Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
VAKCINA: Acel-Immune (DtaP) PROTIV TETENUSA DIFTERIJE VELIKOG KAŠLJA SADRŽI: otrove difterije i tetenusa i absorbovane nećelijske sastojke velikog kašlja, formaldehid, aluminijum hidroksid, aluminijum fosfat, antiseptik, emulzifikator želatin...

VAKCINA: Attenuvax - Measles (Merck & Co.) PROTIV MALIH BOGINJA SADRŽI: Žive viruse malih boginja, neomicin, voćni alkohol, hidrolizirani želatin, zametak pileta...

VAKCINA: Biavax - Rubella (Merck & Co.) SADRŽI:Žive viruse rubeole neomicin, vočni alkohol hidrolizirani želatin, ljudske dvohromozomske ćelije od tkiva abortiranog fetusa...

VAKCINA DPT (GlaxoSmithKline) PROTIV DIFTERIJA, TETANUSA, VELIKOG KAŠLJA SADRŽI: otrove difterije i tetanusa, formaldehid, aluminum fosfat, amonijum sulfat, timerosal, isprana ovčija crvena krvna zrnca....

VAKCINA: DRYVAX (Wyeth-Ayerst, još bez licence) SADRŽI: Velike boginje - žive kravlje viruse, "neke mikrobne otrove, streptomicin sulfat, hlortetraciklin hidrohlorid, neomicin sulfat glicerin i fenol, mešavinu dobijenu destilacijom tečnosti iz plikova teleće kože ugljenim katranom.

VAKCINA FluShield (Wyeth-Ayerst) PROTIV GRIPA SADRŽI: Trovalentni virus gripa tip A i B, gentamicin sulfat formaldehid, timerosal i polisorbat 80 tečnost iz pilećeg embriona.

VAKCINA Imovax (Connaught Laboratories) SADRŽI: Apsorbovane viruse besnila, neomicin sulfat, fenol, crveni indikator humanog albumina, diploidne ćelije iz tkiva abortiranog ljudskog fetusa.

VAKCINA ORALNA POLIO: Orimune - Oral Polio (Wyeth-Ayerst) SADRŽI: Tri tipa poliovirusa, oslabljeni neomicin, streptomicin sorbitol, ćelije majmunskih bubrega i serum teleta.

Ako Vas je ovo zainteresovalo, chitav chlanak Morgan je iskopao na sledecem linku...

http://www.ivonazivkovic.net/istina%20o%20vakcinama.htm

Jedno pitanje za sve uchene doktore....zashto se delovi nerodjene dece(ljudske, kokoshije, majmunske) stavljaju u vakcine?

Da li se vakcinishete?

I pitanje za one koje su kliknuli na link i prochitali manje vishe delove istog...
Da li ce te se vakcinisati?
Korisnikov avatar
By ivanazuh
Pa recimo, ne vakcinisem se protiv gripa nikada. Isprimao sam neke vakcine kada su me tukli par puta i kad sam bio mali.
Ne verujem puno vakcinama. Sta cu takav sam! :D
Mada mislim da kada bi postojala neka vakcina koja funkcionise, protivu alergije, otrcao bih odmah da je primim. Pa jebi ga, na svasta sam alergican, a grinje me ubise! Za sada se zadrzavam na raznim vidovima tableta i sirupa!
Kako god, ponekad se zaista ponasam kao da mi treba spricanje (ali u pitanju je veterinar)... :blush:

Nisam bio alergican na grinje, dok nisam zbog posla morao da imam direktan kontakt sa ogromnom kolicinom. Neko vreme sam nosio masku i konacno, dao sam otkaz.
Korisnikov avatar
By Rei
O bozhe, koliko gluposti na onom sajtu...
Korisnikov avatar
By .L O S T
ovo ti je vise pitanje za farmaceute nego za dr.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Morgan Le Faye
Jedno pitanje za sve uchene doktore....
Nadam se da mi sa ekvivalentima mastera takođe možemo da odgovaramo
zashto se delovi nerodjene dece(ljudske, kokoshije, majmunske) stavljaju u vakcine?
Pa za to deca i služe... deca imaju dve* funkcije: 1) da se od njih prave vakcine i 2) da pišu kontrolne zadatke koje onda ocenjuješ u pauzama između dve CSI/Dr.House/SilentWitness itd serije, pa ti nije dosadno dok čekaš

