Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Minie
Osječki narkomani dobivaju špricomate

Osječka udruga Ne-ovisnost pokrenula je inicijativu da se u gradu postave automati sa špricama kako bi se narkomane zaštitilo od HIV-a i hepatitisa.

OSIJEK - Po uzoru na neke zapadne gradove, i u Osijeku bi se uskoro mogli pojaviti automati sa sterilnim špricama za narkomane. Inicijativa je to osječke udruge Ne-ovisnost kojom žele potaknuti i narkomane da se štite od HIV-a i hepatitisa jer se te dvije zarazne bolesti najčešće šire preko igle.

U udruzi još uvijek čekaju da im Ministarstvo zdravstva odobri projekt. Već je izrađeno i kućište za automat, a osmislio ga je osječki inovator, Davor Kezić.

Ako dobiju ddobrenje automati će biti postavljeni na diskretnim lokacijama.

Majku mu...
Verovatno bi pametnima koji su dosli na ovu ideju zabila spriceve u glavu da im izadje malo te genijalnosti. Dzisus.
Korisnikov avatar
By deran
Mislim da je promašen forum:zvezda:
Korisnikov avatar
By maka
nema njima spasa @ narkomani
Korisnikov avatar
By maka
narkomani su paraziti.
Korisnikov avatar
By spliff
Originally posted by bakalar
dobra ideja :)
me agree
Korisnikov avatar
By svejedno
jbt, kad se pojavi ovakva neka vest uvek sam u fazonu da kao napisem kako je to dobra stvar, i kao da obrazlozim zbog cega..

..

al zayebi.

..

Narkoman moze da se izleci lakse nego idiot.

A mnogo je tesko 'izleciti' se od narkomanije.
Korisnikov avatar
By spliff
Originally posted by svejedno

svaka chast! :up:
Korisnikov avatar
By Minie
I can't sense any logic in your words.
Sredstva bi dala samo onima koji stvarno zele da se izlece,
a ne ovim kretenima koji ne mare za svoj zivot.
pih
Korisnikov avatar
By bakalar
obicno se prvo desi ovo
Originally posted by Minie
kreteni koji ne mare za svoj zivot.
a onda, hopefully ovo
Originally posted by Minie
Sredstva bi dala samo onima koji stvarno zele da se izlece,
Tako da ti je logika malo ... zbrkana :)
Korisnikov avatar
By m..
Mislim da je, s obzirom na sve, u sustini dobra ideja.

Naravno da sam pre za preventivu i lecenje, i da ne mislim da ce se ovim resiti problemi, ali mislim da je ok pokusaj da se jedna velika nesreca ne pretvori u jos vecu.
Korisnikov avatar
By Lakiboy_ns
Hmmmm...razumem svrhu toga ali ne verujem da ce narkosi svaki put kad hoce da se puknu prosetati do tog automata da uzmu cistu iglu vec ce i dalje deliti i koristiti iglu i prenositi bolesti jedni drugima i ljudima oko sebe.

Licno mislim da su ti klosari sami krivi za situaciju u kojoj se nalaze jer nisu ni dovoljno inteligentni ni dovoljno hrabri niti imaju snagu volje da se izbore sa zivotom i svakodnevnim problemima pa beze od sopstvene stvarnosti na taj nacin.

Njihov izbor isto kao sto je njihov izbor hoce umreti od predoziranja ili od neke STD.
Fuck them.
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica
pokusavam da odgovorim na temu, i nekoliko puta brisem post...

Ukratko - naravno da sam za prevenciju narkomanije. Ali sama po sebi nije kompletno rjesenje problema. Zato su aparati dobra stvar - sigurno da neki klinac nece posegnuti za fiksom zato sto ima shpricomat na uglu zgrade.

A reci da su ljudi koji se drogiraju zasluzili da umru od neke bolesti je u najmanju ruku ... well, bolesno.
Korisnikov avatar
By deran
...i vrlo nezrelo i neupućeno.Kao kad nama kažu Ko ih jebe,nek pomru,ionako ne zaslužuju ništa bolje,jer su pederi...

Ima raznih životnih priča,ima različitih ljudi...Jako lako se sklizne...Narkomanija je BOLEST!

