Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Dugo prizeljkivani forum od sada medju nama :)

Moderatori: Waldorf, Moderators

Korisnikov avatar
By djo
kada pomislite na neki film, da li prvo pomislite na njegovu vizuelnost ili pricu?

i uopste, sta mislite da li je film vise vizuelna ili narativna umetnost? :)
Korisnikov avatar
By Sunce
Prvo pomislim na vizuelnost filma. A film ima i narativnu i vizuelnu prirodu.
Korisnikov avatar
By Seka Sabljak
Meni je narativni aspekat bitniji, mada je pozeljno da je i produkcija dobra i skupa.
Ne insistiram da u filmu glume izvikana i zvucna imena.
Uvek cu prednost dati jakoj prici.
:)
Korisnikov avatar
By hlaefdige
uh...pa sad je skroz nezahvalno reci oboje...ali upravo to mislim... posmatram film kao sinkretizam oba elementa...
...mogu da mi se dopadnu filmovi koji se uglavnom obracaju formom da bi preneli utisak....isto tako odlicna prica je nezamenljiva...
...ako nisi vec, pogledaj Titus sa Hopkinsom u glavnoj ulozi....genijalan presek pozorista i filma u cilju ponovne interpretacije genijalno sekspirovog i senekinog Tita Andronika
By Simor
Pa, ja pomislim i na jedno i na drugo, ali, recimo, da mi je bitnija vizuelnost, pa mu onda dođe da je film više vizuelna umetnost. :)
Korisnikov avatar
By gorilica
Jedno bez drugog ne ide!
Mada, da bi filmska čarolija bila potpuna, ovde nije nabrojana još masa stvari koja sačinjava kompaktnu smešu zvanu film. :lol:
Mislim, ne bih da se proseravam, ali na kraju špice, onaj ogromni spisak nije bez razloga. Da bi film bio potpun,sve se važi i sve je u igri. Od fotografije, kamere, naravno, pre svega dobrog scenarija, pa do umešnosti glumaca da iznesu pravu emociju, i naravno režisera koji sve ovo prethodno neće zasrati lošim kadriranjem i tempom....
Korisnikov avatar
By Franck Whitson
Vizuelna umetnost.
Pretpostavljam da reditelj zamislja scene dok cita originalno delo ili pripremljen scenario.
Ja uvek imam slike pred ocima kad citam nesto. Sumnjam da bih od toga mogao da napravim film.
Korisnikov avatar
By KiWi
Vizuelna umetnost ... :) Kao Amelija Pulen, pratim sitnice i njih upamtim ... a sećam se samo bitnijih momenata u radnji samog filma ...
Korisnikov avatar
By Deksi
Zavisi od toga sta mi privuce paznju u filmu....
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
naravno da je oboje, valjda je i to sama ideja vodilja još od začetaka kinematografije. naravno, postoje oscilacije na neku stranu, što je uglavnom osobenost reditelja ili pak namerni izuzetak u cilju prenošenja neke suptilnije poruke.

teško bih se odlučio. dobra priča je dobra priča i bez nje je film dosadan, plitak, bezličan, plagijat, promašen, itd. dakle - neophodna je. ako se uz dobru priču ukomponuju savršeni vizuelni detalji - dobijamo pravo remek delo. sama vizuelna lepota opet nudi manje.

padnem na svaki film koji mi ponudi zanimljiv scenario. recimo nekakav drugačiji pristup odavno poznatim stvarima ili pak nečem sasvim nesvakidašnjem. ono što me stvarno "dobije" jesu te vizuelne sitnice - pojedini rekviziti, boje, asocijacije...
By Storm
Vizuelna umetnost.
I da ne spominjem Hičkokov MekGafin...
:superheroj:
Korisnikov avatar
By Heavy Metal Lover
Originally posted by hlaefdige
...ako nisi vec, pogledaj Titus sa Hopkinsom u glavnoj ulozi....genijalan presek pozorista i filma u cilju ponovne interpretacije genijalno sekspirovog i senekinog Tita Andronika
gledao, samo mogu reci perfekcija. mislim da je to jedini film, koji nije nista izgubio od priche, pri adaptaciji. Anthony briljantan kao i uvek, a i sam casting je super odradjen. Jessica Lange kao Tamora :love:
By Ulix
Najbolje je ako je i jedno i drugo prisutno: Venders, Kusturica.

