Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Ostale teme i diskusije...

Moderatori: Stripi, Moderators

By LeDeNa_
Ponovo ti pisem... Raduje me taj mali ritual koji zivi sam za sebe. Ne citas ih. Nije to ni vazno vise. Za ove dve godine navikla sam da o tebi razmisljam kao o zamisljenoj konstanti koja se ne menja. Konstanti koja ce uciniti da u svom ovom ludilu postoji jedna stvar, jedno mesto u kojem postoje i moja secanja, onakva kakva su nekada bila, nepromenjena... Potrebna si mi takva. U ovom vremenu, sada, retko posecujem ona mesta u sebi u kojima si boravila stvarna, od krvi i mesa, promenljiva i sklona truljenju kao i sve sto postoji. To je proslost. Moja proslost. Ti si moja proslost. I moja sadasnjost. Buducnost je za mene izgubila privlacnost neodredjenosti.

Ovde gde sam sada, sa ove daljine, sve izgleda... Drugacije?
Talasi svojim zapenusanim prstima pokazuju put nestvarno plavog neba, oblaci su retkost kojoj se radujem kao nekada dolasku Bozica ili nove godine, sunceva svetlost svemu daje neki pokrov zivota, kao da sve pod njime izvlaci zadnje atome svoje energije da bi udovoljilo tom pozivu. Ponekad nocu sanjam da pada kisa... znas vec. Dugo mi je trebalo da se naviknem na nocno nebo prekriveno milijardama zvezda. Nigde jednog kutka neba koje je tamno. Cak ni poznata sazvezdja ne izgledaju poznato, kroz njihove konture urezane u secanju sada probija na hiljade sicusnih tackica koje, ponekad, da ne bih razmisljala o necem drugom, u mislima spajam zamisljenom olovkom i cudim se obliku koji dobijem. Ovde je uvek leto. Smenu godisnjih doba belezim pticama selicama, i sakupljam pera iz njihovih krila koja ispadnu kada slete na grane drveca da se odmore (smesno od mene, znam), pera koja u sebi jos kriju mirise severa, proleca, jeseni i zima... Cuvam ih pod jastukom i drzim prekrstene prste da mi donesu snove o onom tamo.
Prokleta sam, zar ne? Taj nemir u meni, to talasanje krvi, ta potreba da idem sve dalje i dalje, u bezumnom seldjenju jednog sna. Zastanem na nekoj stanici, ucini mi se lepo i poznato to gde sam spustila stopalo, ucini mi se da prepoznajem taj trag u koji se uklapa moja noga kao Pepeljugina noga u onu smesnu staklenu cipelicu, i ne primecujem nista drugo, zacarana mogucnoscu da sam konacno stigla. Tek kasnije pocinjem da primecujem onaj kamencic u cipeli i krv koja ostaje iza otsecenih prstiju ili pete... Ideali se tako lako pretvore u rite, a ipak, i tako otrcani pokretacka su snaga.

Covek ne moze pobeci od svoje sudbine. Cini mi se da, ma gde se nalazila, ostajem svedok ljudskog ludila, legitimnog ludila, onog koje se tolerise i prihvata kao istorijsko nasledje. Odjeci rata u ovom delu zemlje dobro su prikriveni. Zivot se odvija naizgled normalno. Da nije ove dece, pratila bih vesti na radiu i televiziji (BBC, CNN - to ovde dopire) kao i svi drugi (slusanje i gledanje lokalnih stanica i citanje lokalnih novina mi jos uvek predstavlja problem, nisam toliko savladala jezik). Ovako, pratim posledice u njenim ocima.

To je prvo sto su nam rekli kada smo stigli ovamo – nemojte se emocionalno vezivati. Dobar savet pretpostavljam, ali, naravno, sto se mene tice i potpuno beskoristan. Ne mogu mehanicki posmatrati decu kao deo svog posla. Ponekad mislim da su prave zrtve upravo ove koje niko ne broji, koje prezive, a ne one koje se broje kao mrtva tela, a ponekad mislim da su rodjeni pod srecnom zvezdom, da je neka visa sila zastitla njihove zivote, i svi se mi ovde trudimo da toj visoj sili udovoljimo. Ponekad je smisao svega ovoga lako dokuciv, a ponekad je sasvim nerazumljiv, kao i svugde, samo je ovde lakse uocljiv.

Cini mi se da cak i vazduh ovde prati volju sunca. Preko dana je gust i kao da dise sam za sebe, namecuci se plucima agresivno, kao da ti cak ni ta refleksna radnja nije potrebna da bi ziveo. Dovoljno je da sunce izadje i svi se konci, privezani za sve sto zivi, zategnu, i sve postaje deo velike lutkarske predstave u kojoj su lutke zive samo dok ih neko pokrece. Kao da slobodna volja ne postoji, kao da niko ne uzima odgovornost za vlastiti zivot u svoje ruke. Ovde zaista mozes samo da postojis...

Noci... Noci su drugacije. Citava glumacka postava zbaci svoje maske, i tada vidis umorna lica rasterecena od nagona da se neprestano smeju. Mislim da se na to necu nikada naviknuti, na nedostatak bilo kakvih drugih vidljivih emocija, kao da sve sto dise prati smenu dana i noci i pokrece se iz belog u crno, iz crnog u belo, iz belog u crno... A milijarde boja bukte oko nas. To uznemirujuce slepilo oko mene cini me usamljenijom nego ikad. Ne pripadam ovde, ne uklapam se, i mislim da smo mi „pridoslice“ prokazani kao „opsednuti demonima“ zbog naseg nacina da emocijama obojimo svoje lice (sada me mozes zamisliti kako se dobrocudno smesim nakon ovih reci, sa dubokim razumevanjem za „njihovu“ opreznost pema razlicitom. Ne dodirujem njihovu kulturu, njihovu tradiciju, njihovu prilagodjenost vekovima koji stoje iza njih. Znam da sam tek semenka koja putuje na vetru, koja jos nije nasla tlo u kome bi pustila korene.)...

Zina... Zina je divna devojcica. Ne samo lepa, ne samo slatka, nego istinski divna. Nevina, nedotaknuta, prirodna. Da, mozda je to najbolja rec koja je opisuje. Prirodna. Njene ogromne tamne oci bunari su nezajazljive radoznalosti prema zivotu. Papiri za usvajanje su gotovo legalizovani. Naravno da u ovom ludilu to sporo ide, a i ceka se da prodje zakonski rok u kome se jos moze javiti neki njen zivi rodjak, mada su za to sanse minimalne (koliko god me bolela pomisao da bih je mogla izgubiti, toliko bih bila srecna da je negde ceka toplina njene krvi, njenog mesa). Naucila sam je da cita i pise, sada ucimo dalje, mada znam da je to samo moja bahatost i da joj time otvaram vrata koja, mozda, ne bi trebala da joj otvaram (jos uvek nije sto posto sigurno da se neko njen nece pojaviti). Ali, kada je ona u pitanju, padaju sve moje moralne barijere prema „ispravnom“, i budi se sva moja netrpeljivost prema nepravdi. Zasto je potrebno da ona ostane neobrazovana da bi se mogla uklopiti? Zasto je potrebno da se ona, bistra, pametna, brza u svojim zakljuccima uklapa u nesto sto bi, zapravo, trebalo da raste prema njoj, da se menja prema njoj, da se, povuceno njenim napretkom, uklapa u nju i prema njoj? Mrzim sebe zbog toga sto.........

pristajem na taj kompromis, sto drzim nase lekcije u tajnosti, sto je ucim da ih taji pred svima i misli o njima kao o necem zabranjenom.
Razmisljala sam o tome kuda da je odvedem, da je odvedem odavde, i ne znam vise sta o tome da mislim, sta je ispravno, i sta je za nju bolje. Zamisljam je u nekom gradu, stegnutu odecom, stegnutu drugacijim normama ponasanja, drugacijim pravilima, drugacijim okovima koji su jednako teski, jednako sputavajuci, jednako slamajuci kao oni koje ovde ima, osim sto su nepoznati i na njih bi morala da se privikava. Sa ovima je rodjena, nametnuti su joj jos u trenutku zaceca, i ranije, davno, davno, davno ranije. Zelim, zapravo, da je odvedem negde gde ce moci da bude ono sto jeste. Smesno, zar ne? To zelim za nju ja, koja i dalje lutam svetom u potrazi za necim sto ne postoji. Bojim se da je to ipak samo moje ludilo i da je zarazno, i da cu je zaraziti njime kao nekom smrtonosnom bolescu kojoj njen organizam nece moci da se odupre. I jednako je smrtonosna poput virusa koje smo im prenosili vekovima, samo sto ubija duze i bolnije i na drugaciji nacin prozdire „domacina“.
Bojim se te potrebe da joj zivot ucinim boljim. Ko sam ja i sta ja znam o tome sta je za nju dobro? Projektujem svoje zelje, misli, potrebe, svoj mentalni sklop na jedno zivo bice, nesposobna za prekopotrebnu objektivnost. Da, svi smo mi skloni da se busamo u grudi kako imamo perspektivu i kako umemo da sacuvamo objektivnost. Istina je u stvari da samo projektujemo sebe same na sve cega se dotaknemo i svojim okvirima merimo svet oko nas. Nekad su ti okviri siri, nekada uzi, ali su ipak okviri, ma kako im se ne nazirale granice, one su ipak tu.
A kako je pustiti da se ne razvije sa mogucnoscu vise ponudjenih izbora? Kako joj uskratiti cinjenicu da izbori postoje i da sto ih vise ispred sebe imas, imas vise mogucnosti da nacinis onaj pravi? I kako od deteta od osam godina saznati sta je, u stvari, ono sto zapravo zeli, kako i gde zeli u zivotu da ide? Kako sebi uzeti za pravo da joj usmeravas grane, da je teses i upravljas je u pravcu u kome, mozda, jednog dana, naidje na nepremostiv zid ispred koga ce stati i poceti da se vrti u krug? Vise od svega zelim da je zastitim, omogucim joj da se dobro oseca u svojoj kozi, da je naucim da iza svakog izbora ima jos mnogo drugih, i da je svaki njen i sa svakim ce morati da nauci da zivi. Ne zivotari. Zivi!
Mozda sam ja, zapravo, nesto najgore sto joj se moglo dogoditi u zivotu...
Ovde... razmisljam o stvarima na nacin na koji nikada ranije nisam. Toliko toga namece se kao mogucnost, toliko toga namece se kao prepreka, toliko toga ne znam i nemam vremena da saznam. I ne samo vremena. Ima stvari koje je uputno ne saznati, jednostavno jer covek nije sposoban da se sa njima nosi, nije mu data ta sposobnost da ih razume i zivi normalan sa tim razumevanjem.
Strasno je kada osecas odgovornost prema zivom bicu koje nisi ti. Ono sto bih oprostila kao nepravdu nacinjenu meni, kod nje ne oprastam. Nemam razumevanja za ikoga ko bi je mogao na bilo koji nacin povrediti, uciniti da ijedan osmeh sa njenog lica zameni zbunjeni izraz lica. Ne mogu podneti da se njene tople oci pune razocarenjem prema icemu sto je okruzuje. Njen osmeh je potvrda da cinim stvari koje cinim sa nekim razlogom, sa nekim smislom, da sve to iskace iz okvira bezlicnog, sebicnog altruizma i poprima licni pecat. Njen pecat. Njena radost, njena sreca, osnova njenog buduceg zivota su najpotpunija misija koja daje konacni smisao mome postojanju. Moje zelje, moj zivot podredjeni su toj misiji. I iz toga proizilazi strah kakav nikada ranije nisam dozivela. Tihi, sveprisutni strah da cu uciniti nesto pogresno, da cu nekim svojim postupkom izvuci ma ijedno zrno peska iz temelja njenog zivota. Kako, zaista, ziveti sa tim saznanjem? Kako nastaviti disati sa saznanjem da je moja sebicnost, moje stavljanje bilo cega mojeg ispred bilo cega njenog dovelo do toga? To se ne moze. Ja to ne mogu. Ne mogu...
Zasto ti sve ovo pisem?
Zelela bih da razumes, eto zasto. Ti si moja sebicnost. Nocu, dok lepljivi znoj nagriza sklopljene oci, dok disem naviknuta na zujanje insekata besnih sto su ostavljeni izvan laganog tila kojim je okruzena moja postelja, dajem sebi pravo da mislim na tebe.

