[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2538932#p2538932]kyrgyz napisao:[/url]
Uploaded with ImageShack.us
Rodovo kolo
Rod je vrhovno bozanstvo Starih Slovena,on je Prehriscanski Alfa i Omega, tvorac svog vidljivog i nevidljivog sveta, rodjen je iz kosmičkog jajeta. Rod je stvorio Svaroge,za sve svetove koji postoje (od kojih je jedan nas) . Ovo su Ruke Boga ili ti Roda,koje dostizu sve i svugde su prisutne, obuhvataju Svaroga (donji desni ugao), Zemlju (donji levi ugao),Sunce(gornje levo) i Peruna, patrona ljudi (gornje desno kolo)
Tiče se to folklora također ali nije folklorom u užem smislu riječi već religijom jer se radi o izlaganju i tumačenju religioznih simbola. Bude najbolje odmah odvojiti i razgraničiti te dvije teme u početku jer su obe stvarno strašno široke svaka sama po sebi i kad bismo u folklor stavljali mnogo ovajvih izlaganja ili obrnuto u temu o slovenskom rodnovjerju mnogo folklornih videa imali bismo te teme htjeli to ili nehtjeli, znači tako nehtjeno strašno naspamovane obe. Onaj ko bi htio nešto pročitati o slovenskoj predhrišćanskoj vjeri morao bi proći i probijati se kroz desetke videa s folklorom, mišljeno tim muzikom i igrama, običajima u folklorističkom smislu riječi, ne kao obredima, da dođe do toga što ga zanima i obrnuto. Naravno da imaju te teme veze jedna s drugom ali su obe kako sam već rekao strašno široke, preširoke na to da bi ih trpali u jednu temu. Ovdje već postoji tema o paganstvu, ostavimo nju takvom kakva je nek bude o paganstvu uopšte. Predlaženm vam da otvorimo temu s naslovom: Slovvenska rodna vjera ili Slovensko rodnovjerje. A tamo ćemo onda davati ovakve priloge sa slikama, tekstovima, člancima i videima koji se odnose na izlaganje religioznih simbiola, mitologiju, običaje, obrede u užem smislu riječi. Ja sam dao širi naziv teme misleći na sve folklorne priloge: slike nošnji, videa s muzikom, pjesmama, igrama, običajima više shvaćenim kao kulturnom baštinom, ne kao konkretni rituali. Bude određenih videa i priloga koji se mogu stavit i pod folklor i pod slovensko rodnovjerje u zavisnosti od tog šta se s tim želi prikazati i o ćemu če se govoriti. Ako bude riječ o tome kao o kulturi onda pod folklor, ako se o tom bude govorilo kao o obredima onda pod vjeru, religiju i rodnovjerje. Iz jednostavnog praktičnog razloga što većina folklornih videa, s narodnom muzikom i igrama o kojima je ovdje riječ, nemaju nikakve direktne veze sa rodnovjerjem. Ako postavimo nekakvu dalmatinsku klapu, bosansku sevdalinku ili srpsko kolo moravac, kakve veze to sad odnah ima s rodnovjerjem? Ta videa koja s rodnovjerjem zaista veze imaju ćemo onda davati tamo a takvih je mnogo manje. Otvorim ja tu temu o slovenskom rodnovjerju pa nastavimo s postovanjem multimedija i članaka o tom tamo na njoj, tako to bude bolje. Hvala Kyrgyz za prilog, vrlo lijep, damo ga tamo.
http://goo.gl/TrUSg