Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Dugo prizeljkivani forum od sada medju nama :)

Moderatori: Waldorf, Moderators

Korisnikov avatar
By Sunce
Film "La pianiste" austrijskog reditelja Michael Haneke-a adaptacija je pripovetke "The Piano Teacher' koju je napisala austrijanka Elfriede Jelinek (dobitnica Nobelove nagrade). Glavnu žensku ulogu igra Isabelle Huppert.

Da li ste gledali ovaj film? Šta mislite o njemu?

Novinar:
Da li ste upoznali Elfridu Jelinek, autorku romana na osnovu kojeg je napisan scenario za ovaj film?
Izabel Iper: Da, bila je na snimanju. Ona je veoma šarmantna, blaga žena. Ali iza njene blagosti nazire se velika duševna patnja. Igrom slučaja ili sudbine, upravo dok smo snimali ovaj film umrla je njena majka, sa kojom je živela. Njena majka je od onih žena koja se nikada nije pitala da li je moja kćerka srećna? Njoj je bilo dovoljno da ona bude najbolja, da bude savršena profesorka klavira, što je simbol društvenog uspeha. Važan je samo spoljni sjaj, uspeh, privid. A onda, kada se vrati kući, treba da istrpi ostarelu majku koja samoću utapa u alkohol, sedeći ispred stalno uključenog televizora koji uopšte nije ni gledala.

Novinar: Svakako, trebalo je i mnogo hrabrosti za ovakvu ulogu: da li ste bar na trenutak oklevali da je prihvatite?
Izabel Iper: Ne dešava se svakog dana da te neki reditelj pozove, ponudi ti da glumiš sadomazohistu i da zatraži da u tome odeš tako daleko. Iskreno govoreći, bolje što je tako, jer takve uloge počinju da bude mnoge sumnje. Kada sam pročitala scenario, pomislila sam: "Haneke je sigurno veoma hrabar kada može da mi ponudi jedan takav tekst"! Pre nekoliko godina ponudio mi je ulogu u filmu "Fanny Game" koji je potom doživeo veliki uspeh. Ali, ta uloga mi nije ležala. Sa likom Erike bilo je sasvim drugačije. Postojao je čitav jedan "romaneskni prostor" u koji sam mogla da pobegnem od realnosti. Svaki lik je uvek sačinjen od mešavine istine i fikcije. Što se istine tiče, nju istražujem do kraja i bez predrasuda, kao što sam to činila tumačeći brojne uloge žena ubica. Zatim postoji i mašta. U liku Erike mašta ima veliku ulogu.

Novinar: Gde prestaje zadovoljstvo u glumačkom poslu?
Izabel Iper: Postoji zadovoljstvo da postanete neko drugi, zadovoljstvo da oživite neku drugu ličnost. Da razvijete neki lik. Erikina tako teško dostignuta unutrašnja ravnoteža počinje da se narušava kada se jedan njen đak zaljubi u nju i počinje da joj se udvara. On je lep, mlad, veseo, stalno okružen devojkama i može da ima svaku od njih. Erika ne zna šta da radi, plaši se što želi nekog muškarca, a još više što je taj muškarac želi. To je za nju sasvim nova situacija koja potpuno uništava njenu samokontrolu i koja u isto vreme konačno može biti ostvarenje njenih ljubavnih i seksualnih maštarija. Ali ona nije sposobna da ima normalnu vezu, onakvu o kakvoj mašta. Zato svog ljubavnika uvodi u svoj tajni svet. "Već godinama želim da me neki muškarac pretuče… tako dugo sam te čekala", šapuće mu u jednoj sceni. Želi da mu nametne svoja pravila, piše mu šta želi da joj on radi, šta je zabranjeno, na koji način, traži sklad između svoje potrebe da gleda i želje da bude gledana. Ona je sebi dala pravo da ona gleda druge, ali ne i da bude gledana. A još manje da bude željena.

Novinar: Koje scene su vam bile najteže?
Izabel Iper: Tokom snimanja ovog filma morala sam da potpuno prevaziđem bilo kakvo osećanje stida i srama. Ovaj film je moj poklon filmskoj umetnosti. Moram, međutim, da dodam da mi teške scene nisu bile neprijatne. Film pokazuje nevidljivo. A reditelj je taj koji uz pomoć kamere treba da u glumcu otkrije skrivene emocije. Reditelj je voajer koji zbog posla krade delove duše svojih glumaca.