Prizivam tvoj lik pod spustene kapke, razgovaram sa tobom, govorim ti da te jos uvek volim, svadjam se sa tobom, mrzim te, volim te, predajem ti se potpuno i pitam te za tvoje misljenje o svemu...
Znas li da se nisam posevila dve godine? Vernost moga srca zakljucala me je u kavez iz kojeg ne zelim da izadjem. Ako se vec ne mogu seviti sa tobom kojem jedinom zelim da predam svoje telo, onda... A znas, nema to mnogo veze sa time da me, i dalje, palis fizicki. Palis me onako kako si me oduvek palila
, svojim umom, svojim mislima, svojim stavovima, svojim bicem... To je ono cemu zelim da se predam, cemu zelim da odgovorim. Tebi.
Zato ti se nocu i predajem. Moji prsti prate putanju mojih misli, vode me u neko davno vreme, vreme u kojem sam postojala, drugacija, bez razmisljanja o stvarnom smislu zivota. U tom vremenu sve mogu da ti oprostim. Cak i napustanje, cak i odlazak, cak i nerazumevanje, sve. Cak i to sto si me naterala da odrastem... Cak i to sto sam morala da odrastem sama. Pretvaram se u sebe samu onakvu. Gladnu ljubavi, gladnu pripadanja, gladnu jednog sna o malom krovu na kraju sveta, iznad jednog kreveta u kome, kad se probudim i ugledam tebe pored sebe znam da je citav svet koji mi je potreban tu, pored mene...
Ali to nikada nije bilo dovoljno, zar ne? To je premalena, preniska ponuda. Nije ni mogla imati bolju sudbinu... Tako je moralo biti. Kao cigareta koja gori pruzajuci opojni, smrtonosni uzitak, ali kada dogori do kraja, zgnjecis pikavac bez razmisljanja.
Slusaj mene... Previse sam osetljiva danas, previse setna, previse ceznem za oblacima. Ne bih se trebala lacati olovke i papira kada sam takva. Ipak, da sam drugacije raspolozena, ne bih ni uzimala olovku u ruke, ne bih ni mislila o tebi. Sve to ima svoje mesto. Nekada...
Nekada su misli o tebi drugacije odzvanjale u mojoj glavi. Opijena sam krcila svoj put kroz lepet krila preplasenih ptica i odbijanje crkvenih zvona dok drobe sate svojim mocnim glasom, oblake sto u sebi kriju hiljade boja zarobljenih u spektar, vrtloge svemira cije damare je prepoznavalo moje srce i kojima se odazivala, tanano svetlucanje zvezda koje nisam videla, a videla ih jasno i tu, dok sam, mislima samo, razgrtala onu trsku u kojoj zive barske ptice i videla ono sto mojim ocima nikada namenjeno nije bilo, a moje je bilo...

Sve su to samo varke svetlosti. Ti si samo varka svetlosti, ovog despotskog sunca koje zavlaci svoje zrake pod moje kapke terajuci me da ustanem i uplovim u dan. I drzim oci cvrsto sklopljene. I kradem te od dana. Jos malo te zadrzavam u sebi, ceznem za tvojim dodirom, dodirom misica umirujuce snage ispod koze. Tvoje koze. Sanjam da me drzis prikovanu za postelju, nemocnu ispod sebe, a ipak zelim da te ujedam, otimam se, ne osecam da tu vise pripadam, mislim da vise ne mogu i ne umem. A pozelim...

Ti si moja proslost. I moja sadasnjost. Neprestana borba sa samom sobom. Kao zvonar crkve savesti, neprekidno me vracas na razmisljanja o ispravnom. I proklinjem te zbog toga. I volim te zbog toga zahvalnoscu dobijenog smisla...
Ponekad se zapitam sta bi bilo da je bilo drugacije? Da su sve ove zvezde vidljive i tamo...
Zavrsavam. Zina uskoro dolazi. A kada Zina dodje, ti odlazis... Razumes, zar ne?
Mozda i ne razumes...
Nije vazno.
Nista od svega toga vise nije vazno...

I to je najbolji pozdrav koji ti mogu uputiti.
Lagano je ustala od stola, gledala u ispisane listove papira pred sobom, nesvesno podizuci ruku prema kosi i sklanjajuci jedan neposlusni pramen iza uha. A onda je pokupila listove, odnela ih do velike skrinje koja je stajala pored kreveta, otvorila je i ubacila listove unutra. Neko vreme je posmatrala kako listovi leze medju drugim listovima ispisanim istim rukopisom. „Nakupilo se toga za dve godine...“ pomislila je, tiho uzdahnula, a zatim spustila poklopac skrinje tiho, kao pokrov...

:cigareta: http://www.youtube.com/watch?v=maTIWpW-zhE

"Margita je Decak!!!"
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Ovo je otvoreno mesto... i svako ima pravo da svoju dusu projektuje na nacin
na koji ume, moze i zeli..

... a ako je projekcija iskrena..

... svidece se onima koji ove redove glede..
By LeDeNa_
Mnogo volim ekv tako da cu malo o njima tj o....

"Margita je dečak" – pisalo je

Bio je 15. maj 1988. godine kad sam je prvi put vidio. Pobro i ja smo čekali koncert ispred “Morače”, a ona je stajala u zelenoj haljini, dobro se sjećam, i ljutila se na organizatore koji su otkazali nastup. Sav je muški svijet zurio u nju. Bila je laka i lepršava, nježna i odlučna u isto vrijeme, odraz naših vlažnih pubertetskih snova. Donosila je, skupa sa Milanom, Bojanom i bubnjarima poetiku u naše živote, budili smo se, riječima davali smisao kakav im dolikuje, ručali smo meso, glodali smo kosti dobrih životinja... Podmitio sam ljude na blagajni “Morače” i dobio plakat neodržanog koncerta, još i danas stoji na mom zidu. Nosim ga iz jedne u drugu postanarsku sobu.
Sticajem okolnosti, rad na yugo-rock magazinu “Road To South”, u okviru podgoričkih “Grafita”, ponovo me je spojio sa Margitom Stefanović. Tada sam već književni dio svoje ličnosti uklopio u okvire Udruženja književnika “Ars Antibari” iz Bara, i nije bilo bolje ličnosti sa kojom bih započeo serijal priča o rocku kao umjetnosti. Jer, ona je bila dio toga, ona je bila rock u umjetnosti, i klavijaturista, i pjesnikinja, i arhitekta, i dizajner... Bio je to i dug pubertetu, zašto ne reći, plašio sam se kako će da izgleda susret, plašio sam se sindroma suočavanja sa važnim, a nedodirljivim stvarima iz prošlosti.
Dočekala me u kuhinji raskošnog, predratnog stana pored Slavije, djelovala je svježe, razbrbljana i prepuna pokreta. Ono što sam zapamtio bile su ruke, koje je svih tri sata trljala kremom, “radi svirke, klavir traži gipke prste”. Nije to više bio razgovor za novine, bilo je to otvaranje dvoje ljudi, jedno prema drugom. U njenim pričama Nedodirljivi Ljudi prestajali su biti udaljene zvijezde, pretvarajući se u obične, male aktere jeftinih priča, djelići puzzle koja sasvim običnu sliku života pravi.
Od tog septembra 1996. bili smo stalno u kontaktu. Maša i ona su se viđale, išle na Sajam knjiga, a ja sam se priključivao svaki drugi
vikend. Margita je postala redovni član “Ars Antibarija”.
Dok sam pripremao drugi zbornik Udruženja, “Izgleda da će jugo”, preko zajedničkog prijatelja mi je poslala malu, crnu svesku, i u njoj gomilu kratkih priča, isječaka iz pripovjetki, crteža, vinjeta, samo njoj svojstvenih kombinacija čudno dizajniranih slova, slika i zagonetki. Na koricama je bila zakačena poruka – “Bolje da je kod tebe. Ja ću sve da pogubim. U strašnom Beogradu. M.”
Znala je. Naravno da je znala. “To” ju je gutalo iz dana u dan. Do mene su stizale monstruozne priče, ali nijesam htio ništa da je pitam. Zbornik je štampan, a ona se javljala povremeno, sa govornica, stan je prodala, kaže, nema adresu, a živjeće sa prijateljima, u zgradi tik pored ulice Vojislava Ilića.
Posjetio sam je, naravno, da bih poklonio knjigu. Još je nije vidjela. Posjetio sam je, ali bolje da nijesam. Sve je odavalo sliku potpunog poraza. Stan bez ičega u njemu, bez kreveta, sa rešooom, sa dvije, tri kartonske kutije umjesto ormara. I ništa više. A Magi mršava, upalih obraza, nepovezanog govora. “Dečak s kojim je živela” je bio izašao na kratko.
“Za onaj stan su me vezivale ružne uspomene. Morala sam sve da prodam” – zvučala je neuvjerljivo. Jedva sam čekao da odem, barski korzo pored mora pravi je melem za porušene slike. Zvala je i dalje, naravno. A ja sam izbjegavao te razgovore. Znao sam na šta se svode.
Nije htjela da zna da ja znam. A znao sam, naravno. Svi su znali. Naredni susret je bio godinu, godinu i po kasnije, slučajno, na ulici. Nije me ni prepoznala. Bila je s starijim, komad-zlata-oko-vrata čovjekom. Pravi filmski prototip bogate protuve s ulice. “One” protuve.
Početkom 2000. ponovo je bila ona prava. Telefon je služio smislenim razgovorima, privlačio ju je internet i mogućnost kreiranja globalne muzike. “Treba da napravimo virtualnu crkvu, da svako i od svuda može da bude vernik - muzika, reči, i osećaj da radiš ono što želiš u trenutku u kome želiš, to bi bila suština verovanja” – objašnjavala mi je.
Pri prvom narednom odlasku u Beograd, hitao sam da je vidim. I novi je Zbornik bio u planu.
Bila je zima, košava je duvala, ona poprilično ugojena, ali veselih, živih očiju, kao nekada. Izvadila je crnu kapu sa velikim ćilibarom na vrhu – “Ovo sam za tebe zašila, štiti od negativnog zračenja”.
Sjeli smo u Plato i pričali satima. Govorila je da se osjeća kao u klopci, da svi zarađuju na njoj i njenoj prošlosti, da štampaju EKV diskove, a da je niko i ne pita, da je sama i da joj to prija jer može da se suoči sa sobom, govorila je o Milanu i Bojanu, govorila kako uopšte ne razumije njihovu smrt. Kao da se nikada nije dogodila, tako je govorila:“Dala sam kumi na čuvanje sve što sam napravila. Priče, muzika, slike, crteži, jedno mnogo lepo rešenje za jednu kuću kraj Kotora... Može mi se svašta desiti, znaš. Bila sam u Indiji, imala sam velikih zdravstvenih problema u avionu”. Znao sam za te probleme, no...
Zakazali smo slijedeći sastanak za mjesec dana, ali do njega nije došlo. Treću knjigu “Da li da ti kažem ko te je ubio, Gea?” u kojoj su bile Margitine kratke priče, ona nikada nije vidjela.
U novoj krizi preselila se u baraku u Borči, na samoj periferiji Beograda. Nije imala telefon, ni adresu, a pozivala me i dalje iz najrazličitijih djelova grada, u najrazličitijim situacijama, ujutro, popodne, pred ponoć. Njen život već odavno nije bio njen. I bila je svjesna toga. Stizala su pisma, nalik na crteže, puna anagrama, zagonetki, tajnih poruka koje sam dešifrovao tek na treće čitanje...
Mrzjela je Beograd iz dna duše, a opet ekstremno uživala u njemu. Bila je ovisnik o “strašnom” Beogradu još od vremena kad je na zidu njene zgrade osvanulo “Margita je dečak”.
U posljednjem razgovoru kojeg smo vodili, početkom ove godine, uvjeravala me da joj je “svega dosta i da hoće da dođe na more da se duhovno očisti, te da se moramo čuti i dogovoriti koliko prekosjutra”. To prekosjutra nikada nije osvanulo.
Prva postava “EkV” sada je opet zajedno. Tako se, ujedno, zvao i album koji je trebao da se snimi, a prekinula ga je Milanova smrt – “Opet zajedno”. Linija se zatvorila, čineći savršenu kružnicu.
Baš kao što je Margita i tražila, mala, crna sveska je još uvijek kod mene: “Iz kreveta sam ustajala kasno pre podne... boleo me je vrat, jer sam sanjala glave izokrenute unazad, pokušavajući da gledam iza sebe. U martu iste godine, moja muzika je uspostavila ravnotežu između nikad dovoljno običnih i uvek previše dragocenih stvari. Kenija, moja mala od Avganistana, gledala je u proleće mojim očima: jednim okom u juče, drugim u sutra."
By LeDeNa_
Tebi

