Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By one of the people
tramp bas lepo rečeno.
svako ko zeli da ide, i ima izbora, misli da može da bolje živi i da pripada negde na zapadu treba da ide. ko voli srbiju i hteo bi da ostane, izbor je lična stvar.
Korisnikov avatar
By tramp
samo sto to sto neko ide iz srbije ne znaci da srbiju ne voli ili da je mrzi
Korisnikov avatar
By bigirl
A neko ni nema izbora.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by SUNNY GIRL

draga, sve sto sam napisala napisala sam iskljucivo iz licnog iskustva. ne verujem da si toliko provela u tudjini da bi mogla bas toliko ostro da sudjujes.
Mozda nisam provela toliko vremena u tudjini (kao sto neki jesu), ali sam provela sasvim dovoljno vremena u srbiji da znam o cemu pricam.
uostalom, idi, probaj, zelim ti svu srecu ali nekako imam utisak da se neces uklopiti... znas, nas svuda u inostranstvu vole ali samo zato sto svima placamo pice i castimo non-stop, jer ionako smo jedni od retkih u svetu koji uopste nesto slave.... o podeli racuna iz supermarketa medju supruznicima necu ni da govorim....

znas, moja supruga i ja kad kupujemo u maxiju,placamo ovisno o tome ko kada koliko ima....tamo toga nema....
...ali, eto, tramp me je preduhitrila, pa napisala da ipak ima. To je ipak zavisno od osobe, jer cicije su nacija za sebe, bas kao i oni koji trose kao da sutra ne postoji.

enivej hani, bila, videla, vratila se i pozelela da se nikada ne obrem ponovo u , recimo- engleskoj....

razlika u standardu je utoliko sto tamo svi imaju toster i mikrotalasnu i to se podrazumeva.ovde je to jos uvek luksuz. razlika je jos i samo u tome sto kod nas covek mahom ima vremena,prijatelja i ono malo duse sto nam je ostalo da se pozdravis sa komsijom i pozoves ga na kafu. tamo je to odavno luksuz. a ja ni za 100 zivota ne bih menjala 500 evra vecu platu, toster i mikrotalasnu za dva sata provedeih sa mojom gavrom,vaxi i tashibabom u kafani.

o tome se radi. a savrseno je jasno da je bolje stici na posao metroom za 15 min nego guziti se po gsp-u preko mosta citavih sat vremena u vreme popodnevnog spica.
Ceo taj romantizam je lako prosipati dok neko drugi rinta za tvoju kreditnu karticu, kada se neko drugi stara o tome da uvek bude dovoljno love za sve ono sto deca zahtevaju (od najosnovnijeg, hrane i odece, do luksuza tipa putovanja, master studija i tako toga). Tako dam bez obzira sto se moje misljenje ne podudara ni sa tvojim a ni sa Valinim, njeno vise postujem jer ga bar zasniva na zaista licnom iskustvu prezivljavanja u tudjini.
Jos jedna stvar, koja je mozda offtopic u ovoj temi, ali mi je jako isla uz dlaku ovih dana, je cinjenica da ljudi ovde veoma tesko prihvataju strance. Dobili smo dva francuza na razmeni studenata, dosli profesori da 'razbiju led' i predstave ljude, a mnogi ih izbegavaju ili se stide da sa njima prozbore jednu jedinu rec. Pa i oni koji su tako prezadovoljni majkom Srbijom, kada upoznaju goste, prvo naprave facu :shocked: i onda pitaju 'sta ce ONI OVDE?' Bem mu gostoprimstvo....
By RACABG
Bezao vracao....
mogu da kazem da je ovde lakshe biti kloshar to jes ziveti bez novca ( uvek se kod prijatelja mozes naklapiti u vreme rucka i preziveti taj dan ) imas mamu tatu koji ce ti besplatno dati da zivish u stanu .
napolju je mnogo lakshe naci jedan dva tri posla raditi i zaraditi onoliko koliko smatras da ti je dovoljno za zivot .
vidim da se ovi sto sa bezbedne udaljenosti trude svim silama da vam kazu kako je tamo toliko uzasno i toliko odvratno ... verovatno se plase da ce ih neko zamoliti da ih povuce ili se mozda plase da ce svi odavde emigrirati pa ce oni tamo dobiti konkurenciju jednog dana .... mislim S..RU pa zar mislite da je tamo tako lose a oni su svi mazohisti pa eto sede tamo jer vole da im nije lepo
tvrdim da je tamo mnogo bolje mnogo lakshe
kada mi kazu napolju mora da se radi pa zar oni stvarno misle da ja ovde idem na posao da bih se igrao ili recimo pio kafu , turpijao i lakirao nokte pa alo ljudi ja ovde idem na posao i RADIM cesto cak i prekovremeno ( a to mi niko ne placa )
da bas je tamo toliko loshe cene su malo vece negdo ovde ( pricam o obicnim stvarima potrebama za zivot ne o luksuzu )
sto se tice hrane cene su vam skoro iste nesto je cak jeftinije nego kod nas
da bas je loshe tamo je karta avionska pariz-nica 24 eura , onda recimo ADSL 8 megabita u sekundi flat ( uz to dobijate telefonski prikljucak sa besplatnim pozivima po celoj francuskoj ,sat vremena razgovora francuska - srbija je 5 eura ) i sve to znaci taj prikljucak i ADSL internet mesecno placate 30 eura ...mozda je sada i jeftinije ovo je bila cena prosle godine .
pa dajte ljudi nemojte pricati gluposti svi sedite tu vrlo dobro znate da veliki procenat onoga sto pricate nema nikakvih osnova niti istine
svakako svako ko zeli treba da ode da proba i verovatno uspe ili bude u onih nekoliko procenata koji jednostavno nisu uspeli i nisu se snashli.
bezao vracao i bezacu opet jednostavno mnogo volim azurnu obalu poz z z z z
By Çâðê_DUP
Originally posted by FireGox
Koliko vas želi da pobegne iz Sbije i zašto?
svako ko me malo bolje poznaje zna koliko IZGARAM da odem iz Srbije i zasto. Ne bih da se rasplinjujem na temi, usled nedostka vremena, tek ovoliko, da kazem jedno ogromno OH, DA !!!!!
By SUNNY B
Originally posted by MinaHarker