*nisam siguran da li se ona pašteta "đački namaz" pravi od đaka ili ne, tako da je možda i tri

[size=-1]Tako je bila jedna emisija o tome zbog čega šimpanze otimaju i jedu bebe po crnačkim selima, i zaključak je bio taj da su ljudske bebe prirodna hrana za šimpanze[/size]
Da li se vakcinishete?
Da li ce te se vakcinisati?
Pa već smo se vakcinisali milion puta kad smo bili mali, pa kad smo bili malo veći itd. Doduše neki kažu da određene vakcine izazivaju autizam, ali neki od nas već imaju autizam pa nas baš briga...
Korisnikov avatar
By KiWi

Ja pitao doktorku početkom godine da li treba da se vakcinišu svi .. Ona kaže da samo osobe sa slabim imunitetnom trebaju da se vakcinišu, hronični bolesnici, penzioneri ...
Korisnikov avatar
By ^RAY^
Doktorka je samo delimicno u pravu.
Savremeni zapad ne poznaje takvu teoriju.
Korisnikov avatar
By M M and I
Originally posted by ^RAY^
Doktorka je samo delimicno u pravu.
Savremeni zapad ne poznaje takvu teoriju.
Poznaje...i na "savremenom zapadu" doktori preporucuju vakcinisanje protiv gripa samo osobama sa slabijim imunitetom...starima, hronicnim bolesnicima i eventualno deci...

A to sto farmaceutska industrija na istom "savremenom zapadu" preporucuje svima da se vakcinisu nudeci, ne bas tako jeftine vakcine, je stvar reklame i zarade...
Korisnikov avatar
By ^RAY^
Mozda je stvar zarade ali je takodje i preporuka SZO vakcinisati se.
Svaki zdravstveni radnik zna da je jeftinije vakcinisati se,nego leciti(ili sto je jos cesci slucaj NE IZLECITI SE)!
Dakle ljudi,zastiti te se :-)

Pitam se,da li bi ovakav stav (NE VAKCINISATI SE) imali i kada bude pronadjena vakcina protiv HIV-a?
Korisnikov avatar
By M M and I

Pitam se,da li bi ovakav stav (NE VAKCINISATI SE) imali i kada bude pronadjena vakcina protiv HIV-a?
Sve je pitanje kakva je potreba. Ako neko ima dobar imunoloski sistem manje su sanse da oboli od gripa, a i nije neki problem ni da ga preboli ako ga i dobije.

HIV je medjutim virus koji izaziva AIDS, koji se ne preboljuje vec se od njega umire...

Porediti grip i HIV je smesno...
Korisnikov avatar
By ^RAY^
Budi srecan sto nista ne znas :-)

Proguglaj malo koliko ljudi godisnje umre od komplikacija gripa.
I nije samo vakcina protiv gripa u pitanju vec i poliomijelitis,pertusis,difterija,tuberkuloza,mumps....
Korisnikov avatar
By spliff
ako se ne varam, dvadesetih godina proshlog veka je umrlo oko 16 mil ljudi shirom evrope. od gripa.

ali tada nije bilo antibiotika

ja se vakcinishem svake godine
Korisnikov avatar
By M M and I
Budi srecan sto nista ne znas :-)

Proguglaj malo koliko ljudi godisnje umre od komplikacija gripa.
I nije samo vakcina protiv gripa u pitanju vec i poliomijelitis,pertusis,difterija,tuberkuloza,mumps....
Naravno...zato lekari i preporucuju odredjenim kategorijama ljudi da se vakcinisu a drugima ne.

A sto se drugih vakcina tice naravno da se protiv pojedinih bolesti treba vakcinisati...

Tvrdnja je bila vezana za grip i vakcinu protiv gripa...
By Sixto
Jebo te link, de nadje takve nebuloze!
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Ako se raspitate u vashim socijalnim krugovima videcete da poznajete ili ste chuli za neku osobu koja je obolela od neke bolesti (psorijaza, paraliza, dijabetes...) nesporedno posle vakcinicije...

