Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

By Simor
Za one koji padaju u nesvest zbog poredjenja antisemitizma i homofobije:

(1) Antisemitizam nije naziv za transport Jevreja u logore, te tako ne znam zasto se antisemitizam svodi samo na koncentracione logore. Elem, antisemitizam je i kada se u Kraljevini Srbiji ogranicava trgovina i zabranjuje kupovina nekretnina Jevrejima ili pak kada se isti getoiziraju u Beogradu. Ili, na primer, numerus clausus u Kraljevini Jugoslaviji (1940).

(2) Homoseksualci su isto bili zrtve nacizma i bili su transportovani u koncentracione logore. Nikako da stave u srednjoskolske udzbenike za istoriju, ali ruzicasti trougao je bio oznaka za homoseksualce koji su osudjeni po paragrafima 174, 175 i 176 krivicnog zakona nemackog Rajha. 10.000 - 15.000 homoseksualaca je otislo u konc logore, 75% njih je tamo umrlo.

Originally posted by unic0rn
Originally posted by operativni kadar
Jedan str8 mi je rekao da smo sami krivi za ovakvo stanje jer nismo u stanju da se izborimo za više. Sve više verujem da je u pravu.
Kako lepo od njega, ipak nije rekao da smo sami krivi shto smo se 'takvi' rodili.
Da, posto heteroseksualci imaju po defaultu sva prava, a mi treba da se za ista borimo.

Ah da! Ne treba da se borimo: homofobije nema u nasem drustvu!
By Ulix
Originally posted by unic0rn
Originally posted by operativni kadar
Jedan str8 mi je rekao da smo sami krivi za ovakvo stanje jer nismo u stanju da se izborimo za više. Sve više verujem da je u pravu.
Kako lepo od njega, ipak nije rekao da smo sami krivi shto smo se 'takvi' rodili. :regan:
Mislim da je hteo da kaze da ne moezmo ocekivati da nam se sva zeljena prava ponude na srebrnom tanjiru u zemlji u kojoj vecina stanovistva veruje da smo bolesni i poremeceni, vec da se za njih moramo boriti. Borba za gej prava ne moze zapoceti u DS-u, ili nekoj politickoj partiji, vec je mora zapoceti gej zajednica; vecinu tetaka sa ovog foruma aktivizam uopste ne zanima, niti zele time da se bave, ali svi znaju da se samosazaljevaju zbog diskriminacije.
Korisnikov avatar
By operativni kadar
To je na žalost ta?no.

Zapravo ta?nije je muški heteroseksualci imaju sva prava. Žene se i dan danas bore za neka od tih prava.

Još ta?nije je da beli muški heteroseksualci imaju sva prava. Ostale rase, npr. crnci u SAD se i dalje bore za neka od tih prava.

I tako u krug u krug u krug...
Korisnikov avatar
By unic0rn
Potpuno tachno, ali rechenica ima vishe od jednog smisla pa sam ja uzeo onaj nepovoljniji - niko od nas nije zasluzio da zbog svoje sexualnosti bude pretuchen/a ili maltretiran/a.

Mozes ti da ne volis neku pojavu, kao sto su ljudi izjavljivali svashta ovde na temi o vezi i nacionalnosti, ali mozes biti dovoljno chovek da ti ne pada na pamet da nekoga ugnjetavash zato shto je drugachiji od tebe (po bilo kom osnovu).

Dalje se slazem s njim, ali samo u kontekstu prava, to je neshto za shta se bori.
Za goli zivot i fizicku egzistenciju chovek u XXI veku ne bi trebao da se bori. Bio narkoman, kurva, predsednik vlade, ratni zlochinac, navijach drugog kluba, drzavljanin druge zemlje i ko god. [ne uporedjujem nishta sa homosexualnoscu, to je primer kako homofobi gledaju na istu, tj. sa chime je poistovecuju]
I za to populacija ne mozhe biti kriva.

Shto se tiche aktivizma, ja to delim na dva dela - lichni i profesionalni iz prostog razloga da kako ne mogu svi biti milicajci ne mogu ni svi biti aktivisti.

