Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Kada koristite strani jezik u postovima?

Kada želim da ostavim utisak
1
5%
Kada želim da izgledam bitno
Nema glasova
0%
Samo u slučajevima kada ne postoji precizan prevod
1
5%
Skoro uvek, je*e mi se što me 90% korisnika ne razume!
4
18%
Trudim se da ga izbegnem
6
27%
Koristim ga umereno
10
45%
By Ulix
Ako koristim jos neki strani jezik, to je uglavnom tek poneka fraza na engleskom. I to fraza koju, verujem, svi razumeju. Samo jednom sam, mislim, upotrebio ruski, a i to je bilo u temi o Tarkovskom, vezano za naziv jednog njegovog filma.

Inace mi idu na zivci postovi na spanskom i francuskom, a koji se rasipaju ovuda. Ne zato sto ih ne razumem, uopste nije rec o tome; vec naprosto jer znam da vecina to ne razume. A ako imate nesto privatno, blagoizvolite to obaviti preko u2u-a ili nekog drugog nacina komunikacije. To je, blago receno, nekulturno.

A o snobovstini, tipa: ne umem da se izrazim na srpskom... O takvom proseravanju ne vredi trositi reci. Ako jedan Nabokov, do kraja svog zivota, nije umeo da se prirodno i u potpunosti izrazava na engleskom (a na tom jeziku je, da vas podsetim, napisao jednu Lolitu i Bledu vatru), svakako neki Mile iz nekakve srbijanske vukojebine, nece moci da govori francuski ili spanski, bolje od sopstvenog maternjeg jezika.
Oh give me a break. :paradajz:
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by Renoir
ja sam lingvista, te izmedju onih jezika koje znam, ne pravim razliku...
jednostavno, nekad mi je lakse na nekom jeziku da kazem nesto...
Svrha foruma ili diskusija je virtuelni razgovor između korisnika o nekoj temi ... Kako će neko tvoj odgovor razumeti, uvažiti i prihvatiti ako ga ne razume? Možda si baš napisao nešto bitno što će preokrenuti tok teme i dovesti do nekog zaključka ... ali jbg. ljudi koji diskutuju sa tobom te nisu razumeli .. isto je kao da ga nisi ni napisao. Čemu onda pisanje postova?

Nekad se baš zainatim da saznam šta je pisac hteo da kaže pa odem na google.com/translate ... ali me mrzi svaki put da kopiram i dešifrujem samo zato što je nekom dunulo da ne koristi srpski ...
Korisnikov avatar
By Allkey
Kada je reč na srpskom too long ili kad mi dune... There... :]
Korisnikov avatar
By tramp
mislim da se ubuduce kada se traze moderatori upise da moraju da govore pored srpskog, hrvatskog, bosanskog i engleskog i francuski, spanski, nemacki, madjarski, ruski, kineski, japanski, koreanski, hindu, arapski, turski a za ono par korisnika/ca koje niko ne razume i marskovski

naime...korisnici/e mogu da preskacu teme sa stranim jezicima no moderatori/ke ne mogu tako da je bitno biti qualified prije apliciranja za trabajo freiwilliger u dezeli gay serbiji (陽気なセルビア) na американский север continente

:alikako:
Korisnikov avatar
By tramp
i am just trying to be an equal opportunity moderator

nego da... sad ozbiljno malo ... uglavnom izbegavam koriscenje engleskog jer imam gastarbajterski sindrom - da ne bi ispalo da se proseravam sa engleskim trudim se da ga ne koristim ovde

a onda i govorim/pisem engleski 90% vremena ako ne i vise tako da mi je bas simpaticno kad mogu malo da vezbam srpski jer sam u jednom trenutku pocela da ga zaboravljam (ne uopsteno ali pojedine fraze, izraze...) i od kako visim na GS to mi se ne desava (da ne mogu da se setim reci) i bas mi je drago

i drago mi je zbog cirilice jer sam i nju krenula da zaboravljam

a opet mi se desi da ubacim stranu rec ili frazu mada je to uglavnom ili za nesto za sta ne znam kako da prevedem jer nema adekvatnog prevoda ili za nesto trivijalno tipa ok ili cool kiss hot fuck shit i sl.
By Ulix
O ovome:
Rekoh ovo:
Originally posted by Ulix
A o snobovstini, tipa: ne umem da se izrazim na srpskom... O takvom proseravanju ne vredi trositi reci. Ako jedan Nabokov, do kraja svog zivota, nije umeo da se prirodno i u potpunosti izrazava na engleskom (a na tom jeziku je, da vas podsetim, napisao jednu Lolitu i Bledu vatru), svakako neki Mile iz nekakve srbijanske vukojebine, nece moci da govori francuski ili spanski, bolje od sopstvenog maternjeg jezika.
Sta to znaci?

