Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

"Palata Albanija"

DA
12
21%
NE
46
79%
By zoom
Osim toga-Tesla je Srbin, zar ne?
:sunce: Ma jok,nije,samo mu je cale bio na privremenom radu u srpskoj pravoslavnoj crkvi,kao svestenik...mis'im.
A tu sam pročitao da je i Njegoš :yes:
Procitaj i u delima Petra Petrovica ;) :up:
By Ulix
Originally posted by ZvezdasBG
To za Zagrebacku podrzavam! I da se nazove po Drazi Mihailovicu. :D
Los smisao za humor.
:smiling:
Korisnikov avatar
By Paki
Originally posted by zoom
Originally posted by Paki
Može i Palata Pavlović ! :trep:

Po Herr Ziki? :panker:
:hail2: ... Halelujah!

'Bro došao posle 4 meseca izigravanja Big Brother-a! :meduza:
Korisnikov avatar
By Paki
:sunce: Ma jok,nije,samo mu je cale bio na privremenom radu u srpskoj pravoslavnoj crkvi,kao svestenik...mis'im.
Khm... ooovaaaaaajjj..... mojne da si bukvalista... :balon: :D
By zoom
Originally posted by Paki
Khm... ooovaaaaaajjj..... mojne da si bukvalista... :balon: :D

Mene ucili da je cika Vuk rekao :"Citaj kao sto pise" i ja kao svaki dobar djak naucio :ccn:
Korisnikov avatar
By Stripi
Originally posted by demian
haha, da li su te ulice dobile imena slucajno bas po tim selima/varosicama, mislim, nisu li oni koji su davali imena tim ulicama slucajno birali bas one varosice gde je jaka hrvatska etnicka zajednica... :roll:
Da li sam ja rekao da tome nije tako?
Ja sam samo ukazao na netočnu tvrdnju.
Osim toga, Njegoš?
Korisnikov avatar
By 2kune
E ako Split može imat zagrebačku ulicu onda može i Beograd! :cupakosu:
Koliko znam Zagreb nema splitsku ulicu! :durenje:
Korisnikov avatar
By 2kune
Kvragu.... U pravu je.... A ja mislio da nas oni mrze... :radosnice:
Padi mi na grudi dete bratskog Zagreba!!!! :jumphug:
Korisnikov avatar
By *STATUS*
opet mi se ovihh dana mota po glavi kako bi ta zgrada trebalo da promeni naziv kada vidim da i starije ulice, zgrade , zdanja menjaju nazive...
Korisnikov avatar
By Pipin
To treba promeniti kad uđemo u NATO i nazvati je Palata Hakunamatata. Nek se zna da smo nekad bili i nesvrstani, a i niko nema što Srbin imade.
:oskar:

Ozbiljno, ako imamo Vukovarsku, Sarajevsku itd. zašto ne bismo imali i ovo? Čak ako gledate i nacionalistički, postoji razlog da imamo Palatu Albanija. Otkud vam ideja da baš ta zgrada promeni ime?
Korisnikov avatar
By селпередејз
Originally posted by Stripi
U Zagrebu ima Tavankutska, Kovinska, Petrovaradinska i još nekih par ulica.
Osim toga-Tesla je Srbin, zar ne? A tu sam pročitao da je i Njegoš :yes:
Pa eto i njih dvojica imaju ulicu :yes:
haha, da li su te ulice dobile imena slucajno bas po tim selima/varosicama, mislim, nisu li oni koji su davali imena tim ulicama slucajno birali bas one varosice gde je jaka hrvatska etnicka zajednica... :roll:

mi sa druge strane imamo ulicu matije gubeca, koji NIKAKVE ama bas nikakve veze nema sa srbijom, srbima, uopste ovim nasim prostorima...

inace, mislim da sam se o ovom pitanju oglasio u staroj temi, verovatno jos uvek mislim isto...
Meni je besmisleno da postoje ulice kao sto su Sarajevska, Zagrebacka, Uzicka, Niska, Socanicka...
Ali palata Albanija nije sigurno dobila ime u cast te drzave
Korisnikov avatar
By селпередејз
Originally posted by ZvezdasBG
Originally posted by Feel_Fine
Naravno da treba promeniti i to ne samo ime ove zgrade vec sve Zagrebacke, Sarajevske isl. ulice. Dokle vise da se ponizavamo? Svi su oni brze bolje promenili imena koja imaju veze sa Srbijom a mi i dalje drzimo stara imena!
To za Zagrebacku podrzavam! I da se nazove po Drazi Mihailovicu. :D
Hocete da kazete da Draza Mihailovic jos uvek nema ulicu u nasem glavnom gradu???
:shok:

