Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By M M and I
Originally posted by tramp

ko što neko reče, uvijek ćeš biti u neku ruku građanin drugog reda.
sreco, nisi ti gradjanin drugog reda jer si sa blakana, ti si gradjanin drugog reda zbog samog sebe - bar sto se tice USA tebe ovde vide kao muskog belca i eventualno to sto si gej moze negde da ti zasmeta ali koliko sam ja shvatila ti to bas ne objavljujes tako da... lupas - ko te jos diskriminise jer si sa Balkana? ko uopste zna odakle si ako im ne kazes, dovoljno si dugo ovde da verovatno nemas akcent a Balkan je vecini neka fantazija za koju su jedva culi? a ako mislis da bi u Srbiji bio gradjanin prvog reda s obzirom da si iz Bosne ... sa srecom ti bilo!
Amen...ali amen jos nekoliko puta :hail: :hail2:
pogotovo mi 'istočnjaci' ili ti sloveni. mi smo jednostavno drugačiji, i ne ne pripadamo mi tom zapadu! na to sam svaki dan sve ubjeđeniji.
hej sloveniiii .... :peva: vidim da smo sad nazad u BJ (bratstvo jedinstvo ne blow job, ovo je DiP!) ... zapad je ono sto ljudi u njemu naprave od njega, govoriti o nekom "cistom" zapadu nema smisla jer kao sto vidimo "istok" se poprilicno uselio u Zapad
Oh da...koliko im mnogo ne odgovara taj zapad toliko se mnogo u njega useljavaju...
volim što imam priliku da živim u obadvima kulturama i civilizacijama, baš tada mogu da raspoznam ko sam i šta sam!
zar? a kako ti to zivis u obadvema kulturama? mozda ja tebe nisam najbolje shvatila? provodis pola godine tamo, pola ovamo? ili kako to vec izgleda? zapravo, na koji nacin ti poznajes kulturu "istoka"?
dakle potpisujem ovo moja prosta duša slovenska!
da je prosta, prosta je ...
Pa Tramp...ja sam prosto zaljubljen u tvoju lucidnost :love:
Korisnikov avatar
By tramp
hvala, ispasce zbog muzike da non stop branim zapada, mada ga ovde i javno napadam verovatno vise nego muzika - jer se ja u svojim javnim nastupima vrlo jasno izjasnjavam protiv trenutne vlasti kao i imperijalnog odnosa zapada prema ostatku sveta ali ... ne vidim razlog da zbog toga popljujem milione ljudi, nazivam ih hladnim i nemoralnim i kojesta (... to mi je na istom retorickom nivou kao nazivanje svih srba zlocincima radi politike 90tih ...)
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica
same sentiments:)

ja sam misljenja da ostajes svoj, gdje god da podjes, ko sto je vec receno. a to sto neki, kad odu iz palanke, ponesu palanku sa sobom, to nije kriv zapad:P
Korisnikov avatar
By blenta
.taman htedoh retji da muzikash mozhe da potpishe samo ovaj deo prosta
sve ostalo je relativno
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by SUNNY GIRL
u stvari,da se ne lazemo,tamo jeste "bolje", ali cega sve treba da se odreknem da bih uzivala u blagodetima metroa,..., ..., ,evropskim standardima i "zapadnim olaksicama"??
metroa???? svugde na Zapadu? Oh, I wish so, hon! 'cause I sure need them here instead of dirty and slow and overcrowded pittsburgh buses!!!!

Zapadne olaksice? wtf?

Evropski standardi- svugde? npr. svugde u Americi???? wtf??

Zasto mislis da kada bi bila na Zapadu da bi te nuzno zapao veliki grad i/ili glavni grad gde svega ovoga sto ti navede, bi imala? Ne boj se, moze se i u provinciju na Zapadu gde svega ovoga sto si nabrojala mozda i NE BI imala! Ima i njih i toga, ihaha! Lakse biti i ostati Balkanac u njima, video ih..

