Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
kolumna
GEJ Skinheds!
ili o drugačijoj slici od one koja nam se servira?


Skins pokret nastao je šezdesetih godina prošlog veka u Velikoj Britaniji. Ideja vodilja pokreta je anarhija. Vizuelni identitet nije doživeo velike promene, kao ni muzika koja se konzumira. Grananje i definisanje u okvirima samog pokreta proizvelo je različitosti koje na prvi pogled samo deluju kao protivrečne.
Danas možemo da govorimo i o ekstremnom levom krilu tzv. Red Skins ili ekstremnom desnom krilu tzv. Naci Skins.

                                                                                             
Zajedničke su im anarhističke ideje potekle u XIX veku, jedan oblik naci estetike i vizuelne nadgradnje koja je postala prepoznatljiva.
 
S

kins pokret u Srbiji uglavnom povezuju sa nasiljem, tj. sa ekstremnom desnicom. Svetska slika je mnogo drugačija. Ekstremno desno krilo je manjinski deo globalnog pokreta. Pored nacistički nastrojene desnice, najveći broj, većinu, čine tzv. zeleni skinsi i gej skinsi. Zeleni su uglavnom članovi evropskih partija zelenih. Karakteristika im je nenasilje, borba za čistije okruženje i isključivi su biljojedi. Treća grupa, gej Skinsi, razvili su se u jednu kompaktnu i razgranatu grupaciju, koja pored značajne uloge u okvirima skins pokreta, zauzima i značajno mesto u okvirima same gej populacije.

 
Posmatrajući gustinu naseljenosti svodimo njihovu prisutnost uglavnom na urbane centre. Kontinentalna rasprostranjenost je najgušća, na prvom mestu, u Evropi (u Engleskoj, Nemačkoj i Holandiji), Americi (USA), Australiji i u Japanu. Čak i medju njima postoji krilo koje širi otvorene nacističke ideje bez obzira što se to kosi sa samim nacizmom koje je vršilo istrebljenje homoseksualaca. Omiljena literatura pored Mein Kampf-a, za desničare, je sva ona bez ''patetike''.      
 
Medju omiljenim autorima je Oscar Wilde. Sportovi: bilijar, restauracija starih kola, fudbal, ragbi... bavljenje fotografijom, kompjuterskom animacijom i 3D modelovanjem. Prate se serije X-files, Millenium i slične, muzika je pržeća (nezaobilazni ska i oi!), ali i elektronska, i na kraju, sex u abnormalnim količinama. Omiljeni screen saver mozga su vojni prizori (glava u pisoaru je arhetip).
 
V
izuelni identitet jednog prosečnog gej skinsa ne razlikuje se mnogo od ''straight'' skinsa. To je standardna estetika: obrijana glava, crne kožne čizme i spitfajer jakna. Engleski Skinsi rabe svoju zastavu do maximuma noseći je i na jakni, koja ne mora biti isključivo spitfajer. Nemci se pozivaju na prošlost: naci elementi + semplovanje srednjeg veka (gotika je omiljeni period). Americki skinsi slobodnije kombinuju sve ove elemente. Što se tiče same površine kože (ili malo ispod) dva estetska pristupa se ne mogu zaobići: pirsing i tetoviranje. Pirsing se radi na svim mogucim mestima (uši, nos, obrva, vrat, bradavice, pupak, polni organi (spolja i iznutra, a eksremnost predstavlja ''princ Charles'' - prsten koji prolazi kroz vrh penisa, tačnije kroz kanal za mokrenje i izlazi sa strane penisa). Tetoviranje je standard (minimum je jedan 'tet' prečnika 10 cm na ramenu, ruci ili ledjima). Klasični motiv je tribal (alternativna tehnika je electo-cautery) koji se polako pretvara u biomorfne motive punog kolora. Hit je tetoviranje metaliziranim bojama koji koriste oni više kiber nastrojeni.
>Na osnovu čega je moguće praviti razlike u okvirima populacije gej skinsa?
Postojece podvarijante vezane su uglavnom za estetiku pripadnika, fetiše koji su proizvedeni u neophodnost za dostizanje ekstaze, bez obzira da li je jedna vrsta religioznog zanosa ili seksualni čin sa specijalizovanim seksualnim zahtevima.
Na osnovu toga govorimo o sledećim pod grupama:

 

Army

(Vojska) Obožavaoci vojske kao estetske discipline ali i kao jačanje volje). Ovo se generalno može uzeti i kao omiljeni fetiš čitave gej populacije. Kožna ili gumena kapa, svedene uniforme (omiljene su nemačke i engleske vojske, uglavnom polovne i po mogućstvu original iz II s.r., oficirske pantalone, čizme obavezno.

