Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Nisu oni agresivni, jednostavno obrazlazu svoje stavove.

Ja nisam vegetarijanac, veliki sam gurman, tako da zaista volim od svega po malo, ali zato odbijam da nosim kozu, krzno etc.

Verovatno ste gledali Baraku, e pa, ima jedna scena gde ONI odvajaju pilice i muzjake bacaju direktno u djubre gde ce ovi fino sami da se uguse a zenke shalju dalje, u kaveze gde imaju taman toliko mesta da bache jaje, pa bukvalno kao prethodne fotke, mozda su im nacisti zaista bili uzor. E to je meni zaista gadno. Onda par dana ne mogu da jedem meso. Pa opet nanovo...
Korisnikov avatar
By HARP
Vecina koja se bori protiv mesa su bas oni koji nisu dosli u dodir sa zivotinjama...
Da li ste nekada videli malo tele...npr. 1 dan staro, vodili kozu da pase, hranili kokoske, pojili svinje, ceskali konja, bezali od ovna :giggle: , drzali jarca za rogove dok pokusava da vas nadjaca i smejali se, cistili box od psa dok on skace oko vas, videli kako se prasici valjaju u bari..., bezali od zmije na livadi dok berete pecurke, hranili sokola poljskim misem koga ste nahvatali, lovili ribe po reci viljuskom i posle hranili macku..., videli vukove koji su sisli na put (iz auta naravno)..., brali zelenis za zeceve i videli male zeke... koje ste odvajali ( inace mali zecevi se odvajaju od muzijaka jer ih on ubija da bi se ponovo pario sa zenkom)
Videli kako krava umire od tumora jer veterinari ne mogu da joj pomognu...

E, ja sam to vidjao... makar preko leta ponekada kada odem na selo...
Onda mozete da volite zivotinje vise, kada osetite njihov zivot...

I dalje jedem meso...
Korisnikov avatar
By anche
Originally posted by FireGox
E, ja sam to vidjao... makar preko leta ponekada kada odem na selo...
Onda mozete da volite zivotinje vise, kada osetite njihov zivot...

I dalje jedem meso...
mozda ovi ljudi osecaju zivote zivotinja (jel' neko cita nobelovce ovde?!) i bez toga da budu u direktnom kontaktu sa njima.

jedno je selo. jedno je klanje, poluritualno sada, za potrebe porodice. drugo je genocid u klanicama. NESTO SASVIM DRUGO.
Korisnikov avatar
By HARP
Originally posted by anche

jedno je klanje, poluritualno sada, za potrebe porodice. drugo je genocid u klanicama. NESTO SASVIM DRUGO.
Potuno isto...samo je proces odgajanja drugaciji...
Seljak voli svoju svinju, tepa joj i hrani je i kada stasa zakolje... sto je i gore...
Vidjao sam ljude koji biju svoje zivotinje...

Nikada necu zaboraviti sliku kako krava trepka i strepi od babe koja joj preti motkom jer nije bila poslusna...
Mada, ja sada to govorim kao dete...

Mnogi prilaze frizideru i kupuju meso, a beze od cinjenice same proizvodnje mesnih proizvoda...

Zakljucak... uvek ce biti klanica i masovnog uzgajanja stoke, jer to je uvek regulisano zakonskim odredbama za tretman sa zivotinjama sa tom namenom...

Vegetarijanci ce se uvek buniti, a oni koji jedu meso ce ih slusati i punim ustima potvrdjivati:"Jeste, potpun ste u pravu" :lol:
Korisnikov avatar
By anche
Originally posted by FireGox
Nikada necu zaboraviti sliku kako krava trepka i strepi od babe koja joj preti motkom jer nije bila poslusna...
Mada, ja sada to govorim kao dete...
krava strepi?! wow... :alikako: ona je samo odrezak to be... isto kao i sargarepa ili spanac :meduza:
Korisnikov avatar
By HARP

krava strepi?! wow... :alikako: ona je samo odrezak to be... isto kao i sargarepa ili spanac :meduza:
Ne, ako znas krave se u domacinstvima cuvaju iskljucivo zbog prinosa mleka... Ne kolju ih i nisu nikakav odrezak...
Korisnikov avatar
By anche
e to stvarno nisam imala pojma. racunala sam prikolju, kad-tad.

