Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Smrtna kazna za najteza krivicna dela !?

DA
24
40%
NE
36
60%
Svesni cinjenice koliko ljudski zivot zapravo malo vredi, koliko su oni koji su DOKAZANO odgovorni za pocinjena krivicna dela u neku ruku "pomilovani", da li mislite da bi trebalo da postoji zakon po kojem bi smrtna kazna trebala da se primeni na ucinioca i koja su to po vasem misljenju dela.....

Zeleo bih da ovo bude jedna anketa koja ce da pokaze misljenje nas forumasa o ovoj temi....

Nerealno je da zaista neko u Srbiji uvede smrtnu kaznu, ali zelim da znam sta mislite vi o tome i da li biste je uveli kada bi vam to bilo u moci....

Ja bih je uveo za najteza krivicna dela poput ubistva porodice, ona koja su pracena otezanim okolnostima poput silovanja, mucenja izivljavanja pre ubistva,

Mislim da svako ko SVESNO lisi zivota drugo lice, treba da plati tako sto ce neko oduzeti njegov zivot..... svedoci smo da svako ko nekada za nesto robija nekoliko godina, ili cak i meseci, to isto, ili mnogo gore uradi kada opet izadje na slobodu....

Nekad mislim da najteza krivicna dela treba sankcionisati kaznom zatvora u trajanju od 20 godina.... a neretko sam besan kada se neko izvuce na "neuracunljivost" u trenutku izvrsenja... ispade sa su svi ludi kada krenu da pljackaju i na putu do plena lise nekog zivota...
Vidim da su neki vec glasali za opciju NE, ali niko nista ne obrazlaze...

Kako resiti i adekvatno kazniti nekog ko ubije npr 20 ljudi ?
Koliko vredi ljudski zivot ?
Korisnikov avatar
By *deni*
Pa dobro....
Recimo da i jesam za smrtnu kaznu u slucaju najtezih mogucih i najuzasnijih krivicnih dela.
Ali onda -
Neka se smrtna kazna izvrsi odmah po izricanju ! :rafal:
Nema posle - cekanje, odlaganje, amnestija, pomilovanje - kurac -palac...

Znaci, za smrtnu sam kaznu, pod uslovom da se zakonom predvidi da se smrtna kazna ima izvrsiti odmah po njenom definitivnom izricanju kao presudi za najteza krivicna dela ( kada su prethodno iscrpljeni svi moguci pravni lekovi bla bla bla ) , a najduze u roku od, recimo, 30 minuta od definitivnog izricanja.
Znaci, smrtnu kaznu bi mogao da izrekne samo najvisi sud jedne zemlje kad dobije spise nizih sudova i ta kazna bi bila nenapadiva i izvrsna u roku od 30 minuta.
Korisnikov avatar
By spliff
Originally posted by *STATUS*
Koliko vredi ljudski zivot ?
ljudski zivot nema cenu
zato sam protiv smtrne kazne
Korisnikov avatar
By *STATUS*
spliffe, da li to vazi i za vrednost "zivota" onog ko je postao ZRTVA ? jos ako je nekoliko zrtava ?

zasto se omalovazava vrednost zivota onog ko je postao zrtva time sto se onome ko je zrtvi oduzeo zivot daje pravo na smanjenje kazne, pomilovanje, raniji izlazak iz zatvora.... ko to i zasto vredja ZRTVE ?
Korisnikov avatar
By 2kune
a šta fali doživotnoj ludari sa brnjicom i svakodnevnim elektrošokovima? :opatica:
Korisnikov avatar
By Manon
ja sam protiv smrtne kazne
oduzeti nekom zivot nema opravdanja.
Izricanje/izvrsenje smrtne kazne je predumisljaj. Znaci jos manje opravdano nego lisavanje zivota u afektu
Korisnikov avatar
By Rei
smrtna kazna za ubice, silovatelje i otmichare.
Korisnikov avatar
By Manon
ko je taj ko ce da odredi da je ubica zaista hladnokrvni ubica. Nije to jednostavno. Drugo, otvra mogucnost da neko nevin bude osudjen a to je jos veca i nepopravljiva tragedija
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
ne, nikako. po meni najvažniji razlog je ovaj što je napisala Manon, u vezi sa nevinim ljudima. a onda i taj što je pomenuo spliff. ako se neki ubica osudi na smrt ispada da je njegova kazna zapravo isto krivično delo koje je taj ubica izvršio. nema baš logike.