Potrudite se da naucite da se izrazavate na sopstvenom maternjem jeziku koji, usput budi receno, govorite svaki jebeni dan. (U prodavnici isto tako trazite mleko i pavlaku na francias ili sta...?) Neko ce jos pomisliti da ste retardirani.
Korisnikov avatar
By gorilica
Originally posted by Kiwi
Svrha foruma ili diskusija je virtuelni razgovor između korisnika o nekoj temi ... Kako će neko tvoj odgovor razumeti, uvažiti i prihvatiti ako ga ne razume? Možda si baš napisao nešto bitno što će preokrenuti tok teme i dovesti do nekog zaključka ... ali jbg. ljudi koji diskutuju sa tobom te nisu razumeli .. isto je kao da ga nisi ni napisao. Čemu onda pisanje postova?
:up:
Savršeno objašnjenje.*Ja tu ne bih više ništa dir'o.* :D

Jedno dve godine sam proveo chat-ujući isključivo sa strancima (niti zbog snobovštine, niti zbog nekih zadnjih namera, već zato što u tom trenutku nisam želeo bilo koga da upoznam, a ova opcija mi je bila najbezbednija i najprivlačnija), svojim, što bi jedna moja drugarica rekla: Tarzan english-om. :)
Sve je to ostavilo traga i u mom svakodnevnom govoru, tako da često koristim fraze na engleskom, ali se trudim da to iskorenim kod sebe. Jednostavno, uglavnom za sve imamo divne, srpske reči, koje lagano, ali sigurno nestaju pod naletom sve popularnijih angloizama. :( Elem, glasao za poslednju opciju.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Pa meni je slatko kad neko koristi strani jezik kao Marquee sto je ubacivao hebrejski i jidis ili madjarski Fencysmurfa... jos kad je neka lepa pesmica, ili nesto zanimljivo, svidja mi se... a podrazumeva se da manje-vise svi znamo engleski i da ubacujemo poneku englesku rec, kad bolje pogadja znacenje... ajde mozda i francusku ili nemacku... kao ono denijevo "angro" (en gros)... Isto i forumska "French connection" (Escobar, Renoir, Jelena_bliss itd.) koji ubace pokoju reci ili citat na francuskom, to je sasvim ok, posebno ako su tamo, to daje neku lepu nijansu razgovoru, onako multi-kulti... ovo za nemacki nisam primetio, iskreno... MM&I ponekad preteruje sa svedskim kad ostavlja nazive institucija i geografskih pojmova u originalu, to se radi samo sa velikim jezicima, a svedski je mali jezik, to treba prevoditi... ali nije nista dramaticno.

Bezvezno mi je samo razmetanje, kao ona spanska lakukaracha, koja razgovara pretezno sama sa sobom, da pokaze kako je pametna, spanski i italijanski kao neiscrpan izvor mudrosti... :kakodane: pre svega neukusno.
Korisnikov avatar
By Dina
Meni se uglavnom cini da ljudi koriscenjem stranih jezika zele da ostave neki utisak. Vise mi se dopadaju postovi gde ih nema, ali mi ne smetaju ni ovi drugi...
Korisnikov avatar
By Jelena_Bliss
Originally posted by Ulix(U prodavnici isto tako trazite mleko i pavlaku na francias ili sta...?) Neko ce jos pomisliti da ste retardirani.
Pa escobar i ja sigurno na français trazimo:njanja:a ostali na kom jeziku komuniciraju u prodavnici:neznam:
@AngraMaina:up::kiss:
Korisnikov avatar
By blenta
Originally posted by mladunac
a nama ostalima nekad nije lakshe da na jeziku koje ne znamo razumemo neshto
gde pise da svi moraju sve da razumeju?!