Mozda jesu nebuloze, ali da se daju na MTV-u i BBC-u smatrao bi ih chinjenicama... Toliko o realnosti informacija.
Korisnikov avatar
By tramp
ne vakcinisem se, inace na "zapadu" bar u USA uglavnom prepurucuju vakcinisanje starijima, deci, slabima kao i onima koji rade u skolama, bolnicama i slicno... i kad je bila kriza sa vakcinama pre par godina samo su "ugrozene" kategorije mogle da je dobiju

primila sam neke razne druge vakcine

grip - da moze od njega da se umre ali je mala verovatnoca kod inace zdravog organizma tako da me ne brine a ne odem da se vakcinisem iz ciste lenjosti (cena je obicno oko $10)
Korisnikov avatar
By jukie
Grip je jedno, a neke od ostalih bolesti su drugo. Prehlada je recimo još blaža od gripa, ali su druge bolesti mnogo opasnije.

Neki gripovi su opasniji od drugih, naprimer ovaj ptičji grip H5NM1 što je harao one tamo zime je opasniji od ovih ostalih gripova koji nas napadaju svake godine.

Svi gripovi u Evropu dolaze preko ptica selica.

Grip (pa ni "ptičji" niti španska groznica) ne može da se leči antibioticima jer oni po definiciji ne ubijaju viruse.
Korisnikov avatar
By Herald
Moguce je to za vakcine. Ne znam.

Ako neko zna neka nam objasni na primeru jedne vakcine mehanizam dejstva svakog njenog sastojka.

Sumnjam da to zna neko na ovom svetu.
Korisnikov avatar
By spliff
Originally posted by jukie
Grip (pa ni "ptičji" niti španska groznica) ne može da se leči antibioticima jer oni po definiciji ne ubijaju viruse.
da ali se posledice gripa leche antibioticima... kao shto su zapaljenje mozga ili zapaljenje plutja. grip sam po sebi nije smrtonosan
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Adagio

Ako neko zna neka nam objasni na primeru jedne vakcine mehanizam dejstva svakog njenog sastojka.

Zapravo, vrlo je jednostavno.
Svako od nas ima imuni sistem. Bolji ili losiji, u zavisnosti od genetske predispozicije, odnosa prema samom sebi, ishrane itd.
No, taj imuni sistem poseduje elemente koji "pamte" kontakt sa nekim chudom koje izaziva bolest (virus, bakterija isl) i kada dodje do ponovnog kontakta, aktivira se 'red alert' jer je organizam to vec upamtio, i krecu u napad mala bela krvna zrnca da se reshe bede.
Tipican primer: malarija. Nevakcinisani ljudi umiru u najgorim mukama nakon sto ih ubode zarazeni komarac. Vakcinisanog ujede komarac, ovaj dobije malo povisenu temperaturu, malo osipa i to je to.
A vakcine? Vakcine uglavnom predstavljaju oslabljene antigene (zapravo viruse i bakterije izazivace bolesti) koji se unose u telo kako bi provocirali organizam na stvaranje 'zapisa' po kome ce reagovati ako ikada dodje u kontakt sa pravim, neoslabljenim antigenima.
Sad, sto je mehanizam dobijanja vakcina takav kakav jeste (namerno zarazavanje zivotinja odredjenim izazivacima bolesti i koriscenje njihovog seruma za imunizovanje ljudi) mozemo da krivimo samo covecanstvo sto, umesto da radi na tome da unapredi medicinu stalno ratuje. Yebi ga.
Korisnikov avatar
By Herald
Evo jedan sastojak od gore pomenutih vakcina.

H2-C=0 Formaldehid (methanal, ormalin, formol, methyl aldehyde, methylene oxide)

izaziva: glavobolju, probleme sa grlom, probleme sa disanjem, simptome astme, alergiske reakcije, eriteme...formaldehyde can cause proteins to irreversibly bind to DNA. Kancerogen je, mutagen, teratogen.
Korisnikov avatar
By ^RAY^
H2-C=0 Formaldehid da ali u toxicnim dozama
Ako Formaldehid ulazi u sastav vakcine onda je to terapijska doza a ona nije stetna po zdravlje :-)
Korisnikov avatar
By Herald
Kao i emulgatori u hrani ili su MOZDA sigurni ili su stetni.

