Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Istraživanje DNK profila Srba, Hrvata i Bosanaca pokazala su da su ta tri naroda genetski najsličniji, Makedonci su najsličniji Bugarima i Srbima, dok Albanci sa Kosova imaju najmanje sličnosti sa ostalim narodima u regionu

Podaci su dobijeni na osnovu šestogodišnjeg istraživanja DNK profila nastradalih (žrtava) žitelja Balkana, koje je sproveo Institut za sudsku medicinu u Skoplju, koje je pokazalo veliku genetsku sličnost naroda sa ovih prostora.

"Blic" prenosi da je fraza "braća Hrvati", koja se neretko čuje u Srbiji i u pozitivnom, ali i u ironičnom kontekstu, sada potvrđena kao pravilo, bar kada je reč o genetskom kodu dvaju naroda.

"Analiza dobijenih podataka pokazala je da stanovnici Makedonije imaju najsličniji DNK profil s Bugarima i Srbima, Hrvati sa bosanskim i srpskim stanovništvom, dok Albanci sa Kosova imaju najmanje sličnosti sa ostalima", rekao je "Blicu" dr Zlatko Jakovski iz Instituta za sudsku medicinu u Skoplju.

Makedonski naučnici, koji su ispitivanje uzoraka gena vršili zarad svojih forenzičkih istraživanja, podatke su dobili od većine zemalja Balkana, osim Grčke, koja nije prihvatila poziv da učestvuje u projektu.

Ostale zemlje poslale su u Skoplje DNK analize žrtava ubistava i stradalih osoba na svojoj teritoriji.

"Koristeći sofisticiranu kompjutersku tehnologiju poredili smo podatke dobijene iz Makedonije, Srbije, Bosne, Bugarske, Hrvatske i sa Kosova. Radili smo dve vrste istraživanja, jedno preko Y hromozoma, a drugo analizom lokusa DNK profila", objašnjava dr Jakovski.

Rad makedonskih stručnjaka objavljen je u najvažnijim svetskim časopisima koji se bave forenzikom i forenzičkom genetikom, pa će rezultati ovog Instituta biti korišćeni za sve krivične istrage kada su žrtve sa ovih prostora.

"Primer je identifikacija žrtava avionske nesreće u kojima je poginuo makedonski predsednik Boris Trajkovski. Takođe će se koristiti prilikom dokazivanja očinstva makedonske dece kada se sumnja da su im roditelji iz Srbije, Hrvatske ili sa Kosova", najavio je Jakovski.

Jakovski je naglasio da ovo istraživanje predstavlja veoma koristan naučni rad i da nema nikakve veze sa dnevnom politikom, dodajući da je za istraživanje porekla naroda i njihovih međusobnih sličnosti i razlika potrebno mnogo više novca i uloženog vremena, prenosi "Blic".
Korisnikov avatar
By Stripi
Niko se sladje ne kolje neg bratja.
Jesmo braća, ali...

HRVATI NE RAZUMEJU SRPSKI JEZIK

HAOS ZBOG ŽIKINE DINASTIJE

Pošto je srpska komedija oborila rekorde gledanosti u Hrvatskoj, Veće za elektronske medije traži od RTL da ubuduće prevodi filmove sa srpskog na hrvatski?!

BEOGRAD - Zaludni Hrvati jariće krste!

Hrvatskoj televiziji RTL Veće za elektronske medije (regulatorno telo, pandan našoj Republičkoj radiodifuznoj agenciji - RRA) uputilo je primedbu zato što srpske filmove koje emituje u poslednje vreme - ne prevodi na hrvatski jezik! Čitavu frku izazvala je, verovali ili ne, komedija „Žikina dinastija“, koja je emitovana na RTL i pri tom probila sve rekorde gledanosti! Dogodovštine Gidre Bojanića iz kultnog srpskom ostvarenja 80-ih u Hrvatskoj su postale najgledaniji televizijski film svih vremena!

Veće je opomenulo RTL zbog zakonske obaveze hrvatskih televizija da titluju srpske filmove. Iako srpski svi vrlo dobro razumeju, on je svrstan u kategoriju „stranih jezika“, za koje je potreban prevod.

„RTL Hrvatska obaveštena je o obavezi primene člana 4. Zakona o elektronskim medijima pri emitovanju programa, prema kojoj su mediji dužni da objave program na hrvatskom jeziku ili u prevodu na hrvatski jezik“, stoji u odluci donetoj na sednici održanoj u četvrtak. Zvaničan komentar iz RTL na ovaj „podsetnik“ Veća još se čeka.

Goran Karadžić, član Saveta RRA, za Kurir kaže da je sve dovedeno do apsurda:

- Nema sumnje da bismo mogli da uvedemo recipročne propise, ali postavlja se pitanje pameti! Jezička barijera između nas nije tolika da bi trebalo uvoditi titlovanje. To je smešno nama, a verujem i Hrvatima. Njihova javnost je praksu hrvatskog novogovora, koji je histerično promovisan 90-ih, već zaboravila. Šport se ponovo zove sport, a međusobno se bolje razumemo.

