- 13 Jun 2006, 19:26
Da li je Isus bio gej? O ovo je jedno od pitanja koje je uznemirilo hriš?anski svet kao i rasprave da li je bio oženjen i imao decu. Rat je na žestini dobio kada je Rolan MekKliri u maju 2003. godine dobio 33 hiljade dolara kao stipendiju od države za pisanje doktorata o Isusovoj seksualnoj orijentaciji. On je zaklju?io da su Isus i najmanje trojica u?enika bili homoseksualci. Svoje zaklju?ke je bazirao na Jevanðelju po Jovanu i Isusovoj natalnoj karti. Dr MekKliri izjavio je da su u prošlosti queer teolozi pokušavali da prikažu Isusa kao homoseksualca. "Ljudi ih nisu uzimali za ozbiljno jer nisu imali dokaze i pri?ali su veoma senzacionalisti?ki tako da ih nisu slušali ili su bili veoma ljuti".
U Bibliji nije ništa napisao o Isusovoj seksualnoj orijentaciji tako da se može pretpostaviti da je on bio heteroseksualac. Istraživa?i tvrde da je šansa da je Isus gej veoma mala, jedan u dvadeset. Pobornici druge teze tvrde da je u prvom veku u Judeji homoseksualno ponašanje meðu muškarcima bilo težak prekršaj, koji se kažnjavao smrtnom kaznom. Da je Isus bio homoseksualac, jevrejske vlasti bi to sigurno iskoristile protiv njega.
U Srbiji se gej populacija ne bavi sablažnjavaju?im pitanjima istorije - da li su Hrist ili Njegoš bili homoseksualci i to pitanje prepuštaju drugima. Ali, tvrde da ih ima najmanje tri do šest odsto, što u politi?kom životu Srbije ve? predstavlja cenzus.
NEZVANI?NO GEJ
Boris Mili?evi? (32) jedan je od retkih Srba koji je javno smeo da kaže da je gej i još se pride slika, jer takvima se neretko dešava da ih prate i sa?ekaju u nekom budžaku s povicima: "Eno ga bolesnik, peder, znam ga ja s televizije". Epilog je naj?eš?e u Urgentnom centru.
- Nema velikih problema u životu, osim tih nemilih scena, jer sam izašao iz paranoje ko ?e da sazna: majka, brat, profesor, šef. Neko to celog života potiskuje i povu?e se u sebe, neko mrzi pedera, tu?e ga jer se plaši ne?eg nepoznatog u sebi. Ja mogu da sedim i sa svojim strejt i gej prijateljima i ne plašim se da li neko za susednim stolom sluša šta ja pri?am. A ne sluša jer je zabavljen svojim životom - pri?a Boris, predsednik Gej strejt alijanse.
Homoseksualci u Srbiji su i pekari i radnici, i profesori univerziteta i javne li?nosti, ali nijedna poznata li?nost nije se javno deklarisala kao gej, niti stala iza svoje seksualne orijentacije. Obi?no svi pori?u, ska?u kao opareni, s odbranom na usnama: Nisam, majke mi. A nije samo srpsko društvo konzervativno, konzervativna su i ona najliberalnija, jer homoseksualce ubijaju i u Holandiji i Americi.
- To je zlo?in iz mržnje. Tu?em te zato što imaš crvenu kosu ili zato što si peder. A kod nas ljudi ?ak i ne idu u policiju, jer onda gej žrtva postaje odgovorna za nasilje koje je doživela. Prinuðena je da sluša reakcije tipa "to si zaslužio, što se pederišeš". Ako insistiraš, ispitaju te i sve bace na papir. Tu se pri?a završava. Evo, još traje suðenje navija?ima koji su prebili homoseksualce na gej paradi 2001. A gone ih zato što su navija?i udarili i na policiju - kaže Boris.
Istopolni odnosi su najve?a pretnja društvu. Oni razbijaju sistem i poslovi?no utvrðene muško-ženske odnose.
- Veza dvoje istog pola razbija porodicu, osnovnu ?eliju društva. Pobogu, ruši se koncept - muškarac, vlasnik kapitala, i žena koja pere i pegla. Zato su homoseksualce 50-ih le?ili elektrošokovima, neke su trpali u koncentracione logore, a druge u ludnice - tvrdi Boris.