Sa druge strane, postoje filomovi koji vizuelno nisu impresivni ali su opak fenomenalni, npr. filmovi Pol Tomas Andersona: Magnolija, Noci bugija.

A postoje filmovi koji su SAMO vizuelno impresivni, pa su opet dobri.

Ne znam, sto kaze Merlinka, nisam pametna. :)
By Ulix
Originally posted by colonia_boy
gledao, samo mogu reci perfekcija. mislim da je to jedini film, koji nije nista izgubio od priche, pri adaptaciji. Anthony briljantan kao i uvek, a i sam casting je super odradjen. Jessica Lange kao Tamora :love:
:up:

Fenomenalan film.
Jedan od onih koje bih voleo da imam na kompu da ih gledam svake nedelje po jednom.
Korisnikov avatar
By Sunce
Da li ste primetili koliko se u francuskim filmovima polaze na prici, dijalogu? Mislim da je kod njih narativna priroda filma najizrazenija.
Skandinavski filmovi koje sam gledao nemaju toliko naracije (primer: Kuhinjske price i Noji Albinoji). Bez puno price su i neki iranski i korejski filmovi (Prolece, leto, jesen , zima, i prolece; Heroj...) :rambo:
Korisnikov avatar
By djo
Originally posted by Storm
Vizuelna umetnost.
e odlično da si spomenuo hičkoka - on je baš pravi primer savršenog spoja visokopromišljene vizuelnosti (tako precizni kadrovi u svakom smislu još uvek nisu prevazidjeni!) i dobrog scenarija :)

a mekgafin je baš narativni trik, zar ne?
Korisnikov avatar
By Njuskalo
Vizuleno - audio - narativni spoj.

Nema dobrog filma bez ove kombinacije.
Korisnikov avatar
By hlaefdige
Originally posted by Ulix
Originally posted by colonia_boy

Fenomenalan film.
Jedan od onih koje bih voleo da imam na kompu da ih gledam svake nedelje po jednom.

upravo ga skidam sa neta..gospode, trajace sedam dana ali je vredno!!!!
naravno, kada skinem, delim!!!!
Korisnikov avatar
By djo
pa daju ga dovoljno cesto na televiziji, samo treba potrefiti termin ;) inace, deo je sniman u puli, ne znam da li ste znali :)
Korisnikov avatar
By hlaefdige
jesam...znam i da ga cesto daju na televiziji, ali nekako...ocu da ga imam...nikako da ga uhvatim na televiziji....
...prvi put sam ga videla na TV, samo kraj..odgledala sam ga otvorenih usta!!!
Korisnikov avatar
By Mars
Narativna.

Vizuelno je tu tek da uzdigne ili upropasti tu narativnost.

Najvecu mucninu izazivaju u meni vizuelno jaki a pricom i poentom slabi filmovi. Dok mi u obrnutom slucaju to ne smeta - ono lose vizuelno u filmu doradi moja masta.

„Pa šta što nemam fakultetsku diplomu?! Kakve to ima veze?? Pa da li je MARSOVOM DUPETU potrebna nekakva diploma, nekakvo UVERENJE da je najbolje?!?“
(Aleksandar Tijanić, Javni servis RTS)

http://www.who2.com/
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
Originally posted by Mars
Narativna.

Najvecu mucninu izazivaju u meni vizuelno jaki a pricom i poentom slabi filmovi. Dok mi u obrnutom slucaju to ne smeta - ono lose vizuelno u filmu doradi moja masta.
:chestram:

Dobro skrojena prica je osnova dobrog filma. Los scenario je, po definiciji, los film, i nema te vizuelne nadgradnje koja ga moze spasiti. Rupe u prici se ne popunjavaju ni rakursom, ni planom... Dok je dobar scenario tesko upropastiti u realizaciji.

