Evo mojeg iskustva ipak, ukratko...
Prelep logo:
Ubacili su neki novi font, koji je nešto pregledniji od standardnog fonta u XP-u. Isto tako mi se sviđa što aplikacije koje imaju ružan interfejs u XP-u imaju prelep dizajn u Visti...
Znači, oduševljen sam dizajnom!
Mnogo se razlikuje od XP-a! Treba se navići... Dizajn je prelep, što možete zaključiti na slikama ispod.
Moja Pre-Release verzija:
Moja RC2 verzija:
Ima jako lep Reliability & Performance Monitor, baš sve piše detaljno, čak i kada se expanduju one dole grupe, detaljno piše koliko procesora troši koji program, kolko mega RAM-a, koliko skida sa neta koji program i sa koje IP adrese... Znači, strava stvar...
U verziji RC2 zaključali su kernel, što je jako pametna stvar... sada bilo koji antivirusni program da bi mogao da se koristi u Vista-i, mora da bude odobren od strane Majkrosoft-a. Ja sam koristio PC-cillin i bio sam prezadovoljan njegovom funkcionalnošću. Nešto mi je bagovala grafika, bilo mi je čudno, kada se sve zaledilo, posle par sekundi plavi ekran. Neki nVidia-in DLL ga je pruzrokovao. Nakon restarta, Windows se oporavio, ali nije bilo TaskBar-a, što je velika stvar (u XP-u kad jednom nestane, teško ćeš ga vratiti). Restartoao sam ponovo sistem, jer uvek postoji, jelte, ono AKO... Taskbar mi se vratio i dobih poruku:
Dakle, uradli su ga savršeno.
Kada sam već kod sigurnosti, to je vipe zanemarljiva stvar... Ima Windows Firewall koji je daleko efikasniji od XP-ovog, ima UGRAĐEN Windows Defender, anti-spyware program, automatski apdejti rade daleko stabilnije budući da se vrši preko rundll32.dll procesa, koji ovog puta nema veze sa bagovitim Internet Explorerom.
Ovo je, naravno, bilo za očekivati i u RC2 verziji Vista-e:
Jako koristam programčić uz pomoć kojeg ćete videti da li je vaš računar kompatibilan sa finalnom verzijom Vista-e:
Microsoft Windows Vista Upgrade Advisor
Download Link Veličina datoteke: 6.54 MB
To je bilo ukratko...
Velika je priča oko ovog OS-a, stvarno skidam kapu kako su ga uradili, ali nikako da nađem verziju 6.0.6000 koja radi i koju ću konačno instalirati... Tako je želim...