Ne znam. Mozda i postoji terapijska doza formaldehida. Sve se moze kad se hoce :crta:
Korisnikov avatar
By jukie
Kao što već rekoše, oslabljene klice bolesti su tu da bi provocirale imuni sistem da počne da stvara antitela (policija se vežba za slučaj da počnu veliki neredi pa da može odmah da deluje), neomicin ne znam za šta služi, a ovi razni biljni i životinjski sokovi služe verovatno da održe oslabljene klice bolesti u životu da se ne bi raspale pre nego što se vakcina unese u organizam, ili su nusprodukt proizvodnje vakcine, a možda služe i da privuku imuni sistem ( "juhu, evo je crvena želatinozna materija pomešana sa telećom jetricom, ovo sigurno ne bi trebalo da se valja po organizmu, daj šalji specijalce" )
By zamisljena
sto se tice vakcina princip je sledeci:
Kada se u nasem organizmu nedje neki strani mikroorganizam recimo
virus , on na svojoj povrsini ima molekule koji mu sluze kao receptori
preko kojih se veze za receptore celije covjekovog organizma nakon cega
ulazi u u nju (ajde da je lakse uporediti to mu je kao ruka kojom se hvata
za rucku od vrata - da bi mogao da udjes u sobu moras da se uhvatis za
rucku od vrata, pa mozete zamisliti virus kao nekog bahanaliju koji nakon ulaska u sobu napravi haos od nje).

E sad, kad se covjek inficira virusom, taj virus ostecuje celije organizma u
koje udje, a kao posljedica ostecenja celija i procesa koji se dalje razvijaju
nastaju simptomi bolesti, ali istovremeno taj virus biva prepoznat od
strane imunskog sistema (o svim principima da ne detaljisem, koga
interesuje neka se javi) i kad ga prepozna imunski sistem se aktivise pa
pocne produkovati mosebne molekule koji se zovu antitijela a ta antitijela
su specificnog oblika tako da odgovaraju onoj "ruci" tj antigenu virusa
(odnosno glikoproteinskom receptoru) kao "rukavica" koja kad se veze za
antigen onemogucava vezivanje za receptor na celiji.
znaci paralela: virusni receptor-celijski receptor-ulazak u celiju / ruka-rucka-soba

i poslije aktivacije imunskog sistema i sinteze antitjela:
virusni receptor(antigen)-antitijelo-nemogucnost vezivanja za celiju/
ruka-rukavica koja sprecava vezivanje za rucku sobe-nemogucnost ulaska u sobu

Sintetisana antitijela ostaju u nasem organizmu i poslije prelezane bolesti,
pa kad isti taj virus opet dodje u organizam brzo se vezu za njega i
sprijece njegov ulazak u celiju pa na taj nacin sprijece i razvoj bolesti.
Ovo je neki najjednostavniji princip, mada prica moze da se siri i u beskonacnost.
Princip vakcine jeste da se u njoj unesu ili dijelovi virusa (recimo te "ruke")
ili cio virus (ali oslabljen tako da ne moze da izazove bolest) i da se na taj
nacin aktivise imunski sistem, i sintetisu antitijela koja ce da stite
organizam od pravog virusa okoliko organizam dodje u kontakt s njim.

Naravno ovo je princip virusnih vakcina (grip,morbili, mumps)

A to sto je pitano na pocetku zasto pored virusnih cestica ima i drugih
sastojaka odgovor je: Posto virusi mogu da se
razmnozavaju samo u celijama (a za proizvodnju vakcina
nam treba puuuno virusa) i to za svaku vrstu virusa trebaju
odredjene vrste celija (ne moze virus da ulazi u svaku celiju,
samo onu koja ima poseban receptor za njega), svaki virus
za vakcinu se uzgaja na odgovarajucim podlogama- dijelovi
pileceg embriona, razne celije majmunskih bubrega, celije
ljudskog embriona, bla bla... e zato u vakcinama ima i
dijelova tih celija u kojima su se razmnozavali viruse.

sto se tice ostalih hemijskih supstanci, one tu uglavnom
imaju ulogu da odrze takvu sredinu u kojima ce virusni
molekuli zadrzati svoj prirodni oblik, one prosto dodju kao
neka vrsta konzervansa.