A svako ko je bolestan treba da ima pravo da se leči...
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Postupak postavljanja shpricomata ili kako to vec zovu je delovanje na posledicu, a ne na uzrok. Delovanje na uzrok bi bilo uticanje na smanjenje narkomanije.
Mada duboko sumnjam da bi se iko usudio doci i pritisnuti dugme za shpric iz shpricomata (klasicna palanacka paranoja - sta ako me neko vidi da uzimam to iz ovoga, sta ako unutra postoji kamera ili mi uzimaju otiske etc.etc.)
Korisnikov avatar
By bakalar
Originally posted by Wilhelmina
Mada duboko sumnjam da bi se iko usudio doci i pritisnuti dugme za shpric iz shpricomata (klasicna palanacka paranoja - sta ako me neko vidi da uzimam to iz ovoga, sta ako unutra postoji kamera ili mi uzimaju otiske etc.etc.)
da vrlo moguc scenario :(

morace ti aparati da bas budu skriveni ...
Korisnikov avatar
By Blady

al zayebi.

..

:up:
Korisnikov avatar
By spliff
i josh jedna sitnica.... zamena upotrebljenih shpriceva za nove (sterline), je u suhtini zamishljena kao preventiva shirenja hiv-a i hcv-a (i) u ukupnoj populaciji
Korisnikov avatar
By istok
Originally posted by Black Lady

al zayebi.

..

:up:
:up: :up:

Jbt, sta sve ljudi sebi dozvoljavaju da mrtvo ladno izjave.

"Majku mu...
Verovatno bi pametnima koji su dosli na ovu ideju zabila spriceve u glavu da im izadje malo te genijalnosti. Dzisus."

:wcsolja:

Majku mu... Zanima me sta si ti pametno smislila u zivotu i da li si ikada cula za harm reduction pre nego sto si ovo napisala?
Korisnikov avatar
By Minie
Uopste me ne zanima sta ko pise, ja sam samo objavila ovu vesti u ovoj temi, komentovala je kako ja mislim (zasto sto imam pravo)
I to je sve.
:kokice:
Korisnikov avatar
By istok
Svejedno mi nisi odgovorila na pitanje. A i nemoj.
Sad mi je jasno zasto niko od ucesnika na temi nije hteo da se prepire tj. uzaludno je. :bye:
Korisnikov avatar
By spliff
Originally posted by istok
Svejedno mi nisi odgovorila na pitanje.
e pa sad...
odgovor na tvoje pitanje iziskuje odredjeni intelektualni napor
i znanje engleskog
chini se da je to previshe za korisnicu minie
Korisnikov avatar
By Zibro
Originally posted by istok
harm reduction
harm reduction je najbolje pokazuje koliko je lecenje zavisnika postalo beznadezno , polako i moderni tokovi medicine dizu ruke od korenitog lecenja vec samo pokusavaju da upotrebu supstanci stave pod kakvu takvu kontrolu kako bi "steta bila manja" i eto nama besplatnih igala , besplatnih spriceva , besplatnog metadona a od skora i heroina.

Rezultat : manje kriminala , manje infektivnih bolesti

da me slucajno neko pogresno ne shvati maksimalno podrzavam navedeni pristup ali mi je jako zao sto ne postoji nista bolje i pametnije sto bi se moglo uciniti
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by bananica
sigurno da neki klinac nece posegnuti za fiksom zato sto ima shpricomat na uglu zgrade.
btw kad sam bio mali bio sam vrištač pri davanju injekcija, pa su me obično oraspoloživali time da će mi dati špric da se njime igram. Jedno vreme i jesu (radi kao pištolj na vodu), dok nije došla nova doktorka i zaprepašteno rekla da nema šanse da nekome daje špriceve
Korisnikov avatar
By Zwezdica
Hm.. Droga nije legalizovana, ali se postavljaju aparati za drogiranje?! Kontradiktorno!

O narkomanima da ne pisem, prosli put me umalo banovashe, ali sve bi ja njih po kratkom postupku :rafal:
Korisnikov avatar
By Zwezdica
Originally posted by maka
narkomani su paraziti.
:hail:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Zibro
harm reduction je najbolje pokazuje koliko je lecenje zavisnika postalo beznadezno , polako i moderni tokovi medicine dizu ruke od korenitog lecenja vec samo pokusavaju da upotrebu supstanci stave pod kakvu takvu kontrolu kako bi "steta bila manja" i eto nama besplatnih igala , besplatnih spriceva , besplatnog metadona a od skora i heroina.
Isto se desilo i sa zaštitom životne sredine, pa se sada ide na kakvo takvo upravljanje a ne zaštitu, i domoroci se na kolenima umoljavaju da ne uništavaju tako što će im se davati naknade
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!