Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

ti stvarno zmeu neshto u zadnje vrijeme jako slabo kopchash ili si toliko nadrkan da ni ne chitash s razumijevanjem postove. :lol:

chovjeche, rekoh u smislu da mi smeta shto Jermeniju i Jermene kao stvarne zrtve ondashnjeg turskog nacifashizma izjednachavash s pobjeshnjelim republichkosrpskanskim politikosima koji djavle prizivaju!

e, sad, ako hocesh pocheti da osporavash jermensku zrtvoslovnost i opravdavash ono shto su ondashnji turski nacifashisti radili Jermenima, e, tu vec ulazimo u neslaganja i mijenjanje teme u off. No, nadajuci se da to ne zelish, zmeu, smatram da s hvatash ono shto i najveca vecina suvremenog Zapada s hvata a to je da su Jermeni i njihova povijest neshto puno drugachije i ozbiljnije od bjesnih kurchenja republichkosrpskanskih zvanichnih politichara!
dochim, ne negiram da i medju Jermenima nema nacionalista-shovinista koji zive u proshlosti ali se to ne moze porediti s ondashnjim turskim naci-fashizmom prema Jermenima znajuci shto su ondashnji Turci bili radili Jermenima i shto je u poredjenju onog shto "je radjeno Srbima u endehaziji od strane specifichno Muslimana" (kako republichkosrpskanski politikosi vole manipulirati)- daleko gore!

a najsretnija usporedba republichkosrpskanskog nacishovinizma s pandanom mu na europskom tlu je- shiptarski, pardon, kosovskoalbanski nacishovinizam. edit: a kad bolje razmislim, i hadezeovci-haespeovci su tu sa njima u kompaniji......
Od Srba, koji su žrtve genocida, pokušava se napraviti zločinački narod

Knjiga koja je povod za naš večerašnji okrugli sto zove se „Masakr u Srebrenici“ od profesora Edvarda Hermana i grupe autora, koji uglavnom dolaze sa anglosaksonskog govornog područja. Njima je zajedničko to da su se, imam utisak, podrobno i temeljno bavili srebreničkim događajima. Stekao sam utisak da je te istraživače ujedinila želja da se ustanovi istina. Očevidno je to bio njihov glavni motiv da se prihvate spomenute nimalo zahvalne teme. Nikada nije bilo lako pisati protiv propisane i jednom zasvagda „odozgo“ utvrđene istine.

U dodir sa ovom temom došao sam veoma rano, pre tridesetak godina, kada sam stigao u zapadni Berlin na postdiplomske studije. U prvih dve ili tri godine mog boravka u Nemačkoj najveći deo vremena provodio sam u odlično uređenoj biblioteci tada zapadnoberlinskog Slobodnog univerziteta (Frei Universität). Veoma se živo sećam tog vremena. Bilo je to neposredno posle 6. aprila godine 1981. Prelistao sam najvažnije nemačke dnevne listove tog datuma i gle iznenađenja: ni u jednom nije bilo ni reči o bombardovanju Beograda od 6 aprila 1941. Ovo otkriće me potreslo, rastužilo, razbesnilo, ali i osnažilo u želji da se ozbiljnije pozabavim ovim fenomenom. U mojim knjigama - a do sada su objavljena tri toma „Berlinskih zapisa“ - veliki deo posvećen je upravo ovoj temi.

Zašto sam reagovao toliko emocionalno? Zato što sam, prateći pisanje nemačke štampe, primetio da nisu propustili da obeleže, po meni, neke slične godišnjice, na primer, 14 maj. Tog dana, godine 1940, nemačko ratno vazduhoplovstvo bombardovalo je Roterdam. Zatim sam u univerzitetskoj biblioteci prelistao nemačke, engleske, američke, italijanske i francuske enciklopedije. U njima stoji da je prilikom spomenutog napada stradalo oko hiljadu ljudi.

Nešto ranije, 26 aprila, nemačke novine podsetile su nas na Gerniku. Grad je tog dana, godine 1937, bio bombardovan od strane nemačkih aviona. Veruje se da broj žrtava iznosi do četiri stotine. I britanska štampa obeležila je „Luftwaffe's bombing of Guernica“. Događaj je, kao što je poznato, na platnu ovekovečio slikar Pablo Pikaso.

Nemački mediji su takođe obeležili i 14 novembar, kada je godine 1940. bombardovan Koventri (Coventry). Prilikom tog nemačkog vazdušnog napada stradalo je blizu šest stotina ljudi.

Postavlja se logično pitanje: Na osnovu kojih kriterija neki događaji zavređuju da ih se pamti, a drugi ne? Zbog čega, dakle, Gernika, Roterdam i Koventri treba da uđu u sve enciklopedije sveta, a bombardovanje, recimo, Beograda ne spominje se nigde, pa ni u nemačkim enciklopedijama, a niti ih beleži štampa Zapada? A broj žrtava u bombardovanju Beograda 1941. daleko premašuje broj poginulih u Gerniki, Roterdamu i Koventriju. Koja je to poslednja, najuticajnija instanca sveta koja rešava da će, recimo, Srebrenica da uđe u sve priručnike sveta kao „najstrašniji genocid u posleratnoj Evropi“, a neki drugi događaj, u kome je stradalo isto toliko ljudi, ili čak i više, da se potpuno prećuti?

Istina, anglosaksonski mediji, spominju takođe bombardovanje Drezdena, Hirošime i Nagasakija. Priznaje se, da je ovde ubijeno daleko više ljudi, nego u Koventriju ili Roterdamu, ali se, nekako prećutno ovaj zločin opravdava „istorijskom činjenicom“, da su Nemci i Japanci „prvi počeli“, pa, dakle, na neki način, sada ih je stigla zaslužena kazna.

Od tada sam počeo pomno da istražujem ovakve nelogične, čudne i meni nerazumljive pojave. Nastavio sam marljivo da listam najpoznatije encikopedije Zapada, od Larusa i Brokhausa, pa do Američke enciklopedije i Enciklopedije Britanike. I u svima je mnogo prostora posvećeno, recimo, Oraduru i Lidicama.

Da podsetim. Češke patriote 27 maja 1942 izvršile su atentat na šefa nacističke policije u Češkoj Rajnharda Hajdriha. Nemačke vlasti su rešile da izvrše odmazdu nad češkim civilima. Tako je došlo do događaja, kako stoji u Brokhausu, koji je „pokrenuo srca celog sveta“ („führte zu jenen Ereignissen, die die ganze Welt bewegten“).

Pod „Oradur“ u Brokhausu čitamo sledeće: „10 juna 1944, u dva posle podne, deo jedinica (ukupno 120 vojnika), koje su pripadale 2. tenkovskoj eses-diviziji `Rajh` upao je u selo Oradur-sir-Glan (Oradour-sur-Glane), koje se nalazi 25 km severozapadno od grada Limož (Limoges) i pobili seljake, uključujući ženu i decu. Svega 36 stanovnika uspelo je da se spasi. Selo je potpuno uništeno. U tom masakru stradalo je 642 stanovnika Oradura, a među njima i 240 žena i 210 dece.“

Posle Drugog svetskog rata mnoge devojčice širom sveta dobile su pri krštenju ime „Lidice“. A ime „Lidice“ su dobile mesta u nekoliko država (Meksiko, SAD, Brazil, Panama), a to ime sada nose i mnoge ulice i trgovi širom sveta.

Ništa, razume se, čovek ne može da ima protiv toga. Nevine žrtve ne smeju da padnu u zaborav. No, ostaje u meni neka gorčina. Zašto se, recimo, nigde ne spominje Kragujevac i Kraljevo, Krasuha i Kalavrita? Da li zato jer su u ovim mestima žrtve bili „samo Srbi, Rusi i Grci“? Kako to da Lenjingrad i Kozara nisu takođe „pokrenuli srca celog sveta“?

