Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By V25
Zaista mi nisu jasni neki statistički podaci koje čitam. Svi govore o tome kako nam je mortalitet izraženiji od nataliteta, a ja na sve strane vidim trudnice. Beograd ih je prepun kao i mesta po Srbiji. Govorili su da je u Vojvodini depopulacija najizraženija, međutim u poslednje tri, četiri godine, pošto često posećujem jedan grad u Vojvodini, sve što vidim jesu trudnice. Moja sestra od ujaka je zaista katastrofalan primer. Devojka je bila đak generacije u osnovnoj školi kao i u gimnaziji, a potom je upisala prava u NS-u. Sa 18 i po je dobila prvo dete i batalila studije. Do 23. godine dobila je troje dece. Sada ima 25 i živi kao poslednji prosjak i lošeg je zdravlja. Gde žure te "Trudneluške"?
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
A primecujes li i broj sahrana? To ti je odgovor na pitanje o mortalitetu i natalitetu.

A to gde zure - ne znam... U mom drustvu niko pre 30. godine nije dobio dete. :maca:
Korisnikov avatar
By jenny
pa jeste- trudnice svuda okolo,a i opet i chitulje prepune...pa sad shta prevagne...
Korisnikov avatar
By Dina
Isto kao KissQueen uz dodatak da u mom okruzenju mnogi nemaju decu ni posle tridesete, sa tendencijom da ih nece ni imati. A i oni koji dobiju jedno najvise.
Korisnikov avatar
By tramp
i ja znam jako malo ljudi u i van srbije koji imaju decu a nisu generacija mojih roditelja, a opet to verovatno ima veze i sa kim se druzim (uglavnom queer populacija i/ili str8 zene/muskarci kojima deca nisu prioritet u zivotu)
By жњ
Originally posted by Beogradjanin18
Sa 18 i po je dobila prvo dete i batalila studije. Do 23. godine dobila je troje dece. Sada ima 25 i živi kao poslednji prosjak i lošeg je zdravlja. Gde žure te "Trudneluške"?

Ja smatram da je to divno, cak i ako je siromasna. Deca su zaista najvece bogatstvo, a ako ne napravis bebu dok si mlad, to obicno shvatis prekasno, tek kad ostaris, shvatis da je oko tebe sve pusto i da nista nisi ostavio iza sebe.

Deca su :love: :meda: :meda: :meda: :meda: :meda:

I mislim da su mladi parovi danas previse sebicni. Kada biraju izmedju deteta i novog auta - obicno izaberu novi auto :pljuje:
Korisnikov avatar
By Delete
Originally posted by жњ
I mislim da su mladi parovi danas previse sebicni. Kada biraju izmedju deteta i novog auta - obicno izaberu novi auto :pljuje:
Ma bolje da izaberem auto, koje mogu posle i da prodam kasnije ako upadnem u neku krizu nego dete kojem u takvoj situaciji ne mogu pruziti detinjstvo kakvo prizeljkujem za svoje dete.
A imam ortaka koji vec u 22. god. hoce da se ozeni, napravi zeni par komada dece, da je "zarobi" kod kuce i, kako kaze, posle su sve tudje pomalo i njegove.
Mislim da veliki broj dansnjih roditelja uopste ne razmisljaju kako ce dete othraniti, nego samo da ga "naprave", jer im je neko rekao da je Srbima prirastaj negativan.
Korisnikov avatar
By V25
Sve u svoje vreme. Mislim da bi trebalo prvo misliti na to čime će prethraniti decu. Svako može imati dete, ali ne može svako biti roditelj u pravom smislu te reči.
Korisnikov avatar
By Dina
Ja se slazem sa Znj. Dok ti razmislis od cega ces prehraniti dete, pa da se malo provedes, pa jos kao nije vreme... pa dok se opsetis da je vreme, a ono vreme ustvari proslo... i na kraju ostanes bez deteta. Deca su motivacija (za one koji decu zele) , pa ce uspeti i da ih prehrane (najveci broj ljudi uspe).
Korisnikov avatar
By V25
U suštini se slažem sa tobom. Ali ako bismo se vratili na primer moje sestre, zar ne misliš da je bilo pametnije da možd prvo dete dobije u 23. godini ili slično? Imala bi koliko toliko prohodniji put jer bi završila studije. Ako ne to, barem bi ih privodila kraju. Čovek mora misliti na sve.
Korisnikov avatar
By Loni
Ali nije u Srbiji problem u tome što se deca totalno malo rađaju, već u tome što idu u inostranstvo i ne vraćaju se.

