... vredne porodice .... pokushao da ukalja ali NIJE USPEO ....
A jooooj koje nebuloze, majko mila... te stara porodica ... te uvazena porodica... te vredna porodica ....:doh:
Jos samo fali da napises da u tako starim, uvazenim i vrednim porodicama, postoje i geni odgovorni za razvitak najplemenitih osobina, pa se ti kvaliteti onako atomizovani prenose dalje genetski na uvazeno potomstvo. :lol:
Dobro znas na sta je ciljano u mom postu. Vecini ljudi je to nebitno (i meni je nebitno), ali tebi izgleda nije.
nope. samo odgovorih na tvoje lazi i podvale meni "ali imas odredjene komplekse proistekle iz porodicnog backgrounda, pa mislis da....". dakle, samo je suprotno istina od tvojih prvotnih insinuacija meni. :vrcka: toliko.

U sarajevskoj ratnoj prici ne postoje samo srpski agresori i zlocinci, mada ja ne branim nikakve srpske zlocince. Medjutim, bacanje krivice samo na njih abolira neke druge agresore i zlocince, njihove zrtve stavlja u neravnopravan polozaj, a sarajevsku ratnu istinu zamagljuje. To se doduse vrlo cesto radi. Neko to radi iz neznanja, neko iz nacionalisticke ostrascenosti, a neko iz cistog bezobrazluka.

niko nigde ovde ni nije rekao da u sarajevskoj ratnoj prichi postoje samo srpski agresori i zlochinci. niko nigde! da jeste, prvi ja bih se pobunio i rekao stvarnu istinu.
medjutim, notorna chinjenica jeste da nishta ne moze opravdati urbicid nad gradovima BiH, ko god da ih je chinio!
Korisnikov avatar
By Srklet
pa u sarajevskoj ratnoj priči doista postoje samo jedni agresori, a to su srbi. zločinaca ima više, naravno. ^^

što se urbicida u BiH tiče, tu su se istaknuli srbi (sarajevo, banja luka, bihać, prijedor itd.) i hrvati (ponajviše mostar), bošnjaci ne. u osnovi, u ratu je najbolje prošla banja luka - etnički očistili cijeli grad, srušili sve džamije a nitko na njih ni pola metka ispalio nije. banjalučki nivo licemjerja se može mjeriti s hrvatskim i katoličkim, fakat je veeeeliki. :wow:
Korisnikov avatar
By Vel boy
^ politichki precizna i politichki korektna terminologija umjesto vlastite imenice cijelih naroda i vjera, pa ce ti post sasvim valjati. :giggle:
By kartografija
Haški tribunal izdao je obavezujući nalog za nekadašnjeg operativca muslimanske tajne službe (AID) Edina Garapliju, koji 3. februara sledeće godine mora da se pojavi kao svedok u procesu protiv Radovana Karadžića.

- Garaplija je sada u obavezi da ispriča sve o toj tajnoj, po svim činiocima terorističkoj grupi koja je uz znanje i blagoslov muslimanskih vlasti u Sarajevu počinila brojne zločine za koje su optuživani Srbi - kaže šef Pravnog tima Karadžićeve odbrane, Goran Petronijević.

Da će svedočenje Garaplije i te kako izazvati šok u javnosti, a posebno pred Haškim tribunalom govore i njegovi raniji medijski istupi. U jednom od poslednjih intervjua koji je dao sarajevskom nedeljniku "Dani", ovaj obaveštajac je podrobno govorio o tome ko je osnovao "Ševe", ali i čime se ova grupa bavila tokom rata.

link

------------------------------------

Penzionisani general irske vojske i nekadašnji vojni posmatrač UN u Sarajevu Pol Konvej izjavio je na suđenju Radovanu Karadžiću da je decembra 1995. ili januara 1996. godine uočio tajni minobacački položaj muslimanske vojske sa najmanje četiri minobacača čije su cevi bile okrenute ne ka položajima bosanskih Srba, već ka centru Sarajeva, te da je sa ovog položaja mogla da dođe i granata koja je eksplodirala na pijaci Markale 1995. godine.

Konvej koji je od 2005. godine u sastavu Parlamenta Irske objasnio je da je taj položaj video tokom redovnog patroliranja i da je bio šokiran.

