Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
PA ni srpska latinica nije internacionlana, već regionalna, a i razlikuje se od ostalih ne-regionalnih latiničnih pisama.

Dakle, šta je tvoja poenta?

Praviti glupave izbore između latinice i ćirilice je baš tako -- glupavo! Toliko literature je i na jednom i drugom alfabetu da bi bilo tragično ograničenje da ne znamo oba. Simple as that!
Korisnikov avatar
By Loni
Uh a prevođenje neke knjige s kirilice na latajnu je šta?
Mission imposible?
By Sixto
Sve je to radikalska ujdurma majku im jebem zlocinacku!
Korisnikov avatar
By jukie
Znaš kako, ja sam pisao latinicom i to u small caps, tako da su mi samo AEL bili prava mala slova... onda sam se prijavio na konkurs za nastavnika i nisu me uzeli... kad sam otišao da uzmem dokumenta, sekretarica (opasna) je pogledala moju prijavu koja je bila otkucana na latinici (sa čšć) i glasno procedila kroza zube: "sledeći put ću odmah da odbacim ove prijave na latinici jer je ćirilica zvanično pismo"... tako da od tada sve zvanično pišem i kucam na ćirilici... a rekli su mi da i po tabli u školi moraš da pišeš na ćirilici... a i primetio sam da su moji najbolji đaci kontrolne pisali latinicom (i onda se na pola časa sete i izbezumljeno me pitaju da li smeju to da rade jer su već pola popunili)... verovatno ćirilica nekako koči nesputani tok misli... sva je nekako bangava i ružna i ona slova su izmišljena za urezivanje u kamen a ne za glatko kliženje hemijske olovke po nerecikliranom papiru... za mene je nekako ćirilica početničko pismo, kojim pišu deca u prvom razredu dok ne nauče latinicu (kao što u Japanu imaju početničko pismo dok ne nauče sve one znakove)
Korisnikov avatar
By hlaefdige
uglavnom pisem latinicu. ne po nekom izboru, vec prosto jer studiram engleski pa je najveci deo onoga sto sam imala prilike da pisem bilo latinicom...

...a formulare i slicne stvari popunjavam onim pismom na kom su i oni sami
By Swanheart
uglavnom latinica stampana...cirilica samo kada se potpisujem i kada pisem seminarske radove i sve vezano za fax...
secam se da sam u srednjoj i osnovnoj skoli uveeek dobijala 4 na pismenom zadatku iz srpskog samo zato sto sam pisala latinicom :doh:
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by jukie
Znaš kako, ja sam pisao latinicom i to u small caps, tako da su mi samo AEL bili prava mala slova... onda sam se prijavio na konkurs za nastavnika i nisu me uzeli... kad sam otišao da uzmem dokumenta, sekretarica (opasna) je pogledala moju prijavu koja je bila otkucana na latinici (sa čšć) i glasno procedila kroza zube: "sledeći put ću odmah da odbacim ove prijave na latinici jer je ćirilica zvanično pismo"... tako da od tada sve zvanično pišem i kucam na ćirilici... a rekli su mi da i po tabli u školi moraš da pišeš na ćirilici... a i primetio sam da su moji najbolji đaci kontrolne pisali latinicom (i onda se na pola časa sete i izbezumljeno me pitaju da li smeju to da rade jer su već pola popunili)... verovatno ćirilica nekako koči nesputani tok misli... sva je nekako bangava i ružna i ona slova su izmišljena za urezivanje u kamen a ne za glatko kliženje hemijske olovke po nerecikliranom papiru... za mene je nekako ćirilica početničko pismo, kojim pišu deca u prvom razredu dok ne nauče latinicu (kao što u Japanu imaju početničko pismo dok ne nauče sve one znakove)
E da, zaboravih da i ja formulare popunjavam cirilicom ali stampanim slovima. To bas zbog toga jer je zvanicno pismo pa se uvek plasim da mi ne nadju razlog da mi odbiju prijavu na fakultetu, zahtev za kredit u banci i sl... pa dok ja dokazem pravdu prodje mi nesto sto je vazno... Do sad nisam mislila da ti moji strahovi imaju realnu osnovu, vec samo da sam preterano ambiciozna pa gledam da eliminisem i najmanju prepreku koja bi mi se mogla naci na putu uspeha... Ali posle ovog tvog posta izgleda da moja razmisljanja i nisu tako neosnovana kako sam mislila...
Korisnikov avatar
By Lakiboy_ns
Isklucivo i samo latinica :crveni:
Mada nemam protiv cirilice ali sve sto ima bilo kakvu nacionalnu konotaciju pa i pismo mi je pomalo odbojno.
Kod mene je kosmopiltizam preovladajuca osobina pa i u ovom slucaju!

