Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Šerpe i lončići, zalogaji i zalogajčići...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Mr.Ja
Od danas sam zvanicno lacto-ovo-vegetarianac, pa sam resio da otvorim temu (cini mi se da nema iste) gde ce ostali ljudi koji ne jedu meso mocu da postuju recepte koje su izmislili, isprobali ili modifikovali. Znam da je internet pun istih, ali ovako mozemo da razmenjujemo male trikova zanata. :vegi:
Ajde iskusni ljudi, da vas cujem.
Korisnikov avatar
By anche
e pa bravo za tebe mr. ja! :up:
cast mi je i zadovoljstvo da ti evo urucim jedan, pre neki dan, proveren recept koji (gle srece!?) sadrzi u sebi sve sto si naveo i mleko i jaja i naravno povrce :wink2:
dovoljno za jednog ne previse jeshnog vegetarijanca,
prosta stvar, veoma. 'vako:
oljusti krompir (ili dva) i naseci na snite (mozes i da probaris ali ne mora)
razmuti jaje sa 1/4l mleka.
sjedini u omanjoj tepsiji i u rernu na pola sata.
pred kraj dodaj odozgo narendan neki tvrdji kackavalj.
vrati u rernu jos 5'.
i to je to.
srecno :)
Korisnikov avatar
By Mr.Ja
To mu maltene dodje nesto poput musake? :mljac:
Korisnikov avatar
By anche
skroz lici. a niko nije umro (ako je jaje neoplodjeno :molise: ) da bi covek bio sit. lepota :)
Korisnikov avatar
By jukie
A da li recepti treba da ispunjavaju neke posebne uslove? Pošto je svako jelo u koje ne dodaš meso pogodno za laktoovovegetarijance (npr pasulj itd)
Korisnikov avatar
By Adenim
Evo jedan moj omiljeni, potrebno je pola sata najvise:

Skuvas integralni pirinac (najbrze je gotov od svih koji se prodaju kod nas Gallo blond, kuva se oko 15/ 20 min) bez soli.

U drugoj serpi kad provri voda ubacis seckanu sagarepu, grasak, brokoli, kukuruz, pecurke ....bilo koje povrce koje imas i skuvas samo do pola (tako cuvas vitamine i bolje osetis ukus povrca).
Na teflonu ispeces (na dvojci oko 10 minuta, dok ne porumeni) seme susama, lana, golice,.....opet slobodno eksperimentisi sa semenkama...

Sve spojis, dodas soja sos umesto soli ( najbolji je japanski (Shoyu ili tamari) koji se prodaje po zdravim hranama koji je bez aditiva i nije mnogo skup), taan (ako ne znas - namaz od susama) ili susamovo ulje. Uz ovo ti dobro idu svi zeleni zacini - persun, bosiljak, majoran.....

Veoma je ukusno i zdravo...
By XanaX
@Adenim: ukusan i zdrav veganski obrok :) jedino bih primjetio da za ovog pocetnika koji je otvorio thread treba napomenuti da bude pazljiv pri izboru povrca, ja bih savjetovao najvise tri vrste, jer neke kombinacije mogu (za necije nepce) biti neukusne... jedna napomena: u receptu nedostaje jedna posuda, a to je ona jednostavna zdjela za kuhanje na pari... povrce tako skuhano ima sasvim drugaciji okus, boju i kvalitetu...

ja radim nesto slicno; integralnu rizhu skuham bez soli, zasebno;brokulu razrezem na manje komade "cvjetica" i kolutice "tvrdog dijela", mrkvu narezem na "pruge" i tofu na kockice, te sve kuham na pari (prvo stavim mrkvu i tvrde dijelove brokule, pa cvjetice brokule, pa tofu); zatim, dolazi mediteransko-japanski shtih: napravim marinadu od maslinovog ulja, cesnjaka, pershuna i tamarija ili shoyua. povrce, tofu i rizhu stavim u vok (opcenito na neki teflon) pocnem zagrijavati, prelijem marinadom, promijesham lagano i ostavim tek minutu na vatri... et voila...
Korisnikov avatar
By anche
daj bre ljudi nemoj da uplasimo sirotog mr.ja - tek je krenuo a vi se vec gadjate integralijama i uredjajima za kuvanje na pari. polako. ima vremena za finese.

problem, mali, koji se cesto vezuje za promenu nacina ishrane jeste da se moze javiti pojacana glad i nemogucnost zadovoljenja apetita novonastalim rezimom krkanja.

pre svega zbog toga, dadoh onaj recept koji je skroz nastao iz tradicionalne kuhinje i ukljucuje jaja&mleko&sir, visoko bogate belancevinama ;)

elem... kad se vec frljate (vrljate?) kinesko-mediteranskim varijantama da ja dam svoj doprinos.

