Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Eto opet pišem sa zakašnjenjem. Iako stalno napominjem kako ću pisati svake srede, ponekad mi prosto ponestane inspiracije. Verovatno to mnogima i odgovara, da se meni foruma malo očisti od mog nicka. Sve u svemu bile su potrebne tri nedelje da ponovo sednem i napišem nešto. Svakakve ideje su mi padale na pamet, ali recimo da me je samo jedna okupirala u prethodno napomenutom periodu. To su planovi za budućnost. Da, znam da se većina naježi od same reči plan a kamoli budućnost, ali opet bolje je imati neke vizije i težiti njihovom ostvarenju. Barem ja tako mislim.

Verujem da me je ovo razmišljanje spopalo jer se mesec januar već polako završava a ja još uvek nisam u potpunosti odlučio šta ću da studiram. To je tako užasno. U suštini mi se izbor sveo na tri fakulteta, a svaki od njih u datom trenutku deluje kao pravi izbor. Posmatrao sam svoju okolinu i ćaskao sa pojedinima ne bih li saznao kakve planove ti ljudi imaju za svoju budućnost, ako ih uopšte imaju. Mogu slobodno reći da su podaci frapantni. Svi žele da idu linijom manjeg otpora. Svi bi da upišu privatne fakultete ali uz obrazloženje da ne žele da uče ili bi pak upisali fakultet koji su i njihovi roditelji završili, bez obzira na to da li imaju ili nemaju interesovanja za isti. Malo me je obeshrabrila ta situacija u kojoj niko ne želi da napravi nešto od svog života. Uglavnom dobijem odgovor:“Svejedno“ na većinu postavljenih pitanja. Ceo život im se sveo na splavarenje i trošenje pozajmljenog novca na alkohol i cigarete.

Juče se dogodila jedna stvar koju nisam očekivao. Ona moja drugarica, moj jedini pravi prijatelj, o kojoj sam pisao u svom prvom postu se ispisala iz naše škole. Naš prestanak druženja je na nju uticao tako da je prestala da dolazi u školu, a bila je 5,00 učenik i potencijalni đak generacije. Onda je krenula da mi piše poruke i ostvarili smo koliko-toliko pristojnu komunikaciju. U trenutku kada je opet dobila neke čudne, suicidne namere, njena majka me je zvala sva uspaničena, kako to obično biva. Nekako sam navikao na to, jer je jedino meni dozvoljavala da joj se približim kada se nalazi u nekom problemu. I taj događaj se naravno dobro završio. Nije ostvarila svoju zamisao ali je zato pala u tešku depresiju i čak se pobila sa majkom. Sve gore od goreg. Posle NG sam ja preuzeo inicijativu i slao joj poruke putem kojih sam saznao da se intenzivno sprema za upis na fakultet, da je malo bolje i da bi želela da me vidi. Bio je to prvi put posle gotovo mesec i po kako smo prekinuli komunikaciju da mi je nedostajala. Rekla mi je da ukućani vrše presiju na nju da promeni školu. Ja sam joj naravno rekao da smatram da je to čista ludost i da na taj način ništa ne dobija, već gubi. Ona se složila, ali je isto tako objasnila da je u takvoj situaciji da nema izbora. Posle tog razgovora koji me je pogodio više nego što sam očekivao, pokušao sam da je nazovem i jednom prilikom sam je dobio. Kada se javila glas joj je delovao tako čudno, tako nepoznato. Pitao sam je kako je, na šta je ona dala vrlo kratak odgovor:“Dobro“. Nakon toga je rekla da je u poslu i da ćemo se čuti kasnije. To se naravno nije odgodilo. Zvao sam još dva puta i javljala se njena baba koja joj je očigledno ovih dana u poseti i po prvi put bila jako rezervisana dok je razgovarala sa mnom i oba puta mi rekla kako moja drugarica nije kod kuće. Znao sam da je to laž. Mobilni telefon joj je stalno isključen. Shvatio sam da je jednostavno poželela da promeni sredinu i da zaboravi na mene. Još dva, tri puta se u prethodne tri i po godine dogodilo to da je zbog komplikacija u određenim situacijama želela da promeni u školu. Čak je jednom zamalo donela tu odluku, ali sam uspeo da je odgovorim. Često je govorila da sam ja jedini razlog zbog kog ostaje u školi, u kojoj se osećala tako odbačeno i prezreno. Mislio sam da se ovako nešto nikada neće dogoditi. Ne mogu da verujem da je jednostavno otišla... Nisam je video od početka decembra prošle godine. Znam da sam ja odustao od našeg druženja na kraju, ali ni u ludilu nisam pomišljao da će uraditi bilo šta slično. Ovaj događaj me je malo nagonio na dublje razmišljanje.