Mozda nisam provela toliko vremena u tudjini (kao sto neki jesu), ali sam provela sasvim dovoljno vremena u srbiji da znam o cemu pricam.

...ali, eto, tramp me je preduhitrila, pa napisala da ipak ima. To je ipak zavisno od osobe, jer cicije su nacija za sebe, bas kao i oni koji trose kao da sutra ne postoji.

Ceo taj romantizam je lako prosipati dok neko drugi rinta za tvoju kreditnu karticu, kada se neko drugi stara o tome da uvek bude dovoljno love za sve ono sto deca zahtevaju (od najosnovnijeg, hrane i odece, do luksuza tipa putovanja, master studija i tako toga). Tako dam bez obzira sto se moje misljenje ne podudara ni sa tvojim a ni sa Valinim, njeno vise postujem jer ga bar zasniva na zaista licnom iskustvu prezivljavanja u tudjini.
Jos jedna stvar, koja je mozda offtopic u ovoj temi, ali mi je jako isla uz dlaku ovih dana, je cinjenica da ljudi ovde veoma tesko prihvataju strance. Dobili smo dva francuza na razmeni studenata, dosli profesori da 'razbiju led' i predstave ljude, a mnogi ih izbegavaju ili se stide da sa njima prozbore jednu jedinu rec. Pa i oni koji su tako prezadovoljni majkom Srbijom, kada upoznaju goste, prvo naprave facu :shocked: i onda pitaju 'sta ce ONI OVDE?' Bem mu gostoprimstvo....

cekaj polako. i nemoj odmah da bljujes vatru.

1. onaj koji je rintao za moju bivsu kreditnu karticu je na pocetku imao jedino svoj krevet a sobu je delio sa sestrom do neke 28-e godine. pre toga je diplomirao, malo posle je magistrirao a onda se usavrsavao i dosao do toga da mu ne predstavlja problem da odvoji za moje master studije,putovanja i na kraju krajeva i tu karticu koju sam ja samoinicijativno presekla. dakle, nije u pitanju nikakav pocetni kapital niti sreca niti loto nego oceva debela guzica koja je grejala stolicu i samostalno zaradila za sve gorenavedeno. dakle, guzica je pitanju...nista drugo...

2. ja sama rintam svaki dan od 9 do 5 (cesto i duze) svakim danom sem nedeljom i zaradjujem sasvim dovoljno da pokrijem sve svoje mesecne troskove (a veruj mi, veliki su) a jos uspem da pokrijem i polovinu zeninih troskova. takodje, uporedo i studiram. i opet nisu ni sreca ni loto ni kapital u pitanju nego moj budilnik koji zvoni svako jutro u 7 i tera moju guzicu da se digne i ode na posao.

3. sa strancima nemam nikakvih problema. svakodnevno se srecem sa njima sto na poslu, sto na faxu i nikada nisu od mene dozivelu nikakvu neprjatnost. naprotiv.

