Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By ^RAY^
Ra/Amon-RA
Vrhovni bog je takodje bog-sunce.Svakog dana on prolazi nebeski svod u svojem chamcu.Njegovo kretanje odrzava red u svetu.Chesto se povezuje sa Amonom,drugim bogom sunca,koji je prvobitno slavljen u gradu Tebi,a potom i u chitavom Egiptu.Tada uzima ime Amon-Ra
Slika
Oziris
Pred njega dolaze mrtvi u nadi da ce od njega dobiti vechni zivot.U davna vremena kad su bogovi vladali zemljom, bio je kralj Egipta pre nego shto ga je ubio njegov brat Set.Zahvaljujuci Izidi i Anubisu njegova smrt nece biti konachna:Ozivece na onom svetu,ali nece imati pravo da se vrati na zemlju.
Slika
Izida
To je boginja charobnica.Ima toliku moc da moze da podari drugi zivot svome suprugu Ozirisu.Ona je takoce brizna majka:Odgaja Hora ,svoga sina ,daleko od njegovog stashnog ujaka Seta i spasava ga od opasnosti koje mu stalno prete.Zbog toga je ona boginja zashtitnica zene i dece.
Slika
Anubis
On je vanbrachni sin Ozirisa i Neftide-Izidina sestra.On je napravio prvu mumiju:mumiju Ozirisa.Zahvaljujuci ovom ritualu,telo njegovog oca se moglo ponovo roditi.Otada je Anubis bog balzamera.On takodje igra znachajnu ulogu i na onom svetu.,jer on donosi pokojnike pred Ozirisa.Predstavlja se sa glavom shakala,i moze chak preuzeti telo te zivotinje u pustinji.
Slika
Hor ili Horus
Sin jedinac Izide i Ozirisa.Chitavo detinjstvo provodi u mochvarama Nila gde ga je majka sakrila da ga zashtiti od srashnog Seta.Da bi se izborio za egipatski presto suprotstavio se svome ujaku Setu.Preuzima presto od njega.On je bog zashtitnik dece.
Slika
Korisnikov avatar
By ^RAY^
Morgan ce me dopuniti,nadam se:okret:
Korisnikov avatar
By Dina
Egipat :love:

MITOLOGIJA I BOGOVI
Kako je egipatsko kraljevstvo nastalo iz dva zasebna entiteta - jedne države na sjeveru, a druge na jugu - koji su pak nastali povezivanjem više neolitskih kultura - korijene njegove mitologije treba tražiti upravo u tradicijama pretpovijesnih naselja. Logično je stoga da je religijska struktura Egipta isprva bila polivalentna. To je, naime, izravna posljedica činjenice da je on u svojoj pretpovijesnoj epohi bio teritorijalno heterogena zajednica plemena koja su imala zasebne kultove. U preddinastijskom razdoblju izdvaja se nekolicina najvažnijih božanstava nastalih u pojedinim regijama koje će kasnije činiti temeljne administrativne cjeline ili nome. Među najstarija božanstva spadaju ona zoomorfna, a jedinu iznimku među ranim kultovima čini Oziris - antropomorfni bog koji je gospodar svijeta mrtvih. Tu su i Horus (bog oblika sokola), Set (mravojed ili magarac), Uađit (kobra) i Nehbet (lešinarska božica). Među najstarijim božanstvima su i "duhovi iz Butoa" (mjesto na sjeveru Egipta) ljudskog tijela i glave šakala. U arhajskom razdoblju prvih dinastija ističu se Horus i Set kao zaštitnici i državni kultovi Gornjeg i Donjeg Egipta. Pobjedom Narmera Horusov sokol postaje slika s kojom se povezuje vladar u čijoj su osobi povezana dva kraljevstva u jednu državu. On je kao ptica simbol solarnog božanstva, te se kasnije javlja i njegov simboličan prikaz u obliku sunčevog diska sa krilima.

