Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By antibiotic
ode tema

elem, da nema putina ne bi bilo ni pankerki u crkvi,
a sestre sa andjeoskim plavim ocima su samo kolateralna steta u celoj prici,
jebi ga
Korisnikov avatar
By bern
rusiji treba još jedna revoloucija. otarasili su se komunizma, ali sad imaju oligarhiju. i crkvu.

a rok nisu imali prije dolaska bijelog dugmeta. :roll:
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2423082#p2423082]polarlicht4.1 napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2423074#p2423074]Orlando the Lady napisao:[/url]
panku mnogo fali nezavisno od toga sto postoji hriscanski metal
Slažem se. Ne samo da mi je naporan (kao muzika), već mi je i poprilično naivan (kao politička ideja).

...i eto ti modela spram kod se ljudi mnogih misljenja i istorija razmisljanja brzo sloze, kad se sloze.

doduse, ne bismo ni mogli da ocekujemo da nam sprze tamo neke smitse :pedercina:
Korisnikov avatar
By svejedno
more bre orlando, hriscanka si - ask yourself: what would jesus do?

.P
By Guion Nerville
mozda majusni kuriozitet laika za unutrasnju organizaciju crkve ili neke korake posvecenika: mene zanima sta je potrebno i kakvi bi uslovi ako je to ikako moguce trebali da se ispune da bi doslo do nekakvog reformisanja crkve? da li je ta promena uopste moguca iznutra? ako se pozivamo na npr. autenticno miroljubive vernike. i zar vernik cak iako licno ne siri govor mrznje, predstavljajuci se kao sledbenik crkve, indirektno to ipak cini. isto, ako se ne slaze sa njenim zvanicnim stavovima, valjda moze kao hriscanin jednako da se duhovno razvija i nezavisno od nje? koliko je uopste crkva neophodna za tu vrstu razvoja. zar se ne moze deklarativno ograditi od nje. i ono sto ce izgleda biti uskraceno: sta bi pomenuta monahinja rekla na temu "drveta koje ne radja, a u vatru se baca". i da li bi zavisno od odgovora mogla biti izmenjena percepcija andjeoskog svojstva.

i ne moze se opet izbeci drugo, teze ili naivnije: kako ugrabiti vazfuh, pokrenuti se iz zivog blata okolnosti koje su i dovele go ovoga? osim: "muk muk muk".
Korisnikov avatar
By svejedno
^tako nastase protestanti, jel.

tako da, kolko ja to kapiram - ako oces reformaciju idi, exkomunikacija i to, pa se igraj svoje crkve.

ali da, rimokatolicka se u poslednje vreme reformise, koliko-toliko, za spc bas i nisam siguran - u sv sl, po meni to je i pozeljno i najnormalnije. posebno ako crkva, poput hriscanske, ima trip da utice i na neke 'drustvene tokove'.
al mislim da je za tako nesto potrebna 'dvotrecinska vecina', lol, konsenzus ili tako nesto.
salim se, pojma nemam.

..

drugo pitanje - koliko je crkva potrebna kao 'posrednik' izmedju hriscanina i boga? tako shvatih pitanje.

po mom, kao i misljenju bogumila & katara, lol, nimalo. no, njih zvase sektasima, jel. i pobise ih. u skladu sa zapovescu 'ne ubij'.

a shvatih pitanje i ovako - ne slaze se hrisanin sa nekim stavovima crkve, pa koliko moze da bude clan te crkve?
pojma nemam.

..

ono 'drvo' se lose interpretira i pogresno citira, btw. nidje ne pise 'drvo koje ne radja...',
no pise 'po plodovima poznaces ih' & 'drvo koje loseg ploda radja...baca se...'

i ne misli se na potomke. po mom tumacenju.

npr. onaj (ponovo) aktuelni crnorecanin ima neke plodove svoga rada, je li.

..

lm, isus hrist je bio reformator crkve.

ubili su ga.