Da li je ovde reč o rasizmu Zapada? Možda su - a ovde mi se nekako nameće prirodno pitanje - u njihovim očima nevine žrtve, ako su pravoslavni Sloveni, toliko nevažni da ne zaslužuju da se, eto, nađu u „Brokhausu“ ili „Enciklopediji Britaniki“? Ili, da se vratim na podnaslov mog izlaganja: Da li u očima Zapada postoje žrtve „prvog i drugog“ reda? Jer, koliko Lidica i Oradura je samo bilo u Rusiji! O tome nisam uspeo da nađem ništa u anglosaksonskim i nemačkim enciklopedijama.

Engleski istoričar je, očevidno, bio u pravu kada tvrdi, da je „Rusija, da li caristička ili sovjetska, tražila bezbednost, a nikako nije težila osvajanju sveta. Zapad je odbacio pravoslavno hrišćanstvo kao ravnopravnog partnera i to od Četvrtog krstaškog pohoda - koji predstavlja jedan od najvećih zločina u istoriji - pa do Hladnog rata“ („Russia, whether Tsarist or Soviet, sought security, not world conquest. The Western world has rejected Orthodox Christendom as an equal from the fourth Crusade, one of the greatest crimes in history, to the Cold War”, Alan J. P. Taylor, „A Personal History”; by Hamish Hamilton Ltd 1983).

Niko ne spominje ni srpsko selo Drakulići: 2.300 ljudi zaklano je 7. februara 1942. godine. Krvnici su bili Hrvati. Organizatori pokolja su danas poznati: reč je o Pavelićevom poverljivom čoveku Viktoru Gutiuću i banjalučkom rimokatoličkom svešteniku Nikoli Biligoroviću. Među žrtvama bilo je i pet stotina srpske dece.

Zanimljivo, poljski papa Vojtila, dok je boravio u Banja Luci, nije našao za potrebno da poseti to mesto, te da se u ime rimokatoličke crkve izvini za stravičan zločin. Ljudi su ubijeni samo zato što su Srbi. Umesto toga, poljski papa je posetio rimokatolički manastir, franjevački samostan Petrićevac, koga su Srbi spalili. Ovo su uradili iz osvete, jer su se u masakrima nad Srbima naročito isticali rimokatolički sveštenici, koji su dolazili iz tog manastira. Tako je kapelan samostana Petrićevac, fra Miroslav Majstorović-Filipović, učestovavao u ubijanju Srba u Drakulićima, Šargovcima i Motikama. Kada je 7 februara 1942. nožem krenuo da ubije sedmogodišnje srpsko dete Đuru Glamočanina, uzviknuo je svojim hrvatskim prijateljima, očevidno da ih ohrabri: „Ovo je u ime Boga. Ja prvi primam sav grijeh na svoju dušu, a vas ću riješiti svih grijehova“. Radu i Ratka Stankovića iz Drakulića zaklali su Hrvati, a nisu bili stari ni godinu dana. Isto toliko stari bili su i Vida i Đuro Šešić iz Šargovca. (Dragoje Lekić, „Rat i djeca Kozare“; Beograd 1990, str. 260-5). Oni nisu zaklani jer su „djeca Kozare“ - kako se to stidljivo spominjalo u vreme vladavine Jospipa Broza - već samo zato jer su „srpska deca“.

Rusija, Ukrajina i Belorusija imaju stotine Oradura i Lidica, no oni za eniklopedije Zapada jednostavno ne postoje. Spominjem samo jedan od takvih mesta – Hatin (Hatыnь). Pre nekoliko godina posetio sam taj memorijalni kompleks. Ovo ime ne postoji u Brokhausu, a ne spominja ga ni nemačka štampa. U tom beloruskom selu Nemci su 22 marta 1943. pobili sve stanovnike. Bila je to odmazda za ubistvo jednog nemačkog oficira, koga su nedaleko tog sela ubili beloruski partizani. U toj odmazdi nemačke armije stradali su, na primer, Josif i Ana Baranovski (Iosif i Anna Baranovski), zajedno sa njihovih devetoro dece. Pokolj je preživelo svega troje dece: Saša Želebkovič, Sonja i njen brat Volođa Jaskevič. Preživela je samo jedna odrasla osoba – Josif (Iosif Iosifovič Kaminski). Spominjem njihova imena zato, da bi žrtve dobile svoje ime i prezime, a ne samo da nižem bezlične, anonimne brojke. Ukupno je u Hatinu ubijeno sedamdeset i petoro dece. Svaki četvrti Belorus, da spomenem i to, tokom Drugog svetskog rata je izgubio život.

Ono što je Hatin za Belorusiju, to selo Krasuhi predstavlja za Ruse. Dozvolite da ukratko spomenem što se zbilo u ovoj «russkoй derevni», koje se nalazi u Pskovskoj oblasti. Bilo je to 27 novembra 1943. Tog je dana bio lakše povređen nemački general Ferč. Za odmazdu Nemci su spalili to selo, u kome je stradalo tri stotine duša. Nemci su koncem oktobra 1943. spalili i selo Kuznecovo, koje se nalazi svega 20 km od Krasuhi. Najstariji stanovnik sela imao je 108 godina, a najmlađi četiri meseca.

I kada sam već pomislio da u očajanju „dignem ruke“ od Nemaca, da ih otpišem za sva vremena, pod ruku mu je došla knjiga Mihaela Šnajdera: Michael Schneider, „Das Unternehmen Barbarossa - Die verdrängte Erblast von 1941 und die Folgen für das deutsch-sowjetische Verhältnis”; Luchterhand Literaturverlag 1989, 166 S.

Šnajder i još nekoliko takvih Nemaca, ohrabrili su me da nastavim živeti u Berlinu, jer, evo, i u toj zemlji ima pravdoljubivih, hrabrih i uspravnih ljudi. Retko je koje delo uticalo na mene kao, evo, ova istorijska studija. Citiraću ključnu misao iz Šnajderove knjige:

„Öffentliche Debatten über die `deutsche Vergangenheit` gehören seit einigen Jahren zum - fast schon rituellen - Szenario deutscher Gedenktage. All diesen Debatten indes ist eines gemeinsam: die nahezu ausschließliche Fixierung auf den nationalsozialistischen Völkermord an den Juden. Über die Verbrechen jedoch, die an Millionen Russen verübt worden sind, über die `Verbrannten Dörfer`, die Blockade Leningrads - darüber wird in der Bundesrepublik noch immer nicht gesprochen.“

(„Javne debate o `nemačkoj prošlosti` već godinama su deo već gotovo ritualnog scenarija sećanja na istorijske datume. Svi tim raspravama zajednička je, međutim, jedna stvar: oni su gotovo isključivo bave samo sa nacističkim genocidom počinjeni nad Jevrejima. No, o zločinima nad milionima Rusa, o `spaljenim selima`, o blokadi Lenjingrada, o tome se u Saveznoj Republici Nemačkoj još uvek ne govori.“).

Slovom, ovaj nemački autor napisao je potresnu knjigu protiv vladajućeg obrasca, da postoje žrtve prvog i drugog reda. Aušvic je tako u ustima celog sveta, a o Jasenovcu, na primer, nema ni slova u nemačkom Brokhausu ili francuskom Larusu. Ako ga nema u enciklopedijama, da li to onda znači, da toga nikada nije ni bilo?

Posle sam pronašao još nekoliko nemačkih autora, koji su se bavili tom temom. Na prvom mestu spominjemHermana Nojbahera. Knjigu sam preveo na srpski, a objavio ju je „Službeni list“ iz Beograda. Nojbaher, glavni Hitlerov diplomata za Balkan, tvrdi, da su Hrvati tokom Drugog svetskog rata ubili sedam stotina i pedeset hiljada Srba. Neprestano se manipuliše sa brojem srpskih žrtava, a ovo je svakako vredan podatak, jer je reč o visokom predstavniku nacističke Nemačke. Ova i slične knjige su važne, jer govore o tragediji srpskog naroda i pobijaju tvrdnje glasnih i uticajnih krugova Zapada, koji bi očevidno hteli da svet, kada govori o Srbima, spominje isključivo Srebrenicu. Žrtvu bi hteli da pretvore u dželata. Jednim slovom, Srbe, kao jedne od najvećih žrtava genocida, hteli bi da pretvore u zločinački narod koji je, očevidno, po njima zaslužio da ga se zbriše iz istorije.