Zasto mislis da je svugde na Zapadu toliko drugacije od Balkana?
By RACABG
Originally posted by muzika86
Originally posted by Ulix
Ej, ti, muziko, nikada nisi odgovorio: zasto se ne vratis ovde kad ti je tako odvratno u Americi? Bez patriotskih i drugih sranja, odgovori.
Gdje tamo? U mjesto gdje je zabranjen moj povratak, da zabranjen!
Dobar izgovor para vredi .. jel tako bese neka poslovica
mada je meni bliza i draza ona izreka _eri _eri moj golube beli
Korisnikov avatar
By muzika86
@ tramp

Pa niko te ne diskriminira u lice. Nemaš akcenta, izgledaš ko i svaki drugi čovjek, a tek kada ti vidi ime šta misliš da onda ne diskriminira?? Jeli trebam da ime promjenim? Znači trebam se odreći svega što je dio moje kulture da nebi bio diskriminiran?

Kada sam rekao da živim u obadvima kulturama, mislio sam da kod kuće pričam srpski i živim po našim običajima, koliko toliko, a vani kuće pričam i komuniciram sa Amerikancima, dakle tu su obadvije kulture! I tu vidim razlike izmđeu nas i njih. Mada ne kažem da nema i njih pošteni i dobri ljudi, ali sve u svemu ko je spreman da se odrekne svega svoga nega ide na Zapad! Sretno!
Korisnikov avatar
By tramp
muzika prvo mi smo oboje vec na zapadu tako da li to znaci da smo se spremni odreci svega? naravno to je nesto sto svako za sebe moze da odgovori

meni stvarno nije jasno da li si bas toliko naivan da mislis da je ziveti u porodici iz Bosne sasvim dovoljno da bi se poznavala kultura Srbije? Prvo, kulture Bosne i Srbije nisu ista stvar, kao sto uostalom postoje razlike u kulturi u raznim delovima Srbije i ja recimo ne bih mogla reci da imam puno pojma o kulturi Srbije van Beograda i Vojvodine

ono sto ja pokusavam danima da ti kazem je da se tvoje poznavanje Balkana zasniva na stavovima tvojih roditelja a ne na licnom iskustvu - ja tvoje roditelje ne znam ali na osnovu svega sto si ti rekao ovde imam osecaj da im je stav vrlo pristrasan a ti si ipak malo prestar da bi jos uvek verovao da su roditelji uvek upravu i bezgresni?

mislim da ja tebe donekle razumem, potreba za identifikacijom i pronalazenjem sebe u USA je povelika, pogotovo za "second generation" ali nemoj se ogranicavati na ono sto cujes od drugih

[offtopic]
ja sam iz te Bosne po kojoj tako cesto pljujes isto tako otisla u ne bas pozeljnim uslovima, ali sam isto tako u medjuvremenu u istoj bila i dozivela i neprijatnosti kao i ugodna iznenadjenja i desilo mi se da je decko kome je otac ubijen od strane muslimanske vojske i koji mi je satima dramio razna sranja o turcima (namerno koristim njegove termine) stao u odbranu kad su me na granici sa Srbijom skinuli sa autobusa i vodili na "razgovor" jer mi je ime "muslimansko" a slicne situacije sam imala i od strana drugih vecinskih nacija u BiH jer ja odbijam da mi je kretanje limitirano necijim interpretacijama mene i nacija... [/offtopic]

tebi iskreno predlazem da iskoristis jedno leto i provedes ga na Balkanu i to ne samo u jednom mestu nego malo obilazi i pokusaj da posmtras prostor sa otvorenim umom koliko je to moguce i da pogledas ljude kao ljude i zaboravis na trenutak ono sto ti je receno

tvoji roditelji mozda nikad nece uspeti da se prilagode novonastaloj situaciji ali besmisleno je da ti provedes ceo zivot zaslepljen njihovim predrasudama
Korisnikov avatar
By M M and I
kako ti muzikasu seresh...svi koji su spremni da se odreknu ovog tj. onog nek idu na zapad...Pa i ti si se odrekao onda svega toga istog...Mogao si i ti da ostanes na Balkanu...kao stotine hiljada drugih koji su napustili jedno mesto na Balkanu da bi se u drugo doselili...