Najvažnija ideja pretpovijesnog i arhajskog razdoblja jest ona o Horusu i Setu koji predstavaljaju simbole dviju država što su isprva bile u sukobu, ali naposlijetku povezane u jednu cjelinu. To u svijesti Egipćana nije bio tek povijesni, nego i mitski događaj u kojem su podjednako sudjelovali i ljudi i bogovi. Faraonski kipovi još od ranih dinastija sjede na prijestolju ukrašenom urezanim motivom, na kojem Horus i Set zatežući užad oko jednog stupa sjedinjuju Gornji i Donji Egipat. Smatra se da među najranija božanstva starog Egipta spada i bog vječnog života i uskrsnuća Oziris koji će u faraonskom Egiptu do kraja ostati najpopularnijim božanstvom. Bogovi se od ranih vremena prikazuju u tri varijante: kao životinje, kao ljudi i kao polu ljudi polu životinje. Do sada nitko još nije dao posve uvjerljivo objašnjenje o tome koja je funkcionalna razlika mogla postojati između tako morfološki različitih duhovnih bića.
Oziris Amon
Važnost obožavanja Sunca raste s dinastijama Starog kraljevstva, a izraz tog usmjerenja je i gradnja piramida. Faraoni 4. dinastije preuzimaju naslov "sin Sunca", te od tada Sunce postaje glavnim bogom kojem se pripisuje stvaranje, a oblici raznih božanstava postaju oblici njegovih moći. Tako se u kasnijim razdobljima sa Suncem povezuje i Oziris, i Set, i Ra, i Amon, i Aton i druga božanstva. Naredni stupanj razvoja religije predstavlja težnja da se heterogeni kultovi uklope u jedinstveni teološki sustav koji bi, u sada jedinstvenoj državi, (sa solarnim kultom uzdignutim iznad ostalih) predstavaljao kompaktnu religiju, a kojem se autorstvo može pripisati svećenstvu Heliopola. Sljedom tog nastojanja nastaje mitologija u kojoj božanstva dobivaju različite uloge, a solarni bog Ra postaje vrhovno božanstvo. Teološki sustav razvijao se u smjeru učenja o emanacijama, što pretpostavlja postojanje jednog boga iz kojeg nastaju svi ostali, (čime se opunomoćuju lokalni kultovi) koji su, uostalom, emanacije i obličja jednoga boga. No, kako je pojam jednog boga još suviše apstraktan za stari vijek, Egipćani tom jednom bogu daju nekoliko različitih oblika, pa tako govorimo o različitim teogonijama (mitološkim kozmogenezama). Oblici tog univerzalnog božanstva, kojem se ujedno pripisuje i stvaranje svijeta su: Ra, Amon, Ptah i Atum. Tek će se u Ptolemejsko doba pod utjecajem helenizma taj broj povećati nastankom zasebnih kozmogeneza svakog pojedinog hrama. U klasičnoj fazi egipatske religije (Od Starog kraljevstva do Kasnog razdoblja) sva su ostala božanstva ili lokalni kultovi ili tek oblici nekoga od rečenih kozmokreatora.

Ptah
U razdoblju Starog kraljevstva, kada se ustanovljuju teološke doktrine, nastaje i mitologija. To potvrđuje već prepoznatljiv sustav vjerovanja i mitoloških ideja u Tekstovima piramida (5 - 6. dinastija). Tako u Egipćana nalazimo tipične arhetipske zamisli: o stvaranju svijeta (heliopolska, memfiska i druge kozmogeneze), o potopu (Mit o nebeskoj kravi), o besmrtnosti i uskrsnuću (Mit o Ozirisu), o borbi dobra i zla (Mit o borbama između Horusa i Seta), i slično. Simbol koji odgovara riječi "bog" (eg. neter, kopt. nute) je ratna sjekira jednostavna izgleda. Neki su od ranih egiptologa vjerovali da je riječ o zastavicama kojima je u arhajskom dobu bilo označavano područje hramova, no jasniji prikazi potvrdili su da je neter ipak sjekira. Kako je riječ o jednom od najstarijih simbola, razlozi odabira ovog znaka za riječ "bog" ostali su nepoznati. Sa samim oblikom sjekire može se povezati jedino sazviježđe koje su Egipćani nazivali Mesehtiu (Veliki medvjed), međutim ono u egipatskom simbolizmu predstavlja bikovski but. Možda je odabir simbola sjekire za riječ "bog", odnosno "neter", u vezi s ratničkom tradicijom pretpovijesnog razdoblja.

http://infoz.ffzg.hr/cae/egipat/mitologija/03.htm
Korisnikov avatar
By Dina
Amun-Re (or Amon-Ra) is the sun god. He is considered king of the gods.