i kol'ko krava zivi u tim uslovima? znam da ove u industriji sastave max 4 god.
Korisnikov avatar
By HARP
Doguraju i po 20god. zavisi kako koja...
Ona koja dosta seta i u pokretu je zdravija je i duze zivi...
Korisnikov avatar
By Zonche!
Originally posted by ns.happy
ne vidim u cemu je problem, pa ne rastu salame na drvetu. licno sam zaklao par kokosaka :dvaprsta:
:lol:

Neko ovde ikada cuo za lanac ishrane i majku prirodu?
Korisnikov avatar
By EYA
ja sam nekoliko puta sekirom odrubila glavu kokoski, i skroz je zanimljivo... nekad pocne da trci po dvoristu, onako bez glave :colorado:

biljke, zivotinje i ljudi su ziva bica. i sva su povezana lancem ishrane.
lanac ishrane je takav kakav je, svako nekog jede, sem coveka koji je na vrhu lanca. samo covek jede ljudsko meso i poneka krvozedna zivotinja greskom ili u odbrani kad ga ozledi (tigar, ajkula...)

i sta sad? il da umremo od gladi ili da nekog ubijemo :giljotina:

mene samo zanima zasto je nekima logicno da su biljke nize vrste od zivotinja ?
samo zato sto kad ih ubijete ne ipustaju crvenu tekucinu koje se vi gadite ?
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Sva ziva bica osecaju.
Ono sto mene najvise boli su ubistva ljudi od strane ljudi...
Korisnikov avatar
By anche
Originally posted by E.c.h.o...
Onda par dana ne mogu da jedem meso. Pa opet nanovo...
jao da! ja danima, mozda cak i nedeljama, nisam bila u stanju da pipnem mleko ni bilo sta od mleka... samo crna cokolada od slatkisa... i sve to nakon informacija o tretmanu krava muzara... i onda, opet, nanovo...

sa mesom mi se ne desava. gadno mi da jedem lesinu bre, mame mi! :nope:

a sad samo 'fine' fotke :D

Slika
Originally posted by E.c.h.o...
Sva ziva bica osecaju.
Ono sto mene najvise boli su ubistva ljudi od strane ljudi...
pa znas kako e.c.h.o... jos je tolstoj rekao: 'dok postoje klanice, postojace i ratista' pa ti vidi :wink2:
Korisnikov avatar
By M M and I
Originally posted by Zonche
ne vidim u cemu je problem, pa ne rastu salame na drvetu. licno sam zaklao par kokosaka :dvaprsta:

naravno da smo culi...i ne pada mi na pamet da se odreknem piletine, curetine, sunke, teletine i mnogih specijaliteta koji ih sadrze...
Korisnikov avatar
By nev
Originally posted by M M and I
naravno da smo culi...i ne pada mi na pamet da se odreknem piletine, curetine, sunke, teletine i mnogih specijaliteta koji ih sadrze...
meso nije deo lanca ishrane ljudi, jer vegeterijanci statisticki duze zive. takodje ne postoji ni jedan sastojak mesa koji se ne moze naci u biljkama, a da je potreban ljudskom organizmu. ako neko zna neki neka ga navede. osnovni princip nutricionizma kaze da ne postoji nezamenljiva namirnica, samo nezamenljivi sastojci.

