- 17 Avg 2006, 08:04
Ne znam zašto nastavljam da pišem na ovu temu, kad ovo više nema nikakve veze s Garijem. Ali evo, Gari, pošto si mi simpatičan, odgovoriću ti.
Fado (od latinskog fatum- sudbina) je tradicionalna portugalska muzika, setnog melanholičnog zvuka. Tekstovi su takođe prilično mračni i depresivni, uglavnom govore o nekim nesrećnim ljubavima, samoći, smrti, o »saudade« (ova reč se kod nas obično prevodi kao nostalgija, čežnja, ali joj je značenje mnogo kompleksnije, tako da je praktično neprevodiva). Sve to u potpunosti odgovara mom karakteru, jer ja sam ipak vitez tužnog lica (caballero de la triste figura). Ja sam fado počeo intenzivno da slušam pre tri godine. Tada sam otkrio Misiu koja je imala koncert u Beogradu. Od tada je fado zagospodario mojim životom. To i nije bilo tako teško, s obzirom na to da je meni portugalska kultura oduvek bila bliska, a portugalski je, posle španskog, moj najomiljeniji jezik. Pevačica koju spominješ zove se Mariza i ja je prosto obožavam. Ona ne samo što je jako lepa, već ima i anđeoski glas i divne pesme. Ona peva ovaj fado koji se nalazi u mom potpisu. Evo upravo je slušam i slušaću je još najmanje sto puta u toku dana. Sav sam se naježio. Tako bih voleo da je upoznam i da zajedno otpevamo ovaj fado. Fado je idealna muzika za vođenje ljubavi, ali samo s osobom koju zaista voliš. Ako je u pitanju čist seks bez emocija, onda nema efekta. Zato, volite se ljudi i slušajte fado.