:snob: :snob:
pa na javnom forumu gde svi diskutujemo
treba svi da se razmeju :skandalozno:

za u2u naravno ne moraju

ali naravno
na u2u ne moze covek ni izbliza da se exponira
kao na javnim temama

a onda se postavlja opet prvobitno pitanje
shto koristite strani jezik?

:snob:
Korisnikov avatar
By blenta
Originally posted by AngraMaina
........... a svedski je mali jezik, to treba prevoditi... ali nije nista dramaticno.
sad kad dodje svedjanka i pocne da zastupa "svoje" nacionalne interese ima da leti perje :lol:

:icequeen:
By Ulix
Bezvezno mi je samo razmetanje, kao ona spanska lakukaracha, koja razgovara pretezno sama sa sobom, da pokaze kako je pametna, spanski i italijanski kao neiscrpan izvor mudrosti... :kakodane: pre svega neukusno.
:poklon:

Slazem se. :pionir:
Korisnikov avatar
By unic0rn
da..

mada najgore je od svega kad se napishe neshto na engleskom a ono majko moja nema veze s vezom... :lol:
By Ulix
Originally posted by unic0rn
da..

mada najgore je od svega kad se napishe neshto na engleskom a ono majko moja nema veze s vezom... :lol:
:lol:

FireGox, anyone?
Korisnikov avatar
By M M and I
Originally posted by decko
Iskreno, meni je svejedno..ako mogu da razumem (i procitam) onda ok, ako ne...nije mi ni bitno sta pise - idem dalje! :P

Takodje...i isto tako smataram da ako sam napisao nesto na stranom jeziku, ko razume razumeo je ko nije nek preskoci....Da mi je stalo da da svi 100% razumeju ne bih napisao na stranom jeziku (mada je sve relativno...koji je jezik meni strani od svih koje koristim????)
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by tramp
za nesto trivijalno tipa ok ili cool kiss hot fuck shit i sl.
Mostly.

Ponekada recenica deluje monumentalnije na inglishu. Koji, ipak, vecina ljudi koja se sluzi internetom razume.

Mada meni ne smeta ni spanski, koji ne razumem.

Ocigledno je da to nije meni ni upuceno.

Nek' se deca igraju.
Korisnikov avatar
By Escobar

Znas kako Ona uradi, pucne prstima i kao...'Majku mu, dosla mi na pamet prvo francuska rec.....'

:teletabisi:

Inace ja kuckam kako mi dune, ponekad se sa Renoirom ili Jecom perecom prepisujem na fr, ali naravno, u postovima koje mozes da skrolujes bez brige da doprinose smislu teme....:senilko:

Inace mi je totalno morbidan onaj lik koji kucka na spanskom postove, koje, verujem samo on razume...:lood:
Korisnikov avatar
By M M and I
Pa meni je slatko kad neko koristi strani jezik kao Marquee sto je ubacivao hebrejski i jidis ili madjarski Fencysmurfa... jos kad je neka lepa pesmica, ili nesto zanimljivo, svidja mi se...

.... posebno ako su tamo, to daje neku lepu nijansu razgovoru, onako multi-kulti...

MM&I ponekad preteruje sa svedskim kad ostavlja nazive institucija i geografskih pojmova u originalu, to se radi samo sa velikim jezicima, a svedski je mali jezik, to treba prevoditi... ali nije nista dramaticno.
A-ha...a madjarski, hebrejski i jiddisch su o.k. jer su tebi simpaticni??? Madjarski jako "veliki" jezik...a hebrejski i jiddisch pogotovo :whatever:

Institucije ne prevodim, a ne postoji uvek ni dobar prevod za pojedine institucije jer slicna, tj. odgovarajuca, institucija cesto i ne postoji u Srbiji pa tako nema ni ime na srpskom. Pa ako te zanima sta je koja institucija lepo odgooglas...a ako te mrzi samo preskocih...zar ne.

Geografske pojmove takodje ne volim da prevodim...i kako di ti prevedem Riksgränsen? Nattavaara-u? Jokkmokk? (laponska imena gradova u Laponiji)...ili hoces da ti prevodim Falkenberg sa "Sokolovo Brdo" ili mozda Halmstad kao Grad Sena? Da ti prevodim Nyköping sa "Nova Varosh" ili Norrköping sa "Severna Varosh"?