citajuci prethodne postove uvidjam da samo vegeterijanci iznose dobre argumente, a jedini argument svih vas koji jedete meso je "volim meso". a i cini mi se da ne citate prethodne postove.
Korisnikov avatar
By petra
Originally posted by Angelina777
jedan razlog protiv: cini mi se da ce covek ostati bez dovoljno energije i mozda ce podici papuchu sa poda, ali nece moci da obavlja teske (snagatorske)poslove. nestace izuzetno fizicki snaznih ljudi (izvinjavam se na padezima), i ljudi ce biti nekako "mirniji", ali u smislu da izgledaju kao "kuvane noge". jos ako se bave jogom, efekat je upotpunjen. zamisli boksera vegetarijanca? ili bilo kog sportistu?
cak postoji bilderska veganska grupa i njeni clanovi odnose dosta pobeda na takmicenjima http://www.veganbodybuilding.org/opening.htm. meso nas cini slabijima, jer je pre svega nezdravo.
Originally posted by Angelina777
ali, kad dodje dan da konzumacija mesa bude zakonom zabranjena, i sama cu prestati da jedem meso. eto, tako.
znaci kada ubistvo ne bi bilo zakonom zabranjeno ti bi bila ubica. a i da bi se uveo takav zakon neko mora za njega da se bori. postoje ljudi koji su spremni za to, ali oni su za druge cudaci, jer ne misle samo na svoje dupe.
Originally posted by spliff
Meat is Murder
i :love: meat
dakle: ti :love: murder

Originally posted by EYA
ja sam nekoliko puta sekirom odrubila glavu kokoski, i skroz je zanimljivo... nekad pocne da trci po dvoristu, onako bez glave :colorado:

biljke, zivotinje i ljudi su ziva bica. i sva su povezana lancem ishrane.
lanac ishrane je takav kakav je, svako nekog jede, sem coveka koji je na vrhu lanca. samo covek jede ljudsko meso i poneka krvozedna zivotinja greskom ili u odbrani kad ga ozledi (tigar, ajkula...)

i sta sad? il da umremo od gladi ili da nekog ubijemo :giljotina:

mene samo zanima zasto je nekima logicno da su biljke nize vrste od zivotinja ?
samo zato sto kad ih ubijete ne ipustaju crvenu tekucinu koje se vi gadite ?
ljudima su prirodna hrana biljke i neophodne su nam za opstanak - e to je lanac ishrane. a uzivanje u ubistvu nije nesto cime se treba hvaliti :neto: :spank:
Korisnikov avatar
By petra
Evo nekih poznatih vegeterijanaca:

Lao Ce, Zaratustra, Buda, Hesoid, Pitagora, Empedokle, Sokrat, Platon, Antisten, Diogen, Plutarh, Seneka, Ciceron, Origen, Plinije, Ovidije, Plotin, Kliment Aleksandrijski, Leonardo da Vinci, Isak Njutn, Zan Zak Ruso, Volter, Didro, Erazmo Roterdamski, Emanuel Kant, Gete, Sopenhauer, Nice, Rihard Vagner, Vilijem Blajk, Darvin, Aleksandar fon Humbolt, Albert Svajcer, Dzordz Bernard So, Henri Dejvid Toro, Edison, NIKOLA TESLA, Mark Tven, Albert Ajnstajn, Roza Luksemburg, Kafka, Gandi, Bob Marli, Bob Dilan, Dzon Lenon, Morrissey

Sta su neki od njih rekli o vegetarijanstvu:

Leonardo da Vinci
"Doci ce vreme kada ce se ubijanje zivotinja posmatrati istim ocima kao ubijanje coveka."

Plutarh
"Ja bih, pre svega, voleo da znam pod kojim je neocekivanim okolnostima i u kojem stanju uma prvi covek stavio svoje usne na meso i krv mrtvog stvorenja, izneo na sto mrtvo i ukoceno telo i usudio se da nazove hranom delove zivotinje koja je do malopre pustala krike, kretala se, zivela..."

Ajnstajn
"Nista nece toliko pomoci ljudskom zdravlju niti povecati izglede za opstanak zivota na Zemlji kao prelazak na vegetarijansku ishranu."

Toro
"Neki farmer mi je rekao: "Ne moze se ziveti samo na povrcu, jer ono ne sadrzi nista od cega se prave kosti." I pobozno je posvecivao deo dana snabdevanju svog organizma sirovinama od kojih se prave kosti. Pricajuci tako, isao je za volovima koji su, sa kostima stvorenim od biljne hrane, cimali njega i njegov tandrkavi plug preko svih prepreka."