danas na nedeljnom meniju anchetove kuhinje se naslo sledece:

jednostavno skuvan azuki pasulj sa malo soli i bibera.
za salatu: na fine trake iseckana zelena salata, opiljci sargarepe (izvuceni ljustilicom) i arame alge. zacinjeno tamarijem i gomashiom (susam/so u odnosu 7:1, home-made af kors!).

na dijeti sam, sto se vidi iz prilozenog :nazalost:
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by anche
e pa bravo za tebe mr. ja! :up:
cast mi je i zadovoljstvo da ti evo urucim jedan, pre neki dan, proveren recept koji (gle srece!?) sadrzi u sebi sve sto si naveo i mleko i jaja i naravno povrce :wink2:
Malo nezdravija kombinacija kojom možeš da počastiš sebe o praznicima je sledeća: isto sve, samo skuvas jaja (ne previse tvrdo), naseces na kolutove i filuješ krompire. Zatim nalijes sve slatkom pavlakom (nezašećerenom!) i decilitrom do ključanja zagrejanim uljem. Pa ispečeš.
Korisnikov avatar
By Adenim
Jaja su isto sto i mali pilici i ne jedu se u vegetarijanskoj kuhinji
Korisnikov avatar
By Mars
Ok, ovo je bila modifikacija za one koji jedu po receptu koji je ostavila anche.
Korisnikov avatar
By anche
covek je naglasio da je lakto-OVO vegetariJanac. tako da ne vidim razloga da ne prijavim tvoj post kao off :serlok:

@mars
'MALO nezdravija kombinacija'!? :iskolacen:
Korisnikov avatar
By Mars
Pa de sad, dobro... Jeste nezdravija, al i dalje nema mesa, nitrata, nitrita, serije "E"mulgatora i slično. Može da se koristi maslinovo ulje umesto suncokretovog. A mlečnih masnoća ima i u tvom kačkavalju.

Dakle, ponekad... Nova godina, rodjendan, raskidi i slični bitni dani, pa neka se čovek počasti tada.
Korisnikov avatar
By anche
dobro. nek' se pocasti o tim prilikama :zongler:

ono sto sam se setila naknadno da preporucim drugu vegetarijancu jesu soja pastete. jeftino, hranljivo i ukusno. dobro dodje kad nema nista drugo u kuci :yay:
Korisnikov avatar
By Mr.Ja
@jukie: Zato sam i otvorio ovu temu, da bi ljudi koji su iskusniji u tome mogli da podele sa svima gde je ok jelo kada se izbaci meso, gde nije itd...

@anche: Tesko da me moze uplasiti. :smug: A ok sam sa apetitom posto je jedino meso koje sam jeo u zadnjih par godina piletina...
Uzgred, bas sam se snabdeo soja pastetom. :giggle:
Korisnikov avatar
By jukie
Šta podrazumevate pod soja paštetom?

a) prah koji se kupi pa ga sam umutiš kad hoćeš i koliko hoćeš
b) malecke paštetice (tj okruglasta pakovanja) koje koštaju kao dva-tri puta veća pakovanja "mesne" paštete
c) neka jeftinija varijanta pod b?

(ako je pod c, recite mi gde se tačno može naći)
Korisnikov avatar
By Mr.Ja
Ja imam pastetu ko pastetu, ono duguljasto pakovanje. A ne znam koliko kosta...
Korisnikov avatar
By Mars
Ja sam jednom gledao Jandrlićku na tv sa pričom - dzaba ljudi jedete soju i preradjevinje od soje, tu od hranljivosti nema ničega. I objasnila zašto, što ja nisam zapamtio. Kao - ne šteti, ali i bez pozitivnog dejstva... Ali ona je pa fanatik sa svojim azukijem i algama i slično.
Korisnikov avatar
By anche
Originally posted by jukie

b) malecke paštetice (tj okruglasta pakovanja) koje koštaju kao dva-tri
50gr, cena izmedju 29-35din.

imas i one hrvatske... ali su one duplo skuplje. lepe su :love:
By XanaX
Originally posted by Mars
Ja sam jednom gledao Jandrlićku na tv sa pričom - dzaba ljudi jedete soju i preradjevinje od soje, tu od hranljivosti nema ničega. I objasnila zašto, što ja nisam zapamtio. Kao - ne šteti, ali i bez pozitivnog dejstva... Ali ona je pa fanatik sa svojim azukijem i algama i slično.
pa soja nije nista seksluzivno - eliksir zdravlja i sl... ali, radi se o hrani biljnoj podrijetla, izuzetno bogatoj proteinima, bez kolesterola, koja se jos ktome moze preraditi u svakojake sojine komadice i pahuljive itd. i zamijeniti zapadnjacima toliko omiljeno meso... ono sto souju chini IZRAZITO zdravom jesu sojini fermentirani proizvodi - tempeh, shoyu / tamari, sojin mino itd...