Mnogo volish da pametujesh i pridikujes...ljudima da zamerash neke stvari - a da bude jos gore te iste stvari koje bi njima nesto kao i zamerio si uradio i ti (odnosno tvoji roditelji). I nemoj da kenjas o tome kako ti je zabranjen povratak u mesto iz kojeg si, jer niko ne kaze da moras da budes bas u Sarajevu (ako se dobro secam)...U svrhu ocuvanja identiteta, obicaja, i ono malo tvoje proste duse, mogao si da zivis u Banja Luci, Doboju, Bijeljini, Prijedoru...Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu ili u Perlezu kod Zrenjanina...To sto ti je "zabranjen" povratak u tvoje mesto ipak ne znaci da moras da budes na tom "trulom zapadu"!

:burner:
Korisnikov avatar
By muzika86
pa ja sam već 'izgubljena bitka'. ja ću navjerovatnije ostati tu gdje sam cijeli svoj život. a šta bi bilo da svi tako uradimo? nestali bi jednostavno.
Korisnikov avatar
By M M and I
i opet ti ponavljam - ne seri! Mnogi bi rado i da nestanu sa onog mesta na kojem su i jako bi se rado menjali sa tobom zato sto im tamo gde su nije dobro.

A ako ti je toliko stalo da "nas" ne "nestane" - Izvoli lepo na prvi avion i doleti u Republiku Mrsku! Tu kad dodjes odmah se ozeni i deset godina za redom zeni pravi decu tako da ih imas desetoro sa njom, a u medjuvremenu i skromnom broju od 7 svalerki napravi po najmanje troje - optimalno 8 dece. I spasio si "nas" od "nestajanja"!

:prst:
By Ulix
Ej, ti, muziko, nikada nisi odgovorio: zasto se ne vratis ovde kad ti je tako odvratno u Americi? Bez patriotskih i drugih sranja, odgovori.
Jao, opet lupas.

Rat je odavno prosao, mozes slobodno da se vratis, bez brige. I da uzivas u svim blagodetima balkanske vukojebine.
By Ulix
pa ja sam već 'izgubljena bitka'. ja ću navjerovatnije ostati tu gdje sam cijeli svoj život. a šta bi bilo da svi tako uradimo? nestali bi jednostavno.
E steta velika, zaista.
Korisnikov avatar
By HARP
Kada bi svi mladi otišli, da bilo bi opasno, ali pošto se ovde radi o gay populaciji, pa i nije tako opasno u odnosu na broj istih, zatim od njih opredeljenih za odlazak :D
Korisnikov avatar
By muzika86
Jao, opet lupas.

Rat je odavno prosao, mozes slobodno da se vratis, bez brige. I da uzivas u svim blagodetima balkanske vukojebine.
A ti iz Novog Beograda najbolje znaš gdje je rat završen a gdje nije.
Korisnikov avatar
By Tweety
konstantno laganje i foliranje karakterisu postove jednog forumasa, prepoznace se vec sam... FUJ! dakle FUJ!
By SUNNY B
Originally posted by Vel boy
u stvari,da se ne lazemo,tamo jeste "bolje", ali cega sve treba da se odreknem da bih uzivala u blagodetima metroa,..., ..., ,evropskim standardima i "zapadnim olaksicama"??
metroa???? svugde na Zapadu? Oh, I wish so, hon! 'cause I sure need them here instead of dirty and slow and overcrowded pittsburgh buses!!!!

Zapadne olaksice? wtf?

Zasto mislis da kada bi bila na Zapadu da bi te nuzno zapao veliki grad i/ili glavni grad gde svega ovoga sto ti navede, bi imala? Ne boj se, moze se i u provinciju na Zapadu gde svega ovoga sto si nabrojala mozda i NE BI imala! Ima i njih i toga, ihaha! Lakse biti i ostati Balkanac u njima, video ih..

pa wtf, upravo o tome sve vreme i govorim!! jebote, kao ono, naravno da je meni sve to savrseno jasno....ali ocigledno mnogima nije... ali podjimo od "njihovog" misljenja da je tamo "generalno bolje"...