4. ok je sto se vise slazes sa val ali nije da sam malo vremena provela "tamo".

sve u svemu, tvoj licni izbor je u pitanju sto se sasvim u redu, ali nemoj pljuvati po svome. ali,dobro, videces uostalom...
By SUNNY B
Originally posted by tramp
@Sunny - mislim da si ti generalizovala sve drzave "zapada" i da imas meni neku stranu predstavu kako to izgleda, mada mozda je zapadna evropa takva, to stvarno ne znam i znam da mi se prijatelj englez (rodjen tamo i ziveo sve do magistarskog u UK) koji je ziveo sa mnom zali na englesku (morao da se vrati) i kako su englezi hladni a opet znam mnoge koji nisu ... :nezna:

ali prvo da razbijem neke iluzije- ja provodim u NY 2-3 sata dnevno u prevozu iako ne stanujem u nekoj uzasno udaljenoj lokaciji, desi mi se da se u spici zaglavim, pogotovo kad idem autobusom, juce u autobusu nije bilo klime ali je zato bio pun i samo sto mi nisu sedeli na glavi (jer sam uspela da uvalim dupe u stolicu)

moja devojka i ja ne delimo racune i jedine racune koje sam delila je bilo sa cimerima/kama oko kupovine zajednickih stvari, popravke kola kad smo delili auto i tako

ni sa jednom devojkom nisam na taj nacin delila racune nego se nekako podrazumevalo da plati ko ima osim u situacijama kada smo obe bankrot pa onda delimo jer ni jedna ne moze sve da pokrije a ne radi neke forme

amerikanci caste jedni druge picem i to nije "srpska" inovacija

ja imam drage prijatelje u NY sa kojima mogu da sednem u kafani a ponekad i u parku jedino sto se ne zovu gavro i tashibaba :D

meni je stvarno ok i to sto neki zele da ostanu tu gde su i sto neki ne zele - znam gomilu ljudi koji su vezani za mesto gde su ziveli i vrlo tesko bi im se bilo prilagoditi negde drugo a znam i one koje ne drzi mesto - ni jedno ni drugo nije ni grozno, ni strasno, ni pogresno - strasno je kad ljudi nemaju izbora - izbora da idu ili ne idu

lepo je sve sto si napisala i u vecini se slazem ali ukoliko nastavim da te kvotujem, zaci cemo duboko u detalje. ipak nam se misljenja razlikuju samo u nijansama.

e jedino sto se tice one generalizacije, pa to i jeste istina , ne kaze se dzabe "hladni kapitalisticki zapad", prosto, jasno je da ti drustveno i drzavno uredjenje kroje individualni karakter. to se u vecini odrazava i na naciju, zar ne? slozices se da su srbi,makedonci,grci,rusi i sl. zaista "topliji" od recimo svedjana,engleza i kanadjana... naravno da ova prica ne prolazi potpuno na individualnoj osnovi.
Korisnikov avatar
By M M and I
Originally posted by RACABG
Bezao vracao....
mogu da kazem da je ovde lakshe biti kloshar to jes ziveti bez novca ( uvek se kod prijatelja mozes naklapiti u vreme rucka i preziveti taj dan ) imas mamu tatu koji ce ti besplatno dati da zivish u stanu .
napolju je mnogo lakshe naci jedan dva tri posla raditi i zaraditi onoliko koliko smatras da ti je dovoljno za zivot .
vidim da se ovi sto sa bezbedne udaljenosti trude svim silama da vam kazu kako je tamo toliko uzasno i toliko odvratno ... verovatno se plase da ce ih neko zamoliti da ih povuce ili se mozda plase da ce svi odavde emigrirati pa ce oni tamo dobiti konkurenciju jednog dana .... mislim S..RU pa zar mislite da je tamo tako lose a oni su svi mazohisti pa eto sede tamo jer vole da im nije lepo
tvrdim da je tamo mnogo bolje mnogo lakshe
kada mi kazu napolju mora da se radi pa zar oni stvarno misle da ja ovde idem na posao da bih se igrao ili recimo pio kafu , turpijao i lakirao nokte pa alo ljudi ja ovde idem na posao i RADIM cesto cak i prekovremeno ( a to mi niko ne placa )
da bas je tamo toliko loshe cene su malo vece negdo ovde ( pricam o obicnim stvarima potrebama za zivot ne o luksuzu )
sto se tice hrane cene su vam skoro iste nesto je cak jeftinije nego kod nas
da bas je loshe tamo je karta avionska pariz-nica 24 eura , onda recimo ADSL 8 megabita u sekundi flat ( uz to dobijate telefonski prikljucak sa besplatnim pozivima po celoj francuskoj ,sat vremena razgovora francuska - srbija je 5 eura ) i sve to znaci taj prikljucak i ADSL internet mesecno placate 30 eura ...mozda je sada i jeftinije ovo je bila cena prosle godine .
pa dajte ljudi nemojte pricati gluposti svi sedite tu vrlo dobro znate da veliki procenat onoga sto pricate nema nikakvih osnova niti istine
svakako svako ko zeli treba da ode da proba i verovatno uspe ili bude u onih nekoliko procenata koji jednostavno nisu uspeli i nisu se snashli.
bezao vracao i bezacu opet jednostavno mnogo volim azurnu obalu poz z z z z

Je li bre...sta je tebi...u poslednje vreme samo veoma smislene stvari pises.