Svojim izlaganjem verujem da sam ubeljivo pokazao koliko je opasno kada se iz istorijskog okvira izdvoji samo nekoliko događaja i koji se onda predstavljaju kao najvažniji, pa čak i jedini relevantni.

Zašto mi izgleda važno da sam nabrojao ove primer iz nedavne istorije? Odgovor glasi: i zbog Srebrenice. Kako? Primetio sam, kada uđem u razgovor čak sa najdobronamernijim ljudima, na kraju iz njihovih usta gotovo redovno čujem sledeći komentar: „Pa Vi zastupate teoriju zavere! Kako mogu svi da su u zabludi, da lažu, a samo Vi i Vaša mala, odabrana družina propoveda istinu?“

Kakve konkretne posledice može da ima jedan takav stav, vidi se jasno na primeru pisanja „Vikipedije“. Guglujete li reč „Srebrenica“ i zatražite nemačku verziju „Vikipedije“ pojaviće vam se, prvo uobičajeno, podrobno objašnjenje događaja koga prihvata „ceo svet“. A zatim, sasvim na kraju, u svega nekoliko rečenica stoji i ovo: „No, ima i onih, istina malobrojnih, koji poriču srebrenički masakr“. A među pet osoba koji, eto, odbijaju da priznaju istinu, nalazi se i ime autora ovog teksta. Dakle, tih pet osoba tretiraju se u ovom enciklopediji potpuno na isti način, kao i oni, koji „negiraju postojanje Aušvica“.

Nekoliko puta sam pisao nemačkoj redakciji „Vikipediji“ i molio ih da isprave ovu dezinformaciju, jer ja u nemačkom tekstu, koga „Vikipedija“ spominje u fusnoti, nisam kazao da ne postoji Srebrenica. Ja sam prosto ceo slučaj stavio u širi kontekst događanja, kako su, evo, i u ovoj knjizi, podrobnije i temeljnije, kazali Edvard Herman i njegovi saradnici.

Umesto zaključka. Ako postoji moja poruka sa ovog uvaženog skupa, onda ona glasi otprilike ovako: Da promenimo sliku o Srebrenici u medijima Zapada i njihovim enciklopedijama, na to očevidno mi ne možemo da utičemo. Ona je takva, jer to prosto odgovara interesima Londona, Vašingtona, Berlina, Pariza, ali i Rijada, Katara i Karačija. Nekako su se, izgleda, poklopili interesi Sjedinjenih Država i proameričkih vlada islamskog sveta. Slovom, Enciklopedija Britanika pisaće onako kako odgovara interesima Londona.

Nikola Živković,
reč na promociji knjige „Masakr u Srebrnici“ Edvarda Hermana,
u Ruskom domu, u Beogradu, 9. aprila 2012.
Dodik: Šta je sa srpskim žrtvama?

Beograd - Predsednik RS Milorad Dodik kaže da žali zbog žrtava rata u Sarajevu, ali je obeležavanje 20-te godišnjice opsade Sarajeva iskorišćeno u političke svrhe

Gostujući u emisiji "Između dve vatre" TV B92, Dodik je rekao da je rat u Sarajevu počeo pre 6. aprila, napadom na srpske svatove, za koji niko nije odgovarao.

Obeležavanje godišnjice opsade Sarajevo samo je nastavak pokušaja da se za sve zločine u Bosni optuže Srbi, odnosno Republika Srpska, dodao je Dodik. Da nije tako, smatra, govorilo bi se i o tome da su tokom rata, u Sarajevu, postojali logori za Srbe, da je iz tog grada proterano 150 hiljada ljudi a da je 5000 stradalo. "Ja poštujem svaku žrtvu, ali napominjem da se srpske žrtve minimiziraju". Takav pristup udaljava Republiku Srpsku od Sarajeva, rekao je Dodik.

"To je pokušaj da se kroz političku poruku svali krivica samo na Srbe, da oni mogu biti samo na lošoj strani istorije i da nema nikakvih drugih činjenica", ocenio je Dodik.

"Kroz falsifikovanje istorije pokušava da se traži nova politizacija žrtve i nastojanje da se žrtva iskoristi da se politizuje događaj koji treba da se nametne na grbaču RS", naveo je on.

Dodik kaže da se nikada nije protivio utvrđivanju odgovornosti za ratne zločine, da smatra da je politika opsade Sarajeva bila pogrešna, a da o odnosu prema zločinima i žrtvama govori i činjenica da sam Haški tribunal potvrđuje da RS nema nikakvih problema u saradnji sa tim sudom.

Gostujući na B92, Dodik je ponovio da ne vidi budućnost Bosne i Hercegovine i da je ne oseća kao svoju državu.

"To je istorijska neminovnost u kojoj će se jednog dana BiH raspasti na sastavne delove, jer ni masovna međunarodna intervencija nije uspela da obezbedi BiH kao državu", istakao je Dodik.

On je kazao da BiH nikada nije bila država.

"Moja država je RS i više volim i doživljavam Srbiju kao svoju državu nego BiH", naveo je on.

Komentarišući izjavu predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, da bi protiv njega mogao da podnese tužbu ukoliko nastavi da „iskrivljuje činjenice“ o ulozi njegovog oca Alije, u Drugom svetskom ratu, Dodik je rekao da je angažman Izetbegovića poznat kao i sadržaj njegove „Islamske deklaracije“. „Njegov (Bakirov) otac, a ne moj, doveo je mudžahedine u Bosnu“, rekao je Dodik.

Predsednik RS potvrdio je da na predstojećim izborima u Srbiji njegovu podršku ima Boris Tadić i Demokratska stranka, zbog dugogodišnje saradnje i zajedničke pripadnosti socijalističkoj internacionali.

On je dodao da i sa drugim starankama ima korektne odnose a da se jedino nada neuspehu Čedomira Jovanovića na izborima. „Sa tim pokretom nemamo ništa zajedničko i voleo bih da ne predju cenzus“.

Dodik je rekao da očekuje da Bosna i Hercegovina podrži kandidaturu Vuka Jeremića za predsedavajućeg Generalnoj skupštini UN, jer je uobičajeno da zemlje regiona saradjuju na takvim pitanjima.

Izvor: B92
Korisnikov avatar
By Stripi
koliko ja znam, nigdje nisu naveli nacionalnost tih poginulih civila u Sarajevu. Navedeno je da su samo poginuli, što je, izgleda, tebi i Dodiku nebitna stvar.
"Rušenje Ustava za mene je značilo početak rata. Srbi ga nisu želeli. Oni nisu želeli da razaraju Jugoslaviju. Nisu imali nikakvog interesa za rat, ali je očigledno da su muslimani imali", kaže bivši predsednik Republike Srpske Biljana Plavšić i ističe da je u Sarajevu danas mnogo manje Srba nego što ih je bilo u vreme turske vladavine.

Plavšićeva, koja je uz Nikolu Koljevića izabrana za srpskog člana Predsedništva Socijalističke Republike BiH na prvim demokratskim izborima 1990. godine, podseća da su njih dvoje dali ostavke 8. aprila, dva dana posle sednice Skupštine na kojoj je bez njih donesena odluka da bude "podignuta" Teritorijalna odbrana, čime je Predsedništvo ostalo bez predstavnika srpskog naroda.

"Uzela sam papir i napisala ostavku. Sećam se dobro te rečenice da je to raspad BiH, da je odluka donesena bez prisustva predstavnika Srba, isto kao što je i u oktobru donesena odluka o nezavisnosti i napisala sam još da, pošto je to najava rata, ja u tome neću da učestvujem", kaže Plavšićeva.

Ona podsjeća da je Sarajevo nekada bilo drugi grad u bivšoj Jugoslaviji po broju Srba, a danas to više nije, nego je to "grad jeze".

Književnik Rajko Petrov Nogo kaže da već dolazi do objektivizacije svega onog strahotnog što se u Sarajevu dešavalo već dolazi, jer nema zločina koji se može sakriti, iako se još ne zna tačan broj ubijenih sarajevskih srpskih civila.