Representation: A man with the head of a falcon and a sun.
Osiris is the god of agriculture and ruler of the dead.

Representation: Wears the White Crown of Upper Egypt and holds the flail and the crook.

Isis is the protector of children. She is gifted with magical powers.

Representation: Stands wearing cow's horns and the solar disk on her head and an ankh symbol in her hand.
Horus is the son of Osiris and Isis. He is identified with the pharaoh.

Representation: A man with the head of a falcon and sometimes wears the Double Crown of United Egypt.

Anubis is a very ancient god of the dead.

Representation: A man with the head of a dog or jackal.
Thoth is the god of writing and wisdom.
Representation: A man with the head of an ibis.

Hathor is the goddess of the sky, love, music, and dancing.

Representation: A woman with a circle representing the sun between two cow horns on her head.
Ptah is the god of artists and craftsmen.

Representation: A man with a beard, wearing a white hat, and holding staff straight out in front of him.

Nephthys is the goddess of women and friend of the dead.

Representation: A woman with long hair wearing a bowl on her head.
Sobek is the god of water.

Representation: A man with the head of a crocodile.

Khnum is known as the creator god.

Representation: A man with the head of a ram.
Maat is the daughter of Re and wife of Thoth. She is present at the judgement of the dead.

Represenation: A tall woman with a feather in her hair.

Neith is a very ancient goddess of war and wisdom.

Representation: A woman wearing a war crown on her head.
Set was a protector of Egypt.

Representation: A man with the body of a human and the head of an unknown animal, possibly a donkey or horse.

Selkhet is the protector of women, but also is associated with death.

Representation: A woman with a scorpion poised on her head.