Odlican opis :up: Odlican post :hail:

pogotovo ovaj deo :
I ja se svaki put, kad procitam tako nesto, zapitam koji qrac se zale..Ako su takvi mazohisti pa ostaju tamo gde im je jako lose, sta se zale? Ako im je tako lose u Nemackoj, Francuskoj, Americi ili pitaj boga gde drugde zasto se ne spakuju i ne vrate u Srbiju (eventualno u BiH i HR) ili odu ne neko trece mesto.
Ja sam ziveo pola godine u USA...nije mi se nesto narocito dopalo...nije mi bilo lose..ali nije ni dobro...Iako je trebalo da ostanem najmanje godinu dana, nakon jedva 6 meseci spakovao sam kofere i rekao God Bye Uncle Sam i vratio se u malu hladnu i dosadno Svedsku, gde je meni na licnom planu ipak bilo bolje...a nisam ostao u USA da kukam kako mi lose.
Korisnikov avatar
By Marvin
Bežati, bežati.
Došli su divlji, oterali pitome, a ja se (bar mi se čini) ubrajam u potonje.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by M M and I
I ja se svaki put, kad procitam tako nesto, zapitam koji qrac se zale..Ako su takvi mazohisti pa ostaju tamo gde im je jako lose, sta se zale? Ako im je tako lose u Nemackoj, Francuskoj, Americi ili pitaj boga gde drugde zasto se ne spakuju i ne vrate u Srbiju (eventualno u BiH i HR) ili odu ne neko trece mesto.
Ja sam ziveo pola godine u USA...nije mi se nesto narocito dopalo...nije mi bilo lose..ali nije ni dobro...Iako je trebalo da ostanem najmanje godinu dana, nakon jedva 6 meseci spakovao sam kofere i rekao God Bye Uncle Sam i vratio se u malu hladnu i dosadno Svedsku, gde je meni na licnom planu ipak bilo bolje...a nisam ostao u USA da kukam kako mi lose.
misli li se na nekoga specijalno ili uopsteno??

Ukoliko se aludira i na npr. mene, ja mislim da sam svojim postovima jasno napisao da se moje razocarenje ogranicava na ovaj grad u Pennsylvania-i koji niti sam za sebe odabrao niti sam imao izbora odbiti ga. Kada se odlazi u svet po "humanitarnim"-izbeglickim principima onda, ukoliko se ne radi o spajanju porodica ili sastajanju sa sponzorima, osobi biva odredjeno od te izbeglicke agencije (u sastavu IOM-a) gde i kako ce biti smestena. Dakle, znao sam da mi je Amerika pruzila sansu za useljenje, ali gde u Americi nisam znao do par dana pre avionskog leta. I bio sam zahvalan i radostan sto mi je data prilika da se uselim u Ameriku (nakon svih mogucih procedura i pregleda koji su trajali godinama).
Medjutim, uskoro sam uvideo da se mlade, neozenjene/neudate osobe (pogotovo strane!) tretiraju u ovom gradu s podozrenjem i sa ponizavajucim stavom, tipa "radi poslove koje amerkanci nece" (sto sam svojom mudroscu i dostojanstvom izbegao!), "zaboravi na koledze, skole i univerzitete jer nemas para da ih placas" (sto me jeste usporilo jer isprva bez green-card nisam mogao da apliciram ni za grants koje su ionako u Americi shkrte i tesko moguce za dobiti!), "doveli smo te samo da placas takse" (sto nisam niti mogu da izbegnem!) itd... Cinjenica jeste da vecina mladih i obrazovanih ljudi napusta ovaj grad nakon sto zavrse skole jer ovaj grad ima jako depresivnu ekonomsku situaciju -smesten usred tzv. "rust belt-a" (za one koji ne znaju sta znaci rust belt, neka se raspitaju!). Takodje sam saznao da jedan od razloga sto me je zapao ovaj grad i jeste ta depopulacija, sto znaci figurativno "posto drugi beze odavde, eto, tebe i tebi slicne smo doveli da popunis poslove i brojeve stanovnika."

Ja, da znam kako i gde biti smesten, u npr. NYC-ju, Boston-u, San Francisco-u, svakako da bih davnih, davnih dana bio tamo otisao! Na tome radim, ali tesko ide! Ja, da imam mogucnost (kao sto je M M and I ima za Svedsku) da odem u neku zapadnoevropsku zemlju, svakako, takodje, da bih davnih, davnih dana vec bio otisao tamo!
Lako je reci nekome "neka ide", kada ta osoba koja to kaze ima mogucnosti (a, kojim sticajem okolnosti, ja zaista ne znam!!) da ide gde hoce. Lako je, ali nije fer niti je dubokoumno promisljeno, deliti lekcije drugoj osobi (koje je ta osoba vec davno naucila i saznala!) bez poznavanja situacijskog background-a!

A, razloge, koji mi govore da ni u ludilu se ne treba vracati u zemlje ex-Yu, necu ovde ni da pominjem opet jer je vise i suvisno trositi reci na njih!