Sećam se kako su nas dvoje uvek uzimali za primer osoba koje se jako vole i čije je drugarstvo tako iskreno. Sećam se kada smo krajem novembra šetali dvorištem i sreli školskog psihologa. Upitala nas je: „Šta ćete upisati?“. Moja drugarica je onako ushićeno rekla:“Ekonomiju, idemo svuda zajedno“. Mrzela je tu ekonomiju iz dna duše, uvek je težila prirodnim naukama. Ali mi je isto tako rekla da želi da idemo na isti fakultet, i da je mnogo lakše njoj da se prilagodi tom fakultetu nego ja farmaciji ili nečemu sličnom. Koliko mi je bilo drago zbog toga što je rekla, bilo mi je žao da protraći svoj talenat. Sada mi je ipak drago da se opredelila za ono što je zapravo želela. Ta scena mi se stalno vraća. Sunčan dan, nas dvoje na velikom odmoru. Čuveni razgovori o budućnosti. Njen odlučan odgovor da svuda idemo zajedno. Zaista sam verovao da će biti tako, da ćemo sve u životu raditi zajedno. Iako se već neko vreme nisam osećao kao pre, u tom trenutku je probudila emocije u meni i bilo mi je drago što je pored mene. Kakva god bila, razumela me je bolje od svih, samo se nekada pravila da ne razume. U suštini njoj nisam ni morao da pričam o tome kako se osećam da bi znala u kakvom sam stanju. Često se događalo da ja započnem rečenicu, a ona je završi. I obrnuto. Zapitao sam se:“Ako je ovo naše prijateljstvo koje je bilo tako jako gotovo, šta li me tek čeka u životu?“. Shvatio sam da više ni u šta ne mogu potpunosti da verujem i da će retko šta trajati „večno“. Sve je tako neizvesno. Moje želje ostale su iste kao i pre par godina. Naravmo da želim da upišem a potom i završim fakultet, uspešno se zaposlim i započnem novi život samostalno. Ali, ono što najviše želim u životu jeste ljubav. Pre svega sam mislio da ću uz sebe imati prijatelja sa kojim ću podeliti sve lepe i ružne trenutke, sve suze, svaki trenutak smeha, svaku rođendansku proslavu. Ne verujem da ću se ikada više za nekoga vezati kao što sam bio vezan za nju. Odnos nam je zaista bio poseban, dok nije počeo da bledi i gubi svoj smisao. To prijateljstvo je bila jedina stvar u koju sam stvarno bio siguran i za koju sam tvrdio da nema „rok trajanja“. Onda sam počeo da razmišljam o nekim svojim isto tako „sladunjavim“ planovima. Zajednički život uz osobu koju volim mi se činio kao „idealan novi početak“, kao nešto što će usrećiti i mene i osobu sa kojom bih živeo. Nešto me je vratilo u surovu realnost u kojoj su reči delotvornije od postupaka. U svet u kome postoje obećanja ali ne i izvršenja istih. Svet u kome postoji ćutnja kada neko pokuša da te zadrži ili stvori nešto udruženim snagama. Svi se nekako čudno vole, a svi se izmiču kada je drugoj strani potrebno pružiti ruku. Nisam neki pesimista, niti smatram da sam isfrustrirani tinejdžer koji je razočaran u život. Samo sam realan. Nekad me zaboli kada onako pun optimizma istrčim pred neku osobu sa novom idejom i u trenutku kada je saopštim vidim neki kiseli osmeh na sagovornikovom licu propraćen rečima:“Ima još vremena do tada“. Valjda je moje sanjarenje posledica gledanja tolike količine filmova. Držim do toga da je uvek bolje biti realan, biti čak spreman na najgore. Ali isto tako smatram da je jako bitno živeti za svoje snove. Za snove koji nas čine srećnima. Za snove koji su cilj u našim životima. Za snove koji nam daju snagu i kada smo najslabiji. Valjda sam rođen pod nekom čudnom zvezdom, ali moji snovi se izgleda ne podudaraju ni sa čijim iz moje okoline, a opet ne odustajem od njih niti ih menjam. No, ne bi bilo fer kriviti druge kada se ne slažu sa mnom. Različiti ljudi, različiti snovi i ciljevi. Pitam se, hoću li ikada imati taj osećaj o kome toliko sanjam. Osećaj da pripadam nekome, osećaj da me neko prati u stopu, osećaj da je neko tu da sa mnom ostane. Možda jeste rano i budalasto ovo sve želeti, ali to sam ja i to su moji snovi. To je zapravo ono što želim od budućnosti. Baš sam večeras, koračajući svojom ulicom razmišljao o svemu ovome. Razmišljao sam o svim stvarima koje mi se trenutno događaju. Pitao sam se da li su ispravne, da li imaju smisla i da li su bitne za moju budućnost. U životu ću, znam, sve više nailaziti na prepreke u realizaciji svojih zamisli. No to nije ono čega se plašim. Plašim se da jednom ne posustanem, da jednom ne izgubim nadu. Znam da za sada nisam, i trudiću se da se to ne stanje ne promeni...
Korisnikov avatar
By Lakiboy_ns
:eu: Nada umire poslednja.
Od potrage za "licnom legendom" i sopstvenih ideala se nikada ne odustaje:love:
Zivot je kao voz koji putuje od stanice do stanice,usput u tom vozu upoznajes nove ljude neki putuju sa tobom duze vreme,neki sidju odmah na sledecoj stanici a neki retki ostaju sa tobom do kraja putovanja:love:
Korisnikov avatar
By V25
Živa istina. Ipak bilo bi lepo kada ljudi ne bi odustajali isuviše lako od drugih... Danas je tako teško naći oslonac u nekome, a kako vidim većini i u sebi.
Korisnikov avatar
By decko
Originally posted by Beogradjanin18
Živa istina. Ipak bilo bi lepo kada ljudi ne bi odustajali isuviše lako od drugih... Danas je tako teško naći oslonac u nekome, a kako vidim većini i u sebi.
Na zalost, ovo je tacno... :nesiguran:

Prica je zaista dobra...citajuci setio sam se slicnog slucaja koji bio kod mene i moje, nekada, najbolje drugarice... :potapsava: :placko:
Korisnikov avatar
By Lakiboy_ns
Naravno da netreba odustajati lako od drugih pogotovo kada primetis da je neko vredan paznje:rock:
Korisnikov avatar
By Deksi
Imaces puno prijatelja koji ce dolaziti i prolaziti kroz tvoj zivot.....ali za prijateljstvo je potrebna zelja za ocuvanjem istog...i to ne samo od strane jedne nego obe osobe....

Buducnost sam sebi gradis a ne drugi....drugi uticu na nju onoliko koliko im ti to dozvolis.....uvek ce tog uticaja biti donekle zato sto svet oko nas ne gradimo mi sami niti mozemo da uticemo toliko na druge ljude i desavanja oko nas....

Ciljevi i teznje ili uglavnom ostaju isti ili se menjaju....ako se promene nebitno je da li je promena bolja ili gora....bitno je da i dalje imamo cilj

Ljudi bez nekog puta su neispunjeni...uglavnom se bave drugima a ne rade na sebi....
Ima i onih koji nemaju svoj put vec kroz ceo zivot koriste precice....uglavnom su te precice naivne osobe ili ljudi bez svoje licnosti.....mazohiste dok su ovi koji gaze preko njih da bi na lakse nacine dosli do cilja, sadiste...dopunjavaju se tako....

Tvoje zelje,strahovi,teznje,snovi,identitet je nesto sto svako od nas koliko toliko provera stalno u svom zivotu....
Korisnikov avatar
By malecka
naices opet nekog prijatelja. pa imas tek 18 godina! ;)
ali moras biti spreman i na razocarenja dok ne nadjes opet onog pravog, pravog prijatelja. do skoro nisam znala sta znaci imati nekog tako... mnogo je lep osecaj. :sweet:
mozda je samo doslo do zasicenja izmedju vas... mozda sad u novoj skoli vidi da si ti ipak bio nesto posebno za nju, pa mozda opet budete najbolji prijatelji. istina je da su se ljudi nekako otudjili i da gledaju samo sebe... ali cvrsto verujem da postoje i drugacije osobe od tih. nemoj tako lako odustati.

bori se za svoju buducnosti, nemoj da dopustis da drugi odluce za tebe. dobar je bio gest te tvoje drugarice, ali mislim da je bolje sto je odlucila da ne studirate zajedno - bolje po nju.
mene je na neki nacin strah sta sve moze buducnost da donese... suvise misterioznosti sadrzi...

nikad ne odustaj od svojih snova... verujem da se snovi ostvaruju samo ako to nesto jaaako zelimo. "snovi postaju neostvarivi samo iz jednog razloga - straha od neuspeha" - paulo koeljo.
i budi optimista! :)
Korisnikov avatar
By V25
@ malecka-