Znam dedu, koji je nedavno umro, a ima čak 4 unučeta - svi poluaustrijanci u Beču.
U njegovoj kući vodi se da je jedan umro, a niko se nije rodio - dakle to je mortalitet,
a za to što on ipak ima potomke, ali su daleko od zemlje, ko te pita?
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
Od tog razmishljanja da se prvo treba bash lepo finansijski obezbediti pa tek onda praviti decu mi se dize kosa na glavi jer se tu radi samo o sebichluku i nichem vishe. Ako vetj imash stalan posao, primash platu, imash krov nad glavom - ne vidim gde je problem osim u tebi.
Da su moji chekali idealne uslove nisam siguran da li bih se ja uopshte rodio. A apsolutno nishta mi u odrastanju falilo nije.
Korisnikov avatar
By V25
Izvinjavam se "Trudneluška" nema pare, nema posao i živi u iznajmljenom stanu... :volinevoli:
Korisnikov avatar
By Dina
U suštini se slažem sa tobom. Ali ako bismo se vratili na primer moje sestre, zar ne misliš da je bilo pametnije da možd prvo dete dobije u 23. godini ili slično? Imala bi koliko toliko prohodniji put jer bi završila studije. Ako ne to, barem bi ih privodila kraju. Čovek mora misliti na sve.
I ja se negde slazem sa tobom. Treba promisliti, ali ne promisljati bas suvise. ;) Ja sam okruzena onima koji su suvise razmisljali, pa mozda gledam malo vise iz tog ugla.
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
Izvinjavam se "Trudneluška" nema pare, nema posao i živi u iznajmljenom stanu... :volinevoli:
Eh to je onda vetj druga pricha. Mada, nikad nije kasno da nadje posao itd.
Inache iz mog drushtva iz osnovne, srednje, faksa mozda tek desetak devojaka ima decu. Ali zato iz okruzenja moje sestre koja je 88 godishte decu izrodilo vetj njih 7 a jedva da su srednju zavrshile. To mi je vetj uzas. Ali tju opet retji da finansijski momenat nije presudan za sretju deteta.
Korisnikov avatar
By SashaVsSasha
Mlade devojke danas su kurve! Sta da vam kazem dragi moji...

Sada da izadjem na ulicu i naidjem na neku klinku siguran sam da bih mogao da je odvucem u krevet za pola sata. A ima dosta karacha kao ja koji za razliku od mene ne koriste zastitu a tim balavicama nije ni bitno...

Eh danasnja omladina!

Casti izuzetcima naravno. :jerry:
Korisnikov avatar
By .L O S T
Originally posted by KissQueen
A primecujes li i broj sahrana? To ti je odgovor na pitanje o mortalitetu i natalitetu.
:up:

Moje drugarice su se uglavnom porodile vec, a nisam zadovoljan njihovom udajom... manje/vise... I ja ih pitam gde su zurile a one mi deterministicki odgovore... ima nesto u toj zenskoj svesti sto tezi svrsenom cinu.... ne razumem:neznam: :neznam: :neznam:
By fencysmurf
lol kad bi se mrtvacki sanduci nosali ulicama ko trudni stomaci ....
Korisnikov avatar
By SashaVsSasha
Originally posted by fencysmurf
Ti si neki nekrofil?
Korisnikov avatar
By V25
Originally posted by fencysmurf
:roflmao: :roflmao: :roflmao: :roflmao: :roflmao: :roflmao:
Korisnikov avatar
By tramp
Originally posted by L O S T
Originally posted by KissQueen
:up:

Moje drugarice su se uglavnom porodile vec, a nisam zadovoljan njihovom udajom... manje/vise... I ja ih pitam gde su zurile a one mi deterministicki odgovore... ima nesto u toj zenskoj svesti sto tezi svrsenom cinu.... ne razumem:neznam: :neznam: :neznam:
ni ja ...
By жњ
Originally posted by Dina
Ja se slazem sa Znj. Dok ti razmislis od cega ces prehraniti dete, pa da se malo provedes, pa jos kao nije vreme... pa dok se opsetis da je vreme, a ono vreme ustvari proslo... i na kraju ostanes bez deteta. Deca su motivacija (za one koji decu zele) , pa ce uspeti i da ih prehrane (najveci broj ljudi uspe).

upravo :up:

ni moji nisu imali idealne uslove kada sam se ja rodila, zaduzili su se za stan, a o autu su mogli samo da sanjaju. na more se nije moglo bas svake godine i zivelo se skromno. PA STA??? jedan zivot vise je velika stvar. bar ja to tako gledam :sunce:

ps- posetila sam selo pre nekoliko nedelja i umalo me nije strefio shlog. kuca je trosna i urusava se jer nema ko da vodi racuna o njoj. baka je imala puno dece, ali deca njene dece (ukljucujuci i mene) nisu radjala decu iako imaju sve uslove za to. mesto koje sam pamtila da je vrvelo zivotom, sada odumire u tisini. tuga.

e ima da rodim chopor... u inat!!
Korisnikov avatar
By Zaljubljena
Prosetaj ti do groblja, prebroj grobove i trudnice....pa sam zakljuci:iskolacen:
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Dobro je shto ima toliko trudnica, pre par godina cena kilograma bebetine je bila 300e na crnom trzishtu, sada je pala na 50e tako da i mi koji praktikujemo alternativne pravce podmladjivanja mozemo da uzivamo u ukusu i zivotu...