http://web.nkg-zagreb.hr/~krupiceva/bogovi.htm
Korisnikov avatar
By Draco
Dopunicu te ja, samo da se vratim kuci. :)
Korisnikov avatar
By ns.happy
postoji li neki bog Keegeen? neko mi je svojevremeno pricao da je bio gay... ozbiljno... ne znam koliko je tacno?
Korisnikov avatar
By Dina
Ja za njega nisam cula :neznam:
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by ^RAY^
Ra/Amon-RA
Vrhovni bog je takodje bog-sunce.Svakog dana on prolazi nebeski svod u svojem chamcu.Njegovo kretanje odrzava red u svetu.Chesto se povezuje sa Amonom,drugim bogom sunca,koji je prvobitno slavljen u gradu Tebi,a potom i u chitavom Egiptu.Tada uzima ime Amon-Ra
Slika
Nisam ja dzabe :sunce: na forumu! :smeh: O Egiptu sam davno pisao seminarski rad. Posebno mi je draga Nefertiti! :carica:
Korisnikov avatar
By HARP
Božanstva:
- Oziris – bog plodnosti i vegetacije, kasnije vrhovni bog Egipta zajedno sa Raom, bog zagrobnog života.
- Izida – velika boginja majka, boginja plodnosti, zaštitnica braka i majčinstva. Sestra i žena Ozirisova. Često je prikazuju kako doji dijete Horusa i na glavi ima kravlje rogove sa sunčanim diskom. Hram joj je bio u Fili.
- Horus – bog – soko, bog neba, sunca i faraona. Sin Izide, začet na mrtvom Ozirisu. Savladao je zlog Setha i preuzeo zemaljsku vlast. Bio je bog Donjeg Egipta. Hram mu je bio u Edfu.
- Amon – državni bog u Novoj Državi, prvobitno egipatsko božanstvo, tebanski kralj bogova.
- Mut – tebanska boginja majka i žena Amona.
- Seth – bog oluja, oružja. Brat Ozirisov, opasan i zao. Ubio Ozirisa i dograbio njegovu vlast.
- Neftis – sestra Izide i žena Setha.
- Ptah – bog mrtvih, gospodar sudbine, stvoritelj zemlje, zaštitnik umetnika i obrtnika. Obično prikazivan sa bradom u obliku mumije, kako nosi tri žezla. Bio je bog Memfisa.
- Sobek (Sebek) – bog – krokodil, bog voda, često personifikacija zla i smrti.
- Thoth – bog – ibis, bog mudrusti i učenja. Izumio je pismo i bio božiji pisar. Bio je i bog meseca.
- Anubis – bog – šakal, bog umrlih, pratilac mrtvih na putu za zagrobni život. Nadzire balzamovanje, čuvar je grobnica i groblja.
- Hathor – boginja – krava, boginja neba, ljubavi i muzike. Gospodarica podzemlja i zvijezda.
- Khnum (Nun) – stari bog Gornjeg Nila, stvoritelj bogova ljudi i voda, bog poplava i haosa.
- Aton – sunčev kolut.
- Atum – bog zalazećeg sunca.
- Khepera (Hepra) – bog – kotrljan, bog izlazećeg sunca.
- Geb – bog zemlje.
- Nut – boginja neba, majka Ozirisa i Izide.
- Šu – bog zraka, otac Nut i Geba.
- Tefnut – boginja vlage i kiše, majka Nut i Geba.
- Ra (Re) – bog sunca.
- Serapis – helenistički bog sunca i zagrobnog života. U vreme dinastije Ptolomejevića bio je državni bog Egipta.
- Bastet – boginja – mačka, boginja kuće i sunčeve svetlosti.
- Hapi – bog Nila.
- Imhotep – vezir Djosera, kasnije poštovan kao sin Ptaha
- Imsety – Horusov sin, štitio jetru od bolesti.
- Kebehsenuef – Horusov sin, štitio creva od bolesti.
- Duamutef – Horusov sin, štitio želudac od bolesti.
- Hapy – Horusov sin, štitio pluća od bolesti.
- Khonsu – tebanski bog mjeseca.
- Ma’at – boginja istine.
- Min – bog muške plodnosti.
- Aker – čuvar izlazećeg i zalazećeg sunca.
- Apep – zmija koja pokušava da uništi sunce.
- Ammut – čudovište koje jede srca onih koji nisu zavredili zagrobni život.
- Buto – boginja – kobra, boginja Donjeg Egipta.
- Nekhebet – boginja – lešinar, boginja Gornjeg Egipta.
- Neith - boginja rata i udovica.
- Montu – bog rata.
- Bes – bog – patuljak, bog muzike, plesa i ratnih veština.
- Onuris – ratnik i nebeski bog Abydosa.
- Sekhemet – boginja - lavica, boginja rata i uništavanja.
- Selket – boginja – škorpija, boginja magije.
- Satet – elefantinsaka boginja nilske poplave i plodnosti.
- Ketesh – semitska boginja prirode, poštovana u Egiptu.
Korisnikov avatar
By marks
Zanima me što se gej osobe pale na te Egipatske bogove, Kod većeg broja gej prijatelja primetio sam Egipatsku ikonografiju - po svim mogućim mestima u sobi.
By polarlicht4.1
Ne bih znao. Meni je sve vezano za Egipat krajnje suvoparno.
By Sixto
Pa de ste braco egipcaniiiiiiiii!

Samo da se tusnem posle gym pa kuckam!
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Mnogi hrishcani poshtuju egipatske bogove a da toga nisu ni svesni.
Izidini hramovi su sluzili za poshtovanje Bogorodice u prvim danima hrishcanstva ...i jedna i druga se isto predstavljaju....kako drze dete u naruchju...s time shto je Izida starije bozanstvo...Lako je uochiti ko je koga kopirao i nasledio.

Sinovi Horusa su nishta drugo nego sarafimi...

Mada NAJvaznija nit koja povezuje hrishcanstvo i Egipat jeste shto su hrishcani nasledili klanjanje leshevima. I dan danas se nalaze leshevi raznih svetaca i muchenika u hrishcanskim hramovima...
Tako da ih neki nazivaju corpse lovers...

Jedna zanimljivost u vezi starih Egipcana...oni su svoje robove obrezivali..tako da obrezanost je bila znak potchinjenog polozaja i robstva...to su Jevreji implementirali u svoju religiju.