Mislim da je sramota sto jedan od najvecih boraca protiv nacizma i za slobodu srpskog naroda, nema bar ulicu, ako vec ne bulevar ili trg!
Korisnikov avatar
By pazzaz
Originally posted by selperedejz
Meni je besmisleno da postoje ulice kao sto je Sarajevska, Zagrebacka, Uzicka, Niska, Socanicka...
Ali palata Albanija nije sigurno dobila ime u cast te drzave
[/quote]
Soliter je sazidan 1940. godine, na mestu bivše kafane "Albanija" koja je godinama bila centar okupljanja gradskih boema i prolaznika. Novo zdanje od jedanaest spratova tada je nagovestilo razvoj modernog velegrada

Nijedan od tridesetak sugrađana koje smo anketirali, nije tačno znao kako je palata "Albanija" dobila ime. Sigurno se još manje zna da je ova zgrada prvi oblakoder Kraljevine Jugoslavije, koji je inače izgrađen 1940. godine, po projektima arhitekata Mladena Prljevića i Đorđa Lazarevića.

Iako je novosagrađena palata, tada samo formalno nasledila ime kafane koja se tu prvobitno nalazila, naziv "Albanija" je donet kao simbol zahvalnosti srpskog naroda prema albanskom zbog podrške tokom golgote Srpske vojske u Prvom svetskom ratu, kada je povlačenjem preko planinskih venaca Albanije uspela da se spase od propasti. Tadašnji vođa Albanije, Esad Paša, u znak zahvalnosti prema Srbima koji su se herojski poneli prema njemu kada je bio zarobljen kod Skadra, ostavio je našoj vojsci životni prostor za povlačenje pred nemačkom vojnom silom. Nažalost, manje grupe albanskih pljačkaša, tada su ostavile senku na odstupnicu za spas armije koja će kasnije napraviti odlučujući proboj na Solunskom frontu.
Na placu gde je sagrađena palata, decenijama se nalazila mala trošna kafana. Neugledna kuća, koja je predstavljala ruglo, bila je, kako je opisivao Branislav Nušić "Eldorado svih njenih zakupaca". Kafana "Albanija" je donosila veliki profit, a u njoj su se okupljali različiti slojevi društva, od činovnika do uličnih čistača. Nakon njenog rušenja, 1936. godine, opevana je i uz počasti ispraćena u istoriju, a u amanet je ostavila svoje ime.

Projekat tadašnje nove palate sadržao je najmodernija tehnološka rešenja toga doba, a nagovestio je i tendenciju razvoja užeg gradskog centra. Sitne parcele u privatnom vlasništvu ustupile su mesto većim parcelama, a gradnja na njima dobila je naglasak na trećoj dimenziji - visini.

Početak izgradnje palate, 1938. godine, dočekan je velikim otporom konzervativnih struja. Tadašnja patrijarhalna sredina, bila je zatvorena za svaku novinu, naročito u tolikoj meri radikalnu. Mašine čudnog izgleda koje su korišćene prilikom drenaže temelja izazivale su radoznale poglede građana. U vreme kada je palata već bila "opasana" skelama, među Beograđanima se javio i strah od iznenadnog rušenja. Skepticizam su dodatno podstrekivale i priče o nestabilnosti i nepostojanosti zemljišta na Terazijama, kao i predanja o močvarnom tlu, na nekadašnjim obalama Panonskog mora.
....
Korisnikov avatar
By *STATUS*
Nacuo sam da ce ovih dana to pitanje biti ponovo aktuelno, ovoga puta u Skupstini a i treba zbog Kosova...
Korisnikov avatar
By селпередејз
Originally posted by pazzaz
Soliter je sazidan 1940. godine, na mestu bivše kafane "Albanija" koja je godinama bila centar okupljanja gradskih boema i prolaznika. Novo zdanje od jedanaest spratova tada je nagovestilo razvoj modernog velegrada

Nijedan od tridesetak sugrađana koje smo anketirali, nije tačno znao kako je palata "Albanija" dobila ime. Sigurno se još manje zna da je ova zgrada prvi oblakoder Kraljevine Jugoslavije, koji je inače izgrađen 1940. godine, po projektima arhitekata Mladena Prljevića i Đorđa Lazarevića.