Crkva, moralna na?ela, politika, obrazovanje, porodica, svi osuðuju homoseksualno ponašanje, pa kao i svaka ideologija i gej pokret ima svoje ekstreme. U Evropi ima 10.000 gej skinsa, dok su Pink panteri ameri?ki proizvod. Samo ih ruži?aste pertle razlikuju od bilo kojeg drugog skinsa na svetu. Organizovani su u odrede, obezbeðuju homoseksualce izložene nasilju i obra?unavaju se s nasilnicima. U mekšu odbranu gej populacije uklju?ile su se i nevladine organizacije, koje pišu projekte, jure budžete i u opštoj pomami uglavnom zaboravljaju svoje šti?enike.
U Beogradu postoje dva gej kluba, osim njih, ništa drugo nije zvani?no gej, ni gej sauna, ni gej teretana, ni gej kafi?i.
- Mnogi se opredeljuju za sajber varijantu, za tebe zna samo tvoj partner ili misliš da zna, ali Beograd je ?aršija i kao u svakoj palanci u njoj vlada palana?ki duh. Ne može da se sakriješ - objašnjava Boris kako gej populacija prestaje da bude u kontaktu s realnoš?u - a napada?i gej populacije drže se ideologije ?opora - ja nisam peder i ne smem da budem jer sam Srbin. Eto, ja javno kažem: Jesam peder i Srbin sam, a poznajem pedere radikale i pedere navija?e.
Ipak, istina je da gej brakovi u Beogradu postoje, da gej parovi žive decenijama zajedno, a da nisu rešeni problemi nasledstva ili posete u šoksobi ili zatvoru.
SRAMOTA
Boba Stojanovi? (27) iz Zaje?ara aktivista je nevladine organizacije Queeria. Otkriven je slu?ajno u ?etvrtom razredu osnovne škole. Drugarica Goca požalila se u?iteljici da de?aci stalno pipkaju devoj?ice. Onda je pokazivala prstom i na kraju su se ispred table našli svi de?aci u odeljenju. U klupama su ostale devoj?ice i Boban. Tad je odreagovala ?ak i u?iteljica i iznervirano mahnula rukom: Bobane, izaði i ti.
- Uvek sam sam sa sobom bio dobro, znam da nešto nije kako treba, ali se ose?am komotno. Okolina je druga pri?a. Stariji ðaci ti nalepe etiketu pederu, biju te, dobacuju. Povla?io sam se u sebe i prvi put to priznao drugarici koje je bila lezbijka. Onda je stigla familija na red. Priznao sam sestri od strica. Onda sam 2003. otišao na Prajd u Zagrebu. Na TV me vidi ujak i javi roditeljima. Nismo razgovarali ?etiri meseca. Majka je onda rekla: Ja sam znala, ta?no sam znala. Sad smo izgladili odnose, ali oni još ose?aju sramotu - pri?a Boban koji trenutno živi u Beogradu, a s roditeljima se ?uje telefonom, popri?aju o vremenu i šta ima novo. Nikad ga nisu pitali gde živi, radi, ni kolika mu je plata. Rodbinu viða na svadbama i sahranama gde mirno sasluša vesti o roðenju dece, ženidbama i udajama, ali teško podnosi kad njegovoj majci upute dobronamerne familijarne želje. Eto, ako bog da, i ti slede?e godine da ljuljaš unu?e.
- Shvatio sam da je familija zlo. Pre dve godine sam u?estvovao u nekom protestu, a onda je mene i druga sa?ekala i prebila grupa nacoša. Tad sam napisao javno pismo u kojem sam iskazao svoj sram. Pismo je izašlo u mnogim dnevnim novinama pod mojim imenom i prezimenom. Familija mi to nikada nije oprostila - kaže Boban koji se jedva spasao vojske pozivaju?i se na prigovor savesti. Priznao je vojnom psihologu da je gej, ali je to saznao vodnik. Rezultat je bio da mu je 1.200 vojnika skandiralo pederu. Vojna tortura je trajala 11 dana.
Boban kaže da je druga?ijeg senzibiliteta, a u društvu senzibilitet se deli samo na muški i ženski.