Interesantan primer predstavlja site Tokyo skinsa gde je lokalna tradicija integrisana u Skins ideologiju (može i obrnuto). Ovde nema bizarnih elemenata i sajt je drugačiji u odnosu na američke i evropske koji su prepuni fotografija polnih organa. Kako izgleda praksa vežbanja volje jednog posvećenog japanskog Skinsa? Igra se zove MARUGARI -TA. Svaki učesnik treba da izmeri 10 sekundi držeći zatvorene oči dok u ruci drži štopericu. Nju zaustavlja u trenutku kada misli, kada izmeri u glavi, da je prošlo 10 sekundi. Na ovaj način se takmiče sa učiteljem koji to radi, naravno, skoro bez greške. Pobednici dobijaju kao nagradu novac, a gubitnici gube i kosu. Ova igra je jedna vrsta čina posvecenja kojim se pristupa zajednici. http://www.geocities.com/skinmarvin/  
 
 

 

 
Boots

(Čizme)
These Boots are made for stompin`
! Jednostavno, čizmaši.


 
Na prvi pogled bi to moglo da spada pod gore navedenu kategoriju, ali je značaj ovog fetisha uzdignut na zaseban pijedestal. To pokazuju i krugovi sajtova koji su formirani samo na osnovu ove karakteristike u Bootlicker Redskin (u čijim okvirima su dalje rasporedjeni prema kategorijama: visoke čizme, kiber gej francuska, gej ''vodeni sportovi'' /vidi WS/, koža, guma, gej skinheds, queer, gej s/m). Oblik ovakvih, obično savršeno ulaštenih, čizama čine one tipa Dehner, CHP, visoke jahaće, Wesco's, motorističke, kaubojske, radničke (čuvari pruge), vojničke, oficirske, gumene. Broj kopči je odredjen: od 8 do 20.
Pa treba te čizme svojim izgledom ipak da namame vaš jezik da ih dodirne i da se pre toga još zaljubite u njih!
 
 
Uz čizme idu farmerice Levis 501, plave ili crne i obično firmirane T-shirt majice modnih kuća Bomber, Fred Perry i Ben Sherman. Zanimljiva je činjenica da većina isključivo navodi ove tri modne kuće.  

 
BD/SM


Bondage/Sado-Mazo(Ropstvo/Sado-mazo)

 
Neizostavno uključuje detalje dve prethodno navedene grupe ali su oni u ovom slučaju nagomilani i preinačeni novim potrebama. S obzirom da je najbitnije zadavanje i primanje bola (standard scene: čizma na licu, vezivanje lancima, konopcima, žicom, grupno ili u duetu...) onda su i detalji podredjeni praksi. Policijski detalji kao što su kapa, gornji deo uniforme, pantalone čizme, pendrek su savršeni za ovu priliku. Što se tiče komada od kože i gume nezaobilazni su: uske majice (sa rukavima ili bez ili ledja i ostalih nedostataka), rukavice, pantalone.
Evo primera neophodnih atributa za jednu kvalitetnu S/M zabavu (fancy fashion skins details): Ruska gasmaska (u kompletu sa kanisterom i tubom), Izraelska gasmaska sa kanisterom, kapuljača na naduvavanje sa nosnim i usnim tubama prorezima za oči, nos i usta, povez za oči, čep za usta sa tubom za mokrenje, ogrlica za roba sa psećom uzicom, bezbol palica, korbač, stezači za ručne zglobove, jakna, majica, suspenzor, debeli i 2 tanka prstena za penis (cockrings), prsten za penis sa dodatkom koji razdvaja testise (balldivider), čovek ceo u odelu, odelo za bicikliste, par tankih rukavica do lakta, par debelih radničkih rukavica, par držača za nožne zglobove, par čarapa, par kratkih čizama za kišu, par dugih čizmama za kišu, 12 malih koturova gume, 2 navlake za jastuke, 1 montiran čaršaf za madrac.
Najekstremniji oblik S/Ma je Fist Fucking (ili ''šakiranje''). Lična izjava poklonika najbolje dočarava sam doživljaj: ''Za mene je FF krajnji cilj sexa i poverenja. Upravo sam spreman da primim 3/4 podlaktice (još uvek radim na toj poslednjoj 1/4, do lakta!). Volim svaki oblik FF-a: Stereo FF, Medusobni FF (69), Pseći stil, sa omčom, čučeći. Jedini lubrikant koji koristim je Crisco, svi ostali su djubre po mom mišljenju. Najduže vreme koje sam proveo sa šakom u sebi je trajalo 2 časa. Volim šakiranje i to radim se svakog vikenda. Tokom FF sesija volim da uzimam Poppers (samo Jungle Juice) ili N2O (smešljvi gas), LSD, Speed, Crystal, Special K, Kokain, Svemirski kolač."
Ako ste zainteresovani da čujete profesionalna iskustva pročitajte šta kaže Bondage Master .
U Nemačkoj su najbolje FF zabave i to u Snax Club (Berlin), Powder House (Hamburg), Int. Leather Meeting (Hamburg), Quälgeistere.V.
Linkovi:
+Bondagezine
+Skin City
 