Sto se tice pozadine tvoga pitanja odgovor je da su gay ljudi uglavnom manje nacionalno ostrasceni pa verovatno i u slucaju pisma.
:crveni:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
:smeh:

Elem, i pisem i kucam skoro iskljucivo na latinici. Pretposlednji put sam cirilicu koristila u osnovnoj skoli, a poslednji put da upisem casove u dnevnik, jer su svi ostali profesori upisivali svoje casove cirilicom. Onda sam se izbezobrazila pa upisivala latinicom...
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Originally posted by Loni
Uh a prevođenje neke knjige s kirilice na latajnu je šta?
Mission imposible?
Pored gomile neprevedene literature ti ćeš da se baviš prebacivanjem ćirilice u latinicu? Da, to je ono što treba zemlji koja u poslednjih petnaest godina toliko kaska za savremenom produkcijom: da već prevedene radove i dostupne na jednom od svoja dva alfabeta prebacuje u onaj drugi.

Ingeniozniji predlog odavno nisam čuo, priznajem...

Kao i prilog skici za fanatizam: kako osoba, kada se čvrsto drži mišljenja koja se pokaže pogrešnim, ne bi li ga spasila, počinje da ga gura i tamo gde može da se primeni, ali češće i tamo gde je apsurd primenjivati ga...:doh:
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Pisem cirilicom jer sam navikao. I ne mislim da sam zbog toga nacionalista, zadrt ili bilo sta slicno. Imam dva pisma, i mogu da biram koje cu. Cirilica mi je lepsa i draza, ali kada je lakse koristiti latinicu (kao sad, na primer) koristim nju.
Korisnikov avatar
By Katengl
Originally posted by Lakiboy_ns
Isklucivo i samo latinica :crveni:
Mada nemam protiv cirilice ali sve sto ima bilo kakvu nacionalnu konotaciju pa i pismo mi je pomalo odbojno.
Kod mene je kosmopiltizam preovladajuca osobina pa i u ovom slucaju!

Sto se tice pozadine tvoga pitanja odgovor je da su gay ljudi uglavnom manje nacionalno ostrasceni pa verovatno i u slucaju pisma.
:crveni:
Aha, pretpostavljam da ti razmišljaš ovako:
Neko piše ćirilicom. => Nacionalno je ostrašćen.

Ja bih rekao da to ide u suprotnom smeru.
Ne vidim zašto bih se ograničavao na jedno pismo. Koristim oba podjednako, i ne pravim izbor svesno. Ćirilica, kao i latinica, je produkt kulture, a ne politike, pa je tako treba i tretirati.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
Originally posted by Dina
Ja inace pisem latinicom. Nekako mi je bila "brza" za hvatanje beleski, a i rukopis mi je lepsi. Ali se potpisujem iskljucivo cirilicom.
skroz zanimljivo! i ja tako isto radim! mnogo brže se potpišem ćirilicom, mada nemam pojma zašto.
Korisnikov avatar
By muzika86
Originally posted by Dina
E da, zaboravih da i ja formulare popunjavam cirilicom ali stampanim slovima. To bas zbog toga jer je zvanicno pismo pa se uvek plasim da mi ne nadju razlog da mi odbiju prijavu na fakultetu, zahtev za kredit u banci i sl... pa dok ja dokazem pravdu prodje mi nesto sto je vazno... Do sad nisam mislila da ti moji strahovi imaju realnu osnovu, vec samo da sam preterano ambiciozna pa gledam da eliminisem i najmanju prepreku koja bi mi se mogla naci na putu uspeha... Ali posle ovog tvog posta izgleda da moja razmisljanja i nisu tako neosnovana kako sam mislila...
Znaci na vaznim dokumentima, formularima u Srbiji se pise cirilicom? Uf ne bih ja dobro prosao onda. :ozbiljan:
Kako tu skolama, jel jednu sedmicu cirilica jednu latinica? Kada se uci latinica a kada cirilica?