(inace, licno hriscaninom smatram nekoga ko ipak obraca paznju na reci & dela tog hrista, ne na stavove crkve)
Korisnikov avatar
By antibiotic
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2423173#p2423173]Guion Nerville napisao:[/url] mene zanima sta je potrebno i kakvi bi uslovi ako je to ikako moguce trebali da se ispune da bi doslo do nekakvog reformisanja crkve? da li je ta promena uopste moguca iznutra? ako se pozivamo na npr. autenticno miroljubive vernike. i zar vernik cak iako licno ne siri govor mrznje, predstavljajuci se kao sledbenik crkve, indirektno to ipak cini.
Prestao sam da verujem u nekakave autenticne, miroljubive hriscane, niko nije nevin, moze biti samo naivan.
Oni i ne pretstavljaju crkvu, vec su samo njeni 'jaganjci', manje bitan faktor, glas koji je dobar samo kada se ne cuje.

Promena mora biti politicka, tesko da ce se ista dogoditi iz unutra dok neko spolja ne inicira ili prosto zabrani. Ipak, marginalizacijom religije se ocito ne postize mnogo. Najvise se postize edukacijom.

Na taj nacin religija mozda nece zamreti, ali ce postati ljudima bitna koliko i dnevni horoskop koji usput procitaju u novinama.
Crkva treba da ustupi svoje objekte za druge svrhe.

Ako cemo ici jos dalje, mislim da ce se u buducnosti jedna grupa ateista pobrinuti za opstanak crkve, tacnije hriscanske kulture.
By Guion Nerville
@svejedno, antibiotic

hvala, na koncu, i pretpostavljao sam odnekud da je verovatno jalovo uzdanje... al rekoh da pokusam, bar cisto hipoteticki. onda se setih i otkud: npr. da sam negde procitao recenicu od angramaine: "Pravoslavlje razmišlja u eonima i nigde mu se ne žuri". tu sam i pronasao jedan, izgleda vrlo zaokruzen odgovor (izdvojen iz njegove prepiske sa vel boyem, tema: CRKVA zajedno sa huliganima zlocincima). kako se cini, izgleda da prakticno ne mozes biti autentican (pravoslavni) vernik (po nekoj definiciji), i pri tom ne podrzavati govor mrznje ukoliko su takvi stavovi crkve. a jesu. zalosno. (naravno, ako ima jos ko da me ispravi u interpretaciji..)
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2009291#p2009291]AngraMaina napisao:[/url]Da, ali dogma ne može da se promeni. Ne samo Sveto pismo, nego i Oci nedvosmisleno osuđuju homoseksualne odnose. Jovan Zlatousti ima besede o tome, to je neprikosnoveni autoritet za SPC, to se nikad neće promeniti, jednostavno pravoslavlje tako funkcioniše. Protestantizam je nešto drugo, on dopušta diskusiju i dijalog.

Jedini dijalog koji je moguć sa SPC jeste onaj o društvenim pitanjima, o uticaju crkve na društvo, o smirivanju nasilja, mirnog suživota i sl, i to se dešava u Grčkoj. A pravoslavci ne samo da nikad neće promeniti negativan stav prema homoseksualnosti nego to ne mogu sve i kad bi hteli, to bi značilo ignorisanje autoriteta Otaca, što je nemoguće u pravoslavlju.
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2009753#p2009753]AngraMaina napisao:[/url]
...

Nisam popljuvao Axios i lepo je to što oni žele, ali na žalost kombinacija pravoslavlje+homoafirmativnost je za sada nemoguća. Pravoslavlje sebe definiše kao "ortodoksno katoličansku (sabornu) crkvu" a to znači da nema alternativnih gledišta, nego celo crkveno telo veruje u isto veroučenje. Pravoslavlje smatra da se samo kroz crkvu i kroz sabornost dolazi do spasenja. U očima Grčke pravoslavne crkve, Axios je paracrkvena organizacija i ne pripada pravoslavlju.