Slika

Slika

Slika

Slika
Korisnikov avatar
By Boshko
Meni se film jako dopao i dosao mi je u pravom trenutku... A inace vrlo volim Isabelle Huppert :)
Korisnikov avatar
By djo
volim taj film i rado bih ga ponovo gledao.
volim i ani zirardo koja mi je bila najomiljenija glumica u detinjstvu (igra ulogu mame), volim izabel iper i volim i reditelja - sudeci na osnovu 2 filma: 'profesorki klavira' i 'skriveno' sa festa prosle godine :)
Korisnikov avatar
By Sunce
Film "Profesorka klavira" je odličan film. Gledao sam ga tri puta.
Korisnikov avatar
By Boshko
Ja dva puta... da me ne zeza monitor gledao bih ga veceras ponovo, lepo sto si nas podsetio na ovaj film...
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Da, odlican... iako smo posle njega pozeleli da se samoubijemo koliko je mracan. Ima neku bozanstvenu snagu. Secam se scene na kraju, kad pokusava da se ubode nozem, neverovatno dirljivo, ako nisam pomesao filmove
Korisnikov avatar
By Mars
Ja nisam gledao... Jesam Hvala za cokoladu.
Isabel mi je sjajna gde god da se pojavi, mozda najvise u 8 Zena...

"Your looks are laughable, unphotographable.Yet you're my favorite work of art..."
Richard Rodgers&Lorenz Hart, inspired by Marsovo dupe

http://www.answers.com/topic/richard-rodgers
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by AngraMaina
Da, odlican... iako smo posle njega pozeleli da se samoubijemo koliko je mracan. Ima neku bozanstvenu snagu. Secam se scene na kraju, kad pokusava da se ubode nozem, neverovatno dirljivo, ako nisam pomesao filmove.
Tačno je, na kraju je ubola nož u grudi (izmedju grudi i ramena), ali nije prikazano da li je izvršila samoubistvo...hm... Meni je dirljiva scena kada izlazi na sneg, čist i beo...
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Mars
Isabel mi je sjajna gde god da se pojavi, mozda najvise u 8 Zena...

Neurotična Avgustina? I tu je dobra. Posebno je smesna svadja nje i bakice (njene majke). :lood:
Korisnikov avatar
By Kiborg
Fil je fenomenalan. Rezko se desi da ja neki film ne-SF tematike odgledam nekoliko puta, ali sa Profesorkom klavira svako gledanje je podjednako uživanje.
Inače, nije njen cilj bio da se ubije, nego da onesposobi ruku. Bode se u rame, a ne u grudi, barem koliko se ja sećam i na kraju sva srećna izlazi sa nepokretnom rukom - to je htela.
Korisnikov avatar
By Sunce
Da, izmedju ramena i grudi. U pravu si, smišljeno je to uradila.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
A ja mislio ona htela da se ubije... kako je kod Elfride u knjizi?
Korisnikov avatar
By djo
i ja isto, ali su me brzo razuverili :D , odmah posle projekcije, i ako su!!!

a knjigu bih bas voleo da citam
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by Sunce
Neurotična Avgustina? I tu je dobra. Posebno je smesna svadja nje i bakice (njene majke). :lood:
Da. Moje omiljene scene sa njom su kad lomi onu vazu (kad jo CD kaze kako je normalno sto je ljubomorna na nju "Ja lepa i bogata, a ti ruzna i siromasna..." (naucicu francuski!!!)... i recimo kad je Pierette procitala pismo Marcelu koje je ostalo u kjizi iz biblioteke. I song je super.
Izv. za off.

"Your looks are laughable, unphotographable.Yet you're my favorite work of art..."