Karadžić podseća da sve više glumaca iz Srbije igra u koprodukcijama, kao i u hrvatskim sapunicama, i obratno.

- Zamislite da dođemo u situaciju da prevodimo crnogorske i bošnjačke filmove. Apsurd! - zaključuje Karadžić.

Milka Canić: Hrvatski je tvrda varijanta srpskog!

Filolog Milka Canić kaže da razume Hrvate, jer sasvim legitimno brane svoj jezik:

- Podržavam ih, hrvatski jezik, kakav-takav, ipak je njihov. Nama to deluje smešno, besmisleno, ali da nije tragično, bilo bi komično! Nažalost, mi smo jedini narod u regionu, možda i u svetu, koji ne vodi računa o svom jeziku. Pogledajte kako su nama titlovani filmovi: rogobatne konstrukcije, nepismeni prevodioci... Ljudi u Hagu, pošto su tamo u prilici da čuju razne balkanske „jezike“, smeju se i čude. A hrvatski je jedna tvrda varijanta srpskog jezika! Imamo toliko zajedničkih reči koje smo nasledili iz staroslovenskog i staroruskog.
Korisnikov avatar
By Laerem
Hrvatski je prije meka varijanta srpskog. Mi smo pasivni u ovom odnosu, and don't you forget that! :fuck:

Srbi su divlje, prljave zvijeri koje jebu i siluju i gaze sve pred sobom, ukratko - King Kong s kokardom; Hrvati - delikatni, nevini cvijet, nalik ljubicici, ciji miomiris toliko opcini velikog gorilu da otkrije svoju nutarnju ljudskost. :sladoled:

Slika

Slika
Korisnikov avatar
By Sunce
Lepo.

Pa Albanci su starosedeoci Balkana, mi smo dosli: plemena Srba i Hrvata. Negde sam citao da su ta plemena bila najbolje "prilagodjena" zivotu pored velikih reka, sa borilackim vestinama i staroslovenskom kulturom.

Malo znam o tim staroslovenskim obicajima. Paradoks badnjaka - unosi se za Bozic, a smatra se paganskim obicajem. I crkva ne postuje paganske obicaje pa ne dozvoljava oslikavanje crkava sa hrastovima (ornamentika i sl.). A unosi hrastove i pali ih. Nejasno mi je.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2347476#p2347476]Sunce napisao:[/url]Malo znam o tim staroslovenskim obicajima. Paradoks badnjaka - unosi se za Bozic, a smatra se paganskim obicajem. I crkva ne postuje paganske obicaje pa ne dozvoljava oslikavanje crkava sa hrastovima (ornamentika i sl.). A unosi hrastove i pali ih. Nejasno mi je.
da bi narod mogao da se preobrati iz pagane u hriscane moralo je da se pravi "kompromis" jer narod sigurno ne zeli da odbaci svoja verovanja za neka nova. posledica toga je da je danasnje hriscanstvo isprepletano staroslovenskom verom, sto se ne primecuje jer malo ljudi zna staroslovensku mitologiju a i crkva nikad nece priznati da je morala da se menja da bi bila prihvacena.
Korisnikov avatar
By Vel boy
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2347476#p2347476]Sunce napisao:[/url]Lepo.

Pa Albanci su starosedeoci Balkana, mi smo dosli: plemena Srba i Hrvata. Negde sam citao da su ta plemena bila najbolje "prilagodjena" zivotu pored velikih reka, sa borilackim vestinama i staroslovenskom kulturom.
ne bih da se ovo pretvori u neko istoricharsko nadmudrivanje i verujem da nece, ali sudeci po istorijskim chinjenicama ne moze se reci da su Albanci starosedeoci Balkana, vec veliki broj ilirskih plemena koja su bila od rimljanske invazije na Balkan pa nadalje uglavnom vec romanizovano-latinizovano-italicizirana. tek jedno od tih ilirskih plemena a koje je spadalo u neitaliciziranu manjinu su Dardani na podruchju danashnjeg Kosova i severne Albanije. od tih Dardana uglavnom vode poreklo danashnji Kos.Albanci te severni Albanci ili Gege.
slo(a)venska plemena tj. "plemena Srba i Hrvata...." su se po dolasku na Balkan izmeshali s vecinom italiciziranim ilirskim plemenima, nametnuli staroslo(a)venske jezike prototipe danashnjih srpskog, hrvatskog........., dakle, asimilovali su vecinom italicizirana ilirska plemena itd...itd......

* pojam italiciziran, svakako, ne meshati s drzavom Italijom, jer se radi o italichkim (ne talijanskim, needless to explain) govornim plemenima proto-etnicitetima s Apeninskog poluostrva srodnim i povezanim sa Rimljanima Rimske Imperije koji potichu iz Latio-a/Lacija.

