- 13 Nov 2007, 22:18
Jedan od aspekata ovog pitanja je ekonimisanje sopstvenim snagama i iskustvima. Postoje stvari iz prošlosti koje ulaze u neku vrstu intelektualnog ili čak organskog iskustva i određuju naše ponašanje možda prekomerno nekada. U tom smislu je potrebno izbeći ovaj preterani zahvat prošlosti pre svega nad onim reakcijama koje vam izmiču. Recimo, mogu reći da su neke moje reakcije stvar tog "organskog iskustva". Nekim ponašanjima sam sklon ili pak na neke ppostupke ljudi reagujem odbojno bilo da su u pitanju stara lica ili viđena ponašanja novih lica. Postajem selektivan, kritičan i možda previše namrgođen. Delom sam uveren da je ovaj racionalni i strog pristup "svemu što se miče" ok ali delom je to i nevoljni grč, stvar te "naučene organske reakcije". To je opet stvar tog ekonomisanja stvarnošću u kojoj se nalazite, da li ćete i koliko imati snage za nešto/nekoga, da li procenjujete da treba ulagati snagu, koliko ćete se i da li trošiti za neki cilj a svakako je povezano sa vrednosnim orijentirima koji su vam svojstveni.
Inače sam od onih ljudi koji mogu da uživaju u sadašnjem trenutku, koji uočavaju dobre strane situacije u kojoj se nalazi. I budućnost i prošlost kriju zamku da u nju upadnete previše, to su često neke konstrukcije, nešto što smeštamo u moguće ili u slučaju prošlosti kažemo "moralo je biti". Ili vam se svima dogodilo da uočavate svoje greške u prošlosti, da vas to inhibira. Pri tome je podjednako bitno ne osvrtati se previše i imati poverenje u svoja sadašnja delovanja, znati da onaj pozitivan stav prema ljudima i stavrima koji imate daje svoje dobre posledice u budućnosti. Znati da vas određuje donekle prošlost ali da niste svedeni na nju kao što su i plodovi očekivanog često veći nego što ste mogli da iskonstruišete. Imao sam situacije kada nisam dobro predviđao ali i situacije kada sam mračno predviđao što najčešće nije bilo tačno, ili dobre stvari u koje sam prestao da verujem a desile su mi se.
Bitan korektivan mehanizam kada se nađem u toj situaciji prošlost - sadašnjost - budućnost su mi prijatelji i dečko. Sa njima se osećam još lepše upravo sada i ovde, prepuštajući njihovoj dobronamernosti da koriguju moje postupke i evaluacije bilo prošlosti ili budućnosti.