Ne budi smeshan! :whatever:
Korisnikov avatar
By M M and I
Originally posted by mladunac
........... a svedski je mali jezik, to treba prevoditi... ali nije nista dramaticno.
sad kad dodje svedjanka i pocne da zastupa "svoje" nacionalne interese ima da leti perje :lol:

:icequeen:
Dra åt helvete och sug kuk! :bj: :dude:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by tramp
a onda i govorim/pisem engleski 90% vremena ako ne i vise tako da mi je bas simpaticno kad mogu malo da vezbam srpski jer sam u jednom trenutku pocela da ga zaboravljam (ne uopsteno ali pojedine fraze, izraze...) i od kako visim na GS to mi se ne desava (da ne mogu da se setim reci) i bas mi je drago
Meni je bio isti slučaj u vreme kad sam tek došao na ovaj forum, tj. stalno sam kuckao po forumima na engleskom a čitao sam po internetu na engleskom o stvarima koje me zanimaju, i onda je počelo da mi se dešava da mi u normalnom razmišljanju krene cela rečenica ili pasus na engleskom za određeni pojam i da pokušavam da se setim na srpskom kako se kaže i ne mogu... tj mogao sam da kupim mleko u samoposluzi na srpskom ali o stvarima koje su me zanimale sam razmišljao samo na engleskom... btw mislim da ovi ljudi što rade po IPS knjižarama misle da sam neki stranac jer skoro nikad ne kažem ništa na srpskom kada su u mojoj blizini... Odlazak na kasu: stavljam knjigu na pult, kažu mi cenu, klimam glavom, dajem im pare, ako me nešto pitaju kažem "da, da".
By Simor
Ma, meni se nekada omane da kažem nešto što nije na srpskom jeziku, ali sam u principu protiv toga. Prosto, kada koristiš neki strani jezik (a da nije engleski), najčešće sužavaš krug ljudi koji mogu da razumeju šta si napisao, pa onda ili vodiš diskusiju sam sa sobom ili sa još jednim korisnikom. A to je stvarno bezveze. Posebno jer to onda daje jedan oreol intimizacije na javnom mestu, koji je meni potpuno besmislen - mislim, ako sa nekim intimno pričaš, onda intimno pričaš, šta će ti publika za to.

No, ljudi smo, svakome se od nas dese greške. Ne treba odmah na kolac. Pa, eno i donquijoteu se nekada omakne, pa napiše nešto i na srpskom.
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by M M and I
Kakav kuk?
Korisnikov avatar
By M M and I
Originally posted by Kiwi
Kakav kuk?

odi sweety na google i potrazi sta znaci rec "kuk" na svedskom :yes:
Korisnikov avatar
By blenta
kuk je kiwi pisha
a nordijska dama je pokazala svoju nekulturu
koju samo neophodnost informacija kojima nas opskrbljuje moze nadjachati
:pucaodsmeha:

shto je ujedno i odgovor na sledetje pitanje
(mada je sve relativno...koji je jezik meni strani od svih koje koristim????)
= kultura, vaspitanje, i maniri :opatica:
By Ulix
Originally posted by Escobar
Znas kako Ona uradi, pucne prstima i kao...'Majku mu, dosla mi na pamet prvo francuska rec.....'
Kad mi neko kaze kako se bolje izrazava na stranom jeziku, jer srpski je, oh tako rigidan, dodje mi da mu se najebem mile keve. Kretence nit govori srpski, nit taj drugi (ili treci) kako treba.
Korisnikov avatar
By tramp
Dra åt helvete och sug kuk! = Pull at hell and have attraction to cock?

:roll:
Korisnikov avatar
By Rei
O ovome:
Rekoh ovo:
Sta to znaci?

Potrudite se da naucite da se izrazavate na sopstvenom maternjem jeziku koji, usput budi receno, govorite svaki jebeni dan. (U prodavnici isto tako trazite mleko i pavlaku na francias ili sta...?) Neko ce jos pomisliti da ste retardirani.
Nekad mi neshto prosto lepshe zvuchi na engleskom, a to koji jezik najbolje znam, koji jezik mi je maternji i koji jezik pricham svaki jebeni dan uopshte nema veze sa tim. :)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!