Profesionalni aktivizam u Srbiji postoji jedno 10tak 15 godina i za to nije uradio apsolutno nishta, moze biti chak i da je kontraproduktivan bio s vremena na vreme.
Ako je neshto uradjeno u zemlji to je pravljenje ovog sajta da bar tetkeraj moze da se okuplja i pronalazi medju sobom. Naravno, i organizovanje zurki. Zakonske regulative u onih par zakona su koliko se secam isforsirali 'str8eri'.

Lichni aktivizam je negde manje negde vishe prisutan i o njemu ne bih sada, skrenucu komplet s teme :perezube:
Korisnikov avatar
By switchon1234
@ Ulix, svrha ove teme jeste to da kazemo nase iskustvo u vezi fizickog/psihickog nasilja ukoliko se to desilo zbog toga sto je neko gay. Sigurno da bih drugacije gledala na to ako bih imala negativnih iskustava. Ova tema nije dovodjenje u pitanje postojanje homofobije, vec tema o tome ko je stvarno imao problema zbog toga sto je gay.

Uopste ne banalizujemo homofobiju, samo sto pokusavamo da uzmemo u obzir sto vise faktora zbog kojih se "napad" desio!
Ako neko hoce da postigne nesto sto se tice prava LGBT populacije, onda treba razmisljati i o onoj osobi koja je izvrsio nasilje i o drugim okolnostima.

@ m.. , u pravu si sto se tice toga da ima malo emisija o tome i ako i ima, predstavnici gay populacije nisu bas "ubedljivi". Ja sam licno tog misljenja da svako treba da bori za svoja prava prvenstveno, pa ako se nadje veci broj pojedinaca koji ce se boriti istim 'sredstvima' za isti cilj, onda ce to dati i neki rezultat. Ali ako se neka grupa bori za kojekakva prava, a ciljevi tih pojedinaca su dosta razliciti, onda to nece nigde da vodi.

Volela bih da postoji strog zakon koji ce regulisati kazne za nasilje i nepostovanje druge osobe(ukljucila bih tu ponasanje na utakmicama i problem gay populacije... ).
No vazno bi bilo da i sami preispitate kako govorite o vasoj gay biti. Umesto da namecete svoje stavove i na silu ubedjujete druge da je to dobro, budite vesti. Nema formule koja ce vaziti za sve ljude. Da li ce vas prihvatiti, zavisice prvenstveno od toga koliko dobro umete da procenjujete druge a i sebe!
Korisnikov avatar
By Galateja
@Simor - Tvoj egocentrizam je toliki da od sopstvene zadnjice ne vidis dalje. Prvo, od raznih patoloskih tipova stradale su mnoge ljudske grupe (grupisanje po razlicitim osnovama), a ti si u svemu tome nasao da spominjes Kraljevinu Srbiju i homoseksualce. Ispade (po tvojoj teoriji) da je Srbija najvece zlo ikad stvoreno. :lood:
Aktivizam se ne sprovodi iz misije rupe, pred internetom. Niti dokazivanjem gay ljudima da je gay ok i sl. Verujem da sam vise uradila ja za te ljude otverenim stavom, nego ti i tvoji druzbenici koji lajete preko tastature. Ako ste u realnom zivotu kao i na internetu onda i nije cudo sto je 'vas aktivizam' neplodan.
Korisnikov avatar
By jukie
Mislim da u celini ova diskusija nije bila konstruktivna... ceo ovaj offtopic sa prepucavanjima bi trebalo jednostavno prebrisati i ostaviti samo onaj deo na kome neko zaista kaže svoje mišljenje tj u ovom slu?aju iskustvo.
Korisnikov avatar
By EYA
ego, ah taj ego :snob:
By Ulix
Originally posted by Freya
@ Ulix, svrha ove teme jeste to da kazemo nase iskustvo u vezi fizickog/psihickog nasilja ukoliko se to desilo zbog toga sto je neko gay. Sigurno da bih drugacije gledala na to ako bih imala negativnih iskustava. Ova tema nije dovodjenje u pitanje postojanje homofobije, vec tema o tome ko je stvarno imao problema zbog toga sto je gay.

