- 13 Jan 2015, 18:40
Prvi put sam pravila tortu - i to ni manje ni vise nego LCHF tortu Tuga mi je nekako da za rodjendan nema torte, a ne kupuje mi se jer ne smem da je jedem.. Pa iako nikad nisam bila majstor za kolace, upustila sam se u avanturu. I ispalo je dobro. Ne savrseno, i sledeci put tacno znam sta cu da izmenim, ali je torta vise nego jestiva, ukusna je, lepa, a cak je i moja sestra rekla da je fenomenalna, iako se obicno mrsti na moje paleo slatkise, nikad joj nisu dovoljno slatki Elem, evo slike, a recept sledi.
Torta se sastoji iz 4 sloja, jer kad je je bal, nek je balrog
Kora
Ovde stavljam duplo manje nego sto sam ja stavila, jer kora naraste dosta, sto nisam ocekivala, pa je ispala veoma debela.
-200g blansiranog, neslanog kikirikija, samlevenog u mlinu za kafu sto sitnije (ovo nam je brasno)
-2 jajeta
-60g putera, istopljenog
-pola kasicice cimeta
-pola kasicice sode bikarbone
-cetvrt kasicice soli
-oko 20 kapi tecne stevije, po ukusu
Sve se umuti mikserom, stavi u manju tepsiju i pece na 180C
Prvi sloj:
-300g putera od kikirikija
-100g crne cokolade, istopljene na pari
-pola solje neutralne pavlake
Sve se umuti mikserom i stavi preko prohladjene kore.
Drugi sloj:
Ovo je moj klasicni puding od vanile:
-pola litre neutralne pavlake
-kasicica ciste vanile (moze i ekstrakt)
-2 zumanceta
-20 kapi tecne stevije
-2 kasicice govedjeg zelatina
Zelatin se razmuti u malo hladne vode da nabubri, treba mu nekih 5-10 minuta. Za to vreme se ugreje pavlaka, ali ne previse, vec da bude mlaka. Umute se zumanca sa vanilom i razmute u pavlaci. Doda se stevija. Pavlaka nikako ne sme da prokljuca, pokvarilo bi zumanca, a i zelatin bi se razgradio i ne bi se nista kasnije steglo. Zelatin se doda na kraju u toplu pavlaku, dobro se sve mesa neko vreme da bi se zelatin rastopio. Onda se sve prelije preko drugog sloja. Treba da bude tecno, ono sto stese sloj je zelatin.
Torta se sad stavi u zamrzivac na sat-sat ipo da se stegne treci sloj. Pazite da ne zaboravite tortu unutra, sloj treba da se ohladi i da se npr. do pola stegne, a onda se vadi, jer je zamrznut pa otopljen puding grozan.
Cetvrti sloj:
Ovo je klasican zele od malina, nista spec.
-mala kutija smrznutih malina
-10 kapi tecne stevije
Zelatin se rastopi u hladnoj vodi, kao za predhodni sloj, Maline se zagreju da se otope i puste sok, ali opet ne da sok prokljuca, zbog zelatina. Doda se stevija, onda zelatin, sve se neko vreme mesa, da se zelatin rastopi, a onda se sve prelije preko torte i stavi u zamrzivac na sledecih sat-sat ipo, da se zele stegne. Posle toga odmah moze da se udje u tortu
Torta se sastoji iz 4 sloja, jer kad je je bal, nek je balrog
Kora
Ovde stavljam duplo manje nego sto sam ja stavila, jer kora naraste dosta, sto nisam ocekivala, pa je ispala veoma debela.
-200g blansiranog, neslanog kikirikija, samlevenog u mlinu za kafu sto sitnije (ovo nam je brasno)
-2 jajeta
-60g putera, istopljenog
-pola kasicice cimeta
-pola kasicice sode bikarbone
-cetvrt kasicice soli
-oko 20 kapi tecne stevije, po ukusu
Sve se umuti mikserom, stavi u manju tepsiju i pece na 180C
Prvi sloj:
-300g putera od kikirikija
-100g crne cokolade, istopljene na pari
-pola solje neutralne pavlake
Sve se umuti mikserom i stavi preko prohladjene kore.
Drugi sloj:
Ovo je moj klasicni puding od vanile:
-pola litre neutralne pavlake
-kasicica ciste vanile (moze i ekstrakt)
-2 zumanceta
-20 kapi tecne stevije
Zelatin se razmuti u malo hladne vode da nabubri, treba mu nekih 5-10 minuta. Za to vreme se ugreje pavlaka, ali ne previse, vec da bude mlaka. Umute se zumanca sa vanilom i razmute u pavlaci. Doda se stevija. Pavlaka nikako ne sme da prokljuca, pokvarilo bi zumanca, a i zelatin bi se razgradio i ne bi se nista kasnije steglo. Zelatin se doda na kraju u toplu pavlaku, dobro se sve mesa neko vreme da bi se zelatin rastopio. Onda se sve prelije preko drugog sloja. Treba da bude tecno, ono sto stese sloj je zelatin.
Torta se sad stavi u zamrzivac na sat-sat ipo da se stegne treci sloj. Pazite da ne zaboravite tortu unutra, sloj treba da se ohladi i da se npr. do pola stegne, a onda se vadi, jer je zamrznut pa otopljen puding grozan.
Cetvrti sloj:
Ovo je klasican zele od malina, nista spec.
-mala kutija smrznutih malina
-10 kapi tecne stevije
Zelatin se rastopi u hladnoj vodi, kao za predhodni sloj, Maline se zagreju da se otope i puste sok, ali opet ne da sok prokljuca, zbog zelatina. Doda se stevija, onda zelatin, sve se neko vreme mesa, da se zelatin rastopi, a onda se sve prelije preko torte i stavi u zamrzivac na sledecih sat-sat ipo, da se zele stegne. Posle toga odmah moze da se udje u tortu