Takodje imaju i vakcine protiv bolesti koje izazivaju drugi
mikroorganizmi, recimo bakterije (protiv tetanusa, difterije,
velikog kaslja - Di-Te-Per vakcina) gdje bolesti izazivaju
njihovi toksini - koji su u ovom slucaju antigeni, pa se oni
unose u sastavu vakcine. Kod tuberkuloze je druga stvar, ali
ja vise ne mogu da sirim pricu, em mi mrsko pisati, em ce
drugima biti mrsko citati :) elem, jos nesto da napomnem,
vakcinisemo se uglavnom po kalendaru koji ima zdravstvena
sluzba i to je obavezno i vakcinisani smo htjeli mi ili ne. Ima
jos vakcina koje ljudi primaju kad putuju u odredjena
podrucja i to takodje radi zdravstvena sluzba (u Batutu u
zavisnosti gdje se putuje). i ono sto jos hocu da kazem a
mislim da je vrlo vazno:

KAD SMO MI BILI MALI VAKCINA PROTIV HEPATITISA B NIJE
BILA U KALENDARU OBAVEZNIH VAKCINACIJA, TAKO DA VECINA NAS NIJE VAKCINISA, A S OBZIROM NA TO DA JE
INFEKCIJA VRLO LAKA (RECIMO ODETE KOD ZUBARA I
POKUPITE HEPATITIS B) I DA MOZE DOVESTI DO CIROZE
JETRE, KARCINOMA JETRE...BLA BLA...NE BI BILO LOSE DA SE
VAKCINISU SVI ONI KOJI TO NISU UCINILI.

Originally posted by MinaHarker

Zapravo, vrlo je jednostavno.
Svako od nas ima imuni sistem. Bolji ili losiji, u zavisnosti od genetske predispozicije, odnosa prema samom sebi, ishrane itd.
No, taj imuni sistem poseduje elemente koji "pamte" kontakt sa nekim chudom koje izaziva bolest (virus, bakterija isl) i kada dodje do ponovnog kontakta, aktivira se 'red alert' jer je organizam to vec upamtio, i krecu u napad mala bela krvna zrnca da se reshe bede.
Tipican primer: malarija. Nevakcinisani ljudi umiru u najgorim mukama nakon sto ih ubode zarazeni komarac. Vakcinisanog ujede komarac, ovaj dobije malo povisenu temperaturu, malo osipa i to je to.
A vakcine? Vakcine uglavnom predstavljaju oslabljene antigene (zapravo viruse i bakterije izazivace bolesti) koji se unose u telo kako bi provocirali organizam na stvaranje 'zapisa' po kome ce reagovati ako ikada dodje u kontakt sa pravim, neoslabljenim antigenima.
Sad, sto je mehanizam dobijanja vakcina takav kakav jeste (namerno zarazavanje zivotinja odredjenim izazivacima bolesti i koriscenje njihovog seruma za imunizovanje ljudi) mozemo da krivimo samo covecanstvo sto, umesto da radi na tome da unapredi medicinu stalno ratuje. Yebi ga.
e da, i ovo, vakcina protiv malarije ne postoji. necu da pricam
jos o malariji, vec sam smoila i one koji suse nakanili procitati sve ovo, ali ovo nista za malariju nije tacno. sorry

serum zivotinja se ne koristi za vakcinisanje, nego kad se
unosi serum tad unesemo antitjela ("rukavice" iz moje price)
da bi zastitili osobe koje nisu prethodno vakcinisane ili je proslo mnogo vremena od vakcinacije - naprimjer kad se
neko ubode dobija serum protiv tetanusa, jer bi toksin ove
bakterije doveo do smrti jos prije nego sto bi se aktivirao
imuni sistem i odbranio organizam. U serumu se nalaze
antitjela, vezu se za toksin i onemoguce njegovo dejstvo.

A novac za naucna istrazivanja u izuzetno razvijenim
centrima nije ogranicavajuci faktor (kao da je briga neke naucnike u Americi sto se u Izraelu npr ratuje, to ne utice na njihov rad uopste. Priroda je takva kakva jeste i koliko smo stigli u borbi sa njom stigli smo, mozemo i dalje, ali treba biti
zadovoljan i ovim sto je za razcun namjernog zarazavanja
zivotinja (zapravo zivotinjama z kojih se dobija serum nije
nista poslije) a s obzirom da se za proizvodnju vakcina
koriste pileci embrioni (jaja brate kokosija) sta da vam kazem... je l' slavite vi Vaskrs?
By zamisljena
e da istovremeno, poslije uboda se osim seruma dobija
i vakcina protiv tetanusa kojom se unosi toksin (antigen u ovom slucaju) da izazove sintezu covjekovih antitijela - za ubuduce :)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!