Uzimam
Dajem
Ljubav
Strast
Bol

Želim da...osetim
Da uzmem
Pomerim i izmerim
Upijem

Osećanja
Misli
Srž
Suštinu

Dar
Greh
Uzeti ili ne uzeti
Bol
Ili pokajanje

Pada noć
Na tvoje lice
Budiš se

Tvoje oči
Širom otvorene
Led na kapcima
Tvoje duše

Otapam.

Želim: Da
Vidim
Osetim
Primim
Shvatim
Zapamtim

Misao – ne misao
Smisao – ne smisao

Drhtaj koji kaže sve

Tvoje lice
Tako lepo
U patnji
U bolu

Kada otkrivaš da

Jedina istina
Nisu suze
Ni plač

Unutra
Duboko
Kuca srce.

Čistota skrivena
Kristalima leda.
By LeDeNa_
Jako dugo i prestajem sa pisanjem posto vas smaram kao sto ste rekle....

No...

Srecna ti godina LeDeNa!!!

Ovo se tesko moze nazvati zivot
a znam sigurno da nije ni smrt
Ko medved zatvoren u stakleni kavez
u napusteni zooloski vrt
Ovo se tesko moze nazvati mirom
a znam sigurno da nije ni rat
i sve izgleda potpuno normalno
a hladan znoj mi klizi niz vrat
Kazi mi gde smo?
''Ni na nebu ni na zemlji!''
Ovo je mesto
ni na nebu ni na zemlji

I tonula je, lagano, u ono mesto izmedju zbilje i sna. Ono mesto blisko noci, a predaleko od jutra da bi mogla da se probudi...

Jos uvek je bila u zemlji snova, prolazila kroz paucinu slaganu vekovima po ulazima u mracne pecine iz kojih je vetar dozivao cudnim jaucima.

Strah. Osecala je ledene ocnjake straha koji su se zarivali u toplo meso koje je krvarilo zivotom.

Nije zelela da se probudi. Ono sto je dobijala u snu bila je prilika da se isplace, ona prilika koju je, sama sebi, svesno uskracivala vec mesecima.

Krenula je u susret tamnim ocima koje su gorele u mraku, i jedino sto ih je odvajalo od ledene tame bila je vatrena iskra koja je cinila da igraju, odvojene od svega, da zive neki svoj zivot, zivot obmane i hipnotisuceg efekta privlacenja necem fatalnom i konacnom.

Osecala je d*o*d*i*r paucine na svojoj kozi, hiljade malenih, gamizucih stvorenja koja su pretrcavala preko nje i bezala, uznemirena iznenadnim d*o*d*i*rom topline zivog mesa na koje nisu navikle. Kao mali zalci uzbudjenja, peckale su je svuda gde su je dotakle, cineci da izgubi potrebu da se najezi od same pomisli na to sta joj je prelazilo po kozi.

Sirom otvorenih ociju prilazila je izvoru straha, gledala je samom strahu direktno u oci.

Bol. Bol iz dubine njene uzavrele utrobe podsecao ju je na jalovost bega iz tog vrtloga u koji je tonula.

Mozda je predugo pokusavala da pobegne od smrti, mozda je predugo igrala tu cudnu igru u kojoj je spajala magiju erosa i tantosa u jednu melodiju, melodiju zivota.

Glas koji je cula u svojoj glavi (bila je potpuno sigurna da ne postoji frekvencija tog glasa na kojoj bi bio ''vidljiv'' ljudskom uhu) bio je izatkan od magije poziva kome nije ni pokusala da se odupre. Zasto bi i pokusavala? Iz noci u noc, iz sna u san, nije cula nista drugo, nije videla nista drugo do vatrene iskre u tami koja ju je vukla sebi. I bila je umorna. Uzasno umorna od svega.

Prilazila je i nije osecala zemlju pod svojim nogama. Lebdela je u prostoru bas kao sto je lebdela u stalnoj borbi izmedju zivota i smrti, borbi u kojoj je ucestvovala tek kao bespomocni posmatrac koji predvidja i vidi korake na koje ne moze da utice. Prilazila je necemu nepoznatom a ipak to nesto mirisalo je na toplo, mirisalo je na utehu, mirisalo je na odmor, na konacno oslobadjanje od bola i borbe koja ju je dovela do trenutka u kome je zelela samo mir, samo tisinu u kojoj nema mesta uznemiravanju.

Dopustila je sebi da zatvori misli za sve druge pozive. Dozvolila je sebi da zaboravi na sve druge stvar koje su je vukle neprekidnom bolu, neprekidnoj borbi. Nije vise imala snage. Nije vise umela da je pronadje.

Posla je u zagrljaj tame, sklopljenih ociju, podignutih ruku, predavala je sebe zeleci jedino da oseti olaksanje tog konacnog i potpunog predavanja.

Ostri zubi zarili su se u njen vrat. Kroz glavu, prosle su joj slike predivnih obecanja sna o slobodi, o olaksanju, o prepustenosti hladnim rukama i jos hladnijem srcu koje ce umeti da podnese i upije sav bol sa kojim vise nije zelela da zivi. Osetila je kako joj kroz vene urla krv pokusavajuci da obrne maticu koja ju je vukla napolje. Ledene ruke obuhvatile su joj telo, prelazile preko njega u divljoj igri otimanja. Preustila se, osecajuci kako svaki pokret otvara novu ranu u njenim venama. Ovaj bol je mogla da podnese. Mogla je da se nosi sa njim, mogla je da mu odgovori. Dok je tama zudno pila njenu krv, osecala je, po prvi put nakon mnogo vremna, opijajuci orgazam kako potresa njeno izlomljeno telo.

Nestajala je. U vrtlogu zaborava, prepustala se. U beskraju svemira. U supernovi boja i oblika. U esenciji zivota. U samoj smrti...

Otvorila je oci i odmah ih zatvorila zbog bola izazvanog zaslepljujucom svetloscu. Lagano je provirila kroz kapke pokusavajuci da navikne zenice na svetlo koje je bilo svuda. Pokusala je da zastiti oci rukom, ali je shvatila da ne moze da ih pomeri. Na neki nacin, izgleda da je bila vezana za krevet na kome je lezala. Uspaniceno je pokusala da se pomeri, terajuci sebe da oseti svoje udove. Cinilo se da je sve bilo na svom mestu, jedino sto nije mogla da se pomeri. Otvorila je sirom oci, ne obaziruci se na bol u ocima. Iznad sebe, ugledala je bocu sa infuzijom. Cevcicu kroz koju se slivala bistra tecnost.

Secanje. Bilo joj je neophodno da se seti svega. Zabacila je glavu u jastuk, i tesko disuci terala svoj mozak da se seti svega. Svega!

Ugledala je neko mutno lice iznad sebe, spric i iglu koji su zasijali na beloj svetlosti neona, zelela je da vrisne, a ipak je samo jedno tiho i necujno ''ne'' napustilo njene usne. Osetila je razlivanje hladne tecnosti kroz svoje vene, i mrak je ponovo obuzeo njen um...

Laz! Sve je bila laz. Hladna tama nije ucinila nista da joj olaksa. Opet je tu. Na istom mestu, sa istim bolom koji je razdire, koji ne prolazi. Osecala se izdanom. Zar nije dala sve? Zar nije dala sebe, svoje telo, svoju krv? Zar nije samim zivotom hranila tamu? I sta je za to dobila? Nista. Cak ni smanjenje bola, cak ni trenutno olaksanje. Nista!

Noge su joj bile teze od olova. Gde god bi se okrenula, mogla je da vidi samo iskezena lica u grimasama koje su bolno podsecale na ledeni osmeh bez duse. Branila se rukama, a nije ih osecala. Kao da nije imala ruke, kao da su necim sputane. Kao da je vezana. Pokusavala je da pobegne, da odpuzi odatle pomazuci se rukama, ali, ruke nije imala. Trazila je izlaz u sebi. Trazila je izlaz iz sebe. Poslednje ostatke volje koja bi je odvela na sigurno, u neki cosak, mesto gde bi mogla da se sklupca i ceka, ceka da bol prodje.

Vapila je za oslobadjanjem. Molila je za oslobadjanje. Preklinjala. Cvilela u beskrajnoj crvenoj izmaglici kroz koju nije mogla da vidi, nije umela da vidi.

Zbog cega je zarobljena u ovim snovima? Zbog cega je nesposobna da se probudi, da jednim krikom zapra noc i otvori puteve ka javi?