ako mene pitas tamo jeste bolje za zivot, ali nije bolji zivot....
By SUNNY B
Originally posted by M M and I
Slažem se sa sunny girl. zapadni sistem proizvodi sebične, hladne, bezosjećajne, ljude bez morala i vrijednosti. ljudi koji nemaju duše, sve su kao bogatiji materijalno a duše im zato sve praznije.

ko što neko reče, uvijek ćeš biti u neku ruku građanin drugog reda. pogotovo mi 'istočnjaci' ili ti sloveni. mi smo jednostavno drugačiji, i ne ne pripadamo mi tom zapadu! na to sam svaki dan sve ubjeđeniji. volim što imam priliku da živim u obadvima kulturama i civilizacijama, baš tada mogu da raspoznam ko sam i šta sam!
dakle potpisujem ovo moja prosta duša slovenska!

hvala bogu da ne neko ne misli da je "tamo bolje". u stvari,da se ne lazemo,tamo jeste "bolje", ali cega sve treba da se odreknem da bih uzivala u blagodetima metroa,tostera,mikrotalasne,evropskim standardima i "zapadnim olaksicama"??nisam spremna da platim toliku cenu. ipak zelim da i dalje sacuvam ovo malo duse sto mi je ostalo... i ne, nije u pitanju nacionalizam nego balkanski temperament.
A sad ste vi svi koji ste u Srbiji veoma "dusevni" svi imate to "malo duse"...a mi svi dusu izgubili i postali smo sta? Roboti?
Nesto kad citam pojedine (ponekad i mnoge) postove mnogih vas koji ste "ostali" u Srbiji, ne vidim bas da ste svi sacuvali tu dusu...mnogi deluju kao da su (po tvojoj logici) odavno na "zanapdu): neki bezosecajno i otudjeno, neki ubijeno u pojam, neki jednostavno bezdusno...

Tako da je to vise pitanje unutrasnjeg mentalnog stanja nego geografske lokacije. A ako moram svaki dan da se zajebavam sa raznim glupostima i sitnicima, o kojima ovde i ne razmisljam, onda je mogucnost veca da i postanes otudjen, bezosecajan i bezdusan...

Toliko o "vasoj dusi slovenskoj" i balkanskom temperamentu (koje vam zaista niko ne brani da ponesete sa sobom, ako i jednog i drugog bas toliko u obilju imate).
:maca:
ok, ako ti odgovorno tvrdis da ja nemam "ni to malo duse", onda je cela ova diskusija besmislena....i onda si apsolutno u pravu...

a tamo nisu svi roboti, ali vecina funkcionise kao da jesu, i cini mi se da ti to vrlo dobro znas jer konstantno nalecem u tvojim postovima na tipicne kapitalisticko-imperijalisticke recnice, ali nemoj mi zameriti,ne mogu sad da ih jurim po forumu da bih ih kvotovala...ali nekako kad te neko direktno ubode u to,jasno je da ces se braniti svom silama i bazicnim trecerazrednim stavom o mojim "generalizacijama" i "uopstavanjima". vratimo se na za globalno stanovnistvo, zajebi te price o tome kako "nisu svi takvi". to je savrseno jasno.

a sto se nasih ljudi tice, pa vidi, donekle si u pravu... mi nismo otudjeni - mi POSTAJEMO otudjeni....

ehm, hmmm, takodje je jasno da stanje duse zavisi od unutrasnjeg mentalnog stanja, ali ono kao , na islandu i u ujedinjenom kraljevstvu su ljudi procentualno depresivniji od kubanaca,grka, sicilijanaca i tako to...mislim, to ne kazem ja nego statistike....pa da malo razmislimo o tome, to jeste da zavisi od klime, ali ako na to dodas i mentalitet - dobijes nesto malo realniju procenu...
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
I tako... Oni koji zive 'preko bare' su mnogo bolje upuceni u situaciju u zemljama balkana od onih koji stvarno zive u njima. Pa, da te razocaram, bila i u Sarajevu i u Kninu, Vukovaru i Osijeku, i mislis da mi je neko nesto rekao zbog naglaska ili mesta odakle sam dosla? Niko ni pogledao, nit primirisao. Moze biti da je to SAMO moj slucaj i da SAMO mene, iz nekog razloga, nisu hteli da diraju i zabranjuju mi dolazak.