I, najveca mi je zelja kada bih mogao da pomognem nekom/nekoj nasoj meni kompatibilnoj osobi da dodje ovde da se meni pridruzi. No, pitanje je da li bi htela ta osoba, da makar i zapocne u ovom gradu, a pre svega da li je moguce da na ovaj nacin pomognem toj osobi (tu mislim na americku imigracionu birokratiju koja je unazad 5 godina postala neizdrzljivo arogantna i nepravedna!)
A, svakako, da bih hteo kada bih mogao jer zajedno (i to, podrazumevam kao cimer- zajedno, ne nuzno ista vise od toga!) je sve lakse!
Korisnikov avatar
By M M and I
Originally posted by Vel boy
misli li se na nekoga specijalno ili uopsteno??

Ukoliko se aludira i na npr. mene, ja mislim da sam svojim postovima jasno napisao da se moje razocarenje ogranicava na ovaj grad u Pennsylvania-i koji niti sam za sebe odabrao niti sam imao izbora odbiti ga. Kada se odlazi u svet po "humanitarnim"-izbeglickim principima onda, ukoliko se ne radi o spajanju porodica ili sastajanju sa sponzorima, osobi biva odredjeno od te izbeglicke agencije (u sastavu IOM-a) gde i kako ce biti smestena. Dakle, znao sam da mi je Amerika pruzila sansu za useljenje, ali gde u Americi nisam znao do par dana pre avionskog leta. I bio sam zahvalan i radostan sto mi je data prilika da se uselim u Ameriku (nakon svih mogucih procedura i pregleda koji su trajali godinama).
Medjutim, uskoro sam uvideo da se mlade, neozenjene/neudate osobe (pogotovo strane!) tretiraju u ovom gradu s podozrenjem i sa ponizavajucim stavom, tipa "radi poslove koje amerkanci nece" (sto sam svojom mudroscu i dostojanstvom izbegao!), "zaboravi na koledze, skole i univerzitete jer nemas para da ih placas" (sto me jeste usporilo jer isprva bez green-card nisam mogao da apliciram ni za grants koje su ionako u Americi shkrte i tesko moguce za dobiti!), "doveli smo te samo da placas takse" (sto nisam niti mogu da izbegnem!) itd... Cinjenica jeste da vecina mladih i obrazovanih ljudi napusta ovaj grad nakon sto zavrse skole jer ovaj grad ima jako depresivnu ekonomsku situaciju -smesten usred tzv. "rust belt-a" (za one koji ne znaju sta znaci rust belt, neka se raspitaju!). Takodje sam saznao da jedan od razloga sto me je zapao ovaj grad i jeste ta depopulacija, sto znaci figurativno "posto drugi beze odavde, eto, tebe i tebi slicne smo doveli da popunis poslove i brojeve stanovnika."

Ja, da znam kako i gde biti smesten, u npr. NYC-ju, Boston-u, San Francisco-u, svakako da bih davnih, davnih dana bio tamo otisao! Na tome radim, ali tesko ide! Ja, da imam mogucnost (kao sto je M M and I ima za Svedsku) da odem u neku zapadnoevropsku zemlju, svakako, takodje, da bih davnih, davnih dana vec bio otisao tamo!
Lako je reci nekome "neka ide", kada ta osoba koja to kaze ima mogucnosti (a, kojim sticajem okolnosti, ja zaista ne znam!!) da ide gde hoce. Lako je, ali nije fer niti je dubokoumno promisljeno, deliti lekcije drugoj osobi (koje je ta osoba vec davno naucila i saznala!) bez poznavanja situacijskog background-a!

A, razloge, koji mi govore da ni u ludilu se ne treba vracati u zemlje ex-Yu, necu ovde ni da pominjem opet jer je vise i suvisno trositi reci na njih!

I, najveca mi je zelja kada bih mogao da pomognem nekom/nekoj nasoj meni kompatibilnoj osobi da dodje ovde da se meni pridruzi. No, pitanje je da li bi htela ta osoba, da makar i zapocne u ovom gradu, a pre svega da li je moguce da na ovaj nacin pomognem toj osobi (tu mislim na americku imigracionu birokratiju koja je unazad 5 godina postala neizdrzljivo arogantna i nepravedna!)
A, svakako, da bih hteo kada bih mogao jer zajedno (i to, podrazumevam kao cimer- zajedno, ne nuzno ista vise od toga!) je sve lakse!
Aman covek! Ne odnosi se bas sve licno na tebe...opusti se malo!
Korisnikov avatar
By tramp
e jedino sto se tice one generalizacije, pa to i jeste istina , ne kaze se dzabe "hladni kapitalisticki zapad", prosto, jasno je da ti drustveno i drzavno uredjenje kroje individualni karakter.
hm... onda bih se morala sloziti i da su svi balkanci divljaci a ne mislim tako ...
to se u vecini odrazava i na naciju, zar ne? slozices se da su srbi,makedonci,grci,rusi i sl. zaista "topliji" od recimo svedjana,engleza i kanadjana... naravno da ova prica ne prolazi potpuno na individualnoj osnovi.
ne znam dovoljno grka i rusa da bih donela zakljucaj o vecini - znam nekoliko i par ih je vrlo toplo a par vrlo hladno isto mogu reci i za svedjane, engleze i kanadjane

