Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Olórin
Godišnja konferencija NATO-a u Beogradu!
izvor: dw-world.de

Odluka da se jedan od najvećih skupova Sjevernoatalntske Alijanse, godišnja konferencija NATO-a, održi sredinom juna ove godine u Beogradu, bitan je za stabilnost cijelog zapadnog Balkana.

Prema prvim informacijama od 13. do 15. juna Beograd će biti domaćin redovne godišnje konferencije NATO-a i partnerskih zemalja. Pored 28 delagacija zemalja NATO članica, sastanku će prisustvovati 22 delegacije zemalja članica Partnerstva za mir, kao i predstavnici država Mediteranskog dijaloga i Istambulske inicijative. Prema najavama domaćina, ovaj najveći godišnji skup NATO-a, biće velika prilika za promociju Srbije, kako u političkom tako i u organizacionom, vojnom pa i turističkom smislu. Održavanje ove konferencije u Beogradu, 12 godina poslije NATO intervencije u Srbiji, ima i posebno značenje za odnose Srbije i NATO-a, smatra Majkl Emerson, analitičar u Centru za evropske političke studije u Briselu: „Ova odluka očigledno ima za cilj i da se podigne kvalitet i nivo povjerenja u odnosima Srbije i NATO-a. Očekivao bih da ovaj događaj, ako protekne dobro, bude od koristi približavanju NATO i Srbije.”

Zapadni Balkan na putu u NATO Savez

U najavama ovogodišnje konferencije NATO-a i partnerskih zemalja stoji da će ona biti posvećena razgovorima o novom strateškom konceptu NATO-a kao i odnosima sa partnerskim državama. Kada je riječ o strateškom pristupu Sjevernoatlantske alijanse regionu zapadnog Balkana, evropski analitičari smatraju da je tu pristup isti kao i kada su u pitanju evrointegracije tih zemalja. “Balkan ostaje važan region kako za EU tako i za NATO u cilju daljeg konsolidovanja stabilnosti”, smatra Sven Biskup, analitičar brisleskog Kraljevskog instituta za međunarodne odnose: “Očigledno je da bi budućnost svih balkanskih zemalja trebalo da bude članstvo i u EU i NATO. Nekim zemljama će biti potrebno više vremena nego drugim, ali mislim da je put koji stoji pred njima isti za sve.” Od zemalja nekadašnje Jugoslavije, Slovenija i Hrvatska su već članice NATO-a, Makedonija, Crna Gora i uslovno BiH su primljene u Akcioni plan za članstvo, dok je Srbija u programu Partnerstva za mir, bez formalnih aspiracija na članstvo.

NATO želi funkcionalnu BiH

I dok u Centru za evropske političke studije u Briselu kažu da bi uslov za eventualno pristupanje Srbije NATO prevshodno bilo rješenje pitanja Kosova, kada je reč o BiH, problemi atlantskih integracija ove zemlje identični su probemima koje ona ima na svom putu evrointegracija. Majkl Emerson za Dojče vele kaže: “Zajednice i entiteti u BiH moraju da se dogovore kako da načine funkcionalnu državu od BiH. Među entitetima postoje ozbiljne tenzije, ustavni problemi su i dalje nerješeni. Domaći političari bi morali da prihvate ono što je potrebno za temeljno funkcionisanje države.”

Kada su ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO prošle godine pozvali BIH da se uslovno priključi MAP-u, u Briselu je to prokomentarisano kao još jedna korak koji može podstaći reformske procese u BiH. Majkl Emerson iz Centra za evropske političke studije zaključuje pak da je NATO svakako zaintersovan za BiH , ali da nije politički pregovarač i da zemlja mora sama da riješi svoje zadatke.

http://javniservis.me/2011/02/11/godisn ... -beogradu/
Korisnikov avatar
By Olórin
Neverovatna je medijska tišina koje je Ministarstvo odbrane nametnulo. Ratko jeste vest kvartala ali ovakav tajac.
Organizovano je par protesta ali čak ni o tome nije bilo izveštavanja.
http://www.kontra-punkt.info/modules.ph ... &sid=57745
A najavljuje se i novi. Verovatno će "opozicija" do onda da prestane da vandalizuje Beograd a Jankovićka će u prve redove.
http://www.kontra-punkt.info/modules.ph ... &sid=57737
Korisnikov avatar
By Tungi
Ma dosta je bilo promovisanja Srbije i privlacenja turista.Sta imamo od toga?
Uvek cemo da odskacemo od svih i teramo kontru.

