Pomalo je tuzno u ovj zemlji sto se o hiv-u i AIDS-u govori skoro samo 1.decembra.Tada gledamo na televiziji masu nekih lekara,volontera i jednu jedinu osobu koja je prelomila led i na medijima,pre skoro 7 godina,rekla da je hiv pozitivna.
Moja najbolja drugarica je hiv+,nastavile smo druzenje kao i do tada.Nosilac je virusa vec 12godina i normalno zivi i radi.Nema straha od hiva,nije to bas toliko opasna bolest,postoje ljudi koji su pozitivni preko 20 godina...a razvitak hiva u aids nije ni u naznakama.Rak,leukemija,dijabetes su cak i neprijatnije bolesti za pojedinca.Hiv+ osobe sada,hvala Bogu,imaju lekove koji "umrtvljuju" virus i sprecavaju njegov progres.Zato se rade tzv CD4 testovi ne bi li se utvrdio koliki je odbrambeni mehanizam organizma protiv virusa.Ako je rezultat ispod 250 pocinje se sa terapijom(sve pise u podtopiku HIV-da ne ponavljam tudje i svoje reci).Takodje,radi se i test PCR koji meri kolicinu virusa u krvi i kod vecine pacijenata koji su na terapiji virus se ne detektuje u krvi.Znaci pozitivan test nije vredan tolike panike koliko se u ovoj zemlji misli,nije to presuda o smrtnoj kazni...
Drugarica mi je pricala kako cak i zdrastveni radnici(van infektivne klinike)imaju neki otpor prema hiv + pacijentima.Sad but true!Imali smo dobar primer u Uzicu kada je covek,lekar izveo svoje dete iz odeljenja misleci dase tu nalazi i hiv+ dete.Naravno da je i reakcija drugih roditelja bila katastrofalna-ako lekar stiti svoje dete zasto ne bi i oni.Frka,panika:uplasen: !Na kraju se ispostavilo da siroto deskriminizovano dete nije hiv + pa su svi sa smeskom na ustima vratili decu u razred.Kakva smo mi zemlja?!Ne znam samo kako bi to jadno dete,i daje hiv+ uticalo na ostale kad postoje tri nacina prenosenja hiva(valjda ih svi znaju?):sexualnim odnosom bez kondoma,razmenom pribora kod iv narkomana,sa majke na dete...Vise stete mogu "zdravi"daucine hiv+osobi,ako je inficiranoj imunitet mali.Nas grip moze da izazove mnogo ozbijnije posledice...
I manite se cetkica za zube,casa i komaraca-za dobijanje hiv-a najpotrebniji je direktan kontakt krvi sa krvlju i to je to.
Virus hiva van ljudskog organizma zivi samo 6 sekundi...pa gledajte.U tom smislu opasnijije virus hepatitisa C koji se prenosi na iste nacine ali je veoma izdrzljiv i otporan virus koji se npr. iglom moze preneti i posle nekog vremena...
ps.Dusice 4,imas odgovor na podtopiku hiv...
Take care!