I jos da dodam da, kada kazemo "naracija", to uopste ne mora da ukljuci dijalog, niti jednu jedinu rec. Ali, sve i da je rec o pripovedanju cistim slikama, to je opet domen scenarija. :)
By Storm
Originally posted by bojandjo
Originally posted by Storm
Vizuelna umetnost.
e odlično da si spomenuo hičkoka - on je baš pravi primer savršenog spoja visokopromišljene vizuelnosti (tako precizni kadrovi u svakom smislu još uvek nisu prevazidjeni!) i dobrog scenarija :)

a mekgafin je baš narativni trik, zar ne?
Ja većinu filmskih zapleta doživljavam kao MekGafin.
:blush:
Sećam se da je Hičkok to objašnjavao na primeru "Ozloglašene", na primeru one scene gde nešto iscuri iz nekih flaša u podrumu. Hteo je da kaže da publici uopšte nije bitno o čemu se radi, hoće samo da vide Ingrid Bergman i Keri Granta, i osete napetost.
I stvarno, to što je curelo iz flaša je bio čini mi se uranijum ili nešto slično, pa je to ona valjda strpala u džep ...
Ali to je nivo opšteg narativnog zapleta, a Hičkok je imao savršene dijaloge, i u tom smislu priču.
A u vizuelnom smislu je posebno kompleksan, ali ključ cele priče kod njega je montaža.
Korisnikov avatar
By djo
... da montaza ali podjednako kao i kostimografija scenografija (cak i boje) i NAJVAZNIJE kompozicija kadra.... mozda si imao prilike da vidis jako detaljno uradjene storyboardove za, recimo ptice ili psiho... pa to je prava uzivancija :)
Korisnikov avatar
By djo
Originally posted by Dzelajza Rouz
I jos da dodam da, kada kazemo "naracija", to uopste ne mora da ukljuci dijalog, niti jednu jedinu rec. Ali, sve i da je rec o pripovedanju cistim slikama, to je opet domen scenarija. :)
vrlo lepo... pravi primer za to je 'prosle godine u marijenbadu' dijalog je u vecini slucajeva potpuno besmislen, 'prica' je banalna, ali KAKVA (ne)NARATIVNA STRUKTURA....

mada.... sa filmom valjda i jeste stvar u tome da kroz svoju prvenstveno vizuelni diskurs (rezove, kompoziciju, osvetljenje, u nekim slucajevima i hemijski proces razvijanja celuloida) priča priču :)
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Dzelajza Rouz
Originally posted by Mars
Narativna.

:chestram:

Dobro skrojena prica je osnova dobrog filma. Los scenario je, po definiciji, los film, i nema te vizuelne nadgradnje koja ga moze spasiti. Rupe u prici se ne popunjavaju ni rakursom, ni planom... Dok je dobar scenario tesko upropastiti u realizaciji.

Tacno je, osnova dobrog filma, dobre predstave jeste dobar scenario (prica). Pitanje je kojim se sredstvima prica prikazuje. Pomenuo sam da je u nekim filmovima prica vise prenesena direktno pricom - govorom (dijalog, monolog itd.), a u nekim vise vizuelnim sredstvima. Film jeste "multidisciplinarna" umetnost. A sta je to onda sto film odvaja od drugih umetnosti, tj. sta to film ima, a sto druge umetnosti nemaju? Zar to nije vizuelan nacin pricanja price? Kao sto si rekla, film moze da bude i pripovedanje cistim slikama. To je to. :snesko: :oskar:
Korisnikov avatar
By djo
Originally posted by Sunce
A sta je to onda sto film odvaja od drugih umetnosti, tj. sta to film ima, a sto druge umetnosti nemaju? Zar to nije vizuelan nacin pricanja price? Kao sto si rekla, film moze da bude i pripovedanje cistim slikama. To je to. :snesko: :oskar:
:klap:
bravo
Korisnikov avatar
By djo
...a ono sto ga kao 'vizuelnu umetnost' razlikuje od ostalih vizuelnih umetnosti jeste vreme :)
By Storm
Prošlog vikenda su na HRT-u pustili dva novija filma Gas Van Senta. "Elephant" i "Gerry". Taj čovek je otišao u eksperimentalni film, ili je tu negde. Scenario ni ne liči na tradicionalni scenario, a i vizuelno je drugačiji, neki čudni, dugački kadrovi...
"Elephant" je odličan film, a "Gerry" - onako.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!