Originally posted by queeria
Klozetirane pedere smatram neprijateljem gej aktivizma,
Ja mislim da bi sasvim legitimno bilo necije pravo da kaze da ne preferira parade, bilo kakve vrste, pa i gej parade. I u zemljama koje imaju karnevale parade i slicno, ne izlazi sav narod na karneval, ni sav pederaj na paradu, jer to jednostavno nije svaciji nacin zabave ili cega vec.
Nelegitimno je osporavati to nekim glupim izgovorima koji su nazalost grubo, ali pravedno receno, produkt autohomofobije.
Uglavnom su to izgovori koji podilaze heteroseksistichkom mejnstrimu i sto je najbitnije - ne dozvoljavaju da se neko ijednog momenta stavi u isti kosh sa tim, malim, prljavim, bolesnim te golim i nasminkanim polu ljudima i kreaturama koje paradiraju i slave cinjenicu da (se) jebu u dupe ili sta li vec.
Negde je to i manija - recimo neciji komentar na ovoj temi kako to podseca na Prvomajski slet - za tako nesto prosto nema komentara, to je vec ocajnicki pokusaj da se relativizuje nesto.
Pride kritikuju osobe koje ni ne znaju sta on predstavlja, sem gorepomenute mase cudnih ljudi koji setaju ulicama.
Takodje, isti ti ni ne znaju koji su rezultati pride-a. Evo recimo u susjedstvu, Hrvatska nista manje i nista vise zatucana nego Srbija, ima registrovana partnerstva. Nije li ocito da vidljivost mozda i jeste nacin borbe?
Nece Will zaboga nikoga odvratiti od misljenja da su pederi bolesni, zaboga. To je samo izgovor da ce neko da te poistoveti sa Willom umesto Jackom - olicenjem onih malih cudnih koji ce da paradiraju. To mogu samo ljudi iz svakodnevice homofoba, nebitno da li se poznaju ili ne.
Glavni uspeh istih tih je upravo postizanje stava "4 zida" i "nisam ja takav" kod populacije. Tako se primerci problematicne vrste drze po shupama, internet chetrumovima i ostalim vrstama rezervata, kao u nekoj paralelnoj stvarnosti, sve to da bi mogli da kazemo "NEma u Srbiji bolesnih ljudi" ili "Vidite kako je SLovenija napredna po "tom" pitanju, tamo je svaki drugi peder, a mi smo ovde zdravi".
Ja mislim da je sasvim OK biti "klozetiran" i da je to apsolutno stvar licnog izbora. Sve nosi svoje za i protiv i svako ceni svoju slobodu i svoje JA na sebi sopstven nacin. Ono sto je moja poenta je, ako je vec tako, zasto nametati drugim ljudima nesto ili zasto ih etiketirati?
Mislim da je takodje sasvim OK biti totalno OUT. Ali opet moram da kazem, ne shvatam poentu da se takodje sa te distance nekome bilo sta prebacuje.
To sto ce nekoga karati ortak iz teretane u, jelte, diskreciji ne cini tu dvojicu nista manje povezanim sa onom "trandzom" sa Eurosonga sem u njihovim glavama i u glavama onih koji su shatro manje homofobicni zbog Willa iz serije. Homofobija se ne leci televizijom te serijama ili dokumentarcima.
Nece se izleciti ni samo sa paradama. Ni outovanjem, ni bilbordima ni slicno. Ni outovanjem poznatih. (kada je sta neko poznat sam uspeo da postigne u srbiji a da to nije bilo podrzano od vlasti ili sire javnosti?)
Samo kombinacijom svega toga i nikako drugacije. Uostalom Srbija definitivno nije prva zemlja, a ni prva zemlja ovog tipa koja se bori protiv globalnog problema. Postoji dovoljno iskustava da se mesecima izradi kvalitetan case study koji bi sakupio sva delotvorna iskustva strategija iz zemalja koje su nesto postigle po tom pitanju.
Ali pre svega toga svako mora da podje od sebe. Imao ti slobodu, zeli je za drugoga ali ne tako sto ces da mu prebacujes i osudjujes ga, nego podrzis. Nemao je, i ne zeleo je, opet je zeli za drugoga kome je potrebna bez osude i pravljenje distance po svaku cenu.
To konkretno znaci izgraditi stav i biti dosledan i pravedan, prema sebi, drugima i "svojima", i ne povladjivati nikome. Nazalost, vecina ljudi odmah sklizne u iskljucivost i prosto nece da slusa.