- Taj položaj je bio dobro maskiran i nalazio se na jednoj strmini sa severne strane puta i paralelno sa rekom, blizu položaja Armije BiH u južnom delu Sarajeva. Otkriće tog borbenog položaja ostavilo je na mene dubok utisak jer nisam bio svestan njegovog postojanja uprkos činjenici da se nalazio u zoni odgovornosti Zulu tima UN kome sam pripadao. Pritom, kao oficir za vezu sam bio upoznat sa fiksnim rasporedom borbenih položaja. Ne sećam se ni da su drugi oficiri Zulu tima ili štaba UNMO znali za postojanje tog borbenog položaja - kazao je Konvej.

link
By kartografija
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2438485#p2438485]Srklet napisao:[/url]
što se urbicida u BiH tiče, tu su se istaknuli srbi (sarajevo, banja luka, bihać, prijedor itd.) i hrvati (ponajviše mostar), bošnjaci ne. u osnovi, u ratu je najbolje prošla banja luka - etnički očistili cijeli grad, srušili sve džamije a nitko na njih ni pola metka ispalio nije. banjalučki nivo licemjerja se može mjeriti s hrvatskim i katoličkim, fakat je veeeeliki. :wow:
Ostadoh duzna odgovor na ovaj bezobrazluk.

Tvoj nivo licemerja je fakat najveci jer svesno lazes sto sam dokazivala vise puta na ovom forumu.

Propagandna masinerija kojoj sluzis ipak tesko moze falsifikovati egzaktne demografske podatke.

Da je na teritoriji Federacije BiH izvrseno najmasovnije etnicko ciscenje u poslednjem ratu pokazuju posleratne demografske analize. Iako popis stanovnistva jos nije radjen, demografske analize se mogu izvoditi na osnovu glasaca na lokalnim izborima. Na teritoriji Federacije BIH ne postoji vise nijedno jedino srpsko selo, a bilo ih je nekoliko stotina pre rata. Evo na ovom sajtu imas popis srpskih sela koja su promenila etnicku sliku u korist Muslimana:

bosanskehistorije - link

Tu su doduse samo nekadasnja srpska sela u kojim sada zive vecinom Muslimani, ali ne i potpuno ugasena srpska sela u kojim ne zivi niko ili zivi mali broj povratnika.

Bosanskih Srba je na popisu stanovnistva BiH iz 1991 bilo 1, 366 000. Na tu cifru bi se mogao dodati i jedan broj Jugoslovena. Vecina Jugoslovena kojih je bilo 240 000 na popisu 1991 su verovatno etnicki Srbi jer je te 1991 termin Jugosloven vec bio ozloglasen kod Hrvata i Muslimana, pa se daleko manje etnickih pripadnika ovih naroda izjasnilo kao Jugosloven u odnosu na 1981.
Od ukupnog broja bosanskih Srba na teritorijama danasnje Federacije BiH je zivelo tacno pola miliona, a ako uzmemo u obzir da su barem pola ili vecina Jugoslovena etnicki Srbi, dolazimo do zakljucka da je izmedju 600 000 i 700 000 Srba zivelo na teritorijama koje su sada deo Federacije BiH.
I neki delovi sadasnjeg srpskog entiteta su bili pod muslimanskom ili hrvatskom vlascu. Tokom rata je bilo je nekoliko desetina hiljada izbeglica iz Bosanske Posavine ( Derventa, Bosanski Brod...) gde su pocinjeni zlocini nad Srbima pre nego sto su te opstine osvojili Srbi. U delovima istocne Bosne je Naser Oric masakrirao Srbe Srebrenice i Bratunca, ali i upadao na teritorije susednih opstina.
Bosanskih Muslimana je na popisu 1991 bilo 1,9 miliona. Od toga je na teritorijama koje danas cine Republiku Srpsku zivelo 400 000 i otprilike 50-tak hiljada na teritorijama koje su tokom rata prelazile iz ruke u ruku. Dakle, vecina Muslimana je zivela van Republike Srpske.
Od ukupnog broja bosanskih Srba polovina ili vise od polovine je zivela na teritorijama koje su sada deo Fed. BiH, dok je cetvrtina bosanskih Muslimana zivela na teritorijama koje su sada deo Rep. Srpske.
Na prekomponovanje etnicke strukture je uticao i rat u Hrvatskoj jer je u Republiku Srpsku doslo dosta Srba iz Hrvatske.