Vagner
"Verujem da je celokupan zivot sveta stvar. Na vegetarijanstvo gledam kao na prirodnu prehranu, koja moze spasiti covecanstvo od nasilnickih tendencija i pomoci nam da se vratimo u davno izgubljeni raj.

Darvin!!!
"Cinjenica je da najbolji radnici koje sam ikad video, cileanski rudari, zive samo od biljne hrane, tacnije od mahunarki: pasulja, graska i soje."

GO VEGAN :rock: :zastava: :zastava:
Korisnikov avatar
By Phoenix
Zapravo, ja zaista obožavam vegansku i makrobiotičku hranu. Obožavam da otkrivam nove prodavnice zdrave hrane i nove namirnice za koje nisam znao da postoje. Čak sam se još više iznenadio da gomilu tih stvari Kinezi, Japanci i mnogi drugi azijski narodi jedu već jako dugo. Npr. iznenadio sam se kada sam čuo da su Kinezi još pre nove ere pravili stvari kao što su sojino mleko, tofu, tempeh, okara, miso, sejtan, wakame... A na zapad to sve stiže tek poslednjih decenija.

Inače, u razvijenijim zemljama se vegetarijanstvo širi, a broj ljudi koji redovno jedu meso opada. Istina je da to ide jako sporo i da vegetarijanci čine tek nekoliko procenata, ali trend je siguran. U konzervativnijim zemljama Evrope (npr. na Balkanu) vegetarijanaca ima još manje, ali će se i to vremenom menjati.

Pošto mi se čini da se većina ljudi najviše zainteresuje da ne jede meso zbog zdravstvenih razloga, evo našao sam fini opis gomile bolesti koje jedenje mesa izaziva ili pogoršava.

http://www.adajournal.org/article/PIIS0 ... t#section6

:vegi:
Korisnikov avatar
By Phoenix
Za one koje to zanima, upravo sam ovih dana na sajtu jednog domaćeg proizvođača zdrave hrane našao besplatan download - CD sa receptima

tofu.co.yu (17,3 MB)

:vegi: :grouphug:
Korisnikov avatar
By Egon
uuuuu .... pa svashta se izmenilo od kad sam zapocheo ovu temu

ne samo da ne smaram vishe ljude koje jedu meso nego sam se i
par puta uredno pochastio pilecim fileom u sosu od gorgonzole i pechurki
i par puta cjuretinom ...

:D
Korisnikov avatar
By Egon
al i dalje mi ne pada da sam sebi spremim meso ...

o shunkama i parizerima i kobasicama d ane govorimo ... to smatram bukvalno otrovom ...

uglavnom pravim neke pashtete za sendviche od jaja i presovanog povrcja i pavlake

i svezhe povrce i vocje na kilograme ....
Korisnikov avatar
By spliff
Originally posted by petra
dakle: ti :love: murder
i said i loved meat, not murder.
anyways, meat is definetly NOT a murder. i didn't say i loved human flash...
maybe you should look up murder in your dictionary

i also :love: the smiths
Na ovim prostorima zdrava ishrana je potpuno zanemarena.

Postoje mitovi:
1. Bebama je potrebno meso.
2.Trudnice moraju jesti meso da bi odrzale svoje zdravlje.
3. Osobe koje su izbacile meso iz ishrane su to uradile iz zdravstvenih razloga.
4. Tunjevina je meso (Kada je Morgan zatrazio jednom prilikom vegetarijanski sendvich u nekom fuck foodu..ponudjen mu je sendvich sa tunjevinom)

Iako je termin vegetarijanac u svesti ljudi razjashnjen. Ali termin kao shto je vegenski nachin zivota josh stvara nedoumice.

Iako je VEOMA LAKO izbaciti meso iz ishrane i na taj nachin pomoci nashoj planeti. Preci na veganski nachin zivota sa vegetarijanstva je mnogo teze.

Vegan koji praktikuje veganisam, nece konzumirati zivotinjske proizvode i preradjevine kao shto su: meso, mleko, jaja...
Niti ce podrzavati noshenje krzna, svile... (materijala koji se dobijaju od zivotinja)

Osoba koja brine o prirodnoj sredini i koja zeli da pomogne planeti moze da uradi dve stvari za pochetak:

1. Prestati da vozi kola.
2. Prestati da jede meso.

0.2% chitave populacije Amerike se smatraju veganima.