s druge strane jesam za povećanje zatvorskih kazni do doživotne bez mogućnosti pomilovanja. mada u Srbiji bi dobro došlo bilo kakvo povećanje zatvorskih kazni.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Zar nas to ne bi cinilo potpuno istim sa tim najtezim zlocincima?

Naravno da je uzasna stvar oduzeti bilo ciji zivot... na to niko nema pravo... u slucaju kriminalca i u slucaju nadleznih organa.

Slozio bih se da treba itekako povecati mnoge kazne... i za takve zlocine ne priznavati nikakve zalbe niti molbe.
Korisnikov avatar
By *deni*
Lepo...
Covek kad vas gleda ovako sa strane, svi ste vrlo humani i za ljudska prava opredeljeni...
A opet, u nekim temama se zgrazavate nad uciniocima najtezih krivicnih dela i prizeljkujete im najvece patnje kao kaznu za sve ono sto su pocinili ?

Opredelite se vec jednom
- da li ste humani i prepodobni - pa da uciniocima najtezih krivicnih dela zelite momentalnu smrt

- ili ste odmaznici, pa da tim ljudima zelite patnju u vidu dozivotne robije sa svim mogucim grozotama usput.
Korisnikov avatar
By Heavy Metal Lover
Ako se nad ubicom izvrsi smrtna kazna, on bas i nije platio za taj zlocin. Ja bih to pre nazvao laksim putem i svakako besmislenim. Dozivotna bez ikakve mogucnosti pomilovanja se cini savrsenom kaznom. Pocinilac ima vremena da shvati sta je uradio, eventualno se zaista pokaje i uz malo naprezanje sivih celija shvati da je pomenutu kaznu i zasluzio.

Ovo me sad dovodi u dilemu. Ako su ovakvi ljudi zasluzili dozivotne, kakve kazne zasluzuju ljudi krivi za genocid, raspirivanje mrznje koja opet vodi ka nasilju i smrti?!?
Korisnikov avatar
By mmiki
Da, i ja mislim da je za neke kazna smrcu mala. Ma treba uvesti mucenje :D
Korisnikov avatar
By *deni*
Originally posted by colonia_boy
Ako se nad ubicom izvrsi smrtna kazna, on bas i nije platio za taj zlocin.
Kako nije? Platio je svojim zivotom. A zivot ovde svaka shusha smatra najvrednijim kapitalom.
Smatras li da ga mozda pre smrti treba muciti? Derati mu kozu? Nabiti mu ruku kroz grlo duboko u stomak, pa mu dok je jos ziv, vaditi zeludac na usta ?
Staviti ga da sedi na plotni koja je ugrejana na 260 stepeni i to sve prenositi na TV-u, da svi vide?
Da narod vidi da drzava moze sebi da dozvoli i veca zverstva od onih koje je osudjenik ucinio ? Naravno da moze.
Ali mislim da to ne treba da se pokazuje, nego da se smrtna kazna odmah izvrsi, po kratkom postupku.
Ako vec hocemo da budemo humani.
Korisnikov avatar
By Rei
Originally posted by colonia_boy
Dozivotna bez ikakve mogucnosti pomilovanja se cini savrsenom kaznom.
u nashem propalom zatvorskom sistemu, bilo kakva zatvorska kazna ni nije kazna...

