Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Sestrogen. Kutak za lezbo trenutak...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

famica ili femica!?

famica
3
11%
femica
21
78%
ne koristim
3
11%
Korisnikov avatar
By anche
razmisljah jos da nazovem temu prosvetiteljstvo, ali ajde netju.

femme = zena na francuskom, imenica. z.rod. |fAm|

femme/fem = eng. za lezbejku koja je fam/fem |fem|

u srbiji se cuje i famica i femica.

sta koristite u govoru?

i zasto?
By J...
Fem, femica, zato sto mislim da potice od reci feminizirano.
Korisnikov avatar
By anche
ali ne potice :drama:

feminizirano je isto izvedenica :zid:
Korisnikov avatar
By anche
e da. hajde modesty, molim te, reci nam sta se cestje cuje u bih.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Fem.
Mada, ponekad koristim i femica, kao i feme, sa naglaskom na drugi slog, ali vise u zezanju.
Korisnikov avatar
By starsailor
koristim femica, znam da u srbiji neke zene koriste famica, al ja sam navikla na femica, kod nas se tako kaze, a i u Kroejshi mislim da ih tako zovu
Korisnikov avatar
By Khons
fem. pojma nemam zasto. valjda u okruzenju to ceshce cujem
Korisnikov avatar
By vanillapuff
Koristim izgovorni oblik fem, odnosno femica.

Naravno, jasno mi je da se u originalu izgovora na francuskom cita fam.
Medjutim, cini mi se da se se u Srbiji ustalio izgovor fem, slicno kao sto se ustalio izraz lezbejka umesto lezbijka. Reci lezbijka, na primer, jeste jezicki pravilnije, ali buduci da se ovaj izraz najcesce koristi u medijima javnih glasila i to neretko u negativnom kontekstu, smatra se cak manje-vise politicki nekorektnim (zbog kontekstualnog prizvuka koji je doneo nacin upotrebe navedene reci).

Da sazmem, koristim fem jer je to uobicajeni nacin izgovora u srpskom jeziku.
Korisnikov avatar
By vanillapuff
Originally posted by the1whowished
Femica je...feminizirana zena? :D
...Feminizirani entitet koji sebe dozivljava / deklarise / izvodi kao zenu. :hvala: :D
Korisnikov avatar
By anche
Originally posted by vanillapuff

ja kad sam 'upala' medju beogradske lezbejke 95' godine proslog veka :deda: sve su listom koristile 'famica'.

valjda je francuska struja tada bila jaca :giggle:
Korisnikov avatar
By vanillapuff
Originally posted by anche
Originally posted by vanillapuff

ja kad sam 'upala' medju beogradske lezbejke 95' godine proslog veka :deda: sve su listom koristile 'famica'.

valjda je francuska struja tada bila jaca :giggle:
:giggle:

I sada izraz famica starija generacija cesto koristi /da ne bude zabune, mislim na ljude starije od 30 godina, jer kad se uporede sa "mladima" od 14 - 15, zaista jesu "stariji" :nesiguran: / .

Meni uopste ne smeta dublet fEm - fAm, sve dok jedne/i druge razumemo!! ;) :grouphug:

edit: anche, gde si ti na Queer Beograd festu, da se druzis sa nama f E/A micama????? :sweet: :hug:
Korisnikov avatar
By tinkerbell
fem. blizi mi je engleski (americhki) od francuskog...
By Paranoid Androgynoid
koristim femica (iako retko uzimam tu rec u usta indeed :giggle: )
mada kapiram da bi trebalo da bude sa A.. jer poreklo reci definitivno lezi u francuskom, but, kako je engleski preuzeo sve te odgovornosti lepo na sebe kao prvi jezik sveta, onda je i to femica ok.
ja sam licno vise za francuski od engleskog, e sad.. da li zbog navike ili zbog toga sto mi ovde kazemo "feminiziran/a", ipak mi prijatnije za uho zvuci "fem" :neznam:
Korisnikov avatar
By anche
sad tek shvatih :kosa:

ja kad koristim imenicu iskljucivo kazem famica, a kad je pridev u pitanju vec sam fleksibilnija. bitje da sam podlozna uticajima okoline :alikako:
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Uvek i samo famica... jer je iz engleskog i preuzeta opozicija (to što su oni preuzeli francusku reč stvar je opet engelskog jezika, kao i sa svim jezicima, uostalom: konspiracija je srpska reč, iako je "napravljena" od eng. conspiracy): famme/butch tj. "fam" i "buč".

Sličan je slučaj sa terminom "filozofija" koji je preuzet iz nemačkog, koji ga je preuzeo iz grčkog, ali je u međuvremenu on dobio "z" umesto "s" -- zato mi ne kažemo filoSofija, iako je to bliže starogrčkom.
Korisnikov avatar
By Mademoiselle
Ja sam te termine prvo naucila na ruskom, pa tek par godina kasnije na srpskom, ako je njima dovoljno dobro fem - i meni je... (Mnogo mi je bitnije da izgledam i ponasam se kao zena (lat. femina), nego kako cu se nazivati u gay zargonu)
Korisnikov avatar
By Zaljubljena
Prvi put cujem za izrazm Famica...podseca na svabicu :lol:
Korisnikov avatar
By anche
Originally posted by xx LooDa KrAwItZa xx
Ja sam te termine prvo naucila na ruskom, pa tek par godina kasnije na srpskom, ako je njima dovoljno dobro fem - i meni je...
rusija, majka! :love:
Korisnikov avatar
By Skituljko
i ja prvi put cujem za izraz "famica" i skroz mi je neobican...
Korisnikov avatar
By anche
Originally posted by sweet angel
i ja prvi put cujem za izraz "famica" i skroz mi je neobican...
ja sam se bila prvo iznenadila, i misljah da nisam docula dobro. bese to u ns-u pa sam u prvom momentu pomislila da su u pitanju oni dugi vokali koji nisu skroz tacno artikulisani. ali ne... i onda je krenulo, prvo polako, a sada je vrlo dominantno to 'femica'.

ma ns lezbejke jesu dominante lez scenom. i to ne samo u tome :yes:
Korisnikov avatar
By anche
b i v nisu vokali. tako da nisam sigurna da shvatam tvoju IDEJU, ukoliko je ima naravno, dear :astral2:
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
U pitanju je takodje priklanjanje jednom kulturnom modelu. Kao "francuska skola" i "engeska skola". Don't you "dear" me. :saksofon:
Korisnikov avatar
By anche
khm... sedi. nedovoljna. rec je o automatizmu po kojem usvajamo nesto bez razmisljanja.

i da:

i'll do anything i want to you :gitara:
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
khm... sedi. nedovoljna. rec je o automatizmu po kojem usvajamo nesto bez razmisljanja.
Po automatizmu usvajas gomilu stvari, ali, kada je vec slucaj ovakav kakav jeste (ljudi znaju za postojanje 2 oblika istog znacenja) ne moze se govoriti vise o automatizmu. Sve ovo vreme mislim na ljude koji ce stati, zaitati se i iizvagati sta iim je zgodnije za upotrebu, i zasto.
Vanillica je objasnila ceo taj fonolosko-semanticko-ideoloski proces.
i da:
i'll do anything i want to you :gitara:
:cigareta:
By Tresh-grl
u US kazu femme tako da predpostavljam da je femica :kopanos:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!