Iako Morgan smatra da za osobu koja je izlozena fizichkom radu treba zbog lichnog zdravlja da unosi dovoljnu kolichinu proteina (jaja)..Osoba koja se bavi kancelarijskim poslom (uzgajanje velikog dupeta) ili koja pika igrice, bilo koji posao ne podrazumeva fizichki napor veoma lako moze da predje ne samo na vegetarijanski nachin ishrane, vec i na veganski.

Oni je rech koja oznachava demone. U nekim civilizacijama se veruje da su meso prvi konzumirali demoni i da demoni (nechista bica) nisu u stanju da zive bez mesa.
Vecina spiritualnih uchenja navodi da za vece nivoe posvecenosti je potrebno izbaciti meso iz dijete (neki chak izbacuju i vodu.)

Chovek je u stanju savrsheno dobro ziveti kao vegetarijanac, ali nijedan chovek nije u stanju ziveti samo na mesu.

Uticaj populacije mesozdera na zivotnu sredinu je ogroman.
Samo krave ispushtaju 4% gasova koje izazivaju efekat staklene bashte. Shume, plodna zemlja se koristi za uzgoj krava.

Kada bi se koristila ta ista povrshina zemlje za uzgoj povrca i voca umesto za uzgoj krava, svinja, ovaca..etc.... GLAD U SVETU BI NESTALA.

Da li Vam je drago shto ste odgovorni za glad u svetu?
Korisnikov avatar
By Momo
Ja bih samo da dodam jos par informacija, cisto da slika bude "lepsa":

u mnogim zemljama vlada nestašica vode,ali za uzgajanje i klanje životinja ne štedi se voda. Potrebno je 200 litara vode da bi dobili 1 kilogram pšenice. Da bi dobili 1 kilogram mesa, potrebno je 20.000 litara vode.
U Americi se više od pola vode troši na uzgoj životinja. Mesna industrija u SAD-u zagađuje vodu koliko sve industrije i svi gradovi zajedno!
Oko 50% zagađenja vode u Evropi uzrokovao je masovan uzgoj stoke.

Radi uzgoja stoke 1/3 svjetske površine se pretvara u pustinje, a najbolja poljoprivredna zemljišta toliko intenzivno iskorišcavaju da su počela gubiti plodnost i više ne daju toliki prinos žitarica. Nekada su farmeri rotirali polja, uzgajajući svake 3 godine različitu vrstu žitarica, a tokom 4. godine polje bi se odmaralo. Danas farmeri uglavnom uzgajaju iste usjeve godinu za godinom na istom tlu, zemljiste tretiraju vestackim djubrivima a korov i insekte kontrolisu pesticidima . Na kraju struktura tla počne da se lomi i postaje tanka i beživotna i brzo se erodira.

U SAD se godišnje gubi 1,6 hektara obradive zemlje, a da bi se razvila 2 cm površinskog sloja tla potrebno je 200-1000 godina. Procijenjeno je da je ispaša životinja odgovorna za 85 % tog gubitka.
Korisnikov avatar
By anche
Originally posted by Morgan Le Faye
Iako Morgan smatra da za osobu koja je izlozena fizichkom radu treba zbog lichnog zdravlja da unosi dovoljnu kolichinu proteina (jaja)..
morgan bi mogao da se obavesti o alternativnim nacinima (zapravo primarnim izvorima!) unosa proteina iz mahunarki i zitarica. jaja/mleko/mlecni proizvodi to nikako nisu. :tegovi:
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Originally posted by Morgan Le Faye
Iako Morgan smatra da za osobu koja je izlozena fizichkom radu treba zbog lichnog zdravlja da unosi dovoljnu kolichinu proteina (jaja)..
morgan bi mogao da se obavesti o alternativnim nacinima (zapravo primarnim izvorima!) unosa proteina iz mahunarki i zitarica. jaja/mleko/mlecni proizvodi to nikako nisu. :tegovi:
Morgan je obaveshten anche, tekst nije pisan da bi postao biblija veganstva vec samo toliko da osvesti ljude. Zbog fizichkih poslova nekima je teshko da dovoljno proteina unesu kroz shanGayrepu, pasulj, kupus...
1kg meshanog povrca sadrzi oko 5-50g proteina
Dok jedno jaje sadrzi oko 5g.*

Tesko je biti vegan koji radi kao fizichki radnik ili sportista bez uzimanja suplemenata, a to vec nije prirodna ishrana.