"To da Srbi nisu imali šanse da izbegnu rat već je opšte mesto, o tome sve više govore i stranci. Rat se mogao izbeći, ali oni sa strane koji su ga programirali, uz balkanske strasti, to su operacionalizovali udruženim snagama", kaže Nogo i dodaje da u Sarajevu danas ima više Kineza i mudžahedina, nego Srba.

Privrednik i bivši politički funkcioner Rajko Dukić kaže da su progoni i ubistva Srba počeli mnogo pre početka rata, što dokazuje i današnji Zakon o pravima boraca Federacije BiH koji borački ratni staž pripadnicima Patriotske lige i "Zelenih beretki" priznaje od 1. marta 1991. godine, dakle čitavu godinu pre početka rata.

"Srbi nikakve veze nemaju sa izazivanjem i otpočinjanjem rata. Oni su pokušali na svaki način da ga izbegnu, ali za to nisu imali šanse", kaže Dukić, koji je i sam bio na spisku za likvidaciju.

On podseća da je tadašnji predsjednik Predsedništva RBiH Alija Izetbegović potpisao Kutiljerov plan koji je značio mir, pa je odustao od toga po naredbi američkog ambasadora Vorena Cimermana.

"Srbi su iz Sarajeva proterani. Borbe posle toga bile su samo borbe za goli opstanak", kaže Dukić i dodaje da su Srbi u Sarajevu 1991. godine prekriženi kao konstitutivni narod, a istorija će pokazati, kao i za ono što se sada dešava u severnoj Africi, ko je pokrenuo te ratove.
Korisnikov avatar
By Stripi
jel nije ono Biljana Plavšić priznala krivnju na sudu?
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2370536#p2370536]Sheytan i Dodik napisao:[/url]Beograd - Predsednik RS Milorad Dodik kaže da žali zbog žrtava rata u Sarajevu, ali je obeležavanje 20-te godišnjice opsade Sarajeva iskorišćeno u političke svrhe

Gostujući u emisiji "Između dve vatre" TV B92, Dodik je rekao da je rat u Sarajevu počeo pre 6. aprila, napadom na srpske svatove, za koji niko nije odgovarao.

Obeležavanje godišnjice opsade Sarajevo samo je nastavak pokušaja da se za sve zločine u Bosni optuže Srbi, odnosno Republika Srpska, dodao je Dodik. Da nije tako, smatra, govorilo bi se i o tome da su tokom rata, u Sarajevu, postojali logori za Srbe, da je iz tog grada proterano 150 hiljada ljudi a da je 5000 stradalo. "Ja poštujem svaku žrtvu, ali napominjem da se srpske žrtve minimiziraju". Takav pristup udaljava Republiku Srpsku od Sarajeva, rekao je Dodik.

"To je pokušaj da se kroz političku poruku svali krivica samo na Srbe, da oni mogu biti samo na lošoj strani istorije i da nema nikakvih drugih činjenica", ocenio je Dodik.

"Kroz falsifikovanje istorije pokušava da se traži nova politizacija žrtve i nastojanje da se žrtva iskoristi da se politizuje događaj koji treba da se nametne na grbaču RS", naveo je on.

Dodik kaže da se nikada nije protivio utvrđivanju odgovornosti za ratne zločine, da smatra da je politika opsade Sarajeva bila pogrešna, a da o odnosu prema zločinima i žrtvama govori i činjenica da sam Haški tribunal potvrđuje da RS nema nikakvih problema u saradnji sa tim sudom.

Gostujući na B92, Dodik je ponovio da ne vidi budućnost Bosne i Hercegovine i da je ne oseća kao svoju državu.

"To je istorijska neminovnost u kojoj će se jednog dana BiH raspasti na sastavne delove, jer ni masovna međunarodna intervencija nije uspela da obezbedi BiH kao državu", istakao je Dodik.

On je kazao da BiH nikada nije bila država.

"Moja država je RS i više volim i doživljavam Srbiju kao svoju državu nego BiH", naveo je on.

Komentarišući izjavu predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, da bi protiv njega mogao da podnese tužbu ukoliko nastavi da „iskrivljuje činjenice“ o ulozi njegovog oca Alije, u Drugom svetskom ratu, Dodik je rekao da je angažman Izetbegovića poznat kao i sadržaj njegove „Islamske deklaracije“. „Njegov (Bakirov) otac, a ne moj, doveo je mudžahedine u Bosnu“, rekao je Dodik.

Predsednik RS potvrdio je da na predstojećim izborima u Srbiji njegovu podršku ima Boris Tadić i Demokratska stranka, zbog dugogodišnje saradnje i zajedničke pripadnosti socijalističkoj internacionali.

On je dodao da i sa drugim starankama ima korektne odnose a da se jedino nada neuspehu Čedomira Jovanovića na izborima. „Sa tim pokretom nemamo ništa zajedničko i voleo bih da ne predju cenzus“.

Dodik je rekao da očekuje da Bosna i Hercegovina podrži kandidaturu Vuka Jeremića za predsedavajućeg Generalnoj skupštini UN, jer je uobičajeno da zemlje regiona saradjuju na takvim pitanjima.

Izvor: B92

replike Dodiku koje sam poslao u vidu komentara na istu vest B92 (neobjavljeno):

Najpre Dodik reche, citiram: "da je rat u Sarajevu počeo pre 6. aprila, napadom na srpske svatove, za koji niko nije odgovarao."- ZASHTO nije sds insistirala da se uhvati i kazni taj ubica? ZASHTO lazesh, Dodik, da je uzrok i povod rata u BiH to ubistvo kada je ono ochito doshlo k'o narucheno rkaradzicu za vec unapred pripremljenu s smiloshevicem i vrlo brzo s ftudjmanom prislnu etnichko-stranachku podelu BiH? I sam, kasnije, u startu negirash bilo kakvu drzavnost, bilo kakav legitimitet BiH, u startu rushish i krshish i Dejtonski Sporazum, Mile, a znash jako dobro shta Dejtonski Sporazum kaze shta i dokle moze a shta ne moze niti ce biti!
"Obeležavanje godišnjice opsade Sarajevo samo je nastavak pokušaja da se za sve zločine u Bosni optuže Srbi, odnosno Republika Srpska, dodao je Dodik."- Ne, vec ondashnje sds-ovsko rukovodstvo i ondashnje ponashanje sds-a. Hvala Bogu, sds NISU svi Srbi u BiH!
" Da nije tako, smatra, govorilo bi se i o tome da su tokom rata, u Sarajevu, postojali logori za Srbe, da je iz tog grada proterano 150 hiljada ljudi a da je 5000 stradalo. "Ja poštujem svaku žrtvu, ali napominjem da se srpske žrtve minimiziraju". Takav pristup udaljava Republiku Srpsku od Sarajeva, rekao je Dodik."
- ovo je u redu shto kazesh, onda, radi zajedno sa svima u BiH na tome da se i to ispravi konachno a ne koristi to k'o da si jedva dochekao i narucheno da hushkash na nove podele i tenzije !!!
onda, "To je pokušaj da se kroz političku poruku svali krivica samo na Srbe, da oni mogu biti samo na lošoj strani istorije i da nema nikakvih drugih činjenica", ocenio je Dodik. "Kroz falsifikovanje istorije pokušava da se traži nova politizacija žrtve i nastojanje da se žrtva iskoristi da se politizuje događaj koji treba da se nametne na grbaču RS", naveo je on.
- ne vec da se drushtvo u celoj BiH uklj. ent. RS DENACIFIKUJE!!!Nema vam druge nego suzbiti maksimalizme i po Dejtonskom Sporazumu ziveti u suzivotu!
"Dalje, Dodik kaže da se nikada nije protivio utvrđivanju odgovornosti za ratne zločine, da smatra da je politika opsade Sarajeva bila pogrešna, a da o odnosu prema zločinima i žrtvama govori i činjenica da sam Haški tribunal potvrđuje da RS nema nikakvih problema u saradnji sa tim sudom."- ovo mu je NAJBOLJI deo intervjua i ovo je dovoljno dobro recheno!
Ali, onda, Dodik ne bi bio Dodik da od potencijalno zrelog politichara ne postane odjednom kao uzvishtali pubertetlija ostrashceni naci-shovinista te kvari i ono neshto racionalnog shto reche ovim iracionalnostima, citiram " Dodik je ponovio da ne vidi budućnost Bosne i Hercegovine i da je ne oseća kao svoju državu.
On je kazao da BiH nikada nije bila država. "Moja država je RS i više volim i doživljavam Srbiju kao svoju državu nego BiH", naveo je on. "
- choveche, eksplicitno KRSHISH I RUSHISH i Dejtonski Sporazum ovim shto govorish, zashto palish mase k'o onomad rkaradzic, tako providno?? Nije poenta u voljenju ili nevoljenju BiH, poenta je da BiH ima svoje uredjenje koje ima i da ga ti ni bilo ko NE MOZESH RUSHITI nacishovinistichkim voluntarizmom ni nezrelim, besmislenim, irelevantnim, balavurdijskim izjavama! I, okani se, klevetanja i napadanja LDP-a!!!
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2370566#p2370566]Sheytan napisao:[/url]"Rušenje Ustava za mene je značilo početak rata. Srbi ga nisu želeli. Oni nisu želeli da razaraju Jugoslaviju. Nisu imali nikakvog interesa za rat, ali je očigledno da su muslimani imali", kaže bivši predsednik Republike Srpske Biljana Plavšić i ističe da je u Sarajevu danas mnogo manje Srba nego što ih je bilo u vreme turske vladavine.