A ako cemo vec o humanosti i o tome kako smo sa smrtnom kaznom isti kao i kriminalci, razmislite malo, shta je za vas humanije:

-zatvaranje osobe medj 4 zida dozhivotno (mada to tako ne funkcionishe kod nas ali ajde hipotetichki) ili,

-mirna smrt injekcijom otrova ili chega vec...
Korisnikov avatar
By Dirrty
A cemu suvisna humanost za nekog ko je drugom ljudskom bicu oduzeo zivot?

Dovoljna je humanost, ujedno i kazna sto se i njemu ne oduzme zivot.
Korisnikov avatar
By 2kune
mda... no pustimo malko kaznu kao takvu... ovde ima jedna dodatna komplikacija... ne uzvikuje li se po ulicama da je najteže krivično djelo izdaja Srbije? :zmija:
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
Originally posted by *deni*
Lepo...
Covek kad vas gleda ovako sa strane, svi ste vrlo humani i za ljudska prava opredeljeni...
A opet, u nekim temama se zgrazavate nad uciniocima najtezih krivicnih dela i prizeljkujete im najvece patnje kao kaznu za sve ono sto su pocinili ?

Opredelite se vec jednom
- da li ste humani i prepodobni - pa da uciniocima najtezih krivicnih dela zelite momentalnu smrt

- ili ste odmaznici, pa da tim ljudima zelite patnju u vidu dozivotne robije sa svim mogucim grozotama usput.
pa aj' sad i ti. zašto generalizuješ?
By Ulix
Uvek sam bio protiv smrtne kazne, jer je varvarska i besmislena.

Ne znam cemu ta ideja da mi treba da kaznjavamo na neki nacin ubice i da treba da vrsimo odmazdu, osvetu. To svejedno nece vratiti zrtvu niti ce ponistiti ono sto se dogodilo, i to je glavni razlog sto je smrtna kazna nevidjeno varvarstvo. Mi ubice sklanjamo u zatvor i na taj nacin ih odstranjujemo iz nase okoline, to je sve. Zatvorom ih ne kaznjavamo, ili ako je to namera, sumnjam da je oni tako dozivljavaju. Nije u pitanju cin osvete, vec zastite drustva, realizacija neke vrste instinkta za samoodrzanjem zajednice, jer onaj ko je jednom pocinio neki tezi zlocin, ucinice to verovatno opet, pod odredjenim okolnostima (ili bar to pretpostavljamo). Zatvor ili mentalna institucija, vec sta je adekvatnije. Smrt - nikako.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by 2Q2Bstr8
ako se neki ubica osudi na smrt ispada da je njegova kazna zapravo isto krivično delo koje je taj ubica izvršio. nema baš logike.
tačno.
baš sam juče naletela na odličnu ilustraciju ovoga što si napisao

Slika

a slažem se i sa ostatkom posta. zatvorske kazne za neka dela su skaredno male, naročito kad su u pitanju seksualno nasilje i ubistva. najjeziviji mi je onaj slučaj trostrukog ženoubice... eeeej, lik ladno izlazi na slobodu nakon što je ubio i drugu ženu, sve da bi, logično, upokojio i treću. jbg, kad dobiješ par godina za ubistvo, možeš da ih naređaš i 5-6, ako kreneš na vreme.
Korisnikov avatar
By *deni*
Originally posted by Ulix
jer onaj ko je jednom pocinio neki tezi zlocin, ucinice to verovatno opet, pod odredjenim okolnostima (ili bar to pretpostavljamo). Zatvor ili mentalna institucija, vec sta je adekvatnije. Smrt - nikako.
To i ja mislim - ko je jednom pocinio neki tezi zlocin, ucinice to verovatno opet, pod odredjenim okolnostima .
Ali izbegavanje smrtne kazne - ne , nikako !