Hvala na ovim lepim i iskrenim rečima.Potrudiću se da se izborim za ono što želim u životu!
Korisnikov avatar
By decko
Originally posted by malecka

nikad ne odustaj od svojih snova... verujem da se snovi ostvaruju samo ako to nesto jaaako zelimo. "snovi postaju neostvarivi samo iz jednog razloga - straha od neuspeha" - paulo koeljo.
i budi optimista! :)
:up: Pravi odg. :kiss: :mazi:
Korisnikov avatar
By Lakiboy_ns
:zvezda: Jao sad mi zao sto ovaj forum nije postojao dok sam ja bio tinejdzer i imao slicne probleme i nedoumice.:wink:
Korisnikov avatar
By V25
@ decko-

ti ispade moj najlojalniji čitalac...
Korisnikov avatar
By decko
@ decko-

ti ispade moj najlojalniji čitalac...
Da :lol:

Pa simpa su mi tekstovi tog tipa.... :meda: Ja imam jedno dvadesetak svojih prica (nesto poput tvojih) samo su po meni suvise licni da bih postavio na forum ili nekom dao da cita....

:psiholog:
By mr_iznogood
prijateljstvo...jedna mnogo komplikovana kategorija.....
znash tako dobra prijateljstva padaju najceshce zbog nekih zivotnih okolnosti u kojoj se jedna strana nadje...pa se mozda odmah u njima i ne snadje...
ako je to pravo pronacicete opet put jedan do drugog...a ako ne pa bar si imao nekog takvog uz sebe jedno vreme...

btw...i ja prvo kad procitam ovakve price o tome kako neiskvreno verujesh i zelish...iskreno i meni se na licu pojavi neki kiseli osmeh u fazonu josh jedan naivac...(mnogo je razloga za taj osmeh)...ali onda se drmnem...i bre mali na pravom si putu...samo
vozi
:surfer:
:surfer: :surfer: :surfer: :surfer: :surfer: :surfer: :surfer:
Korisnikov avatar
By Tweety
well, ova prica me jako podseca na moju nekadasnju najbolju drugaricu... doduse, mislim da svi imamo slicnu pricu! jos uvek me prekid naseg prijateljstva jako boli, s obzirom da se desio nedavno, ali sam tokom poslednjih par meseci, kada je nase prijateljstvo umiralo, naucio jako mnogo! bilo mi je divno dok smo se druzili, ali smo sasvim neocekivano poceli da se razilazimo, iako su nasi zivoti godinama bili deo jedne iste, lepe i vesele, price... sada pamtim samo lepe stvari, zajednicka putovanja, duge razgovore, podrsku, iskrenost... jbg, ocigledno je da se jedino na sebe mozemo uvek osloniti, a na porodici i prijatelje ponekad! jer nista ne traje zauvek! nazalost...
Korisnikov avatar
By V25
@mr_iznogood-

Hvala puno!

@tweety-

A tako bih voleo da to nije tačno. Ali, istina je da sve u životu prođe...
By Peraperic
Hm i istom sam "sosu", klinac takodje.
Ali me najvise boli to kada sam ja depresivan zbog nekih mojih uvrnutih pitanja, a u isto vreme svaki dan gledam vesele ljude u razredu koji su se nasli, koji su super prijatelji, a ja ko da nema zivota u meni, blah...

hm, da nisi probao sa onom taktikom da se isplaces ;)
puno pomaze!

Evo ti dobro stivo Marchelo - Sveti Bes
http://www.svastara.com/muzika/?tekst=13360
Tuzna pesmaaaaaaaaaaaaa, a skroz je dobra, ja ne slusam hip hop ali ovo je ne prevazidjeno ...
Korisnikov avatar
By V25
Nemam problema sa plakanjem. Kada mi je teško ne ustežem se da se isplačem. Ja kada se osvrnem oko sebe većinom vidim neiskrena prijateljstva. Stalno se pitam zašto me događaji u okolini toliko pogađaju, kada me se u suštini i ne tiču? Valjda sam tužan ponekad kada vidim kako nam društvo u globalu propada.
Korisnikov avatar
By Deksi
Nemam problema sa plakanjem. Kada mi je teško ne ustežem se da se isplačem. Ja kada se osvrnem oko sebe većinom vidim neiskrena prijateljstva. Stalno se pitam zašto me događaji u okolini toliko pogađaju, kada me se u suštini i ne tiču? Valjda sam tužan ponekad kada vidim kako nam društvo u globalu propada.
potpuno te kapiram...ponekad se potresem vise zbog dogadjaja oko mene nego zbog sebe samog...
Kad pogledam svoje drustvo cini mi se da smo se vremenom udaljili jedni od drugih,zastranili smo i mnogo toga nije kao pre.....imam ponekad utisak da sam jedini koji zeli da sastavi ljude oko sebe iako se celo drustvo rastura....a onda se nadjemo i skapiram da je donekle njihovo misljenje kao i moje...ali niko ne radi nista povodom toga....cesto se plasim da ljudi koje ja smatram prijateljima mene ne smatraju jednim....preispitujem sebe samog da li gresim u necemu i da li su nasa prijateljstva iskrena.....odgovor ne dobijam tako da nisam siguran vise ni u sta....

