Ahm da, rado idem po slavama
Nije to samo žderanje i pijančenje, već je to mnogo više - žderanje i pijančenje sa druženjem.
Ozbiljno, na slavama se okupe ljudi koje se ne viđa često. To su uglavnom oni koji su otišli u inostranstvo i dolaze redovno za vreme kad je ta slava. Poznajem jednu porodicu čiji su članovi baš rasuti po svetu i samo na slavi se svi sretnu. I oni iz SAD i oni iz Australije. Dogegati se iz Australije jednom godišnje, sasvim je prihvatljivo.
To je prilika i da upoznate mnogo novih ljudi. Domaćini slave, a mi ostali se provodimo. Ako svečarska porodica ima rodbine ili prijatelja koji će tu prespavati, to je odlična prilika za izlazak u grad sa novim licima. Ne znam kako dalje, ali svečarski gosti koji doputuju kod nas u Novi Sad, obavezno traže da ih vodimo u šetnju da vide grad. Tad i mi prođemo kroz neke delove grada gde odavno nismo išli. Uveče redovno završimo po kafićima. Naravno, ovde govorim o mlađim gostima.
Sama slava ima verski obred samo za domaćina i to je ono kad vam popa ispeva šta već treba. Sama hrana i piće služe za druženje sa nama gostima.
![:mjuza:](./images/smilies/drumroll.gif)