I sam sam bio X puta u situaciji da imam i razlog i priliku da nekoga ubijem.
A i zelju da to ucinim. Okolnosti su mi takodje isle na ruku.
Pa opet nisam. I necu nikad.
Zasto?
Zato sto i malo dete zna da se ne sme ubiti, osim u krajnjoj nuzdi i nuznoj odbrani. Najprostije receno - Kao sto ja necu posegnuti ni za cijim zivotom, niti imovinom, tako ocekujem da niko nece posegnuti za mojim zivotom i imovinom.

Ne verujem u rehabilitaciju i prevaspitavanje najtezih zlocinaca ali - neka vam bude - neka provedu ostatak svog zivota u kaznenim ustanovama bez smrtne kazne, ali ja mislim da bi njeno primenjivanje ( po kratkom postupku ) bilo celishodnije i za drzavu i za narod.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
ali ja mislim da bi njeno uvodjenje bilo celishodnije i za drzavu i za narod.
kako bi bilo celishodnije?
Korisnikov avatar
By *deni*
Originally posted by Lepa Krepa
ali ja mislim da bi njeno uvodjenje bilo celishodnije i za drzavu i za narod.
kako bi bilo celishodnije?
Kako ?
Itekako !
:yes:
By Ulix
Ne verujem u rehabilitaciju i prevaspitavanje najtezih zlocinaca ali - neka vam bude - neka provedu ostatak svog zivota u kaznenim ustanovama bez smrtne kazne, ali ja mislim da bi njeno primenjivanje ( po kratkom postupku ) bilo celishodnije i za drzavu i za narod.
Ukoliko je u pitanju osoba sa mentalnim poremecajem, onda se ne moze smatrati odgovornim za to sto je uradio, to ti znas bolje od mene. A lekari mu mozda mogu pomoci, i delimicno ili potpuno ga vratiti u drustvu, rehabilitovati ga.

Sa druge strane, ukoliko to nije moguce, onda je tu zatvorska kazna.

Nema potrebe da ga ubijemo. Mozda mislis da je celishodnije u smislu da je jeftinije i prakticnije. To mozda jeste tako. Ali, ja ionako mrzim to sto se pare neumitno petljaju u sve, pa i u ljudske zivote. Nema potrebe da se drustvo unizava ubijanjem. Ubiti ubicu znaci postati ubica, to je jednostavno.
Korisnikov avatar
By KiWi
Nikako smrtna kazna! Čak ni za najsvirepije zločine ... ne bih voleo da neko završi kao David Gale ...
Korisnikov avatar
By *deni*
Nema diskusije !
:avalon:
Smrtna kazna..............
''
Korisnikov avatar
By KiWi
A šta ako sud nekog osudi za težak zločin, po kratkom postupku ga ubiju i posle par nedelja novi dokazi pokažu da je on zapravo nevin i da je neko drugi kriv? Bolje je da 1000 krivih trune u zatvoru nego da 1 nevin na tih 1000 bude ubijen zbog sudske greške koja se kad tad mora desiti jer su i sudije ljudi i greše ...
Korisnikov avatar
By Lakiboy_ns
Drzava nema pravo da oduzima zivot pojedincu.
To je praksa koja vazi u svim zemlja Evrope i koja se nece menjati uskoro.

Daklem...protivu :pionir:
Korisnikov avatar
By Dina
Da.

Vec sam obrazlagala na nekim temama... Uglavnom mislim da je ta kazna dobra kao prevencija zlocina. Vecina tih zlocinaca ne promislja bas nesto jer da promislja to ne bi ni ucinila. Kazna zatvora mnoge od njih ne plasi, ionako su pola zivota proveli tamo, dodje im kao druga kuca. Jos ako dokazu da su neuracunljivi ili olaksavajuce okolnosti tamo vamo... i eto njih na slobodi a onih koje su ubili nema. Ali smrt kao moguca kazna vec drugacije zvuci. Mislim da bi trebalo da se izvrsava samo u najtezim slucajevima i kad je krivica dokazana.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!