Elem, materijalna situacija ne mora da bude jedini razlog zbog cega se odlazi iz zemlje.
Sta sa cinjenicom da se ovde na svakih deset godina poziva na oruzje i zapocinje novi rat (ukoliko to niste vec uocili, Ustav je samo pravni akt koji bi podrzao oruzanu intervenciju ukoliko dodje do nametnutog resenja za davno izgubljeno, a nase, Kosovo)?
Sta sa cinjenicom da se svakodnevno ugrozavaju najosnovnija ljudska prava (na zdravu zivotnu sredinu, obrazovanje, zdravstvenu i pravnu zastitu, pravo na izbor, veroispovest....) a da ljudi, ovce, nisu ni svesni da su ugrozeni jer ni ne znaju svoja prava. U kojoj se jos zemlji (normalnoj, mislim) koriste maloletna lica za obavljanje bilo kakvih poslova bez ikakve novcane nadoknade, sve pod izgovorom da je to 'skolska praksa'?
U kojoj je jos zemlji nasilje nad slabijima pravdano kao 'tradicija, vaspitanje, patrijarharat'?
Mora biti da je sve to deo te duse o kojoj naklapate....
Korisnikov avatar
By muzika86
Slažem se sa sunny girl! svaka čast!

Dovoljno je da vidim kako se Amerikanci dovežu nas ovdje, kao hoće prijateljstvo oduševljeni su nama kako mi znamo s aljudima da postupamo fino, jer vide da u našem narodu se ne gradi prijateljstvo čisto iz neke koristi koje imaš od tog čovjeka nego iz poštovanja i nekom dostojanstvu. To kod njih je sasvim rijetko naći, i polako izumire u njihovom društvu. To je neka sitnica koju sam ja primjetio.

Oni se nama čude kako smo ovako otvoreni ljudi i kako primimo ko god nam dođe u kuću kao da je nam najmiliji. TO KOD NJIH NEMA! Sistem ih je napravio takvim, sve računaju, sve gledaju kroz novac oteli bi ti zalogaj iz usta!
Korisnikov avatar
By blenta
pa ti se onda muzikash vrati kad ti je toliko loshe tamo
evo ja ti nudim prvih mesec, dva krevet da spavash i klopu dok se ne snadjesh
ionako imam tri buraza pa josh jedan netje da smeta
samo se ti lepo nama vrati
pa nek tvoj povratak simbolichno oznachi kraj "odliva mozgova" iz ex yu zemalja:cyborg:
By Ulix
Jao, opet lupas.

A ti iz Novog Beograda najbolje znaš gdje je rat završen a gdje nije.
A ti iz Milvokija pa znas? Stanislave, preterano seres.

Uostalom, ja sam iz Vojvodine, mi smo miran i miroljubiv svet, tu i nije bilo rata. :)
Korisnikov avatar
By blenta

Uostalom, ja sam iz Vojvodine, mi smo miran i miroljubiv svet.
home sweet home
:saksofon:
By Ulix

Dovoljno je da vidim kako se Amerikanci dovežu nas ovdje, kao hoće prijateljstvo oduševljeni su nama kako mi znamo s aljudima da postupamo fino, jer vide da u našem narodu se ne gradi prijateljstvo čisto iz neke koristi koje imaš od tog čovjeka nego iz poštovanja i nekom dostojanstvu. To kod njih je sasvim rijetko naći, i polako izumire u njihovom društvu. To je neka sitnica koju sam ja primjetio.

Oni se nama čude kako smo ovako otvoreni ljudi i kako primimo ko god nam dođe u kuću kao da je nam najmiliji. TO KOD NJIH NEMA! Sistem ih je napravio takvim, sve računaju, sve gledaju kroz novac oteli bi ti zalogaj iz usta!
Ne znam o cemu pricas, dok sam ziveo u Americi, nisam stekao takav utisak. Stavise, ja sam bio u odnosu na njih distanciran, hladan i proracunat; Amerikanci koje sam upoznao i sa kojima sam se druzio su uglavnom bili topli, ljubazni, prijateljski nastrojeni.