Osecala je kako je grabe neke ruke, kako je odvlace u tamu od koje je zelela da pobegne. U toj tami nije bilo nicega za nju, obecanje koje je cula, obecanje za koje je razmenila sebe, bila je laz i obmana. Nije nudila nista do novog bola, novog leda. Preklinjala je da je puste, ali su ruke samo pojacavale stisak i nastavljale da vuku njeno telo po ostrom kamenju na ulazu u pecine u kojima je obitavala iskircava tama. Lezala je, nepomicno i sklupcano na ledenom podu pecine. Plasila se da otvori oci. Plasila se da se suoci, ponovo, sa tamom koja je zahtevala i uzimala. Koliko je jos u njoj bilo zivota, zivota koji je privlacio tamu, koji ju je vukao tami? I zbog cega tama ne uzme sve odjednom, zbog cega nije uzela kada joj je bila prepustena i svojevoljno predata?

Glas u njenoj glavi urlao je na nju da se pokrene, da se otvori, da se prepusti. Nije znala kako da se tome odupre. Njeno telo slusalo je samo, kao da nema nikakvog uticaja na njega, kao da odgovara tom glasu a ne njoj samoj. Uzasnuto je posmatrala kako se njeno telo pokrece, kako joj se noge sire, kako joj ruke, koje jos uvek nije osecala, odlaze negde iznad glave, kako joj koza postaje sve osetljivija, kako joj se bradavice krute i kako njeno telo pusta sokove, kako se otvara necemu za sta nije ni znala sta je. Zatvorila je oci, otvorila usta i izbacila kukove uvis. Cekala je da bude uzeta, oteta, satrta. Nesto ledeno joj se zarilo u utrobu, nesto ledeno joj je prekrilo telo, bila je potpuno obuzeta time, prozeta, a nije mogla cak ni da se otima. Njeno telo kretalo se u suludom ritmu, kroz glavu su joj sevale munje, osecala je ugrize na svom vratu, kratke, ostre, opijajuce. Borila se za vazduh. Borila se da otvori oci, da pogleda, da otkrije sta je taj uzas koji je vladao njenim umom i telom. Plovila je na talasima koje nije videla, samo ih osecala, prepustena svom telu koje je bilo prepusteno necem nepoznatom i beskrajnom. Kriknula je na vrhuncu oslobadjajuci, konacno, svoje udove teskog olova kojim su bili okovani.

Zatreptala je u sivoj izmaglici i zakljucila da je jutro. Bljesak svetla ponovo joj je povredio zenice. Flasa infuzije. Bljesak igle. Hladna tecnost. Njena krv koja je upija. Zatezanje vezova kojima je bila vezana za krevet. ''Kako se kog djavola oslobodila iz ovoga'' Mrak...

Pecine zjape svojim mirom... Tisina... Suluda tisina koju je zelela da razbije necim, bilo cime. Podize kamen. Baca ga u pecinu. Slusa odjek cudnog zveketa... ''Izadji napolje!'' urla u pravcu pecina. ''Izadji napolje, proklet bio!'' ''Ma sta da si...'' sapuce jedva cujno.
Sedi i ceka pomeranje iz dubina pecina, odjek odlomljenog kamena. Podize se na noge. ''Zelis me? Onda dodji i uzmi me, ovde, na svetlu, ovde gde imam neke sanse, ovde gde mogu da te vidim!''

Tlo podrhtava. Otkida se deo utrobe zemlje, i krece prema njoj. Tamna senka zaklanja sunce. Potpuno. Nepovratno. ''Nije fer'' sapuce, ''nije fer''... Sapat joj se gubi u beskraju ledenog poljupca. Pada na kolena. Dize glavu u poslednjem, ocajnickom vapaju za suncem, i tone u tamu koja ga prekriva... Vrelina joj obuzima telo, vrelina koja prkosi ledu. Otopice ga! Otopice tu tamu i mrak, led koji je prozima i oduzima joj pravo na snove. Drhtavim rukama obuhvata crni falus koji se uzdize pod njenim d*o*d*i*rima. Dvoje mogu da igraju ovu igru. Bes i ljutnja bude inat koji je prozima. Obuhvata ga usnama izgubljena u mislima o slobodi od svega. Ako ne moze videti to, ako ne moze d*o*d*i*rnuti toplinu zivota toga, ako ne moze koristiti sluh, ako to nema mirisa, moze osetiti ukus, moze prepoznati nesto sto ce joj pomoci da shvati smisao te tame. Njena usta postaju centar nejnog bica, njena usta upijaju sustinu tame. I ne prepoznaju je.

Strah. Ponovni strah od nepoznatog i neceg nemoguceg za upoznavanje. Bezglasni urlici koji razaraju sve puteve njenih misli. Uzasni kovitlac u kome nema putokaza. Ponovna borba za vazduh. Borba da se oslobodi iz celicnog stiska i osecaj bespomocnosti u kome nema mesta uzmicanju. Prepusta se. Prepusta se ne znajuci ni zasto, ni cemu. I cudna misao kako to vise nije ni vazno. Samo skori nagovestaj mira i spokoja koji lebdi negde iznad nje. Konacno. Tu je. Osecaj da je izbacena van domasaja gravitacije, van osecaja tezine i postojanja. Let u beskonacno.

Bol u grlu. Nesto strano i nepoznato stoji u njenom grlu. Njena pluca pokrecu se bez njene volje. Bol u grudima, uzasni, razarajuci bol zivota koji kuca u njenim slepoocnicama. Grube ruke na njenom grudnom kosu koje nemilosrdno pritiskaju njena rebra, vazduh koji silom biva upumpavan u njena pluca. Bol radjanja, bol ponovnog radjanja. Vrisak krvi koja kola njenim venama para joj sluh, nezadrziva bujica koja ne priznaje snagu volje. Olovo gravitacije koja je podseca na tezinu vlastitog tela. Otvara oci u nemom pokusaju da vriskom prekine mucenje. Mutna lica svuda oko nje, bestelesne ruke koje rastrzu njeno telo. Pokusaj prvog udaha, krkljane i nemoc besnom panikom lome je, pokrecu njeno telo na bespomocne trzaje u okvirima dozvoljenog. Strani predmet nestaje iz njenog grla, glasni udah i sum vazduha koji struji njenim plucima. Oslobadjajuci kasalj ponovnog zivota. Bocice, cevcice, maska na licu, igla za kojom zudi, sada vec zudi... ''Vratili smo je, dobro je...'' tihi glas poznatog u usima koji nestaje. Tama...

Neobicna svetlost koja boji izmaglicu plavim. Plavo je svuda oko nje. Samo nazire tamu zjapeceg otvora negde u pravcu mesta za koje nekako zna da su ulazi u pecine. Plavo umiruje. Plavo, na neki, njoj nepoznat, nacin oduzima snagu strahu uprkos bolu koji ne prolazi. Odlucno koraca prema pecinama. Zastaje. Po prvi put shvata da se broj pecina smanjuje. Sada vidi samo jednu. Samo jedan otvor predstavlja ranu na telu stene. Ulazi. Plava izmaglica prati je. Ispunjava pecinu cudnom treperavom svetloscu nade. Negde iz dubine do nje dopire zvuk, prvi zvuk koji cuje. Strah. Zvuk straha prilazi joj. I ona shvata, po prvi put shvata da tama odgovara strahom. Oblik tame postaje prepoznatljiv, uhvatljiv, po prvi put vidi oblicje pred sobom, nepoznato, neupoznato, ipak blisko samim tim sto postaje uhvatljivo. Pruza ruke. ''Molim te, molim te'' sapuce, ''uzmi me, sada, dok sam tu, dok mozes, dok umem...'' Pada na kolena, puzi cetvoronoske pogleda uprtog u pod. I ceka, spremna na sve...

...

''Dobro jutro'' zacuje glas iznad sebe. Otvara oci, polako, oprezno, secajuci se bola. Bola koji nestaje. Pogled joj odluta prema zidu sobe u kome, uokvireno drvetom sa kog se ljusti farba, sija sunce zarobljeno u slici prozora. Jedna ptica svoj let prosunja kroz nemi kadar uramljenog jutra...

Sedi u krevetu sa posluzavnikom na savijenim kolenima. ''Oprezno uzimajte hranu. Imace malo cudniji ukus sada, znate, imali ste tubus u ustima, ponekad dovede do prolaznog ostecenja ukusa. Takodje, moguce su polazne glavobolje dok sedativi potpuno ne izadju iz sistema. Ali, opasnost je prosla. Uplasili ste nas, moram Vam priznati. Centralni venski kateter je izvadjen, uskoro ce zarasti rane na vratu.''

Posmatrala je lice mladog doktora koji je sedeo na ivici njenog kreveta. Cutala je.

''Znate...'' zapoceo je recenicu, nesiguran da li da je nastavi. Nasmesila mu se.

''Znate, iako delujem mlad, imam prilicnog iskustva, vec deset godina sam na odeljenju intezivne nege. Iskreno...'' ponovo je zastao. Ponovo mu se nasmesila. Reci jos uvek nije mogla da izgovara. Pruzila je ruku i dotakla njegovu koja je lezala na krevetu kraj nje.

''Iskreno, par puta sam bio siguran da smo Vas izgubili. Bio sam spreman da proglasim smrt. Zaista, ne znam sta Vas je vracalo nazad. To se, sasvim sigurno ne moze objasniti onim sto smo mi cinili za Vas.''

Nasmesila se. Progutala je pljuvacku i naterala sebe na zvuk.

''Strah!'' prosaputala je.

''Ne razumem'' odgovorio je mladi doktor. ''Kakav strah?''

''Strah smrti pred zivotom'' rekla je malo sigurnije, ''tama se, jednostavno, plasila da me uzme. Vracala me je sama, uplasena zivotom koji nije zeleo da se preda.''

Posmatrala je zbunjeni izraz lica mladog doktora, i nasmesila se u prestanku pokusaja da objasni. Okrenula je glavu prema prozoru, taman na vreme da isprati jato crnih cvoraka koji su leteli u slobodu neuokvirenog.

''U svakom slucaju, bicete kuci pre praznika.'' izgovorio je sluzbenim tonom.

''Srecna Vam Nova gospodjice ***'' rekao je.

''Zivot!'' tiho je rekla. ''Plavo...'' i utonula u miran san oslobadjanja.

The End!!!
Korisnikov avatar
By sofia
Uglavnom mi je mucno otisnuti se.
Moj krevet je ostrvo.Kao ja.
Moram se spustiti do jezgra vulkana volje i svaku iskru prikupiti da stopala spustim na tlo,da bih se pokusala uspraviti,uzdignuti svu tezinu praznine koju nosim.
Posle sve ide lako.Obesmisljeno.
Potpuno se predam ulozi zupcanika.Masinerija radi.Vreme tece,kotrlja me svojim brzacima.
To je moje jutro.Zagazim u njega neprobudjena.Plutam u zatamljenim danima i iscekujem vece u kojem cu se dokopati kopna na kome cu izmorena pasti da sanjam zivot.
By LeDeNa_
:avalon: PISIIIIIIIIIIIIIIII!!!!!!!!!!!! he

Bravo!!!

Pisi vise!!!

:chilling:
By LeDeNa_
G A V R A N

Ponoći sam jedne ružne razmišljalaa slaba i sluđena
o užasu svoje duše i bolu što na meni piše;
bolu što na veni piše od uboda što se sliše
u zapovijed jednu glasnu što gavranov krik opiše:
taj gavran iz moje duše što stalno u meni tuče
i vrišti: više! više! uvijek više!