Medjutim, u ''dokazivanju'' da su Muslimani najvece zrtve etnickog ciscenja u BiH, muslimanski propagandisti se obicno sluze trikovima navodeci koliki su procenat teritorije BiH Srbi kontrolisali. Veliki deo te teritorije su cinile slabo nastanjene ili potpuno nenastanjene oblasti.

Kad ovo pitanje bude aktuelizivano nakon objavljivanja rezultata predstojeceg popisa stanovnistva, verovatno ce se oglasiti propagandisti tvoje sorte da ''objasne'' nestanak Srba i njihov ''dobrovoljni'' odlazak.

O rusenju pravoslavnih crkava u Bosni mozes da se informises na sajtu Dabrobosanske mitropolije koja obuhvata samo deo centralne Bosne:

http://www.mitropolijadabrobosanska.org/genocid.php" target="_blank
Korisnikov avatar
By Vel boy
po popisu iz 1991-e, koji je uglavnom samo nastavak slichne (multi)etnichke kompozicije gradova cele BiH, vecina gradova cele BiH-e su bili izrazito multietnichke kompozicije gde se ponegde vecine ili manjine jednog ili drugog naroda u nekom gradu mogu nazvati jedino - relativnim.
ima prikaza tog popisa iz 1991-e posvuda po net-u, od Wikipedije do domena zemalja ex-Yu.....
bilo chije natezanje tu da je taj i taj grad zbog nechije (boshnjachke, srpske, hrvatske) relativne vecine vishe ili iskljuchivo te i te nacije a manje ili nije nikako te i te druge/trece nacije je i dovelo do ratova i urbicida.

u sve drugo ne bih ulazio. ima istina, ima poluistina, ima lazi.... sa svih i svachijih strana.

p.s. Jugosloveni jesu bili od strane hrvatsko-boshnjachkih jugoslavofoba smatrani chesto za "petu kolonu, zamaskirane Srbe...", ali zanimljivo nishta manje ni rkaradzicevci-mladicevci nisu klevetali i ugrozavali Jugoslovene samo zato shto su Jugosloveni uglavnom iz svih trojnih + kombinacija nacionalno meshanih brakova i shto nisu bili za smiloshevic-sheshelj verziju "Jugoslavije" vec za Ante Markovic-Ivan Stambolic-Raif Dizdarevicevu.
By kartografija
Juce je obelezena 19. godisnjica masakra na pijaci Markale u Sarajevu. Granata je usmrtila 68 osoba i ranila 144 osobe.

O zlocinu na pijaci Markale je neposredno posle masakra obavljeno vise istraga od strane razlicitih timova Unprofora.

Vise haskih svedoka, pripadnika Unprofora je potvrdilo da su pojedini pripadnici Unprofora pre bilo kakve istrage i bez ikakvih dokaza optuzili Srbe za taj zlocin. Misel Gotje je cak tvrdio da su istrazitelji iz tima Frebat 4 namerno sabotirali istragu vadeci rep granate.

I pored sabotaze agenata NATO pakta, dokazi da je masakr izreziran su bili ocigledni. Na srecu, neki pripadnici Unprofora su kasnije progovorili sta se desilo u svojim memoarima ili kao haski svedoci. Ta svedocanstva ostaju za buduce istoricare, a presude u haskoj lakrdiji su izgubile svaki kredibilitet.

General Rouz, komadant Unprofora, je u u svojim memoarima napisao, da su minobacacku minu na sarajevsku pijacu Markale, ispalile ili postavile muslimanske snage, pod kontrolom Alije Izetbegovica, uz opasku da im to nije jedini put da su gadjali sopstveni narod.
link

Major Dzon Rasel je kao svedok u Hagu izjavio ovo:

''Nekoliko dana posle eksplozije, u pratnji nekoliko pripadnika UN, obišli smo podrum jedne zgrade u Sarajevu gde su snage Armije BiH čuvale minobacače. Stražar koji je čuvao to skladište najpre nam je tvrdio da oni ne poseduju minobacače 120 mm, ali kada smo počeli da otvaramo sanduke ugledali smo ih. Reč je o minobacačima ručne izrade koji su bili istog kalibra, iste boje i zavareni na isti način kao i granata koja je pogodila pijacu", ispričao je ovaj oficir kanadske vojske.''
link

Vise haskih svedoka je objasnilo da je skoro nemoguce da jedna granata pobije toliki broj civila, kao i da je zbog visokih zgrada koje okruzuju Markale, putanja granate morala biti gotovo vertikalna sto je skoro nemoguce. To navodi na zakljucak da je bila ispaljena iz neposredne blizine, odnosno od strane muslimanske vojske.