Uopste ne banalizujemo homofobiju, samo sto pokusavamo da uzmemo u obzir sto vise faktora zbog kojih se "napad" desio!
Ako neko hoce da postigne nesto sto se tice prava LGBT populacije, onda treba razmisljati i o onoj osobi koja je izvrsio nasilje i o drugim okolnostima.
Ako smo zainteresovani za lecenje homofobije, mozda bismo trebali uzeti u obzir njene uzroke. Ovako - ne treba da nas interesuju. Kao sto moju profesorku fiziologije ne zanima to sto seminar nisam spremio zato sto sam imao temperaturu, tako ni mene ne zanima iz kog je tacno razloga homofob umlatio nekog pedera. Cinjenica je da je to ucinio i da zbog toga treba da snosi sankcije. To je vrlo jednostavna racunica.
No vazno bi bilo da i sami preispitate kako govorite o vasoj gay biti. Umesto da namecete svoje stavove i na silu ubedjujete druge da je to dobro, budite vesti. Nema formule koja ce vaziti za sve ljude. Da li ce vas prihvatiti, zavisice prvenstveno od toga koliko dobro umete da procenjujete druge a i sebe!
Aktivizam ne moze biti usmeren ka prihvatanju, jer bismo u tom slucaju nesto postigli kroz dva do tri veka, u najboljem slucaju. Uopste me ne zanima koji ce me traktordzija i koja ce me salterska radnica prihvatiti; ne, ne zelim uopste da me prihvate, njihovo me prihvatanje ne zanima. Zanima me tolerancija. Da bi do prihvatanja uopste moglo doci, prvo ih moramo nauciti da nas tolerisu.
Korisnikov avatar
By EYA
toleranciji se ljudi mogu nauciti samo ako smo spremni da im damo dobar primer te iste tolerancije.
mislite li da ste na ovoj temi pokazali toleranciju ?
By Ulix
Sa Galatejom se povodom ovoga ne slazem, ali to ne znaci da joj uskracujem pravo da tako misli; raspravljamo se jer su nam misljenja sukobljena. Sutra kad bismo se sreli, sigurno se ne bismo potukli oko ovoga.

Situacija nije ista. Homofob negira nase pravo da postojimo. Ja ne negiram njeno pravo da ima svoje misljenje.
Korisnikov avatar
By EYA
ali optuzujes strejtere da su vecinom homofobni, sto nije slucaj.
i kad bi skupio hrabrosti da se outujes, i sam bi uvideo da aktivizam koji daje najbolje rezulatate u borbi protiv homofobije pocinje tu, u tvom mikrokosmosu, sa ljudima oko tebe...
a shvatio bi da je homofobija slika u nasim glavama koja se veoma lako rasprsi u dodiru sa stvarnocu.
kada bi pridobili ljude iz nase okoline, onda ni ono malo zatucanih i pravih homofoba ne bi vise imalo hrabrosti da to toliko javno radi, pljuje po nama i smislja planove za prebijanje, jer bi izgubili podrsku vecine pred kojom se cesto kurce, u bukvalnom smislu te reci.
a ta vecina ljudi su ok strejteri koji ne bi imali nista protiv nas, kad mi ne bi imali nista protiv njih.

:zastava:
By Ulix
Originally posted by EYA
Ma jok.
Sve su to gay friendly dobrice.
Pocevsi od mojih profesora i kolega koji otvoreno pljuju po pederima, pa sve do poslednje patronazne sestre.
i kad bi skupio hrabrosti da se outujes, i sam bi uvideo da aktivizam pocinje tu, u tvom mikrokosmosu, sa ljudima oko tebe...
Krug ljudi sa kojima se druzim je veoma mali, a ti sa kojima se druzim znaju da sam gej, i sa tim nemaju problema (ili bar tako kazu).
A to jeste vazna vrsta aktivizma, slazem se.
Korisnikov avatar
By EYA
sorry sto sam ti poremetila koncepciju dopisujuci i prepravljajuci post :trep:
By Ulix
Ma... sta cu sad. Jedino da se zbog toga samoubijem. :)
:cuddle:
Korisnikov avatar
By EYA
a ne, to ne bih dopustila... jedino ako prihvatas da se zajednicki samoubijemo u nekoj kafani :pivce:
Korisnikov avatar
By tramp
Originally posted by EYA
i kad bi skupio hrabrosti da se outujes, i sam bi uvideo da aktivizam koji daje najbolje rezulatate u borbi protiv homofobije pocinje tu, u tvom mikrokosmosu, sa ljudima oko tebe...
a shvatio bi da je homofobija slika u nasim glavama koja se veoma lako rasprsi u dodiru sa stvarnocu.
kada bi pridobili ljude iz nase okoline, onda ni ono malo zatucanih i pravih homofoba ne bi vise imalo hrabrosti da to toliko javno radi, pljuje po nama i smislja planove za prebijanje, jer bi izgubili podrsku vecine pred kojom se cesto kurce, u bukvalnom smislu te reci.
a ta vecina ljudi su ok strejteri koji ne bi imali nista protiv nas, kad mi ne bi imali nista protiv njih.

