1. Istanbul - n e p o n o v lj i v o! Hagija Sofija, Plava dzamija, Kapalicarsija, hotel u kojem sam bio
Vaseljenska patrijarsija, Bosfor, ljudi, neka saobracajna resenja, krstarenje, hrana... genijalno!
2. Firenca - Ponte Vecchio, Trg San Giovanni, muzeji, radnje, atmosfera... ulicice, cak i strokava i toxicna reka Arno izgleda glamurozno. Grad mojih snova.
3. Bec - Grad. Ali bas grad. Carski. Bogato, kombinacija kica i germanske discipline. Iako ogroman, ima dusu. Mozda smaraju toliki turisti, ali prelepo...
4. Milano - Onako, po poslednjoj modi, i s tradicijom. Udzbenicki primer termina
grad, kao i Bec.
5. Rim - sta reci...
6. Bukurest - vrlo fino mesto. Iznenadjujuce prijatno i otmeno, cak mi ni sive ruzne socijalisticke zgrade nisu umanjile dozivljaj. Onako, daleko sofisticiranije od Beograda. Bukurestu je mesto u Zapadnoj Evropi, ne u Rumuniji.
7. Venecija - muzej na otvorenom. vrati te par vekova unazad. Ali nemas osecaj da si u gradu. Svaki put se zapitam da nisam mozda u nekoj video igrici ili na filmu. Sve je savrseno osim smrada i osecaja otudjenosti od realnosti.
8. Karara - grad mermera.
savrseno!
9. Mesina i Katanija - ova dva grada sam morao u kombinaciji. verovatno bi se nasla na nekom visem mestu na listi da ih poslednji put posetio pre par godina, pa utisak malo izbledeo.
10. Atina - Brate, Evropa stigla i na Balkan
11. Nica - savrseno mesto. malo su me nervirali oni crnci sto svercuju Gucci torbe i gangsteri posle 24h, ali grad je odlican. Shopping, arhitektura...
12. Verona - koliko sam uspeo da vidim, ljupki gradic, veoma fin za neki mirniji zivot.
razocaranja:
1. Barselona - mnogo vise sam ocekivao. Sve vreme sam imao osecaj da sam na okrecenoj i ociscenoj Zvezdari. Ni gomila par excellence exkluzivnih mesta(Sagrada Familia, Nou Camp, Guelj, La Rambla, Luka, Monzuik, korida, Sajam...) nisu uspeli da poprave utisak da Barseloni fali duh metropole. Ljudi prespori, neinteresantni...
2. Prag - prelep, zaista od zlata. No, ostao sam potpuno ravnodusan. Opsti utisak ravan nuli.
3. Budimpesta - bas nista posebno. Isto kao Prag, lepa je, ali nikakav osecaj u meni. Ravna linija ------------
4. Marsej - onaj deo uz more OK, ostalo.... smor
5. Djenova - nista posebno
6. Kan - selendra. Isti je Budva. nekako, glamur izbledeo
7. Piza - krivi toranj... ma nemoj... krstionica... je l' da.... katedrala... aham....
iznenadjenja:
1. Varna
2. Monte Katini
3. Solun
4. Karlove Vari
5. San Remo
6. Rimini
7. Dubrovnik/Zadar/Split/Pula/RIJEKA!!!
8 Sarajevo
I, bez posebnih ocekivanja, onako kako sam i mislio: Zagreb, Ljubljana, Sofija, Segedin, Temisvar, Torino, Parma, Bolonja, Tur, Ankara, Plovdiv, Arad...
I ne mogu da se setim sta sam jos video... Kad se setim, napisacu.