dakle mogu da donesem neki dublji zakljucak o ljudima iz srbije, hrvatske, bosne i usa jer su to drzave u kojima sam zivela neko duze vreme - postoje razlike u ponasanju ali da li je neko topliji jer te grli i ljubi kad te vidi ili je toplija osoba koja ti da kljuceve od stana mada te jedva poznaje dok te rodjak izbaci na ulicu.. znas kako sve je to relativno - ja sam sa recimo stanovnistvom usa imala i pozitivne i negative i tople i hladne odnose i recimo za njujorcane se prica da su otudjeni a zaboravlja se da se tu kultura selog sveta izmesala - mozda i jeste pristupacniji od nekih drugih mesta .. hm.. ne znam
By Ulix
recimo za njujorcane se prica da su otudjeni a zaboravlja se da se tu kultura selog sveta izmesala - mozda i jeste pristupacniji od nekih drugih mesta .. hm.. ne znam
Jao, ovim su i mene "plasili" kad sam odlazio u Njujork, a meni nikako nije bilo jasno o cemu pricaju, grad me je osvojio za sva vremena u roku od minuta, sa sve ljudima. Mnogo sam losija iskustva imao u Cikagu, gde je jedna zena bukvalno rekla da nema pametnija posla nego meni da objasnjava gde je Shed akvarijum, iako sam je krajnje uctivo zamolio da mi kaze. :flaming:

Mada, kad smo kod generalizacija, jedna je do sada ispala istinita: Juznjaci jesu veoma ljubazni, cak i kad te mrze iz dna duse. :sise:
Korisnikov avatar
By M M and I
postoje razlike u ponasanju ali da li je neko topliji jer te grli i ljubi kad te vidi ili je toplija osoba koja ti da kljuceve od stana mada te jedva poznaje dok te rodjak izbaci na ulicu.. znas kako sve je to relativno - ja sam sa recimo stanovnistvom usa imala i pozitivne i negative i tople i hladne odnose i recimo za njujorcane se prica da su otudjeni a zaboravlja se da se tu kultura selog sveta izmesala - mozda i jeste pristupacniji od nekih drugih mesta .. hm.. ne znam
ma odlicno receno :up:
Korisnikov avatar
By M M and I
Originally posted by Ulix

Mada, kad smo kod generalizacija, jedna je do sada ispala istinita: Juznjaci jesu veoma ljubazni, cak i kad te mrze iz dna duse. :sise:

I mnogo je bolje da znam kad me neko mrzi iz dna duse, a ne da mislim "jao sto je ljubazan" a on jedva ceka da mi vidi ledja - da bi u njih zabio noz...

Iso tako pitam se koliko je uopste tacan ovaj stereotip...Jesi ti bio kad na kakvoj salterskoj sluzbi u Srbiji? Ja studirao, pitaj boga sta mi bi, skoro jedan semestar na katedri za srpski jezik i knjizevnost na Filoloskom u Beogradu...iskustva sa saltera studentske sluzbe tamo govore mi da juznjaci mogu da budu uzasno neljubazni i odvratno odurni i kad te ne poznaju dovoljno da bi imali razloga da te mrze....
By Ulix

I mnogo je bolje da znam kad me neko mrzi iz dna duse, a ne da mislim "jao sto je ljubazan" a on jedva ceka da mi vidi ledja - da bi u njih zabio noz...

Iso tako pitam se koliko je uopste tacan ovaj stereotip...Jesi ti bio kad na kakvoj salterskoj sluzbi u Srbiji? Ja studirao, pitaj boga sta mi bi, skoro jedan semestar na katedri za srpski jezik i knjizevnost na Filoloskom u Beogradu...iskustva sa saltera studentske sluzbe tamo govore mi da juznjaci mogu da budu uzasno neljubazni i odvratno odurni i kad te ne poznaju dovoljno da bi imali razloga da te mrze....
Pa ne znam... ovo cisto govorim iz mog iskustva, a ono je takvo da za godinu i kusur zivota na Jugu, nisam sreo nekog ko je bio otvoreno neljubazan, osim mene, naravno. :D

Cak i kad sa sigurnoscu znam da me neko ne voli, oni su se opet smeskali i trudili se da budu fini, sto je, slazemo se, odvratno, ali tako je.

Sigurno ih ima i drugacijih, ali ih ja ne sretoh.

(Kada kazem Juznjaci, da ne bude zabune, mislim na jug Amerike.)
Korisnikov avatar
By M M and I

O.K. ja sam vise mislio na juznjake tipa Balkan i juznije...