Pre 2 meseca sam nedelju dana preplakao zbog jednog dela drustva koji se potpuno rasturio,propao i potonuo...jos uvek se druzim s njima ali vise nista nije isto.....

Sad sam suzbio te neke emocije i trudim se da ne razmisljam mnogo o tome iako znam da ce se ponovo..kad-tad desiti slicna stvar....
Korisnikov avatar
By malecka
generalno je drustvo postalo mnogo bezosecajnije nego sto je bilo ranije (barem mislim da je tako... nisam zivela "ranije" da bih znala). mnogo je povrsnosti, narocito u prijateljstvima i vezama kad bi trebalo biti prisnije... i to je jako zalosno. ranije sam se trudila da sprecim emocije bilo koje vrste da ne bih ljudima pruzila to zadovoljstvo da vide da su me povredili, i sad ne mogu drugacije... tako da skroz podrzavam osobe koje mogu da se oslobode emocija kroz suze. mnogo je lakse sve tako...
ali ni ne treba dozvoliti ljudima da te dovedu do suza... mada ako se potpuno predas prijateljstvu/vezi/i sl, tesko je ne ostati povredjen nakon odaljivanja...
moramo da se pomirimo da ce uvek biti ljudi koji su malo skrenuli sa puta da budu dobri...
Korisnikov avatar
By decko
Originally posted by Deksi

Kad pogledam svoje drustvo cini mi se da smo se vremenom udaljili jedni od drugih,zastranili smo i mnogo toga nije kao pre.....imam ponekad utisak da sam jedini koji zeli da sastavi ljude oko sebe iako se celo drustvo rastura....a onda se nadjemo i skapiram da je donekle njihovo misljenje kao i moje...ali niko ne radi nista povodom toga...
Slazem se po tom pitanju.... :nerd: Danas, i u mom okruzenju se desava slican prica... :nazalost:
Ipak trudim se da u svemu trazim nesto pozitivno...sve to je samo deo promena u zivotu i mozda nekog 'sazrevanja' cim se kao osobe svi menjamo (jbg. neki na bolje a neki na gore) ...i onda se ponekad, kad sam u onom teskom bedaku, tesim govoreci da se bar nesto menja jer svaka promena moze da bude bolja od stalnog stajanja u mestu.... :hmm:
Korisnikov avatar
By V25
svaka promena moze da bude bolja od stalnog stajanja u mestu.... :hmm:
[/quote]

Slažem se!
Korisnikov avatar
By Zonche!
Uopsteno nase generacije su zaboravile na druzenje, prijateljstvo i odrzvanje kontakata... Autisticnost je svuda oko nas i nema vise onog druzenja o kome nam pricaju pa i ne toliko stariji ljudi od nas...

Svi mi imamo neku drugaricu koja nam je uradila upravo to, izneverila nase poverenje i ljubav...Ali na kraju krajeva, onda ona i nije to za sta se predstavljala.

Ja sam nasao svoju "Grace" za koju bih bez preterivanja zivot dao koliko je volim, a i ona za mene siguran sam. Ali pre nje sam imao toliko neuspesnih i tuznih prijateljstava kao i tragicnih da je to za medalju.Zato nju cuvam-ne dam nikom da je dira :P I shvatam da je takvo prijateljstvo pravi raritet kome svi teze.

Poenta moje price je da u prijateljstvu kao i u ljubavi moras mnogo skoljki da otvoris da bi u jednoj pronasao biser...
Korisnikov avatar
By malecka
Originally posted by Zonche
Poenta moje price je da u prijateljstvu kao i u ljubavi moras mnogo skoljki da otvoris da bi u jednoj pronasao biser...
fenomenalno receno!!! :up:

ja sam nasla svog willa (samo sto ja ne dodjem neka grace, ali dobro)... i mnogo ga volim!! moja srecica... :sweet: prvi put sam stvarno srecna sto imam nekog tako pored sebe, i prvi put mogu sa nekim da pricam o svemu... :mazi: i skroz je extra... :D
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!