Time su obesmisljene ionako malo verovatne pretpostavke nekih svedoka, kao i pristrasna svedocenja bosanskog ''eksperta'' Zecevica da je granata doletela iz pravca srpskog sela Mrkovici. Ta verzija se medjutim i danas potura kao ''dokazana'' u Hagu iako je dokazano upravo suprotno.
Korisnikov avatar
By Srklet
ja jos samo cekam da od srbofašista čujem da su oni za vrijeme rata držali 20 posto teritorija BiH, te se branili od agresije armije BiH. :krezavi:
jer, dzamije u banja luci su se urusile zbog nemara vjernika, sarajevo nije bilo pod opsadom nego se sustavno samo granatiralo, a u srebrenici naravno nije bilo genocida. i da, srdjana aleksica su ubili muslimani a ne vojnici vojske zlocinca ratka mladica.
By kartografija
Ne preostaje ti nista drugo nego da me demonizujes kao ''srbofasistu''. :meduza:

Ti si taj koji je bio banovan zbog govora mrznje i sovinistickih bljuvotina, pa je jasno ko je ovde fasista.

Evo jos jedan poklon za tebe:

By kartografija
Sta jos necu procitati ovde. :wow:
Srklet ismeva tvrdnju da je komadant Unprofora u BiH od 1994-95 verodostojan izvor. :zvezdice:

Samo su Izetbegoviceve propagandne sluzbe verodostojan izvor i niko drugi.

Nije cudo sto su bas ti propagandisti poblesavili od muke kad je izasla Rouzova knjiga, pa im nista drugo nije preostalo nego da se hvataju za trivijalne greske, a ti ih kopiras u potpunosti. To sto je na jednom mestu umesto Kosevo napisano Kosovo nema veze sa verodostojnoscu, vec sa neznanjem jezika.

Sto se tice gresaka Rouza, one su vezane samo za ono sto mu sugerisali upravo ti propagandisti. Kad god je verovao njima bez ikakve provere onog sto tvrde, gresio je kao i ostali pripadnici Unprofora.To se pre svega odnosi na manipulacije u vezi broja stradalih u Sarajevu. Kad god se oslanjao na ono sto je licno video ili na ono sto su istragom zakljucili eksperti Unprofora nije gresio.
By kartografija
Svedocio Garaplija

Edin Garaplija, pripadnik tajne sluzbe koji je istrazivao delovanja jedinice Seve (negde se tvrdi da je i on bio snajperista) je danas svedocio u Hagu. Ranije je dobio obavezujuci nalog jer nije hteo da svedoci.

Garaplija je rekao da je tokom rata u BiH delovala tajna vojna jedinica "Seve" i da je odgovornost za njene aktivnosti snajperskog delovanja i napada na civile prebacivana na srpsku vojsku. O postojanju te jedinice je znao samo mali broj ljudi u bosnjackom rukovodstvu i tajnim sluzbama, a cak su i njihova saznanja bila ogranicena.

Njegove ispovesti su se vec pojavljivale u stampi. Tada je pricao kako su pripadnici jedinice ''Seve'' ubijali snajperom civile u oba dela grada, a objasnjavao je i da su ''Seve'' pucale kroz prolaz izmedju muzeja i zgrade Izvrsnog vijeca kako bi se stvorio privid da je pucano sa Grbavice koju su drzali Srbi.

O terorisanju samih stanovnika Grbavice Garaplija je u ispovesti splitskom listu ''Slobodna Dalmacija'' link rekao sledece:

''Oni, znači, uopće nisu vodili računa o tome ubijaju li civile, žene, djecu, starce...''

Kako je snajpersko sikaniranje stanovnika Grbavice i ostalih delova grada pod srpskom kontrolom izgledalo iz ugla zrtava:
Snajperi u Sarajevu

Jos jedan pripadnik Armije BiH je govorio o izreziranim masakrima, a ostaje da se vidi da li ce i on dobiti obavezujuci nalog za Hag. To je Zoran Cegar, Hrvat (proveo rat u Armiji BiH), predratni policijski inspektor koji je novinarima priznao da su Izetbegoviceve bande pucale na Sarajlije 6. aprila 1992.