Plavšićeva, koja je uz Nikolu Koljevića izabrana za srpskog člana Predsedništva Socijalističke Republike BiH na prvim demokratskim izborima 1990. godine, podseća da su njih dvoje dali ostavke 8. aprila, dva dana posle sednice Skupštine na kojoj je bez njih donesena odluka da bude "podignuta" Teritorijalna odbrana, čime je Predsedništvo ostalo bez predstavnika srpskog naroda.

"Uzela sam papir i napisala ostavku. Sećam se dobro te rečenice da je to raspad BiH, da je odluka donesena bez prisustva predstavnika Srba, isto kao što je i u oktobru donesena odluka o nezavisnosti i napisala sam još da, pošto je to najava rata, ja u tome neću da učestvujem", kaže Plavšićeva.

Ona podsjeća da je Sarajevo nekada bilo drugi grad u bivšoj Jugoslaviji po broju Srba, a danas to više nije, nego je to "grad jeze".

Književnik Rajko Petrov Nogo kaže da već dolazi do objektivizacije svega onog strahotnog što se u Sarajevu dešavalo već dolazi, jer nema zločina koji se može sakriti, iako se još ne zna tačan broj ubijenih sarajevskih srpskih civila.

"To da Srbi nisu imali šanse da izbegnu rat već je opšte mesto, o tome sve više govore i stranci. Rat se mogao izbeći, ali oni sa strane koji su ga programirali, uz balkanske strasti, to su operacionalizovali udruženim snagama", kaže Nogo i dodaje da u Sarajevu danas ima više Kineza i mudžahedina, nego Srba.

Privrednik i bivši politički funkcioner Rajko Dukić kaže da su progoni i ubistva Srba počeli mnogo pre početka rata, što dokazuje i današnji Zakon o pravima boraca Federacije BiH koji borački ratni staž pripadnicima Patriotske lige i "Zelenih beretki" priznaje od 1. marta 1991. godine, dakle čitavu godinu pre početka rata.

"Srbi nikakve veze nemaju sa izazivanjem i otpočinjanjem rata. Oni su pokušali na svaki način da ga izbegnu, ali za to nisu imali šanse", kaže Dukić, koji je i sam bio na spisku za likvidaciju.

On podseća da je tadašnji predsjednik Predsedništva RBiH Alija Izetbegović potpisao Kutiljerov plan koji je značio mir, pa je odustao od toga po naredbi američkog ambasadora Vorena Cimermana.

"Srbi su iz Sarajeva proterani. Borbe posle toga bile su samo borbe za goli opstanak", kaže Dukić i dodaje da su Srbi u Sarajevu 1991. godine prekriženi kao konstitutivni narod, a istorija će pokazati, kao i za ono što se sada dešava u severnoj Africi, ko je pokrenuo te ratove.

Plavshicka, k'o shto neko podseti, je sama priznala svoju krivicu, nogo je poznati lazov, mafijash, grmalj u dushi i rkaradzicev ideolog, a dukic bi mogao kad vec tvrdi da je bilo sistematskog, organizovanog ubijanja i napadanja Srba u Sarajevu i pre 1992-e da navede konkretne dokaze i imena svega toga. no, zajednichka im je teza da su, dabome- stranci krivi za sve, ceo svet se urotio protiv nas, stoga :seronjo:
Korisnikov avatar
By Stripi
Otvoreno pismo Miloradu Dodiku
Gospodine Dodik,

Primijetivši Vašu golemu ljutnju i još veću uvrijeđenost onim što ste nazvali pompeznim obilježavanjem dvadesetogodišnjice početka navodne opsade Sarajeva, koristim ovu priliku da Vama, ali i svima onima koji više ne žale za Karadžićevim SDS-om – jer imaju SNSD – uputim izvinjenje zato što preživjeli nisu tražili dozvolu Republike Srpske, tačnije Vas kao njenog vlasnika, da se sjećaju onih godina u kojima su različite srpske vojske činile sve da Srbi, kako je govorio tata Republike, doktor Radovan, ne žive sa drugima, već pored drugih ili, što se pokazalo kao praktičnije, iznad drugih, trajno naseljenih po grobnicama. No, ne izvinjavam Vam se samo zbog navedenog razloga. Vrijeme je, sazrele su geopolitičke okolnosti, da se izvinjenje uputi za još štošta. Dakle, gospodine Dodik, predsjedniče Republike Srpske, upućujem Vam javno izvinjenje i:

- zato što bombardiranje Dubrovnika i mrvljenje Vukovara nismo podržali, već smo se tješili vjerujući da tako neće biti i nama, a neki su se, pošteno valja reći, čak i zgražali nad metodama kojima nenaoružani srpski narod brani ideju Jugoslavije;

- zato što nismo mirno i dostojanstveno demolirali redakciju televizije koja je emitirala intervju sa komandantom odbrane Vukovara, Milom Dedakovićem Jastrebom, u kojem je on širio ustaško-vatikansko-njemačko-američku propagandu poručujući nam da, citiram, prodamo kravice i kupimo puškice. Kao olakšavajuća okolnost će nam, nadam se, biti uzeto to što nismo poslušali;

- izvinjavam se i zato što nismo na Vječnoj vatri spalili primjerke novina koje su mjesecima prije početka navodne opsade navodnog glavnog grada navodne Bosne i Hercegovine, pisale o ukopavanju artiljerije JNA na brdima oko Sarajeva, već smo se pravili da ne znamo čitati;

- izvinjavam Vam se i zato što smo stvarali buku pjevajući „Mir, brate, mir“ i tako remetili radnu atmosferu pri dijeljenju oružja provjerenim članovima SDS-a, što je, inače, skraćenica za Savez nezavisnih socijaldemokrata, ispisana disleksičnom rukom;

- izvinjavam se što smo se u proljeće 1992. počeli braniti, čime smo prislili Ratka Mladića da nas ubija među ruševinama, zbog čega je on danas umjesto u Vrnjačkoj Banji, u staračkom domu u Den Haagu;

- izvinjavam Vam se i zbog toga što je dopušteno pravo glasa onima koji se usuđuju reći da Republika Srpska danas jeste odraz volje većine pripadnika srpskog naroda u BiH, ali da će njeno prihvatanje od strane drugih ovisiti o spremnosti RS-a na suočavanje sa zločinima i odbacivanje nacionalističke ideologije koju i Vi zdušno, kao dokazani nenacionalista, zagovarate. Istina ne često, već samo stalno;