Sve u svemu Egipatka mitologija je jedina koja je izvrshila uticaj na dve svetske religije i zauvek ih promenila, to je samo dokaz koliko je bila popularna medju narodom.
Korisnikov avatar
By kal zakath
Mnogo bre dosadni bogovi. Za nekih 3000 godina su uradili otprilike koliko grčki za mesec dana.

Plus što su Egipčani smislili monoteizam. Mamu jim.
By Sixto
Egipatski motivi u hriscanstvu su mnogobrojni!
Hriscanstvo nje originalno uopste!
Motiv krsta, uskrsnuca i mnogi drugi su preuzeti iz perioda Egipta!
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Nisam toliki zaludjenik za egipatsku mitologiju, ali svakako cu morati da prosirim svoje znanje (a znam samo osnovne, sa sve funkcijama i predstavama) zbog ispita.
Korisnikov avatar
By svejedno
Da imam vremena & inklinacije, raspisao bih se.

No nemam.
...

Imacu, uskoro, verujem.
Korisnikov avatar
By Tezej /bez Arijadne/
A šta je tačno svrha ovog posta? Da nabrojimo sva egipatska božanstva ili... what?

I ja sam skapirao da se mnogo gejeva i devojaka loži na Egipatsku civilizaciju. Strejt muškarci jok. Mada se str8 muškarci generalno ne lože ni na kakvu civilizaciju.

Elem, malo ste previše pridali važnosti Egiptu. Nemojte me pogrešno razumeti, super su oni bili- samo nemojte sad svaku sličnost sa Egiptom da tumačite kao egipatski izvoz.

A o bogovima... gospode, samo u Indiji vlada veći haos. Vi zamišljate njihovu religiju kao grčki panteon, zato i ispadne nezanimljiva. A skroz je drugačijeg porekla. Egipatska vera je krcata fetišima i ritualima bliskim drugim afričkim religijama. Politeizam je kod njih nominalan, to je antropomorfizirani animizam prikopčan na kralja kao boga.
Korisnikov avatar
By Sutekh
Vadjenje teme iz naftalina :)
Seth – bog oluja, oružja. Brat Ozirisov, opasan i zao. Ubio Ozirisa i dograbio njegovu vlast.
:roll:
By Sixto
Hoplite mislim da gresis! Egipat je zora ljudske civilizacije!

Termin Majka 'mother' npr ima koren koji u potice iz Egipta, nastao po boginji Mut!
A misliti 'thought' od imena boga Tot koji je bio bog mudrosti!
Oba bozanstva su visoko u hijerarhiji i vezana su za postanje sveta!

Totova knjiga se smatra egipatskom biblijom, tj knjigom postanja, jer po koncepciji samog Egipta sama kultura i ljudska delatnost nisu rezultat evolucije i napretka vec su podareni od strane bogova!

Pored toga davno pre grka i vavilonaca npr piramide su napravljene od spoljnih dimenzija do grobne odaje po principima zlatnog preseka ili mozda poznatiji kao termin 'fibonacijev niz' koji je kasnije upotrebljavan kao matematicki obrazac za pre svega estetsku harmoniju u umetnosti i arhitekturi pa kasnije i u druge svrhe!
By Sixto
Sto se tice Sumera, Maja, Inka, jeste da su upraznjavali svari koje su na mnogo stoleca bile zaboravljene pa ponovo otkrivene al sve mi to deluje jako nesofisticirano kao za vreme Egipta! Piramide pripadaju ranijem dobu razvoja drzave, 4. dinastiji, a i dan danas su nezamisliv arhitektonski i gradjevinski poduhvat!
Ako 'to nesto' postoji ja sam to osetio 2005. u Tebi kad smo posetili Karnak!
Vatikan Egipta, religijski centar drzave, cak i danas je ooooogroman! Prvi svestenik Karnaka je bio prva licnost do faraona, a s obzirom da je oko 250.000 ljudi ospluzivalo nezamislive povrsine zemlje i pola miliona grla stoke moze se slobodno reci da je bio u neku ruku i vladar Gornjeg Egipta!

Slika

Za ovaj i jos jedan obelisk kraljice Hatsepsut koji je unisten, posao je odradjen od klesanja u kamenolomima Asuana do postavljanja na postamente u Karnaku 4 meseca! Za slican obelisk ispred hrama Luksor koji je poklonjen iz politickih razloga Francuskoj bilo je potrebno da se skine sa postamenta, preveze i postavi na Trg Konkord u Parizu 4 godine sa svom modernom tehnologijom!