...mada recimo, jos juznije, na Siciliji i na Malti nisam naisao na neljubaznost iako su juznjaci u pitanju...

Znaci sve su to stereotipi...od kojih su neki vise a neki manje tacni...
By Ulix

O.K. ja sam vise mislio na juznjake tipa Balkan i juznije...

...mada recimo, jos juznije, na Siciliji i na Malti nisam naisao na neljubaznost iako su juznjaci u pitanju...

Znaci sve su to stereotipi...od kojih su neki vise a neki manje tacni...
Obicno se ne upustam u diskusiju o takvim stvarima jer je glupo, zar ne, razmisljati o geografskoj distribuciji ljubaznosti. :)

Ovo je prosto moje zapazanje o Juznjacima, i ne ulazim u to koliko je tacno, mada ga licno smatram prilicno verodostojnim, posto nije zasnovano na malom uzorku.
Korisnikov avatar
By Inner-Smile
Ja ocem da budem pored zene, inache bih rado pobegla samo iz KGa (bilo gde) ovako moracu i iz zemlje.
Korisnikov avatar
By Escobar
neka fala. bolje da radim u svojoj zemlji medju svojima za 300 evra nego u tudjini (gde cu uvek i jebeno uvek biti gradajanin drugog reda) za vece pare koje su proporcijalno iste kad se uzmu sve dazbine u obzir. ne zelim da se najavljujem prijateljima dve nedelje unapred kako bih posedela kod njih pola sata i popila caj i kolacice.ne zelim da neko zove miliciju u pola noci jer se tusiramu svom stanu a njega je to probudilo.ne zelim da pijem i pritom preskupo placam iskljucivo flasiranu vodu.ne zelim da se osecam nelagodno svaki put kad se moji ustaljeni obicaju ne poklapaju sa njihovim. ne zelim da budem rob kapitalizma. tacka. zelim da i dalje imam gomilu prijatelja i gomilu vremena da ih sve natenane vidim. i zelim da placam manje poreze, koliko god je moguce....

jedina mesta koja bih mogla da podnesem su kuba,spanija i portugalija...sto zbog klime,sto zbog ljudi....a oni su jedini uslov mog opstanka tamo. o amerikama,australijama,skandinavijama i ostalim zapadnjacima i severnjacima ni govora....ipak svoju dusu cuvam za sebe...
:up:

Jebiga, kako Djole kaze 'Moja prosta dusa slovenska......'
Korisnikov avatar
By Vel boy
Aman covek! Ne odnosi se bas sve licno na tebe...opusti se malo!
sta je to "sve licno na mene"? :smeh:

naznacih u pitanju u prethodnom mi postu tebi na kog si mislio! pa, eto, u slucaju da si I na mene bio mislio, nisam imao problema da se iskreno odredim o "issue"-u! :party:
Korisnikov avatar
By muzika86
Slažem se sa sunny girl. zapadni sistem proizvodi sebične, hladne, bezosjećajne, ljude bez morala i vrijednosti. ljudi koji nemaju duše, sve su kao bogatiji materijalno a duše im zato sve praznije.

ko što neko reče, uvijek ćeš biti u neku ruku građanin drugog reda. pogotovo mi 'istočnjaci' ili ti sloveni. mi smo jednostavno drugačiji, i ne ne pripadamo mi tom zapadu! na to sam svaki dan sve ubjeđeniji. volim što imam priliku da živim u obadvima kulturama i civilizacijama, baš tada mogu da raspoznam ko sam i šta sam!
dakle potpisujem ovo moja prosta duša slovenska!
By Ulix
Ej, ti, muziko, nikada nisi odgovorio: zasto se ne vratis ovde kad ti je tako odvratno u Americi? Bez patriotskih i drugih sranja, odgovori.
Korisnikov avatar
By Vel boy
A propos o fenomenu "slovenske duse" :smeh:
- koliko ja vidim, u nekim delovima Amerike ima je i vise nego sto sam i mislio, tj. neki delovi Amerike vise nalikuju istocnoj polovini Evrope nego sto sam i mislio. I to vise u negativnijem smislu nego pozitivnijem (ako ovog i moze da bude u ovom kontekstu jos i dalje)....
Korisnikov avatar
By muzika86
Ej, ti, muziko, nikada nisi odgovorio: zasto se ne vratis ovde kad ti je tako odvratno u Americi? Bez patriotskih i drugih sranja, odgovori.
Gdje tamo? U mjesto gdje je zabranjen moj povratak, da zabranjen!
Korisnikov avatar
By tramp
izvini muzika86 ja ne znam sta si ti sa 6 godina mogao da uradis pa da bi ti povratak bio zabranjen? da li si ti uopste bio na Balkanu u zadnjih 14 godina?
By SUNNY B
Originally posted by muzika86
Slažem se sa sunny girl. zapadni sistem proizvodi sebične, hladne, bezosjećajne, ljude bez morala i vrijednosti. ljudi koji nemaju duše, sve su kao bogatiji materijalno a duše im zato sve praznije.

