- 26 Apr 2007, 17:04
Ja sam zgranut!
Tokio -- Naučni tim Univerziteta u Tokiju postigao svetski rekord u brzini prenosa podataka Internetom od 9,08 gigabajta u sekundi.http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=243957
Konzorcijum hiperbrze mreže Internet2 dodelio je timu nagradu Land Speed Record I2-LSP, koja je uručena na konferenciji o svetskom internetu.
Administratori hiperbrze mreže Internet2 saopštili su da je 30. decembra prošle godine, uz korićenje standardnih protokola, taj tim poslao podatke na udaljenost od 32.186 kilometra brzinom od 7,67 gigabajta u sekundi. Dan kasnije, koristeći modifikovane protokole, rekord je prevaziđen i postignuta brzina od 9,08 gigabajta u sekundi.
Konzorcijum planira da izgradi mrežu za brzinu prenosa od čak 100 gigabajta u sekundi, što bi omogućilo, na primer, da visokvalitetna verzija filma "Matriks" bude preneta kroz mrežu za par sekundi, umesto pola minuta, koliko sada traje prenos kroz mrežu Internet2, ili dva dana, koliko bi to trajalo kroz sada rašireni brzi internet ADSL ili drugi širokopojasni priključak.
Konzorcijum Internet2 je stvoren pre 10 godina, a čini ga 200 univerziteta u SAD, 70 korporacija, 45 vladinih organizacija i 50 međunarodnih partnera.
Ja sam zgranut!