Ruke mi se tada sklope, moje oči se zaklope
i sve suze neiskrene u jednu se molbu sliše:
zar da nikad ne prestane, nikad meni smrt da svane,
zar taj gavran moje duše neće otić nikad više?
Na moju je ruku stala, iglu u nju zakucala
grakčuć: još više! više! više!

Zapanjena sam tada stala i u sebe pogledala:
nit anđeo, niti đavo, već sam sebi ja sama dala
to prokletstvo, što na ruci mojoj piše:
tijelo moje što ne sniva, bijeli prah u kome plivam,
i ta igla, hladna, ledna, igla gladna, zapovijedna
otić iz mog mozga neće više
otić neće
nikad više.

Ledena___
Korisnikov avatar
By sofia
Ne.
Verujući da sam u poteri za Bajkolikom ne odbih rolu trećeg jahača i umrsih prste dublje u vranu grivu neosedlanog saputnika.I ne osmotrivši već smo se galopom obreli u lagumima Mrklog carstva Preobraženih i tek oslepela prisetih se obrisa razlistalih vinograda i mekozelenih polja.Uvideh svoju zabludu o Bajkoumim,njihovi pusti posedi proždirali su me u svakom oglašavanju skazaljke.Prisetih se da sam uspevala umrsiti svoju dušu sa dušama stvorenja i u svetu van granica Fantazije.
Drhtanjem glas je otkrio njihove nevilinske laži.Slutnje su mi upravljale korake u pravcu ambisa u koji sam želela duboko porinuti,kako bih stala na rep aveti što u tom dnu drema i ta šala grohotom me gušila do onog trena u kom se,potpuno bez daha ne osvestih,nasamo sa sobom,nekom novom slobodnom i iznova voljnom moći.
Života.
Na obali jednog neizmaštanog verovanja i jedne neomedjene sumnje.
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Probudila sam se.... jedva sam otvorila oci, nisu zelele da se otvore.
Nije bilo sata na vidiku, ali su mi zvuci spolja govorili da je dan vec
poodmakao sa svojim zamorom.

Svetlost, koja je dolazila kroz krovni prozor prekriven snegom je bila tacno
tolika da mogu da vidim gde se nalazim. Milioni zrnaca prasine leteli
su kroz svetlosni snop iznad mene.

Stari krevet od hrastovine je zaskripao kad sam krenula da se pomeram.
Ta srkipa me je podsetila na mnoge lepe, tuzne dogadjaje koji su se
odigrali uz melodiju hrastovog drveta.

Prasine je bilo po svuda. Ova soba nije spremana i ciscenja mesecima.
Ja sam imala kjuc i bezala sam tu, kad bi me realnost spopala i udarila
grubo na najogri moguci nacin. Moje tajno mesto, samo moje...

Svukla sam sa sebe debeli topli jorgan, i onako gola, samo u gacicama
otisla do kupatila...

... odraz lika u ogledalu, sa razmazanom sminkom od previse suza
me je za tren podsetio... naglo sam okrenula glavu i otvorila slavinu...
Umivanje se pretvorilo u ritualno oslobadjanje tereta realnosti...
... nisam se usudila da prestanem dok nisam osetila da sam potpuno
rasterecena...

Vratila sam se u sobu, na stolu je stajao stari gramofon, sa vec postavljenom
plocom na njemu. Pustila sam ga ... i melodija je ispunila prostor....

''
By LeDeNa_
ANDJELIKA!!!!!!!

.............................................
Svetlost, koja je dolazila kroz krovni prozor prekriven snegom je bila tacno
tolika da mogu da vidim gde se nalazim. Milioni zrnaca prasine leteli
su kroz svetlosni snop iznad mene.
.................................................................................................................
Vratila sam se u sobu, na stolu je stajao stari gramofon, sa vec postavljenom
plocom na njemu. Pustila sam ga ... i melodija je ispunila prostor....

.....................................Robert John..................... :angel: ..............iskreno andjo sjajno!!!!!

Sofia..........Ponekad mi je dovoljan i avatar i raspolozenje koje posedujes da se zainterersujem da li sam pogodila i da sebi kazem svaka cast!!!.....Tako da ti je jasno sta mislim o tvom pisanju a ako nije ja cu ga svakako prokomentarisati....

:cita: .....ovaj smajli je dovoljan da sam te procitala i uzivala za sada :andjelak:
By LeDeNa_
Sta je ljudsko srce? Obican misic, kao i stotine drugih u jednom telu. Njegova funkcija je, mozda, malo drugacija, njegova vaznost je, mozda malo veca. Krv, ta gusta, crvena tecnost bez rada tog misica ne bi mogla da useca svoja korita kroz geografske karte ljudskog tela. I tako, covek funkcionise zatvoren u okove zivota, zaogrnut kozom koja stiti ranjivo meso od raspadanja. I lezimo (stojimo) rastvoreni na zidovima doktorskih ordinacija, nesvesni da smo na tim ruznim, bezkoznim crtezima mi sami, nase utrobe, nase unutrasnjosti, ispresecani smo plavim i cvrenim tokovima, milionima vlakana koja nas cine, organima svima stavljenim na videlo, svima otvoreni i vidljivi... Nasi mozgovi su tek modeli sive i bele gipsane mase u poluotvorenim lobanjama na nekim stolovima, slozeni poput puzzle -a, sasvim razdvojivih delova, preseceni cistim i preciznim rezovima, kako bi se lakse proucila i ta strana nas samih...

I to je covek...

Uvek sam se pitala sta je to sto nas cini nama samima, ne tek modelima na kojima studenti medicine cine prve korake ka upoznavanju unutrasnjosti ljudskog bica. Sta je ono sto nas odvaja od tek jos jednog casa anatomije?

Kako drugi ljudi misle da nas poznaju, da znaju sve o nama, da znaju ko smo, da znaju sta smo, da su toliko sposobni da vide unutrasnjost koje nema na kartama, nema na gipsanim modelima, nema na casovima anatomije?

Koliko verujemo globalnim prorocima koji ispucavaju univerzalne istine iz svojih trulih usta koja su zaboravila i samo znacenje reci "istina"? I cime su postali globalni proroci? Svojom sposobnoscu da usmere paznju gomile na sebe, svojom sposobnoscu da okupe stado ovaca tupih pogleda, nesrecnih i nesredjenih zivota, nagomilanih problemima svakodnevice koje ni ne pokusavaju da rese, krdo izbezumljenih tragalaca za smislom zivota koji im izmice desetinama godina, sposobnoscu da sve sto iz njihovih bezvremenih usta izadje zazvuci kao mudrost koja se prihvata bez razmisljanja?

Koliko malo verujemo sebi samima? Svojim mislima, svojim razmisljanjima, svojim pogledima, svojim pobudama? Koliko lako menjamo svoja misljenja, svoja shvatanja, svoje nestalne intuicije koje su samo maglicasti oblici paperjastih oblaka koje razveje prvi vetar, koje nemaju osnove u nama samima, koje ne postoje jer se nismo ni potrudili da postoje?

I koliko lako izdajemo sami sebe, menjamo svoju "pesmu", menjamo svoje stavove, okrecemo se poput decijih papirnih vetrenjacica u smeru vetra koji nam se ucini prihvatljivijim, ili jacim, ili, jednostavno, zelimo da smo mu zanimljivi, da dune prema nama, da nas pokrene, da okrene ta smesna perca vetrenjace, da se zavrtimo i osetimo zivima?

Koliko stvari cinimo iz puke zelje da negde pripadamo, da nas neko prihvati, da smo nekom vazni, da neko u nama gleda "vrednost", da rastemo u vlastitim ocima primajuci pohvale za nase okretanje od vetra, za nase idenje niz dlaku, za nasu potrebu da pripadamo svetu koji nam se ucinio sarenim, lepim i privlacnim?

Koliko cesto izdajemo sami sebe? Koliko cesto nam je lakse da pogazimo sami sebe, da sami sebe srozamo na nivo komadica slagalice koje ce neko drugi uzeti u svoje ruke i sastaviti ga tako da se divi svom delu? I zasto ne shvatamo da se ne divi nama, da ne gleda u nas, da ne gleda u ono sto mi jesmo, nego u ruku svojih delo, da se divi sebi samom? Da smo samo ogledalo i nista vise? "Ogledalce, ogledalce moje, reci mi najlepsi na svetu ko je?"

I koliko, onda, stvarno vredimo? Koliko vredimo ako ne znamo ko smo? Koliko vredimo ako ne znamo sta smo? Koliko? Kao crtez na zidu, kao gipsani model, kao les na casu anatomije?

Kako lako dozvolimo sebi da postanemo zavisni od misljenja drugih ljudi, od potrebe da im udovoljimo brisuci sebe? Ili sebe nikada nismo ni imali...

O, koliko je diplomata na ovome svetu, onih koji balansiraju izmedju "zaracenih" strana, jednima pricaju jedno, drugima drugo, uvek sa spremnom pricom, uvek sa potrebom da dobiju pecat ?approved", predstavljaju sebe drugima u svetlu za koje misle da ce ti drugi odobriti? I kako uspesno zavaravaju sebe same da su bolji, da su drugaciji, da su nesto sto nisu, kako lako prodaju drugima tu sliku, kako lako prelaze preko sebe samih, nepostujuci sebe, nemajuci sebe, odbijajuci sebe... Kako lako sebe same stavljaju iznad drugih, daju sebi vaznost koja im je bitna, bez koje ne bi mogli da funkcionisu... Kako lako razmenjuju druge, kao sitan kusur, trguju delicima drugih, delicima koje izvlace iz konteksta, barataju poluistinama, gaze preko drugih kao preko stepenica koje ce ih popeti sprat vise u sopstvenih ocima, sprat vise koji za njih znaci vazduh, jer bi se, inace, nasli ispod povrsine... Kako lako se odenu u licemerje, plaseci se da ce neko saznati istinu o njima samima, plaseci se da ce neko prokljuviti tu tanusnu ljusturu koju su oko sebe izgradili, kalcificirajuci sebe same, hraneci ljusku onim sto bi mogli da budu, ali se plase da to budu, plase se sebe samih, plase se svoje nesavrsenosti, svojih postupaka, svojih dela...

Krijuci se iza misli i dela drugih ljudi, ljudi koje svi smatraju autoritetima u nekom polju ljudske delatnosti, sopstvene misli ponistavaju i brisu kao nevazne, nebitne, bezvredne tvorevine, jer sami u njih ne veruju, jer iskrenost i oni sami nikada ne stoje iza toga.

Cega se plase? Da su drugi poput njih samih? Da ce drugi, ako slucajno prepoznaju ko su, vodjeni istim principima, istim porivima, istim osecajem gubitka tla pod nogama, istim osecajem gubitka "teritorije", izgradjenih kula od karata, zagaziti u blato i otkriti svima ono sto osecaju, ono sto znaju, ono sto je svima vidljivo?

Zasto je tako tesko verovati da u nekome, ipak, postoji iskrenost koja nema potrebu da se krije? Zasto je tako tesko stajati iza sebe samog? Zasto se stideti sebe, onoga sto osecas, onoga sto osecas da jesi, onoga sto znas da jesi, onoga sto lezi u tebi, onoga sto te odvaja od gomile krvi, mesa i kostiju? Zasto je tako tesko u sebi naci snagu da stojis iza sebe, da si sebi bitan, da si sebi vazan, da si to sto jesi, da si to ko jesi? Da li ce drugi u tebi prepoznati nesto vredno ili nece, to ionako nije u moci nikoga od nas da odredi, da postigne, da naredi. Na kraju, imamo samo sami sebe, na kraju, ipak ostajemo sami sa sobom, samo sami sa sobom zivimo od trenutka kada udahnemo prvi put, do trenutka kada taj dovod zivota prekine svoje dotoke prema nama. Samo sami sebe moramo da pogledamo svakog jutra u ogledalu, i, ako nam se ne dopada ono sto vidimo, mozemo se preoblaciti u milijarde kostima, mozemo odigrati i deset predstava na dan, mozemo postati neko drugi na nekoliko casova, ali, kada svetla pozornice utihnu, moramo vratiti kostime garderoberu, moramo se razduziti, i opet ostajemo pred ogledalom koje nam salje sliku koju ne volimo. Na kraju, sve svoje racune polozicemo sami sebi, na kraju svi ti racuni su jedina ulaznica koju imamo za raj... Krila je lako docrtati, no krila nas ne cine andjelima. I, zasto, uopste, zelimo da budemo samo andjeli? Sve sto nosimo u sebi, to smo mi sami. I dobro i lose, i pozitivno i negativno, nismo savrseni, o, kako je to tesko sebi priznati... Dok sami ne probijemo ljusku jajeta, dok je ne probijemo iznutra, zivecemo kao Heseov Sinkler, bez svesti o tome ko smo i koliko vredimo sebi samima. Tek kada to budemo znali, vredecemo i drugima, tek tada, kada budemo svesni ko smo, bicemo vredni i za druge, one koji ce umeti da nas prihvate takve kakvi smo, sa svim nasim manama i dobrim osobinama, tek kad sami sebe prihvatimo takvima...

A sta kad nas neko prepozna bez nase zelje? Sta kada mi prepoznamo nekoga a da to ni najmanje ne zelimo u datom trenutku? Sta kada se poklope kockice na nacin na koji se nikada ranije nisu poklopile i shvatis da nedostaje bas ona vazna kockica, onaj temelj, onaj sprat, onaj noseci zid bez koga se sve rusi, ma kako lepo izgledalo spolja, ma kako izgledalo savrseno? Izdati sebe? Izdati drugog? Pokopati sebe? Pokopati drugog? Sta kad nebo otskrine vrata raja, dozvoli ti jedan pogled na tvoje snove, a onda jednom munjom potpali vatru koja taj san pretvori u prah i pepeo? Kako nekome objasniti sebe? Kako nekome oduzeti pravo da misli to sto misli? Kako u samom sebi ubijati u drugom bas ono sto smatras toliko posebnim i vrednim? Kako nekom doci sa lazima o sebi, lazima koje si sam sebi pricao, lazima koje si slusao kao najlepse bajke, jer drugacije nisi mogao kroz zivot? Nikako. Jer onda, vise ne vredis sam sebi, jer onda nemas sta da ponudis, jer onda, to sto nudis nema vrednost, ni za tebe samog, i nema nacina da sebi oprostis sto si nekome u kome prepoznajes osobenost i posebnost neopterecenu pripadanjem krdu, uvalio nesto bez moguceg sjaja. I nema nacina da to objasnis, nema nacina da nekom pokazes vaznost toga, nema nacina da nekome pokazes koliko je bitno vredeti, prvo, u svojim ocima.

Samo... Skrivanje nije nikakvo resenje. Jer ne umes da zivis u pecinama toliko dubokim da ni tracak svetla ne dopire do tvojih ociju. Jer ne umes da mislis tudjom glavom. Jer ne umes da koristis tudje misli da bi opravdao svoje postojanje. Jer te nesto tera da stojis iza sebe samog. Jer samo tako, otkrices, ponovo sebe. I onda stojis jedino kako umes, iza sebe, iza svojih misli, iza svojih postupaka, nezasticen prihvatanjem i odobravanjem gomile spremne za linc. Ne pripadas? Nisi deo velike slike? Kakve veze ima, ako ne pripadas sebi, ako nisi sustina svoje slike? Mozes da rezes sam sebe da bi stao u kalupe, mozes da sam sebi odsecas glavu da ne strcis, mozes da sam sebi odsecas prste ili petu da bi stao u pepeljuginu cipelicu, ali sve to ponovo izraste, sve to ponovo iznikne iz tebe, sve to ti baca u lice istinu da od sebe, ipak, nikada ne mozes da pobegnes. To si sto jesi, i kako god se nadogradjivao, moras znati sta je osnova na koju nadogradjujes. Ako je osnova klimava, ako temelji ne drze, ako ti zubi nisu zariveni u zemlju snagom vecom od bilo koje druge snage, ti si samo prasina na vetru koja ce se razvejati tako da nikada vise neces uspeti da prikupis svako nedostajuce zrnce. Ako svoje korenje, poput stoletnih maslina, ne ugradis u kamen, ako tvoje korenje nema snagu da mrvi stenu i svoje pipke pruza sve dublje u zemlju, nikada neces dostici visine nebeske, jer ce te koren izdati, i, ma kako prav stremeo visinama, zemlja ce te izbljuvati, sa gadjenjem odbaciti tvoje korenje, i sto si bio blizi nebu, to ce pad biti tezi, i trulices, dok ne istrunes i ne nestanes, bez nade da ces ikada vise videti plavetnilo neba. Zato kvrgave masline, neopterecene potrebom da svima privuku pogled, uzivaju u pogledu na nebo. I postoje, i vredne su drugima, zato sto su vredne sebi, dovoljno hrabre da budu to sto jesu, samo obicne masline.

.....................Najteze naslov meni...........Kod mene je na kraju uvek.......

Masline, obicne!!!!!
SEDAM ĆU TI PESAMA ISPEVATI

Graditelj sam
tužnih reči i tuđih osmeha
i ja se ponekad smejem
dok u snu krvavim korakom
obilazim proplanke rosnog ćutanja
i napuštene vučije jazbine
veličanstveno proklete
snove koji cure
niz noćno lice sunca.

Ponekad se osmehu dam
i gledam kako mi sve veruje
i ja počinjem verovati
samo, ne mogu da se prisetim
u šta, možda u sutra
možda u juče, možda
u ništa ili sve.

Ako se prisetim
moje će verovanje
i nebo i goru i odveć
pustu jazbinu osmehnuti.

Ako se prisetim
biće to oči lepote
koje je rodio nepoznat neko
da budu sve što pesmi treba.

Ako se prisetim sebe
sedam ću ti pesama ispevati
i još sedam i još
koliko stane na hartiju neba.
By tasa
LeDeNa_ lepoto pozzzz

evo ukljucujem se kako sam obecala
do sada sam vas samo citala i radovala se svakom slovu
kisssssss tebi i devojkama koje te ovde prate :) ))
By LeDeNa_
Hvala!!!!

:hipnotizer:

...................................Dnevnik!!!!..........................................

Ima dana kada ne treba ustajati iz kreveta... Danas, definitivno, NIJE bio jedan od TIH dana, ali moj budilnik je mislio drugacije. Srecom da se telo i mozak naviknu na odredjeni tempo bez ikakvog voljnog procesa, pa sam ustala samo sa pola sata zakasnjenja. Na posao sam stigla uz sedam saobracajnih prekrsaja, sa soljom kafe u ruci, dve rasparene carape (pregorela mi je sijalica u garderobi, nisam videla, svega mi!), jednim nasminkanim okom i drugim u procesu sminkanja, deset minuta pre pocetka radnog vremena. Zakljucala se u kupatilo dok nisam zavrsila drugo oko, skinula carape i prevrnula majcu na pravu stranu. Izasla sa sirokim smeskom i zacudjenim pogledom prema svima koji su me gledali sa znacima pitanja iznad glave, tacno minut pre zvanicnog pocetka radnog vremena. Znam da su navikli da stizem pre svih, ali stvarno nije bilo fer sto su me odmah napali sa izjavama kako im radni dan nije poceo na pravi nacin jer ih nije docekala skuvana kafa i dorucak. Ispravila gresku tako sto sam odmah prionula na kuvanje kafe, pranje soljica od juce i otrcala po dorucak. U pekari me gledali prekorno jer sam zakasnila da podignem sve sto je naruceno. Podelila dorucak i otisla da odradim u radnji dok su ostali bili na pauzi za dorucak. Spremila radnju, poredjala robu po policama, okacila cene, reprogramirala kasu, unela nove sifre, izbacila djubre, usluzila sedam musterija, promenila pregorelu sijalicu... Kada su se ostali vratili u radnju, otisla da operem sudove koje su ostavili, pobacala djubre, spremila sto kako bih mogla da sednem za njega i prionem na posao. Cekao me je problem sa robom koja se zaglavila na carini, vracanje jedne pogresno isporucene narudzbine, kalkulacija novih cena, sifriranje robe, popis u magacinu, dvadeset i sest faksova za slanje i deset na koje je trebalo odgovoriti, osam otpremnica i trideset i jedna faktura, trebalo je otici u banku i uplatiti pazar od juce... Ipak sam ja, ovde, nekakav sef!

U pauzi za rucak, tutnuli mi u ruke solju kafe sa mlekom (mleko je kompletna i vrlo hranljiva namirnica), i poslali me u radnju dok oni skoknu na rucak. Spremila radnju, poredjala robu po policama, okacila cene... Ne znam zasto, u poslednje vreme stalno imam deja vu osecaj.

Nazvala me prijateljica i pricala mi sat i po vremena (ne, nismo pricale, ona je pricala, ja sam slusala), taman dok se ostali nisu vratili sa pauze za rucak. Za svo vreme razgovora, ulazile i izlazile musterije, svi sa nekim posebnim problemima i zeljni saveta. Dobila dozvolu od ostatka kolektiva da se vratim za svoj sto i „konacno prionem na posao“.

U sedam zakljucala radnju i vratila se za svoj sto da zavrsim posao za taj dan. Zavrsila vec u 21h i uputila se kuci sa rukama prepunim papira. Nazvao me N i odrzao mi predavanje o tome kako zapostavljam ljude kojima sam potrebna i naredio mi da dovucem svoje **** i pomognem mu oko pripreme zabave planirane za ovaj vikend.

02:00h

Dosla kuci, istusirala se, navila dva budilnika + mobilni telefon i legla da meditiram buljeci u plafon sa slusalicama na usima i pesmom kitova u ipod-u...

03:00h

Jesam li ja normalna? Sumnjam.

19.08.20
Krecem se poprilicno u nezdravom okruzenju.Pet shop definitivno nije mesto za nekog ko se nalazi na svojevoljnoj rehabilitaciji. Od mirisa koze do vrlo inventivnih igrackica, sve mi stavlja mozak u pogon u sasvim pogresnom pravcu. Npr: igracka za macke. Ha! Savitljivi stap sa koznim trakama na vrhu vrlo zanimljive duzine, oblika, broja, mirisa... Disi duboko, sklopi prste, OOOOOMMMMM... Vizualizacija macke koja se igra, slatkog malog maceta, tigrastog... OOOOOMMMM... Ogrlice, kozne, siroke, meke, mirisljave... OOOOMMM... Disi, disi, disi... Kozni povodnici, zvuk sjajnih, novih lanaca svih mogucih duzina, oblika, debljina... OOOOMMMBUUUAAA. Rad oslobadja coveka! Zakopala se u papire i odbila da izadjem iz kancelarije. Cak i snaga volje ima svojih granica, pogotovo moja.