Slika
Korisnikov avatar
By Sutekh
Jako lepe fotke :) Nadam se da cu otici sa ovim mojim u Egipat ("tamo svi pederi idu!!" - njegov citat :giljotina: ).
Sto se tice Sumera, Maja, Inka, jeste da su upraznjavali svari koje su na mnogo stoleca bile zaboravljene pa ponovo otkrivene al sve mi to deluje jako nesofisticirano kao za vreme Egipta! Piramide pripadaju ranijem dobu razvoja drzave, 4. dinastiji, a i dan danas su nezamisliv arhitektonski i gradjevinski poduhvat!
Chitao sam negde, da kamenja koje su koriscene za gradnju piramida poticu iz doba Jure (o_0)

Nesofisticirano deluje zato shto se uvek u prvi plan, kada se diskutuje o pomenutim "plemenima" stavljaju njihovi obredi, koji su naravno bili praceni sa mnogo krvi. Nekako, sada kad razmishljam o tome dolazim na sledeci zakljucak. Maje/Asteci su vishe bili okrenuti na kosmosu. Majanski kalendar (onaj koji predvidja kraj sveta [ili ere/epohe/vremena kakvog poznajemo u ovom trenutku]) je poprilichno tachan u poredjenju sa ovim. Jeste, imali su i oni piramide i razne gradjevine (ima ona jedna, u kojoj se na odredjeni dan vidi pernata zmija [kvecakvatl valjda] koja se spushta niz stepenice koje predstavljaju mesece) koje ne mogu da se mere sa onim u Egiptu, ali ni njih ne treba zapostavljati.. Kao ni ostale dodushe. Rudnici kamenja (imaju neko ime, plavi kamen ili neshto slichno) od kojih je podignut Stonehenge, su udaljeni ne znam ni ja koliko stotina milja i datiraju mnogo pre egipatskih piramida. Losh sam sa datumima jako, tako da necu da lupim neshto.

Slazhem se sa svime shto si rekao, ali ovde cu da stanem, da bih smanjio fotku inache cje Dina da mi lupi neki Warn ( :plavuso: ) :D

Slika
Korisnikov avatar
By Sutekh
Baj d vej, ako hocete, raspisacu se o starim civilizacijama.. Bash mi se diskutuje o tome, nemam skim da diskutujem, a malo sam i zardjao, jer nisakim nisam prichao o tome godinu i neshto, a to jako volem :)

P.S: Hatshepsut je, po meni, najinteresantija vladarka Egipta:) (ok, Ankenaton i Nefretiti su takodje zanimljivi, jer su u neku ruku uveli neku vrstu monoteizma na odredjeno vreme..)
By Sixto
:placko:

Sto se tice kalendara, egipcani iako sa jaaaaako razvijenom religijom imaju visok nivo racionalne svesti! Tehnika, preciznost, arhitektura, rucni rad bez alata od gvozdja vec na bazi bronze ili kamena, astrologija, tacnost odredjivanja vodostaja... sve to je dovedeno do savrsenstva!
O kalendaru i podeli na zodijak da ne govorimo! Saznanju da ni zvezde nisu staticne vec da menjaju polozaj, idi begaj!

U Karterovom Kairskom muzeju imas Kefrenovu statuu koji je poslednji faraon cetvrte dinastije, znaci poceci kulture i usavrsavanja!

Slika

Kompletno je napravljena od Diorita koji je najtvrdji kamen posle dijamanta! Glavu mu pridrzava soko(jedna od formi boga Horusa) koji ga grli krilima da se ne prelomi od tezine glave i ne vidi se gledajuci frontalno! Za njih je gvozdje bilo jako retko i dobijalo se jedino iz kamena od palih meteora, imalo je iskljucivo obrednu ulogu u naosima hramova i bilo je skuplje od zlata!
Najtvrdja legura poznata je bila bronza ili bakar, al on je previse mekan! Dakle i pored toga oni su radili u Dioritu statue visine 3m!
Sarkofazi su u savrsenoj proporciji, a radili su samo s viskom i lenjirom! Da prineses moderne merne instrumente ne bi vreovao koliko su tacni bili!