Na gradjane ispred Skupstine pucao Juka Prazina, a ne Srbi

Zanimljivo da se taj 6. april obelezava kao ''pocetak opsade'', te je prosle godine jubilej obelezen sa crvenim stolicama u centru grada. Taj zlocin, poturen drugoj strani, je imao veliki propagandni efekat jer su o mahnitom srpskom snajperisti koji bez ikakvog razloga ubija narod izvestili svi svetski mediji. Kako je to donelo mnogo propagandnih poena, nastavljeno je u istom maniru tokom citavog rata.

Do sad su pripadnici Unprofora u Hagu svedocili o tome da su Izetbegoviceve bande podmetale zlocine Srbima. Pripadnike Unprofora kao svedoke poziva i odbrana i tuzilastvo. Cesto svedoci ne zele da svedoce u korist optuzenih, pa im se salje obavezujuci nalog ako se proceni da je njihovo svedocenje od velikog znacaja. Tuzilastvo poziva uglavnom agente NATO pakta koji su za vreme bombardovanja srpskih polozaja 1994-1995 odigrali svoju spijunsku ulogu, a poslati su unapred da pripreme teren laznim izvestajima i sabotiranjem istrage o pravim pociniocima izreziranih masakara.O postojanu ovakvih agenata u redovima UN snaga saznajemo upravo iz svedocenja pripadnika Unprofora.
Korisnikov avatar
By Vel boy
poshto se iznad predochava materijal s sudjenja rkaradzicu, imam reci sledece:

da su samozvani srpski (a i hrvatski) nacionalni lideri u BiH 1992-e barem pokushali da grade istinski multinacionalnu, snazno decentralizovanu (ali ne iskljuchivo po etnichko-stranachkim osnovama), pro-gradjansku (ne mislim unitarnu) BiH u medjupovezanom regionu zemalja ex-Yu, ne samo da npr. rkaradzic, mladic, pa, prlic, blashkic (poshto je boban crkao na vreme).... ne bi bili sudski ovako/onako procesuirani, vec bi chak mozda i bili bolja strana u bosanskohercegovachkim ratovima.
medjutim, samozvani srpski i hrvatski lideri su, nazalost, u startu izabrali osionu bahatost, politichki-seljachku (chast obichnim poshtenim seljacima) antiurbanost, aparthejd, ruganje bilo kakvim gradjansko-multinacionalnim elementima (dakle, chak i samo elementima) u BiH.....
a, da su barem za rech bili uhvatili tzv. muslimansko vodjstvo koje se (ne)iskreno kao zalagalo za multinacionalnost i ravnopravan suzivot, pa kad bi ili su videli da je to muslimansko vodjstvo u praksi stvarno neiskreno i lazljivo, te onda potakli Srbe i Hrvate na pobunu protiv musl. vlade u Sarajevu, ----- i MZ i ja bi daleko naklonjeniji takvom srpskom i takvom hrvatskom vodjstvu u BiH bili.

no, na veliku zalost, samozvana srpska i hrvatska liderstva u BiH nisu tako bili igrali tj. postupali vec uglavnom bash onako kako je hranilo boshnjachko-muslimansku famu ugrozenosti i davalo joj sve moguce i nemoguce materijale.

no, ipak, apsolutno podrzavam i hocu da Garaplija, Chegar i Unproforci, koji su svesni gadosti boshnjachko-muslimanskih ekstremista, kazu shta imaju da kazu, pa taman i na sudjenjima dokazanim ratnim zlochincima rkaradzicu i/ili mladicu.
Korisnikov avatar
By deran
ja će da metim ovo ovde...

malo of,a malo možda i nije,kako se tema produžava...

Slika

Bivši analitičar CIA-e: Srbi su stoljećima nezadovoljni sobom jer nisu sretni s onim što su postigli

"NIJE riječ samo o tome da su Srbi nezadovoljni drugima, nego su nezadovoljni i sami sobom. Nakon stoljeća političkih, društvenih i ekonomskih promjena još nisu uspjeli doći do toga da budu sretni s onim što je postignuto, a to pogađa cijelu regiju", naglasio je u razgovoru za beogradsku Politiku David B. Kanin koji se umirovio nakon 31. godine rada u CIA kao viši analitičar, a danas je predavač međunarodnih odnosa na Fakultetu za napredne međunarodne studije Sveučilišta "John Hopkins”.