ko što neko reče, uvijek ćeš biti u neku ruku građanin drugog reda. pogotovo mi 'istočnjaci' ili ti sloveni. mi smo jednostavno drugačiji, i ne ne pripadamo mi tom zapadu! na to sam svaki dan sve ubjeđeniji. volim što imam priliku da živim u obadvima kulturama i civilizacijama, baš tada mogu da raspoznam ko sam i šta sam!

hvala bogu da ne neko ne misli da je "tamo bolje". u stvari,da se ne lazemo,tamo jeste "bolje", ali cega sve treba da se odreknem da bih uzivala u blagodetima metroa,tostera,mikrotalasne,evropskim standardima i "zapadnim olaksicama"??nisam spremna da platim toliku cenu. ipak zelim da i dalje sacuvam ovo malo duse sto mi je ostalo... i ne, nije u pitanju nacionalizam nego balkanski temperament.
Korisnikov avatar
By M M and I

hvala bogu da ne neko ne misli da je "tamo bolje". u stvari,da se ne lazemo,tamo jeste "bolje", ali cega sve treba da se odreknem da bih uzivala u blagodetima metroa,tostera,mikrotalasne,evropskim standardima i "zapadnim olaksicama"??nisam spremna da platim toliku cenu. ipak zelim da i dalje sacuvam ovo malo duse sto mi je ostalo... i ne, nije u pitanju nacionalizam nego balkanski temperament.
A sad ste vi svi koji ste u Srbiji veoma "dusevni" svi imate to "malo duse"...a mi svi dusu izgubili i postali smo sta? Roboti?
Nesto kad citam pojedine (ponekad i mnoge) postove mnogih vas koji ste "ostali" u Srbiji, ne vidim bas da ste svi sacuvali tu dusu...mnogi deluju kao da su (po tvojoj logici) odavno na "zanapdu): neki bezosecajno i otudjeno, neki ubijeno u pojam, neki jednostavno bezdusno...

Tako da je to vise pitanje unutrasnjeg mentalnog stanja nego geografske lokacije. A ako moram svaki dan da se zajebavam sa raznim glupostima i sitnicima, o kojima ovde i ne razmisljam, onda je mogucnost veca da i postanes otudjen, bezosecajan i bezdusan...

Toliko o "vasoj dusi slovenskoj" i balkanskom temperamentu (koje vam zaista niko ne brani da ponesete sa sobom, ako i jednog i drugog bas toliko u obilju imate).
:maca:
Korisnikov avatar
By tramp
wow ... u kojim se ti krugovima kreces? ah, da, SDC (srpska dijaspora chicaga) - mogao bi neko da me baci u DyR da mogu da se malo napljujem po kolegama dijasporasima ... bilo bi interesantno pogledati iz kojih drzava je najvise onih sto idu po svetu i rade razne poslove dobrovoljno i skoro neplaceno? naravno, da je lakse nekome ko ima dovoljno uzeti godinu dana i otici negde i hraniti gladnu decu i kojesta nego nekome ko i sam nema ali da su bas svi ti ljudi hladni, sebicni i bezosecajni :misli:
ko što neko reče, uvijek ćeš biti u neku ruku građanin drugog reda.
sreco, nisi ti gradjanin drugog reda jer si sa blakana, ti si gradjanin drugog reda zbog samog sebe - bar sto se tice USA tebe ovde vide kao muskog belca i eventualno to sto si gej moze negde da ti zasmeta ali koliko sam ja shvatila ti to bas ne objavljujes tako da... lupas - ko te jos diskriminise jer si sa Balkana? ko uopste zna odakle si ako im ne kazes, dovoljno si dugo ovde da verovatno nemas akcent a Balkan je vecini neka fantazija za koju su jedva culi? a ako mislis da bi u Srbiji bio gradjanin prvog reda s obzirom da si iz Bosne ... sa srecom ti bilo!
pogotovo mi 'istočnjaci' ili ti sloveni. mi smo jednostavno drugačiji, i ne ne pripadamo mi tom zapadu! na to sam svaki dan sve ubjeđeniji.
hej sloveniiii .... :peva: vidim da smo sad nazad u BJ (bratstvo jedinstvo ne blow job, ovo je DiP!) ... zapad je ono sto ljudi u njemu naprave od njega, govoriti o nekom "cistom" zapadu nema smisla jer kao sto vidimo "istok" se poprilicno uselio u Zapad
volim što imam priliku da živim u obadvima kulturama i civilizacijama, baš tada mogu da raspoznam ko sam i šta sam!
zar? a kako ti to zivis u obadvema kulturama? mozda ja tebe nisam najbolje shvatila? provodis pola godine tamo, pola ovamo? ili kako to vec izgleda? zapravo, na koji nacin ti poznajes kulturu "istoka"?
da je prosta, prosta je ...
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!