Iako je novosagrađena palata, tada samo formalno nasledila ime kafane koja se tu prvobitno nalazila, naziv "Albanija" je donet kao simbol zahvalnosti srpskog naroda prema albanskom zbog podrške tokom golgote Srpske vojske u Prvom svetskom ratu, kada je povlačenjem preko planinskih venaca Albanije uspela da se spase od propasti. Tadašnji vođa Albanije, Esad Paša, u znak zahvalnosti prema Srbima koji su se herojski poneli prema njemu kada je bio zarobljen kod Skadra, ostavio je našoj vojsci životni prostor za povlačenje pred nemačkom vojnom silom. Nažalost, manje grupe albanskih pljačkaša, tada su ostavile senku na odstupnicu za spas armije koja će kasnije napraviti odlučujući proboj na Solunskom frontu.
Na placu gde je sagrađena palata, decenijama se nalazila mala trošna kafana. Neugledna kuća, koja je predstavljala ruglo, bila je, kako je opisivao Branislav Nušić "Eldorado svih njenih zakupaca". Kafana "Albanija" je donosila veliki profit, a u njoj su se okupljali različiti slojevi društva, od činovnika do uličnih čistača. Nakon njenog rušenja, 1936. godine, opevana je i uz počasti ispraćena u istoriju, a u amanet je ostavila svoje ime.

Projekat tadašnje nove palate sadržao je najmodernija tehnološka rešenja toga doba, a nagovestio je i tendenciju razvoja užeg gradskog centra. Sitne parcele u privatnom vlasništvu ustupile su mesto većim parcelama, a gradnja na njima dobila je naglasak na trećoj dimenziji - visini.

Početak izgradnje palate, 1938. godine, dočekan je velikim otporom konzervativnih struja. Tadašnja patrijarhalna sredina, bila je zatvorena za svaku novinu, naročito u tolikoj meri radikalnu. Mašine čudnog izgleda koje su korišćene prilikom drenaže temelja izazivale su radoznale poglede građana. U vreme kada je palata već bila "opasana" skelama, među Beograđanima se javio i strah od iznenadnog rušenja. Skepticizam su dodatno podstrekivale i priče o nestabilnosti i nepostojanosti zemljišta na Terazijama, kao i predanja o močvarnom tlu, na nekadašnjim obalama Panonskog mora.
....

Mislim da je to glupost, jednom recju. Po cemu je ime dobila kafana Albanija, ako je palata "samo formalno" nasledila njeno ime, a zapravo je simbol zahvalnosti onim Albancima koji nisu bacili senku?
A ako je to tacno, onda svakako treba promeniti ime.
Ako se zeli izraziti zahvalnost, neka se zove palata Esad Pasa.
By XanaX
Originally posted by kiss addict

:up:

i uostalom, i da joj promene naziv, ljudi bi je i dalje zvali Palata Albanija... isto kao što se svi na Trgu nalaze "kod konja" a ne kod Kneza Mihajla, što bi bilo logičnije i normalnije
i u RH se promijenilo dosta... s razlogom, ali i bez... npr. "Džamija" u samom centru, svi je tako zovu, usprkos da su joj režimi mijenjali naziv...
a ostao je baš onaj naziv, iz NDH, budući da je zgrada za 2.s.r. zaista bila džamija...

a jesu li odnosi Srbije i Albanije zaoštreni do te mjere (?) da se naziv Albanija ne može koristiti?
By XanaX
Originally posted by Stripi
U Zagrebu ima Tavankutska, Kovinska, Petrovaradinska i još nekih par ulica.
Osim toga-Tesla je Srbin, zar ne? A tu sam pročitao da je i Njegoš :yes:
Pa eto i njih dvojica imaju ulicu :yes:

mi sa druge strane imamo ulicu matije gubeca, koji NIKAKVE ama bas nikakve veze nema sa srbijom, srbima, uopste ovim nasim prostorima...

inace, mislim da sam se o ovom pitanju oglasio u staroj temi, verovatno jos uvek mislim isto...
pa više zbog povijesnog konteksta (ban Jelačić je iz Petrovaradina, ako se ne varam itd...)
to sto beograd ima ulicu matije gubca (gubeca?) - ne znam... nema veze, točno, ali beograd je u ex & ex-ex-yu uvijek nastojao biti prvo jugoslavenski, a zatim srpski gl. grad, hence i toliko chudnih primjera... (me guess)...
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Meni je najgluplje to sto imamo Beogradsku ulicu usred Beograda. :puzzle:
By XanaX
:)

jednako tako, autoput za Ljubljanu nastavlja se na Ljubljansku aveniju ili ulicu (ne znam točno) u Zg, koja je navodno, najveća ili, valjda, najduža ulica u Zg. Onda je pametni gradonačelnik Bandić rekao kako to da najveća ulica u Zg nosi naziv po Ljubljani, pa je postala Zagrebačka...