Na ovom uglednom Sveučilištu Kanin drži predavanja o Balkanu, a dio njegovog zapažanja prenosi Politika u današnjem razgovoru. Kako je naglasio za njega južno od rijeke Save, gdje je bilo Osmansko carstvo, ništa još nije konačno.

"Sve je još otvoreno, iako se za sada ništa ne mjienja. U svakom slučaju, ne vjerujem da je sadašnja situacija tamo trajna, vjerujem da će biti novih promjena, iako se ne zna koje će doći prve", kaže ovaj bivši CIA-in analitičar. Kanin je naglasio kako je sve postavljeno na svoje mjesto u dijelovima zemlje koji su bili dio Austrougarskog carstva, a uglavnom zbog toga što su Srbi u Hrvatskoj izgubili rat devedesetih godina. Ostaje komplicirano pitanje Vojvodine i Sandžaka.

"Pažnju privlači, kao veoma zanimljiv fenomen – novi identitet muslimana u Sandžaku, podijeljenom između novonezavisne Crne Gore i Srbije, koji se sada izjašnjavaju kao Bošnjaci. Izuzetno je važno kako će se ta zajednica razvijati, da li kao vjerska, sekularna ili mješavina ova dva modela. To je u svakom slučaju nova činjenica koja će utjecati na situaciju u regiji. Da i ne spominjemo Kosovo", zaključio je Kanin.

etog,ili kako god... :snob:
Korisnikov avatar
By Srklet
po ovome što kartografija piše, ispade da su srbi u BiH najnesposobnija ekipa svih vremena, koja je pukom srećom došla do pola države etnički čiste od bilo koje druge nacionalnosti, dok su bošnjaci zli geniji sa hrpom masterplanova i dugoročnih obmana koji su dobili skoro pa ništa.

ok, utvrdili smo da je sarajevo samo sebe držalo pod opsadom i granatiralo. a što je s prijedorom? tamo su se bošnjaci i hrvati sami zatvorili u konc-logore? a bijeljina? mrtva bošnjakinja šuta samu na sebe nakon što je smaknuta na sred ulice 1. aprila? ma to je sve prvoaprilska šala, zar ne? višegrad? tamo su se bošnjaci masovno zaletali na noževe koje su prethodno stavili u ruke nevinih srba? :party:
Korisnikov avatar
By nsc
e dosadni ste svi zajedno u 3 lepe, 'bo vas sve ko vas pravio, pokusajte da vidite nesto lepo u buducnosti ili se odmah ubijte, do kraja zivota cete traziti krivca i ispravljati krivu Drinu
By kartografija
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2510858#p2510858]Srklet napisao:[/url]po ovome što kartografija piše, ispade da su srbi u BiH najnesposobnija ekipa svih vremena, koja je pukom srećom došla do pola države etnički čiste od bilo koje druge nacionalnosti, dok su bošnjaci zli geniji sa hrpom masterplanova i dugoročnih obmana koji su dobili skoro pa ništa.

ok, utvrdili smo da je sarajevo samo sebe držalo pod opsadom i granatiralo. a što je s prijedorom? tamo su se bošnjaci i hrvati sami zatvorili u konc-logore? a bijeljina? mrtva bošnjakinja šuta samu na sebe nakon što je smaknuta na sred ulice 1. aprila? ma to je sve prvoaprilska šala, zar ne? višegrad? tamo su se bošnjaci masovno zaletali na noževe koje su prethodno stavili u ruke nevinih srba? :party:
Tvoji postovi na ovoj temi su jedna uzasna kombinacija neznanja, agresivnih pokusaja diskreditacije i jeftinih dosetki na nivou osnovne skole.

Mogu smo da kazem da su obe strane vrsile etnicka ciscenja, ali je jedna bila mnogo grlatija u kukanju i spretnija u medijskoj promociji svojih zrtava. U tom ratu su najvise stradavali ljudi koji su imali nesrecu da zive na teritorijama koje nije kontrolisala vojska sastavljena od lica njihove nacionalnosti. Skoro polovina bosanskih Srba sa predratnog popisa stanovnistva su bili izbeglice devedesetih, sva srpska sela na teritoriji Federacije BIH su popaljena i unistena, ali neki misle da je samo srpska tvorevina nastala na genocidu, a njihova na cvecu i demokratiji.