A meni je pomalo muka od tih naklapanja o nekakvoj dusi slovenskoj, o njoj mislim isto sto i Nabokov: nedopustiv kitsch. Pogledajte oko sebe, ljudi su nesretni, gramzivi, bezobrazni, pohlepni, oteli bi vam zalogaj iz usta, a vi naklapate o nekakvoj tragicnoj, arhetipskoj dusi. Dusa Obraza, jelte slovenska, dusa Borisa Tadica, jelte slovenska, Kostunice, Cedomira Antica, jelte slovenska dusa, dusa Pahomija, Ratka Mladica, pesnicka, jelte, slovenska dusa Radovana Karadzica, srecno upokojenog Gede, slovenska, ona prava tragicna, poput plemenitih prostitutki kod Dostojevskog, ili onako slovenska, navijacka, ona ista slovenska dusa koja je rasturila gej prajd, ili ona slovenska dusa Daciceva, pa ona arhetipska, metafizicka dusa korupcije, nepotizma, nacionalizma i drugih vrsta fasizma, KOJA DUSA, gde je, zar sam toliko slep da je ne vidim?
Korisnikov avatar
By M M and I
A meni je pomalo muka od tih naklapanja o nekakvoj dusi slovenskoj, o njoj mislim isto sto i Nabokov: nedopustiv kitsch. Pogledajte oko sebe, ljudi su nesretni, gramzivi, bezobrazni, pohlepni, oteli bi vam zalogaj iz usta, a vi naklapate o nekakvoj tragicnoj, arhetipskoj dusi. Dusa Obraza, jelte slovenska, dusa Borisa Tadica, jelte slovenska, Kostunice, Cedomira Antica, jelte slovenska dusa, dusa Pahomija, Ratka Mladica, pesnicka, jelte, slovenska dusa Radovana Karadzica, srecno upokojenog Gede, slovenska, ona prava tragicna, poput plemenitih prostitutki kod Dostojevskog, ili onako slovenska, navijacka, ona ista slovenska dusa koja je rasturila gej prajd, ili ona slovenska dusa Daciceva, pa ona arhetipska, metafizicka dusa korupcije, nepotizma, nacionalizma i drugih vrsta fasizma, KOJA DUSA, gde je, zar sam toliko slep da je ne vidim?
Upravo to!

Ja kad dodjem u Srbiju vise primetim ravnodusnost, apatiju, bezdusnost i LAZNU onu "narodsku" toplinu...od koje mi se ledi krv u zilama...

Tu dusu, ne videh ni X-u, ni na splavovima, ni u medijima, ni saobracaju, ni u prodavnicama...ni kod komsija, jos manje kod rodbine (koju nesto i ne gotivim)...nema je!
Postoji samo jos u pesmama tih pevaljki sa estrade kojima ta dusa svakodnevno izgara vise puta jer su ostavljene, kod Balasevica (coveka za koga se ne zna da li mu je veca dusa ili homofobija)...i kod njima slicnih...
By RACABG
muziko ajde se menjamo ti dodjes da zivis ovde a ja dodjem da zivim tu hoces li .. ili ti je ipak bolje tu jer ovde niko nemoze da ti otme zalogaj iz usta mislim nema tog zalogaja
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Vel boy

Zapadne olaksice? wtf?

pa wtf, upravo o tome sve vreme i govorim!! jebote, kao ono, naravno da je meni sve to savrseno jasno....ali ocigledno mnogima nije... ali podjimo od "njihovog" misljenja da je tamo "generalno bolje"...

ako mene pitas tamo jeste bolje za zivot, ali nije bolji zivot....
Sve zavisi, draga moja, sve zavisi! Zavisi od puno, puno toga!!!! Moj cilj replikovanja tebi je bio da ti ukazem da se cvrste definicije u i o ovoj temi vrlo tesko mogu da daju!!
Korisnikov avatar
By tramp

hm.. ti sto otimaju zalogaje su mene drzali u kuci i hranili pet godina ... hmmm .... opasni neki :smeh:
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!