Da nastavim dalje?
Korisnikov avatar
By Sutekh
Savrshene proporcije koje se vezuju za Egipat nisu nishta novo. Podseti me, ako znash, kad e

Statua je prelepa. Video sam i ja dosta toga u britanskom muzeju (mislim da sam se pretvorio u hodajucju vilicu koja balavi i pipa stvari dok sam obilazio ono CHUDO od muzeja). Nisam puno prouchavao to o chemu ti pishesh, tachnije materijale.. Vishe sam bio okrenut ka konkretnoj religiji/kosmologiji egipta i paralelom sa nekim danashnjim religijama.. Tako da, zanima me ta tema.

Nego, podseti me.. Postojao je jedan period u kom oni nisu imali ta dostignuca po kojima su poznati.. Koji je to period i jel znash mozhda shta je konkretno obelezhilo taj presek? Ako ne znash, izgooglacu negde.
Korisnikov avatar
By Sutekh
Originally posted by ns.happy
postoji li neki bog Keegeen? neko mi je svojevremeno pricao da je bio gay... ozbiljno... ne znam koliko je tacno?
Nije to taj. Postojao je neki nizhi bog zabave i veselja (bio je patuljastog oblika).. Stao mi je mozak, ali znam na koga mislish. Negde sam prochitao da je komentarisao Horusovo dupe, ali ne secam se, moracu da iskopam info a ne znam odakle da krenem :P
By Sixto
Ne znam na koji preiod mislis, pretpostavljam da je to sa pocetaka Predinastickog perioda koji se naslanja na Neolit!

Mada postojao je preiod u umetnosti za vreme Akhenaten-a iliti Amenhotepa IV koji je zvan Amarna period!
Amarna je dobio ime po prestonici koju je osnovao zajedno sa zenom Nefertiti!

Slika

Poznat je po tome sto je prvi uveo monoteizam ili klanjanje bogu sunca Atonu! Umetnost za njegovo vreme menja principe po kojima se izradjuju spomenici pa statue vise nisu uskih kukova, jakih ramena, s pogledom u daljinu, idealizovane!
Aknetona predstavljaju malte ne kao hermafrodita, punih usana, mlitavog stomaka, s manjim grudima i sa zenskim bokovima!
Sto je najvaznije za umetnost on je prekinuo tradiciju nedodirljivosti faraona u umetnickim prikazima, tj zena nije stajala visestruko manja pored nogu vec sedela ili stajala pored njega jednake velicine! Pored toga mozda za njihovo vreme jos revolucionarnije, nije prikazivan u drzavnickim oficijelnim pozama vec sasvim slobodno kao ljubi u usta rodjenu decu sto je do tad bilo nezamislivo!
Inace pacifista veliki, pesnik, ljubitelj umetnosti, muzike...
Po smrti ponovo je Teba preuzela mesto religijskog centra drzave! Prekinut je monoteizam, spomenici su sistematski unistavani i Amarna koncept je zatrt za svagda!
Korisnikov avatar
By Khons
hm...akhenaton jeste uveo mnoge novine, nasuprot svestenstvu koje se bunilo, ali ucinio je to potpuno iznenadno, forsirajuci odjednom monoteizam na zemlju koja je dugo dugo zivela po potpuno drugacijim zakonima...iskreno, verujem da drugachije nije ni mogao da prodje
By Sixto
Da, da, da, apsolutno!

Iznebuha se okrenuo Atonu!
Docekavsi njegovu smrt i period potreban od 70ak dana za pripreme i sahranu, sistematski je devastirano sve napravljeno za vreme njih dvoje!
Sam grad Amarna je sravnjen do temelja!
Korisnikov avatar
By Khons
pa to mi je bilo i najchudnije, jer da bi se nesto takvo napravilo (preokrenuti komplet religiju za 180 stepeni), ipak je potrebno neshto vishe od dechachkog sna.
imao je on svoje pristalice, ali u daleko manjem broju naspram ostalih, da mi nije jasno kako je to trajalo chak i toliko koliko je on bio na vlasti.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!