*[size=-10]Morgan nije upoznat sa TACHNOM kolichinom proteina tako da gramaza moze da varira[/size]

@ Momo: super info, svaka chast na svesnosti uticaja komercijalizacije prehrambene industrije na zivotnu sredinu
Korisnikov avatar
By svejedno
A novac pored svega toga najvise ide na oruzje/vojnu industriju u najmocnijim zemljama.

Super je svest o prirodnim tokovima proteina & ostalom, neophodna cak, ali to nije nacin da se smanji glad, ili bilo sta, u svetu.

Profit se moze izvuci i ako VECINA ljudi predje na veganski lifestyle.

Stvar je u profitu, uvek.

Potraznja diktira proizvodnju.

Sta god da se trazi, postojace fabrike koje ce zdravu hranu proizvoditi na vrlo nezdrave nacine, k'o i uvek, jel.

Multikompanije/prosto ne znam sta mi je.

PoJenta - svakako treba biti svestan, ''menjajuci sebe menjamo svet'', ali - Multikompanije (svejedno tu ubraja i Vlade raznih zemalja) su problem oko kog nije dovoljno razvijena svest.

Koje, cak, diktiraju svest.

Sve se da izokrenuti.

Tako da ovo ostaje savrseno dobra stvar na licnom nivou, ali za vece promene se treba okrenuti drugim stvarima.

Cisto posto pominjes glad u svetu & efekat staklene baste.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Originally posted by svejedno
Tako da ovo ostaje savrseno dobra stvar na licnom nivou, ali za vece promene se treba okrenuti drugim stvarima.

Cisto posto pominjes glad u svetu & efekat staklene baste.
svejedno ti kao da si preskochio Momov post.
Uvek ce biti ljudi koji ce prodavati, bar ih u sadasnjem svetu ima.
Ali ako se vecina populacija orijentishe makar na vegetarijanski stil zivota, USHTEDA zemljishta, vode, uopshte prirodnih resursa ce biti ogromna.

Jer ako potroshachi zahtevaju neshto, to ce im se morati ponuditi, isto tako ako neshto nece da kupuju to pada u zaborav.

Poenta je da TI (i svi) daju svoj doprinos, ma koliko mali taj doprinos bio, bar cesh biti svestan. Da jedno dete u Africi nije umrlo zbog tvoje halapljivosti.
Korisnikov avatar
By svejedno
Nisam preskocio, lep post, samo hocu da ukazem da ce se potrosacima ponuditi sve sto traze na jednako beskrupulozne nacine.

Iskoristiti se moze sve, pa ce se tako naci jednako (ali drugacije) stetni nacini da se to ponudi.

Stvar ostaje u profitu.

Poenta, rekao sam jeste ''da menjajuci sebe menjamo svet'', ali prvo moramo upoznati i sebe i svet.

A ne ispasti budale.

Inace, podrzavam prvi post u potpunosti.

Samo ukazujem na jos neke stvari.
Korisnikov avatar
By Mr.Ja
Slazem se sa uvodnim postom. Mada ne bih bas preterivao sa prelaskom u vegane... Baby steps...

off:

Sta ce ova tema u Queer varjaci?
Korisnikov avatar
By Adenim
Biti vegan je prilicno primamljivo ali mi ima smisla jedino ako govorimo o makrobiotici, a za to je potrebno mnogo vremena ili licni kuvar...
Vegetarijansvo mi ne oduzima puno vremena, a kad god mogu pripremam vegan obroke...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!