Drugim rechima: Da bi neki ziveli, oni drugi treba da umru..
Korisnikov avatar
By SashaVsSasha
Sa 18 i po je dobila prvo dete i batalila studije. Do 23. godine dobila je troje dece. Sada ima 25 i živi kao poslednji prosjak i lošeg je zdravlja.
Izvini, ali drugarica ti je "idiot". Nerazumno je praviti u takvim uslovima decu, jer deca ipak nisu mede, igracke i lutke. Upravo iz ljubavi prema njima treba im pruziti najkvalitetnije mogucno detinjstvo, sto ce bit' malo teze pod kiriju, samohrana i verovatno luda od briga. :gotika:
Dok ti razmislis od cega ces prehraniti dete, pa da se malo provedes, pa jos kao nije vreme... pa dok se opsetis da je vreme, a ono vreme ustvari proslo... i na kraju ostanes bez deteta.
I mislim da su mladi parovi danas previse sebicni. Kada biraju izmedju deteta i novog auta - obicno izaberu novi auto
Ovakvi slucajevi sebicnosti kao razloga za (ne)radjanje dece kod parova su u danasnjoj Srbiji toliko zanemarljivi i procentualno mali, da ih ne treba ni uzimati kao primer za razmatranje. U ogromnoj vecini slucajeva razlog za neimanje dece je nedostatak osnovnih sredstava za zivot. :sweet:
Korisnikov avatar
By jukie
Da naglasim da postoji razlika između imanja jednog ili dva deteta i imanja petoro dece... Ovo prvo je izvodljivo, ovo drugo je čista glupost

Svaki put kada neko divlje dete krene da kao majmun vitla po školi*, tu se nacrta gugutava psihološkinja koja kaže "moramo da budemo malo popustljiviji prema njemu, jadno dete, ne znate šta prolazi, njih 5 (-6-7-8-...) živi u jednoj sobi, majka radi dva posla, otac nema posla - u depresiji je, jedan brat je teško bolestan itd"
*(uzorak od nekoliko škola, ne samo jedne)
Korisnikov avatar
By Lakiboy_ns
Da bi natalitet u Srbiji bio veci od mortaliteta odnosno da bi prirodni prirastaj bio pozitivan svaki bracni par bi trebao da ima 4 dece a u Srbiji je prosek oko 1,5 dece po bracnom paru.

Nekada su bracni parovi imali mnogo vise dece u proseku danas ta mnogobrojna deca rodjena u prvoj polovini veka odlaze na onaj svet pa je veci broj umrlih nego rodjenih pogotovo u razvijenijim oblastima Srbije kao Vojvodina i region Beograda.

Sto se tice tih silnih trudneluska koje se setaju gradom one se jednostavno uvek primete u masi jer su specificne :D pa ti se zato cini da ih ima mnogo.A groblja po Srbiji se sire teritorijalno velikom brzinom nazalost.

:kosach:
Korisnikov avatar
By Lakiboy_ns
Sto se tice najboljeg vremena za dobijanje dece ja sam za varijantu first have a loooot of fun in life pa kad osetis da si spreman za to go for it.

Jer kad dobijes dete to je dozivotna obaveza/robija :D
Korisnikov avatar
By Morpheus
Toliko se prica o natalitetu,ali se ne tom planu malo sta uradilo.Primera radi Vojvodjanska Vlada svakom bracnom paru koje dobije prvo dete daje jednokratnu pomoc u odredjenom iznosu,ali ni to nije imalo neki veliki uticaj na mlade bracne parove da radjaju decu.Problem je u samoj drzavi,narodu.Mladi bracni parvi cesto iz nehata postaju roditelji i tako sruse svoje ciljeve koje su zacrtali."Slucajne" trudnoce su sve cesce.Mladi zive kao podstanari,placaju kiriju,troskove,neophodne stvari za bebu.....Svima je lepo dok vode ljubav,ali kad zakmeci onda se kaju sto nisu koristili kapicu ili ga nisu izvadili na vreme.Da je standard u nasoj zemlji bolji i dece bi bilo vise i natalitet bi se izjednacio sa mortalitetom,a u dogledno vreme i uzeo primat.
Korisnikov avatar
By Lakiboy_ns
Nije natalitet vise povezan sa standardom.
Sve zemlje zapadne Evrope imaju ili negativan ili jako mali prirodni prirastaj iako su ekonomski uslovi dobri.
To je postalo vise stvar menjanja navika medju mladim ljudima.
Jurenja za novcem, karijerom, emocionalna nezrelost, nemogucnost da se brinu sami o sebi a kamoli o detetu :sladoled: su doveli do toga da dobijanje deteta vise nije prioritet u zivotu...ali zato kupovina najnovijih tehnickih gadgeta jeste postala prioritet. :peace:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!