Kada sam vadio rodni list u RS, izdali su ga na cirilici, a rodni list ide za Ameriku. Ovdje kada ga pokazes svi blenu ko tele u sarena vrata.
Korisnikov avatar
By Dina
Muzika86,
Obrasci koje ja popunjavam su na cirilici. Ne pise da moraju i da budu popunjeni tako i s nase strane.

Kad sam ja bila u skoli cirilica se ucila u prvom razredu a latinica u trecem. Ne znam da li se nesto menjalo. Jedino sto znam je da sad u skoli ocekuju da dete kad podje vec zna da pise cirilicu, jedni moji rodjaci su imali problema sto nisu hteli da nauce dete pre jer su smatrali da dete treba da nauci da pise i cita u skoli. Sad je uvedeno predskolsko, pa je taj problem verovatno resen.
Korisnikov avatar
By muzika86
To je meni zanimljivo da kod nas djeca uce dva pisma. Ovdje to nije tako naravno.
Korisnikov avatar
By albatros
uglavnom cirilica,zbog posla a i navika mi je vec duze vreme.
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by muzika86
To je meni zanimljivo da kod nas djeca uce dva pisma. Ovdje to nije tako naravno.
I ja mislim da je to lepo :) Covek je bogatiji sto vise zna.
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Originally posted by Swanheart
secam se da sam u srednjoj i osnovnoj skoli uveeek dobijala 4 na pismenom zadatku iz srpskog samo zato sto sam pisala latinicom :doh:
Ja bih ti dala dvojku. :sigh: Ne zato sto si pisala latinicom, vec zato sto si "STALNO pisala latinicom". Pravila se znaju- citilica na radu, latinica pri eventualnom ispravljanju.

Sta je sledece? Da li latinicu cesce koriste lezbejke ili gejevi, ili, ili, ili...?
Korisnikov avatar
By Lakiboy_ns
Pa ne mozes imati dve iste teme bre.
Vec si pokrenuo temu o pitanju latinice i cirilice.
Ti bas hoces sad da te banuju a ja te branim pih.... :colorado:
Korisnikov avatar
By Pauceti
Ja ne znam ni jedno pismo. Iskljucivo se potpisujem sa " X " .
Korisnikov avatar
By Zonche!
Ovo je spamovanje buahahahahaha ala ce da ti sledi ban

:procitajpravilnik:

Ko bi rekao da sam ovako zao nekad :lizalica:
By Sixto
Zlobn'ce moja! Ko da si iz spanske sapunjare ispala! :seljache:
Korisnikov avatar
By stefan19
Cepam tinjarom stalno. Rilica mi nekako nema shmeka.
By Snow_Crystal
Cirilica,nikad nisam umela lepo da pisem latinicu....:srbin:
Korisnikov avatar
By mili86
a kakve veze ima cirilica sa nacionalnoscu..???
ja sam polu srbin i to sa majcine strane... cirilica nema nikakve veze sa nacionalnoscu... jednostavno... to je pismo zemlje u kojoj sam rodjen i ja to postujem... a i lepsa mi je i brze pisem...
mislim da je svako proseravanje u vezi cirilice i nekog kurcevog nacionalizma suvisno... bolje priznajte da ste polupismeni... tj da ne umete da koristite zvanicno pismo zemlje u kojoj zivite....
Korisnikov avatar
By dEIVVAN
Ko jos pise danas?

Kuckam u 99,99 % slucajeva i nije bitno na kom pismu pisem, uvek mogu da pretvaram iz jednog u drugo.

Kakva trash retro rasprava.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!