Originally posted by starter
Originally posted by Vel boy
Dakle, slazem se da je (bi trebala biti) seksualna orijentacija najpre privatna stvar
Vel boy, moram jos jednom da se ne slozim sa tobom
Ja mislim da nema nikakvog razloga zasto bi orijentacija trebalo da bude privatna stvar. Licna da, ali privatna ne.
Meni je skroz ok to kad se strejteri npr. ljube na ulici, ili kad krenu da ti pricaju koja im se devojka svidela i sl.
Jedino je problem sto mi ne mozemo to isto da uradimo, a da ne rizikujemo neke probleme zbog toga.
I mislim da je to u osnovi jedini razlog zasto vecina gayeva tolko voli privatnost po pitanju sexualnosti, za razliku od strejtera.
Zato sto gayevi mogu da imaju problema zbog orijentacije, i onda im se podsvesno umili taj koncept privatnosti.
Naravno, to je samo moja pretpostavka.
Mozda neko ima bolje objasnjenje zasto su izmedju gayeva i strejtera tolike razlike u stavovima o privatnosti.
Mislim da se nas dvojica ipak vishe slazemo negoli ne slazemo. Mozda smo oboje malko smeshali pojmove "lichna stvar" i "privatna stvar" misleci na isto.
Hauever, ja bih ipak radije da NE vidim ni kad se strejteri npr. ljube na ulici, niti da krenu da mi pricaju koja im se devojka svidela i sl. jer to isto se u zemljama ex-Yu gej/bi ljudima ne dozvoljava. Zashto bih radije da ne vidim hiper-demonstriranu heteroseksualnost dok se gej/bi ljudima ne dozvoljava nishta? Zato shto je meni kao gej/bi osobi upravo logicno da ovako reagujem i zato shto u realnim okolnostima drushtava zemalja ex-Yu, tu nepravdu i licemerje bash i treba ovako javno izneti i protiv njih se principijelno boriti te na taj nachin shiriti i jachati SVESNOST O TOJ NEPRAVDI kod shirih slojeva ljudi koji su sachuvali neiskvarene ljudske osecaje za pravednost, objektivnost i poshtenje (a ipak se nadam da takvih i u zemljama ex-Yu ima) i na taj nachin shiriti krugove nashih saveznika umesto da se maltene jalovo pati shto se gej/bi ljudima isto ne dozvoljava kao shto se dozvoljava (pa i ohrabruje, na zalost) heterosima, jer je nepravedno i tuzno realno stanje takvo- gej/bi ljudima se to isto, na zalost, ne dozvoljava.
Ja smatram da jedan od najvaznijih prvih koraka ka osavremenjivanju ali i pravednom opristojavanju stvari u drushtvima zemalja ex-Yu je insistiranje na vaznosti punog i pravednog poshtovanja ljudske privatnosti i intime kao i pristojnog ponashanja! Tu bi se chak mogla (a sigurno trebala) zadobiti i stabilna, jaka podrshka odredjenih fer religioznih i etichkih strana (dakako, onih religioznih kojima religija nije bazirana na heteroseksizmu i homofobiji, vec na pravednom bogoljublju i chovekoljublju, bez diskriminacija kao shto i vecina nutarno hrishcanskog nauka bi i trebala da se drzi i propoveda) kao i odbranbeno-emancipovanih feministichkih organizacija. U okolnostima zemalja ex-Yu, to bi zahtevalo i znatne reformacije u progresivnijem pravcu tamoshnjih verskih establishment-a kao i jachanje odbranbeno-emancipovanih feministichkih organizacija.
Vidish, to je bila i jedna od strategija kojom je u savremenim zapadnim drzavama doshlo do izvesnog poboljshanja polozaja GLBTI ljudi u drushtvu.
A, ja prvi bih voleo kad bi se desilo da se koncepti privatnosti i intime izmedju heterosa na jednoj strani te gej/bi ljudi na drugoj strani u drushtvima zemalja ex-Yu podudare i bez navishe napisanog.
A, da budem i potpuno jasno odredjen:
Meni lichno je drazi onaj gay-friendly heteroseksualni saveznik koji svoju heteroseksualnost takodje drzi vecinom kao privatnu i intimnu stvar nego onaj heteros koji kroz shiroki dijapazon hiper-seksualno-heteroseksualnih aktivnosti (od kojih su mnoge i sasvim nemoralne) kaze: "pa kad mi mozemo sve ovo shto ne mogu i pederi", jer u svakoj seksualnoj orijentaciji ima univerzalno moralnih i etichkih delovanja nasuprot univerzalno nemoralnim i neetichkim. Ja biram u mojoj gej/bi seksualnosti ova prva navedena delovanja. Ochekujem i od heteroseksualaca isto ili slichno.
I, na kraju da josh jednom izrazim zgrazanje nad BBB-ovim lazima i izvrtanjima; punu podrsku Loni-jevom postu kao i solidnu podrshku postovima Dushana Maljkovica na ovu temu (iako mogu predosetiti da nisam siguran da li bi se i on bash slozio sa ovim mojim najnovijim postom).