fencysmurf:
Uh Nietsche... Nietsche+Darvin+jos malo svezeg zacinskog bilja i eto ti nacizma... ko na Nietscheu kucu gradi....
Je li tebi nije dobro?! Je li te neko dira?

Jedino sto znam jeste da si trenutno zajedljiv i nadobudan.
Veliki deo kuce postmoderne misli i jeste na svu srecu sagradjena na Nietzscheu i to delimicno, sto je u ovom slucaju paradoksalno, njegovim postupkom Abbau-a, razdradjivanja, sto ce se kasnije prevesti na latinski kao: dekonstrukcija (jedan drugi metod nije nista manje bitan i usvojio ga je, a to je bitno, Foucault - genealogija). Znacaj i uticaj Nietzschea se od levicarskih filozofa, clanova raznih nacionalnih komunistickih partija, zestoko progonjenih od fasista, pocev od Batailla neprestano podvlaci. I sasvim je jasno da on nije odgovoran za nacisticke interpretacije nekih njegovih ideja. Ali Jung jeste odgovoran sto je bio recimo urednik vodeceg casopisa za psihologiju u vreme nacisticke Nemacke. Njegov doprinos rasnim teorijama i monstruozno podloj esencijalistickoj etnopsihologiji nikad nije bio sporan. Izasla je na srpskom nedavno "Istorija rasizma" od G. L. Mossea, kojeg smo ovde prevodili i mislim da on i tu nesto od toga spominje, ali o tome svakako kod njega ima opsirnije na drugim mestima, ali i kod drugih autoriteta za tu oblast.
http://www.gay-serbia.com/istorija/2005 ... p?aid=1818
Ne bih da sirim pricu i o Jeroticu samo par reci.
Jerotic je eklekticar, on preuzima, kombinuje, prilagodjava ideje Junga, Adlera, pomalo Otta Ranka i Frojda. I nista novije. Takvih je na Zapadu citava vojska, ali bice da Jeroticu polazi bolje od ruke da u Srbiji zasenjuje prostotu sluzeci se (a)seksualnom metaforikom i izlaganju istih - smiren, duhovan... Da li je neko video ikad Slavoja Zizeka kad govori?! On se znoji, gestikulira, mase rukama... I ima mnogo toga originalnijeg da kaze u dva predavanja nego Jerotic u sedam knjiga.
Jerotic je udruzio snage sa Dragosem Kalajicem 1986. god. i objavili su Gender-bibliju prve polovine 20. veka, a to je ona bila pre svega u doba fasizma - Otto Weininger - "Pol i karakter". Napisao je predgovor i to je najsvezije sto sam od njega procitao, jer sam razmisljao da objavimo Weiningerovu biografiju u Queeropediji, buduci da je isti bio homoseksualac, ali je ekstremno internalizovao homofobiju, kao i antisemitizam (a bio je i Jevrej). Jerotic je covek koji je ziveo u drugoj polovini 20. veka ali on na njega nikakav uticaj nije ostavio. On ne zna sta je strukturalizam, niti ga zanima, niti poststrukturalizam, niti feminizam (psihoanaliticki npr.), niti gender studies. Najnovija knjiga koju citira u predgovoru je objavljena 1922. god. A gluposti - na svakoj stranici. I to one opasne, pausalne esencijalisticko- metafizicke fiksacije. Gore nego u sanovniku i horoskopima.
Ja shvatam da na neke ostavlja utisak jer je u nekim stvarima liberalniji za recimo jednog profesora, izmedju ostalog, Teoloskog fakulteta SPC. Ali ponekad pomisljam da je Eric Bentley u pravu - takvi su najgori, to su nasi prirodni neprijatelji >>>>
http://www.gay-serbia.com/intervju/2005 ... p?aid=1993
Mislim da si Galateja mogla bolje da utrosis vreme nego da citas sve te psihologizovane pravoslavizacije ljudi i pojava (nikad nisam procitao negde hladniji i nezainteresovaniji opis Vaskrsa nego kod Momcila Nastasijevica, sa neke njegove ekskurzije u Grckoj, a on je po Jeroticu kvintesenca pravoslavca), da npr. sednes u poslasticarnicu pojedes sampitu, popijes neku bozu, mogla si da ides da beres jagode, da posetis neki vasar u proviniciji, da vidis "zenu u tegli", "dva brata rodjena na zidu smrti" itd.
I mnogo je interesantnije baviti se uzrocima nastanka psihologije i psihijatrije u modernom drustvu, njihovoj institucionalizaciji i instrumentalizaciji. Nisu vise gej ljudi debili, ili barem ne svi, da se tako olako prepuste objektivizaciji, posmatranju, nadgledanju, dijagnostikovanju, klasifikovanju, regulisanju... Proslo je izvesno vremena od momenta kada je Foucault, i antipsijatrijski pokret, promenio optiku i zapitao se: A da vidimo ko ste vi!!!! Kako i kad i zasto ste nastali!? Od vremena kada su psiholozi i psihijatri sami postali objekt proucavanja. Pitanje nije novo, ali nije ni iz prve polovine 20. veka, tako da nisam siguran da je Jerotic o tome obavesten. O Lacanu svakako nije.
Preveo sam inace davno intervju sa jednim Lacanovcem o homoseksualnosti. Na pitanje u cemu se zapravo sastoji Lacanovo razlikovanje falusa i penisa, mozete li to poblize objasniti, on odgovara jednom slikom:
Zamislite Boga kao Falus, a Hrista kao Penis....
Da objavimo intervju? Unutra ima mnogo lepih djakonija.