04:00h

Probudio me monstruozni orgazam. Postoji li neka tehnika kontrole podsvesti i snova? Kitovi i dalje pevaju svoju pesmu. Zafrljacila ipod o zid. O fuck, fuck, fuck! „Kud bas ja, od svih srecnih cigana..?“ Kako to da ne znam nikog ko dozivljava orgazme u snu? S’ kime da uporedim iskustva? Zasto me opsedaju takvi snovi? Da li je kasno da promenim delatnost?

05:00h

Nedostaje mi pesma kitova, ne mogu da zaspim. Jesam li ja normalna? Sumnjam.

23. 08. 20...

(dan nakon N-ove zabave)

Boli me glava i ... Boli me glava. Tacka.

24. 08. 20...

(dva dana nakon N -ove zabave)

Kome sam ja to dala svoj broj telefona i zasto? Uopste se ne secam krestavog, blago hermafroditnog glasa koji je dopirao iz slusalice. Ne secam se ni lika koji bih povezala sa imenom. Nazvala N-a da ga pitam. Posle petnaest minuta njegovog neprekidnog smeha prekinula vezu. Lupala glavom o sto uz neprekidnu mantru: „set’ se, , set’ se.“ Kroz bolnu izmaglicu pred oci mi je iskocio lik napirlitane dvadesettrogodisnjakinje koja je izrazila zelju da bude bad girl... O, Boze... Dotakla sam dno zivota. Ovo je poslednja zabava na koju idem bez dadilje (precrtano) pratilje.

26. 08. 20...

Nezno saopstila „njoj“ da je sve jedna velika greska. Provela citavo popodne teseci je i brisuci joj suze. Ispekla joj palacinke sa eurokremom i slusala njenu tuznu zivotnu pricu do 3 ujutru. Od 3 do 4 ujutru pokusavala da se smejem njenim glupim salama. U 4 je izbacila naglavacke iz kuce.

5:00h

Lezim budna u krevetu i buljim u plafon, oponasam pesmu kitova i kontempliram o smislu zivota...

27. 08. 20..

Smisao zivota? Kako jedna takva stvar kao sto je zivot moze da ima smisao? ??

31. 08. 20...

Svi zbrisali na odmor. Izdajice!
Klima uredjaj na poslu sklopotao do podneva, u podne stupio u generalni strajk. Iskukala majstore da ipak dodju i pogledaju ima li mu pomoci. U dva sela u auto i otisla da izvrsim otmicu majstora. U dva i petnaest drzala merdevine zdepastom, znojavom, preterano dlakavom muskarcu sa “fratarskom” celom,obucenom samo u sorc preko cijeg pojasa je visio pivski “stomacic” i cije su nogavice bile vise nego nepristojno siroke, dovoljno da se dalo „primetiti“ kako ne nosi donji ves... „Snajka, moze jedno pivce za majstora?“, sirok kez i zubi kao klavirske dirke... Seks je za mene mrtav! Zauvek!

1:00h

Ne mogu da se oslobodim slike majstora sa merdevina. Cetiri puta prevrtela DVD sa snimcima koncerata i spotova The Doors-a. Zaspala kao beba.

3:00h

Probudila se uz glasan krik. Sanjala Jima Morrison-a kako peva „Light my fire“ na merdevinama u sorcu i topila se pridrzavajuci iste te merdevine, a onda je dosao majstor, zbacio zbunjenog Jim-a sa merdevina, popeo se na njih „kao od majke rodjen“, uzeo mikrofon, i na istu melodiju otpevao: „Snajka daj jos jedno pivce.“ Moj zivot je zavrsen!

07.09.20...

Godisnji odmori su gotovi. Konacno. Sada mogu da stignem kuci s’ posla pre ponoci.

18:30h

Nazvala prijateljicu.

„Gde si?“

„Kod kuce.“

„Sta radis kuci? ? Zasto nisi na poslu? Jel’ ti dobro?“

Pitam se sta bi cika Freud imao da kaze na ovo... Verovatno bi trazio da mu ispricam nesto o svom detinjstvu i potrazio uzroke mog ponasanja u oralnoj, falusnoj, genitalnoj, analnoj ili edipalnoj fazi mog razvoja.

Hahahaha. Freud. Paz’ da ne bi pronasao uzroke.

21:30h

Basta jos uvek radi, a S zvani Elvis jos uvek svira na svojoj gitari. Simple joys of life. Mozda u svemu, jos, proveje neki smisao?

1:00h

Posle trece tekile sinulo mi je pred ocima. Elvis se tako dobro ljubi...

4:00h

Elvis? Elvis? Elvis? Hahahahahahahahahahahahahahahahahahaha...

10. 09. 20...

Stigla novouvezena roba. Mozda bi trebalo da razmislim o nekom manje konfliktnom poslu? Ne da mislim da je sam posao konfliktan, nego sam ja u neprestanom konfliktu sa samom sobom. U moru raznih potrepstina, stigle su i teletakt ogrlice. Shvatila sam da sam u problemu one sekunde kada sam uhvatila sebe kako jednu od njih stavljam da se napuni. „Samo probe radi, da vidimo da li rade.“ Ha, kakav bedan izgovor! Zacudo, svi su mi poverovali. Imam citav dan pred sobom da dobro razmislim o posledicama svojih trenutnih postupaka.

4:00h

Da li je 24h zaista dovoljno za razmisljanje?

6:00h

Pticice veselo cvrkucu, vetric vijori, sunasce se pomalja iznad krovova, oblacci oblakuju... Da li se zakrvavljene oci mogu prikriti sa prokulin kapima i malo jacom sminkom? Da li je sat vremena dovoljno da toplom kupkom izvucem umor iz tela? Da li je moguce ustedeti vreme za spremanje za posao? Veceras, kada stignem kuci, ukucati u google „Kako postici svez i sexy izgled za petnaest minuta“. Da nije malo? Da li da dodam jos pet minuta? Koja je nasa svrha na ovom svetu? Gde je nase mesto u svemiru? Da li sam ja normalna? Sumnjam... Ma, sta sumnjam? Sigurna sam!

11. 09. 20...

Stigla na posao blago rezeci na sve i svakog. Efekat? Svi mi se sklanjaju sa puta i razgovor zamire kada se ja priblizim. Osecam se umorno, iscrpljeno i izopsteno. Cetvrta solja kafe mi je popravila raspolozenje. Ostatak kolektiva izvlacio slamku da vide ko ce mi saopstiti srecne vesti. M je izvukla najkracu slamku. Zacudjujuce mirno primila vest o nestanku struje u toku noci, pobrkanoj kasi, crknutom kompjuteru koji je pretrpeo udar jer je neki pametnjakovic zaboravio da ukljuci generator na odlasku sa posla, procurelom klima uredjaju koji je radio dan i noc bez ikakve potrebe, otopljenom frizideru... Povilenila kada su mi saopstili da mi je citava mp3 kolekcija „nestala“ sa kompa u radnji, koji je sluzio samo za muziku. Ostatak kolektiva ozbiljno razmisljao o nabavci puske za uspavljivanje dok su me okrenutom stolicom saterivali u cosak uz nezni i smireni govor... Disi, disi, disi! OOOOOMMMMMasveupiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiip! Strpali me u auto i odvezli kuci, strpali me u krevet sa hladnim oblogama.

13:00h

Preplakala sat vremena. Setila se da se problemi ne resavaju suzama. Nasmejala se. Nastavila da placem.

15:00h

U stanju obamrlosti vratila se na posao poput hodajuceg apaurina. Svi nesto rade glava zabijenih u “posao”. Ustanovila da su otvorili paket sena za glodare kako bi imali slamke za izvlacenje. Zabole me ****. Zivot je lep. Vratila se kuci. Zagrlila dobri, stari, pouzdani sanduk sa kolekcijom CD-ova sa nasnimljenom muzikom. Otvorila ga. Ustanovila da nedostaje nekoliko diskova. Poput Sherlock Holmes-a bacila se na istrazivanje. Postavila mamu za sto uperivsi joj jaku lampu u oci.

„Govori!“

„Nisam htela da ti kazem, ali, znas, trazila sam onaj CD sto si mi nasnimila, usao je pas, zgrabio par komada...“

Ima li kraja ovom danu? O, ima li kraja ovom danu...

23:00h

Ukucala u google ono o svezem i sexy look-u za petnaest minuta. Nista. Nijedan jedini rezultat. Jedino sto sam nasla je: „Kako da izgledate lepi, svezi i sexy za petnaest dana.“ Ipak ja to uradim brze. Dok sam gubila vreme pitajuci googl budalastine, pustila svih pet programa za skidanje muzike da rade svoj posao i nadoknade mi gubitak koji sam dozivela. Duga je noc pred nama. Tako duga, zvezdana noc...

00:30h

Upravo je pocela da pada kisa.

12. 09. 20...

Jutro je pametnije od veceri. Kako mi smesno sada deluje jucerasnji dan. Tako smesno i bezazleno. Osim ponovne posete majstora „snajka-pivce“ (za vreme cije posete sam se izgubila u vidu lastinog repa iz firme), ostatak dana provela unoseci podatke u „novi“ kompjuter. OK, nije nov, ali toliko je stvari u njemu zamenjeno (HD, maticna, napajanje, graficka...) da je kao nov. Kako to da ljudi izmisle masinu koja ide u svemir i pronalazi nama nepoznate oblike zivota, a ne mogu da ostave na trzistu maticnu kompatibilnu sa napajanjem starim dva meseca? Nesto tu nije kako treba. O, globalizacijo, kakvog dobra nam donosis? Ipak, sokocalo obezbedjeno kao fort nox koje imam kod kuce, odradilo je svoj posao i poskidalo mi muziku. Tralalala... Zivot je lep.

12:00h

500 EUR-a? 500 EUR-a stete od jednog nestanka struje? Ko na ovom svetu brine o pravima malog coveka? ??

13:00h

Da li bi sud za ljudska prava pristao da uzme nas slucaj?

22:00h

Ispricala Elvisu za poslat mail sudu za ljudska prava. Slozio se sa mnom da niko ne brine za prava malog coveka i pozalio mi se da nema vise pravih heroja, i kako pravdu treba preuzeti u svoje ruke. Pitam se, ima li, negde, sakriven kostim Batman-a ili Superman-a? Zar je bitno? Vazno je da se dobro ljubi.

13. 09. 20…

Od jutros se sve vratilo na svoje mesto. Skuvala kafu, nahranila ljudstvo, oprala sudove, pocistila, bacila se na posao. U jedan jos uvek nije bilo odgovora od suda za ljudska prava. Da nisam pogresila e-mail adresu?

14:00h

Sve cesce bacam pogled prema onoj teletakt ogrlici. Radoznalost je prevelika. Popustam...

15:00h

Cistim ljuske od suncokreta sa poda i meditiram.