 

 
WS


Watersports/WS (Vodeni sportovi)


 
Prva pomisao bi bila vezana za neki priznati sport, ali ovde se ipak radi o nečem ozbiljnijem. Obožavatelji igrarija sa sopstvenim tečnim fekalijama, koje su uzdignute u bezvremenost, su razvili i čitav ritual koji podrazumeva dosta već spominjanih rekvizita.
 
 
 

 

 
Scat

(u žargonu: Čisti se!) Ovaj hobi se nastavlja na prethodno pomenuti, sa jednom razlikom: mnogo homogenije i postojanije agregatno stanje.

 

 
L&R


Leather and Rubber (koža i guma)


 
Fanatični ljubitelji kože i gume u svim oblicima od komada garderobe do rekvizita (pogledati deo o S/Mu)
 
 
 

 

 
Cigarete


Pušači cigara i cigareta


 

Zadivljujuće koliko pažnje je poklonjeno ovom, na izgled, beznačajnom fetišu. Ovo nije vezano samo za gej zajednicu nego i za čitav skins pokret.

San Francisco Cigar Smoking Skinhead

 
 
 

 

 
Queer 
Sam pojam Queer je formiran u odnosu na GEJ identitet i odnosi se na deo homoseksualne populacije koja sebe ne može da svrsta u gej mainstream. Queer odredjenje odbacuje one modele funkcionisanja koje je gej pripadnik formirao u odnosu na ''straight'' populaciju. To se odnosi i na uspostavljanje klasične veze izmedju dva/e partnera/ke koja bi u jednom trenutku rezultirala bračnom zajednicom. Samim tim Queer patos je na jedan način blizak skins ideologiji. Pa se u okvirima globalnog skins pokreta i posebno razgranao u Queer Skinse.
 
 
Linkovi:
Queer Skinhead Brotherhood
Oklahomo Skinhead
Kweerskin Canada

 

 

 
ART 
>Art Ono što je Tom of Finland medu uobičajenom gej populacijom to je američki umetnik Bastille (Frank Weber) medju gej skinsima. Pored prepoznatljivih fetiša, momci u koži, gumi, karakterističnim scenama, bitna je opštija dimenzija koju je postigao Bastille. U nekim segmentima atmosfera sa slika asocira na scene iz Osmog putnika ali su učesnici ovde ipak samo humanoidi. Takvu gigerovsku atmosferu čine savršeno kompozicijski rasporedjeni muškarci u gumi, koži i oskudnoj garderobi i različitim pomocnim sredstvima: gumenim cevima, kablovima, kukama, dildoima. Druga vrsta slika su inspirisane scenama iz rustičnih delova predgradja, mestima okupljanja, gde najveci deo života i provodi ova populacija.
Bastille je poznati organizator zabava i izraziti protivnik naci koještarija: ''Oni prodaju predstavu a zaboravljaju srž, stav. Nacistički raspoloženi homofobični rasisti nemaju ništa sa dobrom muzikom i dobrom zabavom na kojoj mi insistiramo.''
 
 

 

 
Linkovi

+Gay Skinhead Ring Homepage
+Amsterdam Gay Skins
+Berlin skin page
+Berlin Skinheads
+Poljski skinsi
+Evropska gay skin asocijacija (c/b erotske fotografije); primer linkovi za tatoo, army, boots)
+Projet X (francuski magazin u kome možete osetiti upgradeovan duh Bastillea)
+http://www.germanic.de/ (galerije: army, bondage, boots......s/m; linkovi, dogadjaji...)

 

 
Krugovi

+Gay Skinhead Ring
+Gay Bondage Ring Site
+Fist First Ring
+y S&M Ring Ga
+German GayRing

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi