Gej Srbija

www.gay-serbia.com
iz štampe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
   

Irački zatvorenici optužuju američke vojnike da su ih prisiljavali na međusobni gej seks

Izvor: The Advocate



U poslednjim optužbama za zlostavljanje iračkih zatvorenika od strane američkih vojnika, žrtve navode da su bile prisiljene da se svuku do gola i da se međusobno stave u položaje, nalik na one u seksualnim činovima. Optužbe, koje takođe uključuju i tvrdnje da su neki zatvorenici analno penetrirani različitim predmetima, ponovo su zapalile zabrinutost i za osionu homofobiju u američkoj vojsci i razbesnele aktiviste za gej prava. Zatvorenik Idhia al-Shweiri je izjavio da je takvo mučenje bilo gore nego tortura kojoj je bio podvrgnut kao zatvorenik u vreme Saddama Husseina. ''Želeli su da se osećamo kao da smo žene, a to je najgora uvreda, osećati se kao žena'', rekao je.

Optužbe za maltretiranje u zatvoru Abu Ghaib u Bagdadu, eksplodirale su ove sedmice u čitavom svetu, nakon što je stanica CBS u emisiji ''60 Minutes II'' objavila slike golih Iračana, u kapuljačama, kako ih muče američki porobljivači. Interni izveštaj američke vojske naveo je da su irački zarobljenici podrvgnuti ''sadističkim, razuzdanim i bludnim zločinačkim zlostavljanjima'', kako piše The New Yorker.

 
   

Al-Shweiri je izjavio kako su američki vojnici tražili od njega da se svuče samo jedanput, u trajanju od 15 minuta. ''Mislio sam da hoće da se preobučem u crvenu zatvorsku uniformu, tako da sam skinuo odelo do donjeg veša. Tada su tražili da skinem i donji veš. Počeo sam da se raspravljam sa jednim od njih, ali me je na kraju naterao da skinem donji veš'', rekao je al-Shweiri.

On i šest drugih zatvorenika, svi pod kapuljačama, morali su da se okrenu prema zidu i da se poviju, kada su im čuvari stavili ruke na zid. ''Bili smo prinuđeni da stojimo na način kojeg se stidim da opišem. Došli su da nas gledaju kako stojimo. Znali su da će nas to poniziti'', rekao je, dodajući da nije bio penetriran. ''Pokušali su da nas ponize, da slome naš ponos. Mi smo muškarci. U redu je da nas tuku. To nas ne boli, to je samo udarac. Ali niko ne želi da se njegova muškost dovede u pitanje'', izjavio je.

 
   

Madhi Bray, izvršni direktor Američkog muslimanskog društva (Muslim American Society), rekao je za Southern Voice da takvi činovi ''nisu drugačiji od koncepta seksa među ljudima koji nisu oženjeni'', iznoseći kako je homoseksualnost greh u muslimanskoj kulturi. ''Prizor (simuliranih) homoseksualnih činova, gomilanje zatvorenika jednih na druge većina muslimanske populacije shvatiće kao izuzetno uvredljiv i sramotan."

Aaron Belkin, upravnik Studijskog centra za seksualne manjine u vojsci (Center for the Study of Sexual Minorities in the Military), izjavio je, takode za Southern Voice, da ''događaji reflektuju najbazičniju, paranoidnu homofobiju, ili njene ekstremne elemente. Postoji dosta različitih slojeva homofobije - gej i strejt ljudi ne veruju jedni drugima, gejevi siluju, homoseksualnost je mentalna bolest, ali ovi primeri mučenja u Iraku predstavljaju najekstremnije, krajnje paranoične elemente homofobije - to da je biti gej nešto neljudsko (subhuman)''.

 
   

Londonski The Daily Mirror je objavio na naslovnoj stranici fotografiju britanskog vojnika koji očigledno urinira po zatvoreniku sa kapuljacom. U novinskom članku o tome, kaže se da je fotografija dobijena od vojnika iz puka ''Queen Lancashire'' . Već više meseci grupe za ljudska prava i bivši zatvorenici žale se na maltretiranje u zatvorima. Ali njihovi protesti naširoko su odbacivani kao politički motivisani, sve dok američko zapovedništvo u januaru nije započelo istragu. Šest američkih vojnika naći će se pred vojnim sudom.

Američki general Richard Myers, ostaje pri stavu da nije bilo ''sistematskog zlostavljanja'' i da su dela ''šacice ljudi'' nepravedno nanela štetu svim američkim snagama. Amnesty International, međutim, kaže da je to obelodanilo ''obrasce torture'' iračkih zatvorenika od strane koalicionih trupa i pozvala na nezavisnu istragu zbog optužbe za zlostavljanje. Dan Senor, portparol Koalicije privremene vlasti, izneo je da će americka istraga biti detaljna i agresivna. ''Neke karijere će se završiti i optužbe za zločinaštvo biće istražene'', rekao je za CNN.

Prevod: Nic.

 
© 1999-2015 GAY-SERBIA.COM. ALL RIGHTS RESERVED. GEJ-SRBIJA.COM. SVA PRAVA ZADRŽANA.