Ja se sjećam da je inflacija u Hrvatskoj jedno vrijeme išla usporedo sa inflacijom u Srbiji, pa je tako u Srbiji trebalo prvo 3000 yud za 100dm a u Hr 3000 hrd, u Srbiji 6000 pa kod nas 6000 (otac je još jedno kratko vrijeme ostao da sredi neke stvari pa smo tako znali) i onda je narasla, ako se ne varam oko 400 000 tadašnjih HRD pa je došlo do uvođenja kune i devalvacije
ne sjećam se nečeg posebno lijepog iz tog perioda. Mi smo radili eurokrem od mlijeka u prahu koji smo dobijali kao humanitarnu pomoć a evo iskopah na netu i dva recepta za isti
Krema za mazanje od mlijeka a la Linolada (obična verzija
Sastojci:
250 ml vode
450 gr šećera
300 gr mlijeka u prahu
200 gr margarina (bolje je upotrijebiti prečišćeni maslac)
5 žlica kakaa
Priprema:
U 250 ml vode staviti šećer i prokuhati. Skloniti sa vatre i dodati margarin, a zatim i mlijeko u prahu. To sve kuhati na laganoj vatri 15 minuta. Na kraju, podijeliti smjesu na 2 dijela i u jedan dodati kakao. Istovremeno sipati u staklenku.
i bogatija verzija, koju mi definitvno nismo radili
Krema za mazanje od mlijeka i lješnjaka a la Linolada
400 grama šecera i 2 vrećice vanilija šecera zakuhati sa 2 dl. vode.
U vreli sirup dodati 1 margarin izrezan na listice,
dobro izmiješati mikserom da se potpuno istopi pa dodati 25 dkg mlijeka u prahu.
Umutiti, podijeliti na dva dijela i u jedan dio dodati malo istopljene čokolade
te po želji 100 grama lješnjaka.
Obje mase sipati istovremeno u posudu (staklenku ili plasticnu kutiju zapremine 8 dl)
ohladiti
lješnjake popržiti pazeći da samo malo požute, očistiti im crvenu kožicu
(ili kupiti već očišćene pa ih samo popržiti)
pa ih još vruće samljeti u mlinu za kavu
prvo ih malo isjeckati nožem
ako su se tijekom čišćenja kožice ohladili ponovo ih zagrijati pazeći da ne zagore
kad su gotovo pretvoreni u prah u mlin dodati žličicu kristal šećera i ponovo mljeti
umiješati u kremu
ponovo vrijedi napomena da se umjesto margarina može koristiti prečišćeni maslac
Eto, trebalo bi sakupit sve te čudne recepte iz tih sankcijskih/ratnih dana...ja se sjećam da sam jednom u
Globusu čitao o sarajevskim receptima za vrijeme opsade a u sjećanju mi je ostao recept za pommes fritess od kukuruznog brašna. Nešto kao, zamijesilo biu se tvrđe tijesto od tog brašna, pa bi se rezalo kao pommes i onda pržilo u ulju. Wierd