inace, jedan o mojih omiljenih recepata, mislim da sam ga vec postao:

slanutak (u dalmaciji je to chichvarda, ne znam srpski naziv) se namoci preko noci,zatim se skuha. shpinat se skuha na pari (ok, moze se i obariti). na malo masl. ulja se zazhuti cesnjak i luk, doda se narezani paradajz i (ponekad paradajz nije dovoljno sochan) podlije s malo vode i kuha dok se ne dobije shalsha, ubaci se shpinat i slanutak, sve proimijesha. zachini po zhelji - obavezan origano, a kao prilog moze skuhana smedja tjestenina...
Korisnikov avatar
By anche
ok. mislim da imamo ovde problem jezickih razlika. ajde xanax molim te deskribuj/desifruj sledece pojmove:

-slanutak
-sojin mino

hvala :)
By XanaX
mino je naravno miso, to je mali lapsus calami, nastojat cu pisati sporije...

slanutak, navedoh dalmatinski naziv chichvarda, da mozda tako probijemo leksicku barijeru... ali, negdje mi zvoni da bi to mogao biti "lebledija"? ili tako nesto... (help)... dakle, to je ona grahorica, kada je suh, izgleda poput oveceg zrna graska, sivkasto-zuckaste boje i ima onaj "spichich", to je, sto ja znam, ostatak "petelje" zrna... jukie zna botaniku, ja obilazam taj zavod u velikom luku...

ehm.. sad se sjetih i mojih ljetnih specijaliteta, varivo od mlade koprive, bamije i mladog graha (i to prostog, ne azukija - ja sam seljak, meni je azuki samo za uzgajanje izdanaka)
Korisnikov avatar
By anche
eh... azuki je spas za dijabetis - provereno :cita:

racunam da je rec o lebleblijama tj. u sirovoj formi se to zove naut kod nas, zboravih engleski naziv :senilko: to bi verujem posluzilo kao the ultimate verifier :D

mene naut nervira, a mnogo ga volim!, jer moram unapred da ga planiram, namacem, kuvam satima... a to mi nije u prirodi :trep:
zato ga kupujem u konzervi, valjda dodje ocuvano sto se hranljivih sastojaka tice :neznam:

bamije!!! :love: svaki put kad ih ugledam na pijaci ja kupujem SVE. na zalost u ovim krajevima ljudi retko to sade i jos redje prodaju :pljuje:
mada ponesto od tih retkosti koje su negde svakodnevne moze i na terasi da uspe. rukola (rikola u primoriju) lepo raste i u saksiji.
Korisnikov avatar
By Mr.Ja
Posle 9 dana veceterianstva mogu reci da je vrlo zanimljivo isprobavati sve te nove stvari. Imao sam malo problema sa stomakom, mozda nije zbog toga ko zna, na pocetku ali sad je sve super. :yay:
Korisnikov avatar
By Mars
Ja ovih dana jedem ovo: malo prodinstani šampinjoni. Pa naredjam sloj na integralnom hlebu na koji kanem i razmažem malo maslinovog ulja (ne valja mnogo), pa pospem ruzmarinom, bosiljkom i origanom, PA NA TO stavim krišku nekakvog Topličkog kačkavalja koji je fenomenalan a nisam ga jeo do sada. I to se sve stavi minut u mikrorernu ili 10ak minuta na uključen gornji grejač obične. I mnogo je dobro.

Ideja sa travkama je potekla od nekakve italijanske pogače: testo za picu, najbolje gotovo da se ne zamajavaš pravljenjem, onda isto maslinovo ulje, malo gnječenog belog luka, so i isto ruzmarin i bosiljak obavezno, origano mi se nešto ne svidja u toj kombinaciji. Kad to napravim sebi i kad to zamiriše, ne mogu da se odbranim...

:pirat:
Korisnikov avatar
By Mr.Ja
Ja sam malopre jeo pohovani karfiol. :mljac:
Korisnikov avatar
By tramp
ja predlazem da se objavi GS vegeterijanski kuvar :D
Korisnikov avatar
By Mars
Može! Super ideja.

Ali ne samo vegetarijanski, čemu ograničenja?! Ima ovde i drugih finih recepata i ideja. Imao sam ja nešto kao blog ovde, pogledaću da li je živo.

Karfiol obožav živ, skroz. Tamanim ga. Kuvan ne volim. Ako je pohovan, da su što manji parčići, da ima što više krckave korice! :D

Korisnikov avatar
By Mars
Živo je, evo ovde, hehe.
Dve godine, geee....

Korisnikov avatar
By tramp
pa ima dovoljno za vise kuvara ... Gay Serbia Veggies, Gay Serbia Praznicno, Gay Serbia Kolaci ... moze biti citava serija a zamisli tek aktivisticke potencijale ... domacice Srbije na svojim policama drze GS kuvare :D
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!