'eš ti morona balkanskih... :lizalica:
Korisnikov avatar
By kal zakath
Lol

Valjda zbog toga što je u Ljubljani Zagrebška ulica jedna majušna uličica, dok je ona koja ide prema Hrvatskoj Karlovška cesta.
Korisnikov avatar
By селпередејз
Originally posted by A.F.K.A.OB
Meni je najgluplje to sto imamo Beogradsku ulicu usred Beograda. :puzzle:
Pa to.
Ima spomenik zahvalnosti Francuskoj, nema potrebe i za ulicom koja se zove Francuska.
By XanaX
Originally posted by kal zakath
Lol

Valjda zbog toga što je u Ljubljani Zagrebška ulica jedna majušna uličica, dok je ona koja ide prema Hrvatskoj Karlovška cesta.
ah, ne znam, tj. koliko znam / sjećam se, Ljubljana ima i Hrvatski trg... i mislim da se zove baš "Hrvatski", a ne "Horvaški" (tamo pored medicinskog faksa, ustvari ne znam je li to središnja zgrada medicine, uglavnom onaj dio koji je nekad bio konjušnica).

uglavnom, Zagreb je ostao bez Ljubljanske... ali, mislim da ima kojih slovenskih naziva još... osobito inteligentno riješenje bilo je preimenovanje ulica (koje su uglavnom nosile imena po partizanskih herojima) u ulice po zemljama koje su među prvima priznale RH.
Pa tako, imamo Ukrajinsku i Islandsku, a Njemačka je dobila, mislim, aveniju... doduše, na vrijeme su shvatili kako bi naziv "Njemačka avenija" bio malo problematičan pa je to ispravljeno u "Avenija Savezne Republike Njemačke"... onda ja, ponosno, nekim svojim dalekim bratićima valjda (Benjaminu i Dominiku) kad dođu u Zg, objašnjavam kako je to, eto, "Bundesrepublik Deutschlands Strasse" :perezube:
Korisnikov avatar
By Stripi
Mislim da je samo jedan komad preimenovan u Zagrebačku aveniju, taman toliko da se križaju Zagrebačka ulica i Zagrebačka avenija :lood:
Ah, tako ti je to kad je gradonačelnik Ercegovac pa oće da bidne veći zagrepčanec od svih ostalih.
Taj potez ne da je bio glup nego je bio turbo glup na entu.
Eh da, ima Slovenska ulica (srpski-Slovenačka ulica, da ne bi bilo zabune), tamo negdje oko Trga Francuske republike :yes:
Korisnikov avatar
By kal zakath
Da, ima Hrvatski trg. Ali nisam znao da je tamo bila konjušnica. Mada ima logike, zbog blizine kasarne.

Inače, kod nas su partizani relativno dobro prošli, najebali su komunisti.
Korisnikov avatar
By Stripi
Kod nas su najebali svi redom. Preseljavani su čitavi trgovi (ne puno ali dovoljno da zbune) a po meni je bila šokantna odluka da se makne Trg žrtava fašizma i preimenuje u Trg hrvatskih velikana :dunno:
Sad je to vraćeno ali čini mi se da je to jedina promjena na staro.
Korisnikov avatar
By Sunce
Ja sam da ostane naziv - palata Albanija!
Korisnikov avatar
By Stripi
Ma joj, pa kako moreš, nije to patriotski!
Korisnikov avatar
By kal zakath
Više manje su vratili (pra)stare nazive ulica. Tamo gde jih prije nije bilo zadržali su stare. Tako je Kardelj izgubio ulicu i vračen je stari naziv (Slovenska), ali je zadržao naziv Kardeljeva ploščad (plato), jer tamo prije ničeg nije bilo.

Inače sam nedavno čitao jednu interesantnu priču o tim stvarima. U Ljubljani je 1895 bio zemljotres i car se jako založio za rekonstrukciju (stvarno ono što je izgrađeno su najlepše ulice u Ljubljani). U znak zahvalnosti su mu Ljubljančani podigli spomenik, sve sa alegorijama. E posle 1. svetskog rata, car nije bio politički podoban, pa su rešili da se reše spomenika. Pa tako odlučili, da na mesto cara, stave spomenik Miklošiču (neki manje više prosečan lingvist, ništa naročito). Ali štedljivi Slovenci su promenili samo glavu, pa tako imamo spomenik gde se alegorija Slovenije (Kranjske, Ljubljane,šta ti ja znam), klanja Miklošicu, nudi mu nekakve lovorove vence, neki golubovi tamo nešto skakuču oko njega, šov čisti.
Korisnikov avatar
By Stripi
Svaka čast caru!
Stvarno je ugodno šetati se centrom Ljubaljane :love:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!