Nadam se da je ova Vlada dovoljno pametna,pa da pokrenu pitanje stupanja Srbije u NATO.
Korisnikov avatar
By Kittrie
Originally posted by Tungi

Uvek cemo da odskacemo od svih
jer smo NEBESKI NAROD. :pop:
Nadam se da je ova Vlada dovoljno pametna,pa da pokrenu pitanje stupanja Srbije u NATO.
moguce.
in this world you have to dance with the devil in order to survive. :shrug:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Da je pameti i volje, pa da se takve manifestacije iskoriste za pozitivnu promociju Srbije.
By Sixto
Da je pameti i malo dalekoseznijeg razmatranja pa da ostanemo neutralni i ne udajemo se za barabu kao silovana devojka.
Korisnikov avatar
By lav
SRBIJA U NATO! POD HITNO!
Korisnikov avatar
By lav
NATO nije baba, a SRBIJA pogotovo NIJE DEVOJKA!
By Sixto
A ti bese ne zelis da zivis u polusistemu! :lol:
Korisnikov avatar
By spliff
da ne budemo vazda mimo sveta?
Korisnikov avatar
By svejedno
lol. genijalni razlog za stupanje u vojni savez. da ne budemo mimo sveta.

28 zamalja, dakle, nije mimo sveta, sve ostale jesu. ok.

...

jel ima nekih drugih razloga zasto bismo pristupili nato-u?

nekih...vojnih, politickih etc? jel imamo razlog da se jebavamo po libijama i sl?
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Ja b'radije da ne budemo mimo "sveta" na osnovu
obrazovanja
razvijenosti nauke
zaposlenja...

...a ne po primarno vojnom savezu.
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Originally posted by svejedno

lol. genijalni razlog za stupanje u vojni savez. da ne budemo mimo sveta.

28 zamalja, dakle, nije mimo sveta, sve ostale jesu. ok.

...

jel ima nekih drugih razloga zasto bismo pristupili nato-u?

nekih...vojnih, politickih etc? jel imamo razlog da se jebavamo po libijama i sl?
Ovo i mene zanima.

Mozda ne znamo sta cemo sa silnim novcima.

http://www.cdi.org/adm/transcripts/1108/

Mr. SHEA: New members of NATO have to pay their way. They cannot be free riders. This is not a charitable exercise or a football club. They have said that they want to be full allies and they will shoulder the same burdens as existing allies.
...
The new members' share of the costs of modernizing their militaries and upgrading them to NATO standards is estimated to be as high as $34 billion.
...
Mr. HARTUNG: To the extent that NATO expansion kind of institutionalizes a Cold War approach, military bloc system, arms race mentality, then the $260 billion a year that we're spending on the military, which is far too high, is likely to go up instead of down. So, in the coming years, we could spend tens or even hundreds of billions of dollars sustaining a Cold War-level military budget for no real reason. And NATO expansion pushes us in that kind of wrong direction of increased militarization, kind of consolidation of military blocs instead of dismantling those blocs, looking at preventive diplomacy, other ways to solve our security problems that don't involve spending $260 billion a year of taxpayers' money.
By Hans
Zašto mora taj NATO? Može li neko da objasni?
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Hans

Ne mora. Na gradjanima je da odluce, i ne bih zalila para da se sa tim pitanjem organizuje referendum.
A sumnjam da te ozbiljno zanima.
Evo ti jednog razloga: laksa i jeftinija odbrana od medjunarodnog kriminala i terorizma.

I da, odrzavanje konferencije na povlaci obavezno i uclanjenje u NATO.
Korisnikov avatar
By zelenabombonica
Wilhemina misli da se medjunarodni terorizam i kriminal iskorenjuju akcijama NATO u LIbiji, Iraku i Afganistanu i da je sve to skupa jako jeftino i nadasve lako.

Kriminalom se ne bavi NATO vec policija. Da li je medjunarodni kriminal iskorenjen u zemljama NATO? SAD su zemlja sa jednom od najvecih stopa kriminala u svetu.

Sa kakvim to terorizmom ima problem Srbija? Medjunarodni terorizam je u velikoj meri posledica americkog intervencionizma i bas ulaskom u NATO Srbija bi postala eventualna meta terorista iako do sada to nije bila. Srbija bi bila u obevezi i da salje svoje trupe u ratom zahvacena podrucja u kojima NATO vrsi ratne zlocine.

Clanstvo u NATO nije nimalo jeftino. Svaka clanica mora da uskladi svoje naoruzanje sa NATO standardima sto bi konkretno znacilo praznjenje budzeta zarad kupovine americkog naoruzanja.
Korisnikov avatar
By zelenabombonica
Originally posted by Wilhelmina

Imas li ti ikakvu drugu fiksaciju u zivotu sem mene?
Pocastvovana sam, ali sam i odavno izgubila volju za raspravljanje sa tobom.
Ovde je tema NATO i ja sam iznela svoje misljenje.