- takodje, smatra se da su potomci ostataka italiciziranih Ilira Vlasi i/ili Aromani koji su se smeshali i sa dachansko-trachanskim plemenima u podruchju Moesie tj. Mezije, sadashnje istochne Srbije, no, majushnih ostataka italiciziranih Ilira ima i ponegde u Istri, zapadna Hrvatska.
:)

[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2347476#p2347476]Sunce napisao:[/url]
Malo znam o tim staroslovenskim obicajima. Paradoks badnjaka - unosi se za Bozic, a smatra se paganskim obicajem. I crkva ne postuje paganske obicaje pa ne dozvoljava oslikavanje crkava sa hrastovima (ornamentika i sl.). A unosi hrastove i pali ih. Nejasno mi je.
crkva picks and chooses iz paganshtine shta hoce. what's new? :shrug:
Korisnikov avatar
By Sunce
Ja saznah da mi je predak iz Grcke bio Cincar, rodjen negde 1730. Oni su valjda starosedeoci Balkana koji su kasnije romanizovani. Nemam pojma.

Crkva je kod nas izmislila slavljenje slava. Ako se procitaju zapovesti, mislim da prva glasi: Verujem u jednoga Boga. A mi se molimo svecima, a ne Bogu.
Ako proglase Pavla svecem, a to ce se desiti, onda moze i Ceca da bude svetica. Vec postoji njena ikona. :smeh:
Korisnikov avatar
By svejedno
nije izmislila, no je preuzela stare slovenske praznike.

mislim, vidovdanu cak nisu ni menjali ime.

i to nije tako samo kod nas, svuda je. mislim...25. dec i to.

..

neki ljudi smatraju da su samo bogumili bili 'istinski' hiriscani.
(ili katari, na zapadu)
Korisnikov avatar
By Sunce
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2347532#p2347532]svejedno napisao:[/url]nije izmislila, no je preuzela stare slovenske praznike.

mislim, vidovdanu cak nisu ni menjali ime.

i to nije tako samo kod nas, svuda je. mislim...25. dec i to.

..

neki ljudi smatraju da su samo bogumili bili 'istinski' hiriscani.
(ili katari, na zapadu)
I ja sam to cuo. A cuo sam da su oni na nasim prostorima proglaseni sektasima, pa da ih je i Rastko Nemanjic :lood: iskorenjaovao, tj. ubijao. Eto tako, ubijali bogumile jer nisu istog misljenja u vezi vere...A delovali su i juznoj Francuskoj.
Korisnikov avatar
By svejedno
indeed, jurili ih nemanjici kod nas & ubijali,

kao i vatikan sto je jurio & ubijao katare (i u francuskoj i u sred italije...svuda) na zapadu

jer su bili dovoljno nepromisljeni da smatraju da im nije potreban posrednik u 'opstenju sa bogom'.
Korisnikov avatar
By Vel boy
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2347528#p2347528]Sunce napisao:[/url]Ja saznah da mi je predak iz Grcke bio Cincar, rodjen negde 1730. Oni su valjda starosedeoci Balkana koji su kasnije romanizovani. Nemam pojma.
Koliko sam informisan, Cincari je sinonim za Aromane/Vlahe i dve teorije postoje o njihovom poreklu. Da su u Grchkoj romanizovani Grci po prikljuchenju antichke Grchke Rimskoj Imperiji ili, inache po Balkanu, potomci rimljanskih legionara, vojnika itd...... Po drugoj da su po Balkanu oni romanizovani Trachani koji su se sakrivali po planinama od najezda Slo(a)vena i Avara. a poshto se smatra da su Iliri i Trachani srodni (prvi u zapadnoj polovini Balkana, drugi u istochnoj), moze se donekle reci da su Aromani/Vlasi/Cincari romanizovani Iliri ili bar romanizovani Iliro-Trachani.
Tako nekako. :)
Pusti bre, DNK ...

CG čestitala Hrvatskoj na engleskom

Zagreb - Crnogorska vlada čestitala je Hrvatskoj referendumsku odluku za ulazak u Evropsku uniju – na engleskom jeziku.

"Congratulations to Croatia for voting to join the EU", napisano je na Tviter profilu crnogorske vlade.

Sat kasnije hrvatska vlada je odgovorila na engleskom: "Hvala vam, možete racunati na našu podršku i pomoć tokom pregovora s EU. Pozdrav Crnoj Gori" (Thank you, you can count on our support and help during the negotiations with the EU. Greetings to Montenegro!)
Korisnikov avatar
By Laerem
Ocito je hrvatska i crnogorska vlada puna hipstera. :lol:
Korisnikov avatar
By unic0rn
A shto sam ja glupacha pa mislila da su Makedonci Heleni? :wundy:

Slika
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!