U Sarajevu niko nije granatirao i ubijao sam sebe, vec su Izetbegovicevi banditi ubijali gradjane Sarajeva ( a ne sami sebe). Ako ne znas koji su to likovi, pa priseti se da su novine za koje si pisao, BH Dani, objavljivale citave serije tekstova i romansiranih saga o sarajevskim valterima, supermenima i ''herojima odbrane'', koji zapravo nisu nista drugo do grupa ratnih zlocinaca i predratnih klosara i kriminalaca.

Dakle, oni su zarad propagandnih razloga mrcvarili i ubijali stanovnike Sarajeva, a ne sami sebe.
Korisnikov avatar
By Stripi
kartografija napisao: Grbavica je tokom rata bila neprestano granatirana i snajperisana i postala je najrazrusenije sarajevsko naselje ciji se izgled mogao porediti sa Vukovarom.
A za izgled Vukovara devedesetih su najviše bili zaslužni srpski teritorijalci.
I onako, neselktivno su gađali, recimo, baš oko bolnice, koje je u početnim izvještajima prvo bilo "najžešće uporište" a na kraju i stratište bebama.

OT
Ne da ne vjerujem da je bilo teroriziranja građana srpskog dijela Sarajeva, samo ne vjerujem da je opsada ostatka Sarajea bila namješetna od nesprskih sarajlija. Eto.
By kartografija
A ti si mogao da se nagledas ratne Grbavice jer si tamo proveo citav rat ???!!!

Slika razrusene ratne Grbavice imas svuda po netu, pa guglaj ako ti je volja. Dopola srusene i ostecene zgrade sigurno nisu stajale godinama za ukras, vec se sa rasciscavanjem terena i popravljanjem zgrada krenulo odmah posle rata, tako da je nejasno sta si ti to mogao da vidis. :jazzva:

Delove grada pod kontrolom tkz. Armije BIH su granatirale i muslimanske i srpske snage, s tim sto je u prvom slucaju granatiranje imalo za cilj izazivanje sto vecih civilnih zrtava zarad medijskog efekta, a u drugom slucaju je bio odgovor na vatru iz vojnih ciljeva koji su bili svuda po gradu, odnosno civili su stradali usled uzajamne vatre obe strane. Zloupotreba civilnih ciljeva u vojne svrhe je ratni zlocin prema odredbama medjunarodnog prava.

Bilo bi predugacko da prenosim sve delove iz Rouozove knjige koji nasiroko opisuju situaciju u Bosni, kontakte sa predstavnicima zaracenih strana i diplomatske napore da se rat okonca.

Ali evo nekih isecaka iz te memoarske knjige koji u najkracim mogucim crtama opisuju situaciju (koga zanima opsirnije na engleskom jeziku link ):

Majkl Rouz o granatiranju Sarajeva od strane Armije BIH:

Mada je prekid vatre bio na snazi, ponekad su granate doletale sa strane i padale na Sarajevo, najčešće danju i mahom sa muslimanskih položaja. U to vreme sam gledao dramatičnu reportažu Pitera Arneta iz CNN, snimljenu sa krova "Holidej ina", u kojoj je rekao da je prekid vatre skoro narušen i da se Sarajevo opet nalazi pod teškom artiljerijskom vatrom srpske vojske, mada se nama činilo da su ispaljene granate dolazile sa muslimanskih, a ne sa srpskih položaja.

Majkl Rouz o masakru na pijaci Markale

U tom trenutku sam izrekao nešto što ga je neprijatno iznenadilo. Rekao sam mu da je prvo ispitivanje kratera bombe koja je eksplodirala na pijaci "Markale" pokazalo da je ona ispaljena sa bosanske strane. U sobi je zavladao muk, a Sefer Halilovic me je gledao neprijateljski. Hladno je zatražio, da svoju izjavu objasnim. Dodao sam da ugao putanje mine očigledno dokazuje da je ona ispaljena sa veoma male daljine, ili da je čak podmetnuta na licu mesta i aktivirana.