- želim Vam se izviniti i zato što među nama još ima onih koji se zgražaju nad zločinima na, recimo, Kazanima, čime uporno žele prikriti činjenicu da je klanje srpskih civila imalo masovnu podršku građana Sarajeva na koje je moralo biti ispaljeno samo oko pola miliona granata upozorenja, jer nije bilo drugog načina da se skrene međunarodna pažnja na muslimansko-fundamentalističko-ustaško-albanski plan etničkog čišćenja srpskog stanovništva sa teritorija pod kontrolom srpske vojske koja je, vođena principima humanizma, živim ostavila nezahvalnike koji danas svjedoče po sudovima, izmišljajući masovna silovanja i logorska premlaćivanja;

- izvinjavam se i zbog nekih naših čudnih običaja, poput onoga da idemo na pijacu i kada padaju kiša, snijeg ili granate;

- izvinjavam Vam se i zato što na svaki način krivotvorimo činjenice: tako smo sa plastičnih stolica poredanih u Sarajevsku crvenu liniju skidali naljepnice na kojima je pisalo gdje su proizvedene, čime se, ipak, i na Vaše zadovoljstvo, neuspješno pokušalo zataškati da su prazne zato što je, kako bi rekao Marko Vešović, smrt majstor iz Srbije koju smatrate domovinom;

- izvinjavam se i zato što još nikako da iskoristimo pruženu priliku i pobijemo sve one Srbe, od Jovana Divjaka do Zvjezdana Misimovića, od Svetlane Cenić do Aleksandra Trifunovića, koji svim svojim bićem narušavaju Vašu, a druge nema, istinu o zlim Teheranlijama, RS-u kao najrazvijenoj regiji u Sunčevom sistemu i još se usuđuju ne klanjati Vašoj slici, riječima i djelima;

- izvinjavam se još i zato što se uporno pravimo da znamo razliku između Srba poput, recimo, Vladimira Perića Valtera i Dragoljuba Mihailovića Čiče;

- izvinjavam se i zato što još uvijek među nama ima onih kojima Banja Luka niste Vi, a Beograd Boris Tadić, već neki čudan svijet koji nije osjetio radost kada je vidio kako se Sarajevo puši i gori, poput Dragoša Kalajića - inače nekadašnjeg člana Senata Republike Srpske, u kojem ste i Vi gospodine predsjedniče;

- izvinjavam se, na kraju, još zato što zanemarujemo svoje obaveze i svakoga dana, nakon pranja zuba i vrata, ne idemo u prvu kancelariju Ravnogorskog četničkog pokreta po dozvolu da zanoćimo živi.

Gospodine Dodik, svjestan da sam možda zaboravio navesti sve razloge zbog kojih bi Vam trebalo uputiti izvinjenje, molim Vas da ih dopišete. Razumjet ću ako, zbog silnih obaveza, navedete tek to da očekujete izvinjenje jer smo uopće živi, iako Vi ne vidite nikakav razlog za tako nešto.
@ Stripi

I ti i autor tog "pisma", bolje bi bilo da malo više gledate i čitate nezavisne istraživače. Od gradjanskog rata u BiH prošlo je 20 godina, tako da te lažne optužbe više ne prolaze, a zasigurno sada je dobro znano ko ih i sa kakvom željom piše i šalje.

Izetbegović žrtvovao 5.000 Bošnjaka da uvede NATO u rat

Montreal - Događaji u i oko Srebrenice 1995. godine iskrivljeni su s ciljem sticanja političkih poena i vojne intervencije NATO-a, a svemu je kumovao i Alija Izetbegović koji je osigurao da 5.000 Bošnjaka bude žrtvovano da bi NATO bio uveden u rat u BiH, navodi se, između ostalog, u istraživanju “Global risrča” pod nazivom “Od Hladnog rata do NATO 'humanitarnih ratova' - saučesništvo Ujedinjenih nacija”, koje je za ovaj nezavisni centar za istraživanja i globalizaciju iz Kanade uradio Mahdi Darijus Nazemroaja.

U istraživanju tog nagrađivanog autora detaljno je analizirana uloga NATO-a u ratu u BiH, Siriji, Libiji, Iraku i dešavanjima na Kosovu. Nazemroaja je istražio kako je NATO počeo transformaciju iz odbrambene organizacije u ofanzivnu vojnu silu, i kako je ta alijansa predvođena SAD, u tu svrhu sama sebi dodijelila humanitarni mandat.

- Kroz taj “humanitarni” aspekt vlastitog djelovanja NATO se pretvorio u ofanzivnu vojnu silu sklonu intervencionizmu. Riječ je, bez sumnje, o najvećoj armiji koja je postojala u istoriji - naveo je Nazemroaja.

Žrtvovanje

Snage bosanskih Srba 11. jula 1995. ušle su u takozvanu bezbjednosnu zonu UN u Srebrenici. Službena verzija NATO-a glasila je da su se poslije dogovora snage UN povukle iz Srebrenice, a da su snage Srba trebalo da se pobrinu za lokalno bošnjačko stanovništvo, međutim, kada su ušle u to područje, pobile su 8.000 Bošnjaka. To je etiketirano kao najveći masakr u Evropi od Drugog svjetskog rata.

- U stvarnosti, događaji oko Srebrenice su iskorišćeni i iskrivljeni da bi se opravdao vojni odgovor NATO-a zbog bijesa javnosti. Predstavnici Bošnjaka nisu htjeli da Crvenom krstu daju imena onih koji su napustili Srebrenicu, što je dovelo do “prenaduvanog” broja nestalih. Kasnije se pokazalo da je stvarni broj stradalih značajno niži od početnog - navedeno je u istraživanju.

Nazemroaja navodi i izjavu najvišeg zvaničnika UN u BiH Filipa Korvina koji je tvrdio da su događaji u i oko Srebrenice iskrivljeni s ciljem sticanja političkih poena i vojne intervencije NATO-a.

- Tada je američki predsjednik Bil Klinton posavjetovao Aliju Izetbegovića da 5.000 Bošnjaka treba da bude žrtvovano kako bi NATO bio uveden u rat u BiH. Preživjeli članovi bošnjačke delegacije iz Srebrenice izjavili su da im je Izetbegović rekao da će NATO vojno djelovati protiv Republike Srpske ako bude bar 5.000 mrtvih Bošnjaka - istakao je Nazemroaja.

To je potkrijepljeno izvještajem UN od 15. novembra 1999. godine “Pad Srebrenice”, koji ovu činjenicu pominje u paragrafu 115. Naveo je da je i komandir policije u Srebrenici takođe potvrdio Klintonove zahtjeve Izetbegoviću za “žrtvovanjem”, čime bi se stvorila mogućnost za akcije NATO-a protiv Srba.

Demonizovanje

- Tokom rata u BiH sve strane su počinile užasne zločine. Međutim, zločin Srba u BiH zbog kojeg se uključio i NATO nije bio etničko čišćenje. Zločin Srba u BiH je bio taj što su se borili za očuvanje Jugoslavije. Čak i Hrvati i Bošnjaci u Hrvatskoj i BiH koji su bili za opstanak Jugoslavije i međunacionalni mir su “obilježavani”, demonizovani i ubijani - napisao je Nazemroaja.

Naveo je primjer Fikreta Abdića, koji je u Hrvatskoj optužen kao ratni zločinac nakon što je napustio BiH, te šefa policije u Osijeku Josipa Rajhl-Kira, koga su ubili hrvatski nacionalisti jer je nastojao da sačuva mir.

NATO je intervenisao u BiH kako bi promijenio odnos snaga. Sve do tada Srbi su bili vojno nadmoćni na terenu. Da NATO nije internacionalizovao krizu u BiH i intervenisao, Srbi bi preuzeli kontrolu nad cijelom zemljom i sačuvali je u okviru Jugoslavije. To bi usporilo ili čak zaustavilo evroatlantsko proširenje na Balkan.

Nazemroaja navodi da su humanitarni ratovi, pogotovo oni pod izgovorom doktrine “Odgovornost za zaštitu”, savremeni oblik imperijalizma.

Klasični obrazac koji koriste Ujedinjene nacije i njihovi saveznici za njihovo izvršenje je taj da koalicija vlada, medijskih kuća i nevladinih organizacija jednoglasno proglasi nešto za etničko čišćenje.