Note: Suncokret za ptice definitivno nije pecen. Mozda zato ne pomaze?

15:30h

Stojim i gledam u teletakt ogrlicu... Boze, spasi me od iskusenja! Please? Pretty please? Please with cherry on the top?

Ma, WTF, jednom se zivi!

00:30h

Ostatak radnog vremena provela mirna kao bubica u radnji uz smesak i „Dobar dan, izvolite“ svakom ko bi usao, sasvim nebitno da li je u pitanju bila musterija ili postar post express-a. Mozda je trebalo da probam na najslabijem? Na „trojci“ su mi tiltovale okice, ali sam prezivela! I am a survivor! Ko drukcije kaze, klevece i laze!

7:00h

Majstora na merdevinama zamenio je Jim Morrison tako sto ga je izneo sve zajedno sa merdevinama i otarasio ga se (na meni nepoznat nacin) negde u dvoristu. Zatim se vratio, otpevao pesmu kitova i pozvao me na ples. Jim Morrison se, definitivno, ljubi bolje od Elvisa (ovog ovdasnjeg Elvisa, ne onog Elvisa. ). Up yours Uncle Freud!

auuuuuuuuuuuu __oko__
:maljkovic: ..................................uzas al neka ovo:)
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Malo pre...

Upravo sam se dogegala do posla. Vozila sam auto standardnom rutom,
niz Ulicu Kneza Milosa, pa na most Gazela... Nista posebno..
Ipred mene u desnoj traci bio je zuti autobus, pun putnika,
polako sam ga prestizala i gledala lica ljudi...

U usima odjednom pocne da mi odzvanja...

''
Korisnikov avatar
By sofia
Napokon,dočekalo me jutro bez izlomljenog sna i dlanova kojima se pokušavam odupreti iz njegovih krhotina i ispuzati u cimetnu izmaglicu.
Prešavši prag,skoro kao sečivo britko,posekao me udah vedrine novorodjenog svanuća,a svet feniksovske prirode što beše isuviše dugo skrajnut u pepeo fazi,u ćošku sistema ugašenih zvezda,vatrometom erupcija objavi svoje uskrsnuće donevši sobom sjaj koji bi se mogao uporediti samo sa jedinom Istinom.
By LeDeNa_
He Anjdelina :okret:

:povez:

Znaš kako mi je čudno... Nakon NJE nikoga nisam zapravo osetila. Emocionalni retard. Osakaćena. Oštećena. A ona je i onako bila samo prva. Pa mislim da nisam ZAPRAVO bila zaljubljena. Samo je bila prva.
E pa, bilo ih je poslje nje. Dosta. Ne puno, jer puno ih imaju one lakše. Jednostavno, dosta.
Poljubi ona mene, nekada ja nju. I ništa.
NIŠTA.
Mamina cerka, advokatica, koleginica... Ne znam kojim redom. Leptirići? Uzdasi? Klecanje kolena? 0 bodova. Ništa. Poljubac? Čista TEHNIKA. A volim se ljubiti. Ali volim i jutarnju kafu i cigaru. Lepo je, ali lepo kao kad pijem kafu ujutru.
Ostavila devojku, kupovala stvari, putovala... Zbog mene, meni, za mene...
I ništa.
Sex isto nikakav. Čak ni za uspomenu... A odglumiš jer, eto, trudila se.

I onda TI.
Takva, dubokog glasa i prodornog pogleda. U gužvi i van gužve. Kad pričamo i kad se samo gledamo. I kad me zezaš, i kad ti vraćam.
I nema tu baš puno DODIRA.
U međusmeni te tražim u gužvi. Juče isto. I TOTALNO sam razočarana bila... kad te nisam našla. Krenem na balkon zapaliti kad osetim tvoj pogled zaključan uz mene. I ne prestaje celu večnost. Ne prestaješ dok ne krenem prema tebi, i tek onda progovoriš. Onim svojim dubokim glasom.

Leptirići. Klecanje koljena. Rumenilo. OSMEH do neba i nazad.
I znaš, možda mi je i dovoljno samo to da te tražim u gužvi. I kad me vidiš... da ostaneš sa mnom u smeni. I kad smo ZAJEDNO u smeni, sedimo blizu. I pričamo. Volim tvoj glas. Mogla bi te slušati do prekosutra! I onda, od prekosutra, do onog prekosutra iza! I tako u krug Smiley
I znaš, nema veze što nemaš "muda" za prvi korak. Ja sam ti tako vesela jer nešto OSEĆAM.

http://www.youtube.com/watch?v=Qj8GUdjgWrg

:eya:
Korisnikov avatar
By sofia
Ako ti sebe pokusam saopstiti muzikom,da li ce moja savrsena metafora biti kljuc za tvoje tajne kapije simbola?
Ako ti pokusam sapnuti pogledom,da li cu uhvatiti odraz svoj u treptaju izmedju tvojih budjenja?
Kada ti dam cutnju-neurucen i neuruciv vapaj trazi savrseni sluh tvoga bica...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9ckv6-yh ... re=related[/youtube]

Znala sam one koje su gledajuci kroz trepavice umele savrseno odglumiti zanesenost,a ja sam savrseno umela prozreti istinu.Prihvatiti obmanu.Biti sampion samoobmane.
By LeDeNa_
Zajedno

Ja i ti
Ti i ja
Ja u tebi
Ti u meni

Spojeni razdvojeni
Razdvojeni spojeni
Jin i Jang
Jang i Jin

Spolja i iznutra
Iznutra i spolja

Prožeti
Osećajem:
Mira/Nemira

Miris u kosi
Sećanje u jastuku
Misao u pokretu

Dok napolju duva vetar
Kiša pada
Na obale sećanja!!!

http://www.youtube.com/watch?v=9hMrY8jysdg
By LeDeNa_
ZIMSKA LJUBAVNA PJESMA

Sneg je u unutrašnjosti
Grana se naginje prema mom prozoru i ulazi sigurno.
Dobro jutro! Dobro došla!
To popodnevno sunce,
taj fini ružičasti preliv
preko blagdanskih kolača,
preko plastične slastičarske jabuke,
tvoja blaga sukrvica.
Začarani grad od stakla koji ćemo samo
hodajuć' moći razbiti potpeticama

Sakupiti sve to, pa reći ... ti si ... ti si...

Preuzimajući tuđi pesnički način.
Imitirajući svoju prvu knjigu.
Sve što su godine izbacile na obalu,
moji mili daleki brodovi,
pa pod uticajem alkohola, čežnje,
klasične muzike ………...

Sakupiti sve to, pa reći ... ti si ... ti si...

Ljubakanje sa provincijalkom koja je
zadržala od čuvenog sadržaja
svu onu muku, porodične enterijere,
naša stvaranja, strah od umetnika...
Tvoje izdaje,
odlazak...

Zbogom.

Ja odlazim ulicom koju je sneg doslovno ugušio.
Sakupiti sve to,
pa reći ...
ti si ...
ti si...

srce moje malo...

:roni:

http://www.youtube.com/watch?v=cxbFLYa0_bw
By LeDeNa_
Juce sam bila tako depresivna...

Klasicno, skolski depresivna...

Sve je bilo sivo, crno, sivo-crno, olovno sivo, tamno sivo, crno, crnje, crno sivo...

Gde nestadose sve te boje kada su ti najpotrebnije?

Sta god da sam pogledala, gde god da sam bacila pogled, uvek mi se kacila neka siva kombinacija za oko...

Cak je i na TV-u sve bilo crno-sivo (dobro, mozda je tome malo doprinelo sto bih, vec jednom, trebalo da ga odnesem na poprvaku da mu vrate boju. No, obzirom da TV gledam, otprilike, deset i po minuta nedeljno, nije da mi je to, bas, neki prioritet.)

U knjigama crna slova... (tako mi i treba kada sam sve slikovnice i bojanke poklonila biblioteci).

Play lista totalni patos...

Juce mi je zivot, malo, isao na zivce...

Skoro svi sa kojima sam imala neki kontakt (cast izuzetcima), bacali su me u jos crnji i gori bedak...

Cak mi je i rucak zagoreo...

Jutros...

Probudim se, i prvo sto mi je zapalo za oko je da su nevaljali goblini vratili boje koje su juce bespravno pozajmili (da ih ne optuzim za nesto gore)...

Sunce sija...

Ptice pevaju...

Trava... (vec nesto sto trava radi) ...

Cvece cveta...

A, pa da...

Normalno...

Danas je novi dan.

:vegi:

http://www.youtube.com/watch?v=HNt8K8ZI_6w
By LeDeNa_
Ovaj avatar pocinje da mi smeta (mislim moj).....NECU GA UKLONITI...(JOSH)

IDEMO JOSH!!!!

:avion:
..................................................................................................

..............Za one.................

Nosioce srca na rukavu prvog reda...

Zablesavljenje gledace u letnje nocno nebo...

One koji lezu sa uverenjem da je sutra novi dan...

One koji se bude uz razmisljanja da li ponovo vole svet...

One koji kod prve jutranje kafe shvate da ponovo vole svet...

One koji uvece isplacu oci a ujutro vide dugu...

Hvatace uzaludnih snova koje ne zele da bace jer ce se, mozda, jos i ostvariti...

One koji pomalo gube nadu, ali je uvek mnogo pronadju...

One kojima je osmeh vracen na necije lice dovoljan da preguraju dan...

One koji se ne plase da ispadnu blesavi, zaneseni, idealisti, sanjari...

One koji se, ponekad, osecaju "onako, sta ja znam"...

One koji se, ponekad, osecaju kao da sutra nece doci, ali se ne iznenade kada ipak dodje...

One kojima je jastuk prepun sasavih snova koji cekaju nekog kome ce se otkriti...

One koji placu dok gledaju jedan film...

One koji se smeju jer je neko drugi srecan...

One koji umeju da budu tu samo zato sto su nekome potrebni...

One koji hodaju u snu sirom otvorenih ociju...

One koji viknu, ali su im beskrajno dragi oni na koje vicu, i posle ih zagrle...

One koji umeju da kazu "volim te"...

One koji umeju da razumeju "volim te"...

One koji su beznadezno bolesni od zivota...

http://www.youtube.com/watch?v=YQKegElRAcA

PS. Hvala.
By LeDeNa_
:tumble: :tumble: :tumble: :tumble: :tumble: :tumble: :tumble: :tumble:

Za sve one kojima je ovih dana preko potrebna (a ima vas cudo jedno)

Ovo je pesma protiv svih malera
ona se peva da svo zlo rastera
i ja je pevam za tebe najdraza
i ti je pevaj, za mene nekada
ona se pravi od grane masline
ona se pravi od zlatne istine
ona se peva cistog obraza
i nudi uspeh umesto poraza
zagrli me, dotakni me sa usnama
i ocisti mi dusu od svih nevolja
poklonicu ti pesmu koju pevam ja
poklonicu ti pesmu protiv svih malera
neka je pevaju svi moji drugovi
neka im pesma ova srce ispuni
pesmo rasteraj ti sve ove zmajeve
donesi pesmo srecu (mir) u ove nase krajeve

Izgleda sasavo ali...
Drzim fige!

:tumble:

http://www.youtube.com/watch?v=enNE2oSTCKs
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 55
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!