Jos o ubijanju gradjana Sarajeva:

Mnogo su ozbiljniji bili izveštaji koje smo primali od Francuza, da su muslimanske trupe u gradu otvarale vatru na sopstvene građane. Jedan od takvih slučajeva se zbio kada je gađan tramvaj sa zgrade na muslimanskoj strani linije razdvajanja, koju je držala neka paravojna policija. U drugom slučaju, zbog posledica minobacačkog napada u blizini Rezidencije, ubijeno je dvoje dece, a dve mine su pale na istu lokaciju kada je francuski tim istraživao prvi slučaj. To ponovljeno gađanje su mogli da izvedu samo muslimani sa vatrene linije. Na drugoj strani grada su u više navrata avione s oznakama Ujedinjenih nacija i NATO, prilikom sletanja na aerodorom, gađali vojnici iz muslimanskog naselja Butmir. Bosanska vlada je uvek negirala, da njene snage otvaraju vatru na sopstveni narod i na pripadnike misije Ujedinjenih nacija. Čak su postavljali pitanje da li su Ujedinjene nacije u stanju da u uslovima građanskog rata tačno utvrde ko je gađao u nekom posebnom slučaju i da li je moguće tačno utvrditi mesto odakle je gađano. Nismo isključivali mogućnost da bosanska vlada ne učestvuje u tom poslu i da nije izdavala naređenja da se otvara vatra. Lično sam bio ubeđen da muslimanska vojska otvara vatru nasumice kako bi izazvala Srbe da dejstvuju protiv civila, a i kada su gađali civile, činili su to s namerom da optuže Srbe.

O ubijanju Srba:

Sredinom avgusta 1994. muslimanska je vojska artiljerijom gađala srpski grad Ilijaš na prilazima Sarajevu. Ilijaš je bio unutar zone od 20 kilometara zabranjene zone oko Sarajeva, što je značilo, da su muslimani još jednom prekršili ultimatum NATO. U tom napadu je pogođena škola i ubijeni su neke žene i deca.

O nehumanoj taktici:

Posmatrali smo uživo bitku skoro dva sata, a potom je vatra naglo prestala. Srbi, koje smo jasno mogli da vidimo u njihovim rovovima na padini obrasloj borovim drvećem, potpuno su zaustavili muslimanski napad. Tada su i upotrebili svoju artiljeriju i minobacače da bi odgovorili na vatru muslimana, čiji su minobacači bili razmešteni po gradu, a jedan od njih i u samom krugu bolnice na Koševu (o čemu je govorio još moj prethodnik general Brikmon). Muslimani su otvarali vatru na Srbe u nadi da će oni odgovoriti udarima po naseljenoj četvrti, što bi bio novi povod da međunarodna zajednica osudi Srbe, a njih prigrli.

Istorija će biti najbolji sudija muslimanskim vođama zbog primene takve nehumane taktike...

O borbama na Igmanu i ratnom zlocinu nad zarobljenicima i medicinskim sestrama:

Sledeće noći, 6. oktobra, kada su dobili tražene zatvorenike, muslimanske diverzantske jedinice su prodrle u demilitarizovanu zonu i ubile 20 srpskih vojnika i medicinskih sestara, smeštenih u sanitetskoj stanici komandnog mesta. Prošavši kroz zonu, oni su iznenada napali Srbe, a većinu pobili u vrećama za spavanje. Francuski lekar, koji je video tu užasnu scenu, zabeležio je da je osam Srba zaklano noževima i da je većina ubijena iz blizine, metkom u potiljak. Nekoliko tela je izgorelo. Ubijene su i četiri bolničarke. Tog popodneva, u otvorenom kamionu, kroz Sarajevo su paradirali muslimanski vojnici obučeni u crne uniforme sa crnim trakama oko glave, mašući svojim oružjem i uzvikujuć: "Alahu akbar!" Rekli su nam, da je to naročito uvežbana jedinica koja je upravo proslavljala pobedu na planini Igman.
Ovo je nesumnjivo bio jedan od većih ratnih zločina, što je Akaši hrabro i rekao kvalifikujući taj potez muslimanske vojske kao hladnokrvno ubistvo i divljaštvo. Bosanska vlada je tu akciju nazvala legitimnom vojnom operacijom. "Naši momci su ih upravo isterali izvan zone" – brbljao je Ganić, dok je Izetbegović optužio Akašija da vređa njegovu vojsku.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!