Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Diskusija o HIV-u, podrska, iskustva...

Moderatori: IriS, Moderators

Uskoro vakcina protiv side?

1. Верујем да је наука на прагу вакцине против сиде
3
27%
2. Не верујем, песимиста сам и даље ...
3
27%
3. Не знам, видећемо ...
5
45%
Korisnikov avatar
By ::fy::
Poznati nau?nik Viktorio Kolici na putu je da mešavinom dva bugarska leka stvori prvu efikasnu vakcinu protiv side, izjavio je šef bugarskog Nacionalnog instituta za zarazne i parazitske bolesti Bogdan Petrunov.
Korisnikov avatar
By 2kune
Ma daj... :drama: Još jedna senzacionalna najava u dugom nizu... :odbij:
Korisnikov avatar
By ::fy::
Da, da...i meni se tako u?inilo!
A da je ovo potpuno neozbiljno shvatio sam zbog prideva "bugarski". :smeh:
Korisnikov avatar
By Mars
Pa dobro. Mnogi timovi rade na tome, i svi su oni na putu. Jeste da je i meni, hm, smesno da se radi o Bugarima a ne recimo institutu Luj Paster, ali ko zna.... Mozda se upravo takoj nekoj naciji posreci pa i dodju na taj kraj puta.
Korisnikov avatar
By HARP
?ekajmo i vide?emo :nokti:
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
chak i da je uspeju napraviti definitivno istu ne bih ishao da primim, em shto se plashim igala, em shto ce najverovatnije imati takve sporedne efekte da ti dodje da se ubijesh...
By mamba
Sta reci na ovakve komentare gore, i Nikola Tesla je bio siromasno seljace, zasto da koristim njegovo otkrice koja ubija kada budala gurne ruku u utikac !???
Korisnikov avatar
By bambola
Nije pitanje da li su Bugari ili ko vec u pitanju,stvar je u tome da je ta vakcina stalno-na putu..a nikako da stigne...
Korisnikov avatar
By Mars
I kako se uopste testira delotvornost vakcine?!?
Znaci ne lek, vakcina. Preventiva.

Zna neko?
By Ulix
Originally posted by Mars

Zna neko?
Pretpostavljam da imunizuju neku laboratorijsku zivotinju, a zatim je inficiraju virusom.
Korisnikov avatar
By Draco
..a sve i da naprave, toliko ce da kosta da ce Bugarska uci u top five elitnih zemalja, a ljudi sirom sveta <pretezno Afrike> ce i dalje umirati od side..
Korisnikov avatar
By Gothrose
Opet "uskoro" vakcina-koji put ista vest... :roll:

@ Mars- ne mora da znachi da bi bila preventiva,virus umire na vazduhu vrlo brzo tako da bi u tome,maybe,mogao da bude shtos(ovo sam verovatno lupila pa ostala ziva)...
Plus shto i dalje mislim da velikim farmaceutskim kucjama koje prave lekove za 'stopiranje' hiv virusa(na kojima mlate uzasne pare)to nikako ne ide u prilog...

:lukavi:
By Ulix
Originally posted by gothrose
ne znam vise sta cesce slusam: Stonesi dolaze u Beograd ili: nadomak vakcina... :)
@ Mars- ne mora da znachi da bi bila preventiva,virus umire na vazduhu vrlo brzo tako da bi u tome,maybe,mogao da bude shtos(ovo sam verovatno lupila pa ostala ziva)...
Mislis ovako: ubrizgas u cirkulaciju veliku kolicinu jakih dezinficijenasa i cekas dvadeset minuta da ubiju virus, pa ako i pacijent prezivi, super. :D
Hoces zajedno da se bavimo istrazivanjem? :freddy:
Plus shto i dalje mislim da velikim farmaceutskim kucjama koje prave lekove za 'stopiranje' hiv virusa(na kojima mlate uzasne pare)to nikako ne ide u prilog...

Pa ne bi im islo u prilog.
Ide im u prilog to sto je vakcinu gotovo nemoguce napraviti.
Zaista mislim da ne treba biti optimista po tom pitanju.
:jbg:
By Lemur
Originally posted by Ulix
Originally posted by Mars

Zna neko?
Pretpostavljam da imunizuju neku laboratorijsku zivotinju, a zatim je inficiraju virusom.
Da, ja isto mislim da su glavni objekti na kojima se istrazuje zivotinje.

Postoji jedna interesantna pricica kako je Edward Jenner otkrio vakcinu jos 1796 za velike boginje (smallpox). On je prvo ubrzigao svom malom detetu vakcinu (to nije bila prava vakcina, vec kravlje boginje, ali da sada ne komplikujem pricu) i izlozio ga velikim boginjama. Dete se nije zarazilo i tako je nastala vakcina.
Korisnikov avatar
By bambola
Sto ce reci da bi trebalo u nekom trenutku dati vakcinu sa inaktivisanim HIV virusom coveku...Kao i za grip uostalom...:neznam:
Korisnikov avatar
By Gothrose
Originally posted by Ulix
Originally posted by gothrose
ne znam vise sta cesce slusam: Stonesi dolaze u Beograd ili: nadomak vakcina... :)
Vala bash...No,pre cje Stones-i docji nego shto bude napravljena vakcina...
Mislis ovako: ubrizgas u cirkulaciju veliku kolicinu jakih dezinficijenasa i cekas dvadeset minuta da ubiju virus, pa ako i pacijent prezivi, super. :D
Hoces zajedno da se bavimo istrazivanjem? :freddy:
Pa,ima neki shtos sa hiperbarichnom komorom,primenjivala se ponekad kod nekih hiv+ pacijenata i nije da nije davala rezultata...Iako mi cela ta pricha malo lichi na spiku uvazenog nam dr.Todora Jovanovicja :iskolacen:
A shto se tiche istrazivanja-why not,mogu tu da se uzmu velike pare...Samo nam treba naivni pokusni kunicj :D

Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by Lemur
to nije bila prava vakcina, vec kravlje boginje, ali da sada ne komplikujem pricu) i izlozio ga velikim boginjama. Dete se nije zarazilo i tako je nastala vakcina.
Otuda i naziv vakcina, po latinskom vacca, krava.
By Thomas
Ma rade to oni* i na ljudima (pre svega u Africi)...

...a kad se pokaze, da je neka stvar delotvorna i efikasna...

...vidi cuda...

...za tamosnje stanovnike postane nedostupna.

*zato i nema sanse, da do vakcine ili leka dodju Bugari....
By Ulix
Originally posted by Lemur
Postoji jedna interesantna pricica kako je Edward Jenner otkrio vakcinu jos 1796 za velike boginje (smallpox). On je prvo ubrzigao svom malom detetu vakcinu (to nije bila prava vakcina, vec kravlje boginje, ali da sada ne komplikujem pricu) i izlozio ga velikim boginjama. Dete se nije zarazilo i tako je nastala vakcina.
Ah, znas dobro da sam slab na Variolu. :lood:
Moj omiljeni virus.

I to nije bilo njegovo dete, cini mi se, vec dete nekog seljaka kog je poznavao. Pitam se zasto nije ubrizgao sebi, kad je vec bio toliko samouveren? Pronalazak vakcine je flagrantan primer krsenja medicinsko etickih nacela. Inace, gospodin nije bio ni blizu genijalan koliko ga genijalnim nasi imunolozi prikazuju. Ideju za vakcinu je dobio slusajuci razgovor dve mlekarice jer je tada, naime, bilo opste poznato da onaj ko prelezi cowpoxvirus ne moze dobiti variolu.

@bambola: takva vakcina ne bi bila delotvorna. Zar ne mislis da bi do sada tako nesto proizvodili masovno, da funkcionise? Nesto sumnjam da ce vakcina ikada biti pronadjena zbog antigenske nestalnosti virusa. Sve teorije zavere na stranu, naravno.
Korisnikov avatar
By bambola
@Ulix-ja sam to napisala polucinichno...Pa i za grip svake godine moraju da prave nove i nove vrste vakcina,koliko samo podtipova virusa ima...a virus HIV-a mutira takvom brzinom tako da sumnjam da se slicna vakcina moze napraviti..Mozda,za 50-tak godina,kad uznapreduju istrazivanja.
Problem je sto ljudi mesaju pojmove-kad pricaju o vakcini-dosta njih misli- na nacin da se HIV + osoba izleci...a u stvari vakcina je samo preventiva da ne dodje do zaraze...Koliko je vazno naci vakcinu-toliko je takodje vazno pronaci nacin da se vec zarazeni ljudi oslobode virusa...
By Çâðê_DUP
Volela bih da kiborg iznese svoje vidjenje ovde, ono sto smo pricali kod mene u dvoristu u vezi mogucnosti pronalaska vakcine protiv AIDS-a, dakle, dr Kiborg ...? :novinar:
Profesor Robert Galo i njegov tim napravili su vakcinu za koju veruju da će biti uspešna u lečenju virusa side, piše londonski Indipendent.

Galo je jedan od naučnika koji su pre više od 20 godina otkrili virus HIV koji izaziva sidu.

Prema njegovim rečima, vakcina koja je napravljena, uspešno je testirana na četiri majmuna i sada je u toku testiranje na još 12 majmuna, a ako se pokaže uspešnom, vakcina bi potom bila testirana na ljudima.

Galo smatra da je našao način da reši ovaj probelm, ali je upozorio da je virus HIV do sada pokazao da je uvek u stanju da iznenadi.

Od side je do sada širom sveta umrlo 25 miliona ljudi, prenosi Indipendent. (FoNet)

:zastava: :zastava: :zastava:
By Ulix
Dr. Galo je sjajan istrazivac (izmedju ostalog je, ako mislimo na istog coveka, izlolovao interleukin-2, HTLV-1, neke hemokine koji inhibiraju replikaciju HIV-a, itd.) i veliki autoritet medju naucnicima koji se bave HIV-om, ali u svemu tome problematicna jedna sitnica: on je covek koji sve sto radi, radi iz krajnjeg koristoljublja (on se na svojim otkricima dobro obogatio) a nije mu strana ni arogancija na kakvoj bi mu cak i ja pozavideo (npr. njegov spor sa Pasterovim institutom oko prve izolacije HIV-a). Ono sto hocu da kazem je da je gospodin, iako dobar naucnik, veliki senzacionalista i da ne treba uzeti zdravo za gotovo to sto je on rekao. Svako malo pa neko pronadje vakcinu protiv HIV-a; obicno naucnici u Grckoj, Bugarskoj ili kojekakvi Todoksini u Srbiji. Ovaj put to je kazao istinski autoritet na tom polju. Ali opet: ne treba to uzeti bez rezerve.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!