Nije da ne postoje drukčija gledišta, eto recimo u Grčkoj otac Filotej piše knjige i daje intervjue u kojima otvoreno tvrdi da gej ljubav nije greh i osuđuje homofobiju. On predstavlja jedno "alternativno" mišljenje, ali proći će 1000 godina dok jedno takvo alternativno mišljenje dođe do crkvenog sabora, pa i tad verovatno samo da bi bilo anatemisano. Pravoslavlje razmišlja u eonima i nigde mu se ne žuri.

Ponavljam, poenta nije preispitivati crkvenu dogmu (za pravoslavne vernike to je iskušavanje njihove vere), već raditi na mirnom suživotu suprotnih pozicija.
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2010655#p2010655]AngraMaina napisao:[/url]
... ali pravoslavlje se ne zasniva na pluralizmu mišljenja nego na odsustvu pluralizma mišljenja. Do istine se ne dolazi razmišljanjem i argumentima nego blagodaću Svetog Duha koji je na Pedesetnicu sišao na apostole i samim tim na Crkvu. NEMA pravoslavlja bez crkvenog pravoslavlja. Simvol (pravoslavne) vere, koji se recituje na svakom bogosluženju, ne kaže samo "verujem u Boga" nego i "verujem u jednu, svetu, sabornu i apostolsku Crkvu".

Radi se o jednom drukčijem svetonazoru koji sebe ne pozicionira u matricu demokratskog dijaloga već starohebrejskog koncepta obetovanja. Ja imam razloga da verujem da nijedna pravoslavna crkva nikad neće afirmisati homoseksualnu vezu (konsenzualnu ili ne - to njima ništa ne znači, to je prelest, saučestvovanje u grehu).

S druge strane, imam razloga da verujem da pravoslavna crkva može da uradi ono u čemu je tako dobro uvežbana već vekovima - da zažmuri na jedno oko. To zapravo radi u Grčkoj i to je sve što je srpskoj gej zajednici od SPC potrebno.
That would pretty much be it.
By Guion Nerville
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2423181#p2423181]svejedno napisao:[/url]

drugo pitanje - koliko je crkva potrebna kao 'posrednik' izmedju hriscanina i boga? tako shvatih pitanje.

po mom, kao i misljenju bogumila & katara, lol, nimalo. no, njih zvase sektasima, jel. i pobise ih. u skladu sa zapovescu 'ne ubij'.

i ja sam bar kako intuitivno pravio tu podelu "pravi hriscanin" - koga zanima najpre neki smisao hristovog ucenje i ta ljubav o kojoj se govori, koji moze misliti i van crkve, i ovi drugi koji bespogovorno prihvataju sve sto im ukaze crkva. kad ispade da i nije bas tako.. (dakle, u pravoslavlju)
Korisnikov avatar
By bas bleu
realno nista drugo nije bilo ni za ocekivati. ali ne mogu da nadjem sta/kolika je kazna.
Korisnikov avatar
By Synesthesia
The verdict is currently being announced, and the sentencing has not yet occurred.
Korisnikov avatar
By bas bleu
vidim sada, tuzilac trazi "three years of corrective labour". pa to je lepo, gulag kada hoce da poreknu da "individuals are not important, they consider that education in russia is still in the soviet mould. and that there is still cruelty in the country and that prison is a miniature of russia itself". :fancyklap:
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Jesam li ja vama rekao da sam isprva, pošto sam gledao samo naslove Free pussy riot, mislio da su u pitanju nemiri vezani za abortus i reproduktivna prava žene? :kesa: (FREE pussy riot, free pussy RIOT)
Korisnikov avatar
By Srklet
očekujem od vlada hrvatske i srbije da osude presudu protiv pussy riot te zatraže njihovo trenutno puštanje na slobodu!
Korisnikov avatar
By spliff
sa fb:
biljana marinkovic canceled the event free pussy riot
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 11
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!