- Ispadam iz obrasca. Ne uklapam se u muški senzibilitet, a nisam žena. Ja sebe identifikujem kao muškarca, ali ne moram sve da znam o osigura?ima, štampa?ima i vodovodnim cevima. Ja to ne znam, ne zato što se identifikujem sa ženama, pa to ne zna brdo muškaraca. Legitimno je da muškarci na fudbalu hvataju jedan drugog za dupe, ali nije ako ja to uradim svom drugu - objašnjava Boban.
Zato postoje grupe koje biju homoseksualce, jer oni tako brane svoju muškost.
- Taj koji nekog pretu?e u svom vrlo zatvorenom kolektivu bi?e dovoljno muškarac jer je prebio muškarca. Nismo nau?eni da razmišljamo ljudski, nego da se uklapamo. Mene moja majka ne mrzi, ali ona ima brata, komšije, kolege i dva babina stolnjaka koja je htela da mi pokloni za svadbu. Mojim izborom života nisu ugroženi životi mojih roditelja, ali jesu njihove paranoje. Meni je - kaže Boban - majka rekla: Nemoj ništa da mi pri?aš, vi svi umirete od side i šminkate se. To je gledala u španskoj seriji.
VIRDŽINA
Peða Azdejkovi? (28) je dizajner i prvog dana u školi je želeo da sedi s de?akom. Shvatio je u pubertetu da je gej ali, kaže, imao sre?u da mu to nije izašlo na nos.
- Kad sam bio sedmi razred osnovne škole, umro mi je otac, pa me nisu mnogo dirali. Samo su me zvali Virdžina. Svima sam rekao u 18-oj, a posle sam postao aktivista, što zna?i da sam hrabar. Ja svoje opredeljenje ne mogu da sakrijem. To što sam gej nije moja suština, ali me na neki na?in odreðuje, a ja sebe ne cenzurišem - pri?a Peða koji tvrdi da se 90 odsto ljudi ne u standarde, od žene koja prima ve?u platu od muškaraca do muža koji pere veš, pa je prokazan da je papu?ar. Po tim standardima imamo izdajnika roda koliko ho?eš.
- Mediji, škola i porodica te nau?e da treba da se udaš ili oženiš do tridesete, a da su svi homoseksualci bolesni, i možeš da poreðaš hiljadu lekara koji tvrde suprotno, ali tu su poruku ve? svi dobili. Homofobija se tako u?i. I ja sam bio homofobi?an, pa sam sve gledao da se glasno ogradim od toga, da me slu?ajno ne provale. I tako se svi krijemo po podrumima - pri?a Peða koji je postao aktivista da bi promenio obrazac.
- Ovde se misli: mnogo bolje ?u podneti da mi je dete narkoman ili ubica, nego homoseksualac. Drže se mudrosti da ?e i ubica jedno dana iza?i iz zatvora. Roditelji doživljavaju decu kao vlasništvo - moje dete je moj proizvod. Moja majka nije takva. Rekla je: Radi šta ho?eš, da si ti meni živ i zdrav, ali u pri?i nikada ne idemo u detalje - priznaje Peða.
Gej aktivisti tvrde da u Srbiji sigurno ima 600.000 homoseksualaca, ali se nijedna javna li?nost eksplicitno nije izjasnila da je gej. Za to niko nema hrabrosti. O politi?arima da ne govorimo. Svojevremeno je Žarku Kora?u zbog socijaldemokratske omladine odmah prišljam?ena titula pedera, pa se homofobi?nost vrlo uspešno koristila u politi?koj diskvalifikaciji. U poslednje vreme jedino se ?eda Jovanovi?, koji je svojevremeno bio izabran za jednu od srpskih gej ikona, izjavio da je u Srbiji legitimno kad muškarac ubije muškarca, ali je potpuno neprihvatljivo da muškarac poljubi muškarca.
U Hrvatskoj i Sloveniji su u jednom istraživanju s pitanje, koga ne želite za svog prvog komšiju na prvo mesto izbili homoseksualci i Romi. Homoseksualci su izdajnici roda. Zato im ostali poru?uju: idi odakle si došao.
Sanja M. Tomi?
Standard br. 3 - 9.6.2006.