Korisnikov avatar
By KiWi
Nesam gledao... al mi zvuči zanimljivo :)

P.S. Kada su filmići u pitanju, Bojandjo ne mož' da omane.. dakle, gledljiv film :)
Korisnikov avatar
By Sunce
Knjiga je autobiografska...Žena je napisala knjigu, so nije se ubila...
Korisnikov avatar
By mili86
film je extra... dobar savet kako skinuti djanu :P
Korisnikov avatar
By djo
....fridaaaaa je bila moja kraljicaaaaaa

reko bi covek posle nobelove nagrade da ce krenuti da je prevode, a ono.... nista, 1,5 knjiga i jedna predstava... stvarno bedno....
Korisnikov avatar
By Sunce
...na mladjima svet ostaje!
Korisnikov avatar
By djo
...jeste, samo ne znamo bas tako dobro nemacki :)
Korisnikov avatar
By djo
... i da...(off-topic, oprostice mi sunce :D ) jako mi je zao sto nisam gledao iper u predstavi 'psihoza u 4.48' sare kejn... to sigurno mora da je dozivljaj
Korisnikov avatar
By Sunce
A znate li da je Iper igrala u filmu "Seobe"?

@ U Psihozi? Odlicno! Ona mora da je najbolja za tu predstavu!
Korisnikov avatar
By djo
hehe.... da verovatno na svoj nacin. cuo sam da je samo stajala sa rasirenim nogama i izgovarala tu bujicu ne pomerajuci se,.... hmmmm
Korisnikov avatar
By Sunce
Ali žile na njenom vratu su...pokretne.
Korisnikov avatar
By djo
naravno :)
taj minijaturni vratić za njenu kockastu vilicu :)

baš je super! meni se moram priznati najviše dopala u 'ceremoniji' chabrola, gde igra zlu poštarku

ona i sandrin boner mu u tom filmu dodju kao kripto-lezbejke :eureka:
Korisnikov avatar
By Mars
Na taj sam film totalno zaboravio!

Kako su samo slatko brale i jele one pecurke!!!

By XanaX
bash zgodno od tebe Sunce, da si postavio ovu temu.
mogu samo dodati da me film fascinira, posebno zbog Isabelle Huppert, ali nakon sto sam procitao "Die Klavierspielerin" od Jelinek, mogu reci kako mi se "La pianiste" uopce ne cini ekranizacijom tog romana... vise se radi o nekakvoj "razgradnji" teme, jer roman nudi, barem meni, sasvim drugaciju pricu, npr. odnos Erike i njezine majke je tako prikazan da on, u stvari, nema nikakvu "vanjsku podrsku" tj. moglo bi se zakljuciti kako je majka Erikina fikcija... sto je dosta bitno jer stavlja majku u polozaj simbola kojeg, prema npr. Kristevoj, "treba ubiti"... no, upravo je to ono sto ne uspjeva Eriki, ona se probada i, u romanu, vraca kuci... taj chin probadanja, kao finale, ostao mi je, priznajem, nerazjasnjen. on je nastavak svih oblika samoranjavanja koje chini Erika / Erica, ali koji su u romanu izdignuti izvan razine same spolnosti - bosti, probadati, rezati tijelo, znaci sam sebi dokazivati da si zhiv - ali, mislim da je interpretacija tog china kao nekakvog oslobadjanja, odnosno unistenja profesionalne karijere, koja se opet pojednostavljeno, prikazuje kao oblik nametanja majcinskog nad vlastitim "ja", nije sasvim tochna. roman zavrshava bez zavrshetka. u stvari je to poput petlje, radnja se, usprkos svemu sto se dogodilo, vraca na pocetno stanje, Erika se vraca kuci, majci. nema osloboadjanja... usprkos onom smjesku na Ericinom licu u zavrsnoj sceni filma...
Korisnikov avatar
By djo
Originally posted by XanaX
u stvari je to poput petlje, radnja se, usprkos svemu sto se dogodilo, vraca na pocetno stanje, Erika se vraca kuci, majci. nema osloboadjanja... usprkos onom smjesku na Ericinom licu u zavrsnoj sceni filma...
ok vrlo lepo :) ali recimo u filmu ona prvo sve ostale 'upakuje i posalje' u koncertnu salu i onda se ubode i vraca kuci SAMA :) dakle nema mame :) i u tom smislu nije petlja :) stajaznam...
Korisnikov avatar
By Sunce
...Po izlasku iz koncertne sale, ranjenu profesorku bi mogli da spaze prolaznici, a mama bi se vratila kući. Kraj filma je novi početak ili nova faza začaranog kruga.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!