Nemam fiksaciju na tebe, a ako ti je usled paranoje oslabilo i pamcenje podseticu te da si rasprave sa mnom u vise navrata ti zapocinjala citirajuci moje postove. Prihvatam svaku argumentovanu raspravu, ali za razliku od nekih likova nikad ne koristim forum za konstantna beskrajna provociranja nekog.
By Hans
Zabolela me je vulva od vas, iskreno.
Korisnikov avatar
By lav
ekonomski je isplativije, politicki itekako, neko spomenu 28 zemalja, a slucajno je zaboravio da su to najmocnije zemlje sveta...

a sad ide prica o kini indiji nesvrstanima ... :svejedno:
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by lav

ekonomski je isplativije, politicki itekako, neko spomenu 28 zemalja, a slucajno je zaboravio da su to najmocnije zemlje sveta...

a sad ide prica o kini indiji nesvrstanima ... :svejedno:
more lave, samo ti meni reci kako je to ekonomski isplativije?

koji razlog mi kao mi imamo da budemo u nato-u?

pS. dobar smajli ,)
By Sixto
Kakve veze ima NATO sa ekonomijom?
Korisnikov avatar
By svejedno
aj kad smo vec poceli:
Originally posted by Wilhelmina
Originally posted by Hans

1. Ne mora. Na gradjanima je da odluce, i ne bih zalila para da se sa tim pitanjem organizuje referendum.

2. A sumnjam da te ozbiljno zanima.

3. Evo ti jednog razloga: laksa i jeftinija odbrana od medjunarodnog kriminala i terorizma.

4. I da, odrzavanje konferencije na povlaci obavezno i uclanjenje u NATO.
1. ni ja. mislim, ne bih zalio para za referendum. zalio bih para koje bi dali nato-u ako bi taj referendum ispao 'pozitivan'.

2. mene iskreno zanima.

3. kakve veze ima nato sad sa kriminalom? gde je nato smanjio medjunarodni kriminal?

sto se terorizma tice, zelena ti je dala zapravo veoma dobar argument zasto bi srbiji ulazak u nato bio otezavajuca okolnost u vezi sa istim.
(za njene & tvoje carke me vec zabole, iskreno, ko sto verovatno pretpostavljas)

4. bogu hvala. opet, pokazuje...jednu tendenciju ,)

..

koji razlog imamo, a da nije ovaj:
Originally posted by Kittrie

in this world you have to dance with the devil in order to survive. :shrug:
..da udjemo u nato?

..

ekonomski interes svakako ne postoji.

vojni interes....lol. aj dajemo svoje vojnike da ginu po libijama & avganistanima, malo nam je ratova & ratovanja.
(mada ja kapiram da se vec profesionalizacijom vojske sve vec dogovorilo, al jbg..nadam se tom referendumu)

politicki...jedino 'evo i mi smo vasi, verujte'. ali sa politicke strane nato zaista nije neophodna stvar. osim in a dance with the devil kind of way.

..

dakle, koji razlog imamo osim 'naterale nas siledzije'?

..

i zavrsio bih genijalnom krepinom ilustracijom sa jedne od prethodnih nato tema:

Originally posted by Lepa Krepa
Originally posted by Dušan Maljković
Originally posted by Simor

Da, Srbija treba da stane ispod kolektivnog bezbednosnog kišobrana. Evropska unija i NATO pružaju Srbiji šanse za razvoj i bezbednost za razliku od drugih alternativa, između ostalog i onih koje nam nude vajni antiglobalisti Voje Koštunice.

:eifranloo:
A od koga nas to štiti NATO pakt? Ko je sada neprijatelj? Iran? Ko štiti evropske zemlje van NATO pakta i zašto se one osećaju dovoljno bezbednim da im ne treba hladnoratovski dinosaurus koji jede milijarde evra koje se daleko bolje mogu upotrebiti u mirnodopske svrhe. Takođe, ne vidim ništa politički dobro u alijanski koja služi kao back-up za vojno intervenisanje po arpaskim "neposlušnim" zemljama, kojiam se izmišlja nuklearni program (Irak) ili se traže druga opravdanja (ljudska prava), kao u slučaju Avganistana (gde se celokupna kultura svodi na "talibanski režim"), dok najrepresivnije države, kao što su Saudijska Arabija (gde se homoseksualni akt kažnjava javnom dekapitacijom), ostaju netaknute jer su "saveznici".

NATO, naprosto, treba rasformirati, kako i predlažu neki američki liberali koji se zalažu da, za početak, SAD napusti alijansu.
:up:

nato umbrella ella e e e:

Slika
Korisnikov avatar
By lav
sa ekonomijom ima itekakve veze, ali ja nemam nameru da sad to sve ponovo objasnjavam bila je ova tema, tvoje pitanje samo potvrdjuje moj stav o nepoznavanju kompleksnosti ove teme
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!