Te optužbe, često jezive i neistinite, služe za moralno i diplomatsko pokriće za raznovrsne sankcije kojima se izoluje i naruši zemlja koja u tom slučaju služi kao meta, što opet utire put prema vojnoj intervenciji. To je posthladnoratovski “modus operandi” SAD i NATO-a.

Vojne intervencije NATO-a u Jugoslaviji, Avganistanu i Libiji bile su i ostale kolonijalne invazije pod maskom humanitarnih akcija.

Kosovo

Nazemroaja navodi da su borbe između srpskih snaga i ilegalne Oslobodilačke vojske Kosova (koju su i SAD označile kao terorističku) u Račku 15. januara 1999. iskorišćene za stvaranje slike o genocidu i etničkom čišćenju idealne za opravdanje rata. Do tog trenutka NATO i mediji su Srbe uspješno demonizovali kao one koji su vršili etnička čišćenja po bivšoj Jugoslaviji, tako da je Alijansi bilo vrlo lako da dodatno ocrni Srbe.

- Javno se zna da su tadašnji državni sekretar Medlin Olbrajt i OVK zajednički radili na stvaranju humanitarnog predteksta za intervenciju, piše u analizi.
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2370048#p2370048]Vel boy napisao:[/url]da je ovaj DiP ozbiljna kolumna kakva bi trebala biti, Stripi bi bio banovan shto je DOZVOLIO tebi sheytan-e da koristish ovu kolumnu za promociju tvojih nspm-ovskih srbo-nacifashistichkih ideja.
jer, u ovoj kolumni NEMA hvala Bogu velikohrvatskih naci-fashista, NEMA velikoboshnjachkih naci-fashista, NEMA velikoalbanskih nacifashista NITI ima bilo kojih drugih naci-fashista do tebe sheytane i tvog nspm-ovskog srbo-nacifashizma!
ti sheytane stalno hocesh od ove kolumne da stvorish odredjenu verziju stormfront-a, niko drugi na ovom forumu i u ovoj kolumni to vishe ne radi. chak i tasa i speedygonsales i barni011 su uglavnom prestali s tim glupostima, ali ti sheytane nastavljash.
kamo srece da imamo ozbiljnog, zrelog, objektivnog moderatora DiP-a kao shto je bio maas na Gay.hr (za razliku od idiota crucified skin-a) koji je znao kako hendlati velikohrvatske naci-shoviniste rutinski, a i sve druge njima pandane, ne bi ti ovde sheytane ni par dana durao a ne ovako godinama.

nego, zahvali, sheytane, Stripijevoj propensity for circus and freakshow shto ti je jedino tako dozvoljeno sve shto ti je dozvoljeno.
Вратићу се ја... :)
Ништа ти не брини VelBoy. Тренутно сам затрпан обавезама али нисам далеко...
Зар да дозволим досадну унилатералност мишљења лишену разумевања за друге која влада на овом форуму? Хах... Наравно да не... :apprentice:
Sheytan napisao:[/url]@ Stripi

I ti i autor tog "pisma", bolje bi bilo da malo više gledate i čitate nezavisne istraživače. Od gradjanskog rata u BiH prošlo je 20 godina, tako da te lažne optužbe više ne prolaze, a zasigurno sada je dobro znano ko ih i sa kakvom željom piše i šalje.
Od "građanskog" rata u BiH nije prošla niti jedna sekunda jer on, zahvaljujući među ostalima i tvom vođi koji te erotski napaljuje, traje i sada, ne prestaje. Doduše, nema pucanja a žrtve stradavaju na drugačiji način. Ali eto, sad je cijela Bosna pod opsadom.
I nekako ne znam kako misliš da je tvoje pisanje vjerodostojnije. Odnosno, da su članci koje ti kopiraš vjerodostojniji.
Stvarno ne znam.
Korisnikov avatar
By Vel boy
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2370847#p2370847]Stripi napisao:[/url] Otvoreno pismo Miloradu Dodiku

- izvinjavam se još i zato što se uporno pravimo da znamo razliku između Srba poput, recimo, Vladimira Perića Valtera i Dragoljuba Mihailovića Čiče;

Sve u redu u vezi pisma zapenjenom Dodiku, samo treba pustiti na miru i objektivnim istoricharima Drazu Mihailovica i JKVuO-i!
Daleko, daleko gori i zlochinskiji chetnici su ovi smiloshevic-sheshelj-rkaradzic-martic-mladic udbashki-neochetnici devedesetih i njih treba unishtiti (kao i svachije druge nacishoviniste!) i prozivati Dodika da se ogradi od rkaradzicevshtine, a ostaviti JKVuO-i objektivnoj istoriji!

@sheytan, odbij!
Korisnikov avatar
By Stripi
Vel boy napisao:

Sve u redu u vezi pisma zapenjenom Dodiku, samo treba pustiti na miru i objektivnim istoricharima Drazu Mihailovica i JKVuO-i!
Daleko, daleko gori i zlochinskiji chetnici su ovi smiloshevic-sheshelj-rkaradzic-martic-mladic udbashki-neochetnici devedesetih i njih treba unishtiti (kao i svachije druge nacishoviniste!) i prozivati Dodika da se ogradi od rkaradzicevshtine, a ostaviti JKVuO-i objektivnoj istoriji!
ok, ok.
Sad cu proslijediti tvoje naputke autorima ovog pisma, pa kad oni I ako sve uvaze, redigiraju I ponovo objave prepravljen tekst ja ga stavim ovdje.
"Treba obeležavati Dobrovoljačku"

Banjaluka - Članovi pododbora vlade RS i pripadnici MUP-a kantona Sarajevo konstatovali su da su ispunjeni uslovi za obeležavanje stradanja pripadnika JNA u Dobrovljačkoj.

Na sastanku je konstatovano da je Odbor vlade RS za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova blagovremeno uputio zahtev MUP-u kantona Sarajevo, i da su, prema kantonalnom Zakonu o javnom okupljanju, ispunjeni svi uslovi za obeležavanje ovog istorijskog događaja, saopšteno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Naredni radni sastanak o pripremama za obeležavanje stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu zakazan je za 24. april. Stradanje pripadnika JNA u Sarajevu 1992. godine - Dobrovoljačka ulica, obeležava se 3. maja u organizaciji Odbora vlade RS za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

U Sarajevu je prvi put stradanje vojnika u Dobrovoljačkoj ulici obeleženo 2010. godine.
Korisnikov avatar
By Stripi
ovo je lako

Sve musliman do muslimana.

a tek ovaj muslimanski pisac iz Rusije.

BRUTALNA MANIPULACIJA „SARAJEVSKE CRVENE LINIJE“

Srbi pobijeni na Kazanima žrtve opsade Sarajeva

Režiser Haris Pašović i organizatori „Sarajevske crvene linije“ (manifestacije kojom je krajem prošle sedmice obeleženo 20 godina od početka navodne agresije na BiH i opsade Sarajeva) podatke dobijene od Istraživačko-dokumentacionog centra lažirali su i iskoristili ne da bi prikazali stvarni broj žrtava, već da bi ponovo za sva zla u BiH optužili Srbe.

Direktor IDC-a Mirsad Tokača potvrdio je za Press RS da su organizatori od njega zatražili podatke samo o žrtvama koje su stradale u užem delu grada, a ne u svih deset predratnih sarajevskih opština. Takođe, Tokača priznaje da organizatori „Crvene linije" nisu tražili podatke o nacionalnoj strukturi žrtava, već samo spisak s 11.541 imenom po abecednom redu.
- U 11.541 nisu ubrojane srpske vojne žrtve sa druge strane, odnosno oni vojnici koji su učestvovali u opsadi. Taj broj koji se koristio na manifestaciji podrazumeva poginule civile i one vojnike koji su branili grad - kaže Tokača.

Opasna manipulacija

Na pitanje da li su, na primer, među tom 11.541 žrtvom i oni Srbi koje su na lokalitetu Kazani brutalno pobili vojnici tzv. Armije BiH pod komandom zloglasnog Mušana Topalovića Cace, Tokača odgovara potvrdno.

