- 28 Dec 2006, 15:13
Hello,
moram priznati da ne posecujem cesto ovaj sajt i da nisam ni pretpostavljao da u Srbiji postoji forum posvecen Mylene Farmer.
Ovo je vrlo prijatno iznenadjenje za mene...
Pre svega bih hteo da pohvalim kreatora ove stranice... drago mi je sto sam uvideo da nisam jedini fan Mylene u nasoj sredini.
BRAVO!!!
Znam dosta ljudi koji su culi za nju i znaju nekoliko njenih pesama... ali nisu njeni fanovi. Pokusavam godinama da ljude ,,prosvetlim” i da ih upoznam sa radom cuvene francuske dive, ali reakcije su bile razlicite. Najcesce su ljudi komentarisali da njena muzika salje negativnu energiju... podstice depresiju. Nazalost, tu ima i istine, ali meni apsolutno prija senzibilitet njenog glasa, muzike... i mogu da je slusam kada sam najsrecniji i kada sam najtuzniji covek na svetu. :-)
Prvi put sam cuo za Mylene 1996, kada je izasao famozni singl California i kada ga je MCM neprekidno emitovao. Jako mi se svidela pesma, kao i spot, pa sam ga tada i snimio... u to vreme sam posle par meseci snimio i spotove Rever, XXL i Desenchatee. Nisam bio preterano zagrejan da nabavim neki album od Mylene, ali mi je u startu bilo jasno da je ona najpopularnija pevacica u Francuskoj. Tu se i zavrsava deo price o MF za mene... u narednih par godina nisam nista cuo o njoj i skoro da sam je zaboravio.
2000. godine sam bio u Svajcarskoj i video sam u okviru nocnog programa MCM-a da je cela noc bila posvecena Mylene. Pustali su skoro sve njene spotove, neke intervjue i sl. Po svom povratku u BG... nabavio sam nekoliko piratskih njenih albuma i posle preslusavanja rekao WOW. Ja moram da imam sve od ove zene. :-)
Sa interneta sam ,,skidao“ njene albume i godinama sakupljao sve medije do kojih sam mogao da dodjem. Redovno sam posecivao sajtove njenih fanova i krajem 2004. sam saznao da ce Mylene odrzati 13 koncerata u dvorani Bercy u Parizu i da su karte vec pustene u prodaju. Pocetkom januara 2005. sam preko interneta porucio kartu za koncert... medjutim, vec tada su karte bile rasprodate za prva 4 koncerta. Cena karata je rasla... i do februara je cela turneja bila rasprodata.
Btw, dosao je januar 2006. (koji sam sa nestrpljenjem iscekivao) i Pariz sam doziveo kroz muziku Mylene. Njene diskove sam slusao neprekidno, a mislim da mi se i cd Avant que l’ombre... totalno izlizao od slusanja.
Od 12h (popodne) sam stajao ispred dvorane Bercy sa nekoliko desetina vernih obozavatelja Mylene. Bilo je jako hladno... sa nekima sam i stupio u kontakt pa smo pricali o Mylene sve vreme. Francuzi kazu da je Mylene zadrzala status najpopularnije pevacice u Francuskoj, ali da polako njena muzika ide u legendu.
1998. je poceo da opada rast njenih novih obozavatelja iako je album Innamoramento u to vreme bio jedan od najboljih albuma. Poslednji album Avant que l’ombre... je dosta slabije prihvacen od publike u odnosu na sve prethodne albume. Medjutim, mislim da je duet sa Moby-em bar malo uspeo to da nadoknadi. :-)
Kapije Bercy-a su se otvorile tek oko 19h i fanovi su poceli vatreno da se probijaju kako bi zauzeli prve redove. Ja sam dosao do 1. reda glavne scene, ali skroz sa desne strane tako da sam znao da odatle necu imati lep pogled. Progurao sam se do centralne scene (koja je bila u obliku krsta) i zauzeo prvi red... tako da sam imao lep pogled na sve.
Najstroze je bilo zabranjeno da se fotografise sala i pre pocetka koncerta. Apelovali su iz obezbedjenja da se ne koriste ni mobilni telefeoni jer ce ih oduzimati. To je i bila politika organizatora ovog spektakla – da sve bude iznenadjenje. Zato nikakvi podaci o ovom koncertu nisu objavljivani dok je trajala ova turneja. Sve je misteriozno – kao i Mylene.
Cak su se i fanovi toga pridrzavali pa nisu hteli da mi otkriju naziv pesme sa kojom ce Mylene otvoriti koncert.
Negde oko 20:30h je bio emitovan film Alain Escalle-a (koji je bio zaduzen za video efekte samog koncerta... mislim na video bim na kojem su se pustali njegovi efekti) koji je inspirisan Japanom, kao sto je i Mylene bila inspirisana pa je napisala album Avant que l’ombre...
Film je bio animiran... trajao je oko 20 min... stilom je dosta podsecao na spotove MF.
Po zavrsetku filma, na zvucnicima su nas obavestili da koncert pocinje za 20 min. Sve vreme je sala bila osvetljena jakim crvenim svetlima.
Tenzija je rasla... ukljucio sam snimanje na svom mp3 plejeru i cekao.
Ubrzo je u celoj sali odjeknuo glas Mylene : SHUT UP !!! i svetla su se pogasila...
Tada je bio mrak (za razliku od montaze na DVD-u)... poceo je neki blagi instrumental koji me je podsetio na ,,Pravoslavnu’’ muziku... po zavrsetku tog instrumentalnog uvoda, culi smo opet frazu SHUT UP ! Svetla su se upalila i cela sala je bljestala... pocela je pesma Peut-etre toi. Mylene je posle nekoliko min pocela da se spusta u kovcegu na centralnu scenu i to je zaista bio veliki spektakl za sve nas...
Ne bih dalje detaljisao o koncertu... gledacete ga na DVD-u... :-)
Ovo je za mene najbolji koncert koji je Mylene do sada napravila. Stilski je ujednacen i predstavlja pravu Mylene Farmer. Najvise to kazem zbog dela kada je Mylene pevala unplugged svoje balade na centralnoj sceni. To je bilo vrlo romanticno i to je zapravo bila ona... tada je stajala na razdaljini od 1m iznad mene. Jako je bila lepa, doduse bila je i dobro nasminkana (sto se na DVD-u ne primecuje) i ima jako cudan pogled. Ne mozes da provalis koga gleda... To mi je bas bilo slatko :-)
E da, naglasio bih da nije bilo puno gay ljudi na koncertu... u mom okruzenju su bili str8 ljudi (mladici i devojke i ljudi koji imaju preko 30 godina)... a bilo je i puno slatkih devojcica koje su imale istu frizuru kao i Mylene... :-)
Eto to je to...
Nemojte se na mene ljutiti sto ne dolazim redovno na ovaj forum...
Imam puno obaveza i na netu sam uglavnom zbog posla...
Nastavite da volite Mylene i da ,,sirite” njenu muziku...
Ako neko hoce da stupi u kontakt samnom... ima e-mail.
Ponavljam – NISAM SEBICAN. :-)
Pozdrav!!!