prosle godine su je u nekom suludom terminu emitovali na bk televiziji, i to samo prvi deo... jako sam se obradovao, a onda u isto vreme i razočarao... osim mustafe nadarevića i glumca koji glumi ignacija svi ostali su mi bili baš bezveze... a i gdin vrdoljak je počinio neoprostivu grešku smeštajući glembajevsku kuću u gornji grad a ne donji...
inače u samoj drami najviše se raznežim u razgovorima između leonea i beatrice/sor angelike:opatica:
angelika: da, qualitas occulta, ja se ne bojim te riječi! ja sam od kada postojim, gledala život u slikama: postoji u našem subjektu i vani i unutra. što se nalazi između toga? nešto, kao što ti veliš tamno i mutno: nervi, mozak, meso, nešto, što se zove naš subjekt? jedna tužna šupljina u našem takozvanom subjektu. a sve to se razvija u vremenu i u nečem nepoznatom, transcendentalnom. i ako ti misliš, da je tvoje slikanje logično poniranje u to transcendentalno nešto izvan našeg Ja, ti se varaš, leone! tu se s razumom ne može ništa! danas se to zove intuicija, a nekoć se zvalo qualitas occulta! ja se ne bojim te riječi!
uh, kako sam podležan katoličkoj propagandi
ma ne, samo angelikin mir i njena odsutnost i njena koncentracija, deluju kao melem na ranu u celoj toj malograđanskoj farsi