- U podatke koje sam dao organizatorima uračunate su i te žrtve, kao i sve druge civilne žrtve u užem delu grada. Ukupan broj stradalih u svim sarajevskim predratnim opštinama je, po našim informacijama, nešto veći od 14.000 - kaže Tokača.

I zaista, na veb prezentaciji IDC-a već nekoliko godina postoje podaci o stradanju svih građana Sarajeva od 1991. do 1995. godine. Prema tim podacima, ukupan broj Sarajlija, računajući svih deset predratnih gradskih opština, koji su stradali u ratu u BiH je 14.011, od čega je 13.247 ubijenih i 764 nestalih. Od toga su 5.604 civila i 8.407 vojnika. Što se nacionalne strukture tiče, među stradalima je 9.499 Bošnjaka, 3.597 Srba, 749 Hrvata i 166 ostalih. Takođe, Mirsad Tokača je utvrdio da je u Sarajevu za vreme rata stradalo 6.110 pripadnika tzv. Armije BiH.

Ovi podaci i definitivno bacaju drugo svetlo na poruke i izjave koje su se mogle čuti prethodnih dana od strane mnogih bošnjačkih i inostranih novinara i zvaničnika. U tim javnim nastupima, gotovo po pravilu, preovladavao je stav da su svi od 11.541 poginulog u Sarajevu bili civili i da su svi stradali od ruke srpskih snaga koje su okupirale grad, granatirale ga i pucale snajperima. Istovremeno se u javnost plasirala i teza da je celo Sarajevo bilo opkoljeno srpskim snagama i svesno se izbegavala činjenica da je grad praktično bio podeljen, s tim što je rubne opštine, ali i neke centralne delove poput Grbavice, kontrolisala Vojska RS, a ostatak bošnjačka vojska, među kojima je na tom delu i vođen građanski rat na nacionalnoj osnovi.

Uvrede iz SAD

Koliko je manipulacija i izvrtanje činjenica urodilo plodom svedoči i saopštenje američkog Stejt departmenta dan nakon svečanosti u kojem se odaje počast otpornosti Sarajlija koju su pokazali tokom opsade, i u kojem se iznose neproverene i tendenciozne činjenice.

- Tokom četiri duge godine srpske snage su bombardovale grad i snajperima pucali po stanovnicima tog slavnog multietničkog grada, ubivši 11.541 osobu. Muškarce, žene i decu svih nacionalnosti - navedeno je u saopštenju američkog Stejt departmenta.

Do danas, istraživanje IDC-a i Mirsada Tokače o broju žrtava rata u BiH za sada nije potpuno prihvatila ni srpska ni bošnjačka strana. I dok mu Bošnjaci zameraju zbog toga što je svojim podacima srušio mit o 200.000 ubijenih u ratu, pojedini srpski istraživači tvrde da je Tokača umanjio broj poginulih Srba, od čega samo u Sarajevu za nešto više od 4.000.

Organizatore „Sarajevske crvene linije" nisu zanimali podaci beogradskog Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku koji je u tom gradu evidentirao 8.504 srpske žrtve.

- Normalno da manji broj ubijenih Srba umanjuje i obim zločina, a time se umanjuje i odgovornost za zločine koje su u Sarajevu i BiH počinile muslimanske vojne i civilne vlasti - kaže direktor Instituta Milivoje Ivanišević.

Velimirović: Svetu se podvaljuje jednostrana priča!

Direktor Centra za istraživanje ratnih zločina RS Janko Velimirović kaže da su Haris Pašović i ekipa, pre svega, zloupotrebili izveštaj Mirsada Tokače, a zatim i izveli veštu manipulaciju kako bi svetu još jednom nametnuli jednostranu i pogrešnu priču.

- Plasirana je teza da je Sarajevo, navodno, patilo, bez obzira na sve ratne događaje koji su se dešavali poput promena linija i slično. Postoji nekoliko knjiga u kojima se komandanti tzv. Armije BiH hvale uspesima na linijama u Sarajevu. Pojam opsada uopšte nije relevantan, jer je linija išla kroz sami grad. Ako tako gledamo, onda su i Srbi bili u opsadi, recimo u Vogošći gde su bili gotovo opkoljeni. Međutim, ta priča o opsadi dobro im je došla zarad kompletnog scenarija - kaže Velimirović.
Korisnikov avatar
By Stripi
čim vidim nazive vidim skraćenice "tzv." sve mi je jasno.
Ko je sve ubijao Sarajlije

SVEDOCENJE DEJVIDA FREJZERA

Dejvid Frejzer, komadant Unprofora (1994-95) u ratnom Sarajevu je u Haskom sudu kao svedok izjavio da su muslimanski snajperisti ubijali civile u delu grada koji je kontrolisala Armija BiH da bi za to bili optuzeni Srbi. Tu vest je prenelo vise medija:

"Muslimani su bili odgovorni za gađanje svojih civila i mi (UN) smo uložili zbog toga protest vlastima u Sarajevu'', rekao je Frejzer...

Član tadašnjeg ratnog predsedništva BiH Ejup Ganić "ostao je bez reči i nije bio srećan kada je čuo za postupanja muslimanske vojske prema sopstvenim civilima", kazao je Frejzer i priznao da nikad nije čuo da su Srbi napadali sopstveni narod.

Frejzer je jos rekao i da su muslimanski snajperi delovali sa zgrada Unisa i vlade u centru Sarajeva, a pokretni minobacaci otvarali su vatru iz blizine komandi UN da bi izazvali srpsku reakciju, zbog čega je Unprofor cesto protestovao kod vlasti.

Iako o tome u danasnjem Sarajevu postoji zavera cutanja, pucanje muslimanskih snajperista ne samo po delovima grada pod srpskom kontrolom vec i u delu Sarajeva pod kontrolom Armije BiH je cinjenica koju su zapazili mnogi, kako stanovnici Sarajeva tako i pripadnici Unprofora (Frejzer je rekao i da su francuski unproforci cak i snimili muslimanske snajperiste kako pucaju na svoj narod), ali je prvi put to izreceno pod zakletvom na Haskom sudu i od strane coveka koji je komandovao Unproforom.
Korisnikov avatar
By Stripi
jadan Karadžić, Mladić i kompanija!
Svi samo tračaju protiv njih a one snimke sa brda su valjda kako oni gađaju srpske dijelove Sarajeva, da se ne zamjere muslimanima.
Korisnikov avatar
By Stripi
obrati pažnju na godinu zapovjedanja dotičnog. Mislim da je bilo tada vrlo jasno.
A meni su super ovakvi slučajevi koji odnekud izniknu i tvrde kako su tada i tada muslimani pucali sami na sebe. I to samo u Sarajevu.
Drugdje nisu pucali snajperima nego su se gađali bombama a valjda su se i u Srebrenici sami poubijali, iskopali jame, u njih sami skočili i onda se zatrpali. Mislim da će to kroz koju godinu biti Šekijeva službena priča.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Ja volim Sarajevo. To, posleratno. Bila sam upisulja kada je opsada pocela, secam se vesti, ali informacije su do mene stigle sa nekoliko godina zakasnjenja. Prvi put sam tamo otisla pocetkom dvehiljaditih. Istini za volju, puno je ruznih obelezja koja podsecaju na rat. Rupe od gelera, krateri od mina, na sve strane table sa imenima poginulih i groblja po parkovima. Price uzasne da uzasnije ne mogu da budu. Pa opet, ja nisam ni jednom, ali bas nijednom, naisla na nekoga ko je prema meni neprijatan jer govorim ekavicu. A izdvajala sam se samo tako. Pitaju odakle sam, koliko mi je godina,jesam li prvi put tu, kako mi se dopada. Bili su neki od njih u Novom Sadu. Imaju svoje tamo. Takve price.
Vracala sam se tom gradu, ne mogu da kazem bas redovno, ali poslednji put pre oko dve godine. I vidi se razlika. Uz probleme koje cela BiH ima (stravicna nezaposlenost, nizak standard) Sarajevo je veoma ziv grad. I mislim da je upravo to, energija i zivot u njemu, ono sto bi valjalo prikazati i slikati za strane medije, umesto crvenih stolica. Vjecna vatra, jel da.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!