pazi eyo ja zivim u gradu koji ima verovatno jednu od najvecih autovanih gej populacija (nagadjam da se razumemo) i gde postoje i zakoni i regulacije i nije cudno videti gay parove po ulicama i svasta nesto i opet svaki dan je neka gay osoba napadnuta (fizicki - verbalni napadi se toliko dogadjaju da niko ni ne zna koliko ih se desi) tako da kako se boriti protiv homofobije u drustvu nije pitanja na koje postoji samo jedan odgovor

sto se tice naletanja na agresivne homofobe - mislim da je to pitanje srece koliko i licnog stava - ima ljudi koji ce te napasti bez obzira na to sta ti rekla/radila jer su krenuli sa tom idejom a ima onih do kojih se pricom moze dopreti ali je problem sto ti nece dozvoliti da progovoris

inace mislim da je problem ovde sa definicijom homofobije jer eya meni nije dosta to sto me neko nece prebiti na ulici (mada je dobro za pocetak) a dosta tih "ok strejtera" daju izjave tipa "ma ne bi vas ja dirao/la samo se ne pokazujte na ulici - nek radi ko sta hoce u kuci ali sta moraju da se ljube, drze za ruke na ulici" a spomenes li im decu i usvajanje - odmah vidis kako su "ok" sa gay populacijom
By Ulix
Originally posted by tramp
inace mislim da je problem ovde sa definicijom homofobije jer eya meni nije dosta to sto me neko nece prebiti na ulici (mada je dobro za pocetak) a dosta tih "ok strejtera" daju izjave tipa "ma ne bi vas ja dirao/la samo se ne pokazujte na ulici - nek radi ko sta hoce u kuci ali sta moraju da se ljube, drze za ruke na ulici" a spomenes li im decu i usvajanje - odmah vidis kako su "ok" sa gay populacijom
:up:

Vecina tih "ok strejtera" je tolerantna, kako lepo Tramp kaze, sve do momenta dok u stvari ne vide dva pedera; ta tolerantnost u teoriji je mozda korisna kao pocetak, ali zapravo nije tolerantnost. Oni kazu: super, neka rade sta hoce samo da ih ja ne vidim, dakle, izmedju cetiri zida. Out of sight, out of mind. A to nije ok, jer pitanje LGBT prava nije vezano za seks - to ponajmanje; ko se jos bori za pravo da se krese? - vezano je bas za to da u javnosti mozemo da budemo to sto jesmo.
By Ulix
Originally posted by EYA
a ne, to ne bih dopustila... jedino ako prihvatas da se zajednicki samoubijemo u nekoj kafani :pivce:
:cheer:
Uvek sam za samoubijanje alkoholom. :pivce:
By Simor
Lepa Mladjenovic je lepo jednom primetila (doduse govoreci o zenskim ljudskim pravima, mada se moze primeniti i na gej/lezbejska ljudska prava), da diskriminacija pocinje sa roze pelenama za devojcice i plavim pelenama za decake.

Homofobija nije samo razbijanje gej parade. To je najbrutalnija manifestacija iste. Homofobiju zivimo svaki dan: u udzbenicima se proglasavamo nenormalnima, psiholozi i psihijatri nas stavljaju u patolosku kategoriju, u novinama i na televiziji se ne mogu videti manifestacije nase ljubavi, ministar nam ne dozvoljava da sa svojim partnerima/partnerkama uzimamo povoljnije kredite za stan, itd., itd.

Mi ne postojimo, i jedino kada nam je egzistencija nevidljiva bivamo tolerisani. Jedino kada je to "izmedju cetiri zida", onda to moze da prodje, mada i tada sa sumnjicavim pogledima.

Neko je ovde rekao kako je jako vazno kako se ponasamo, i da li svojim ponasanjem izazivamo neciju reakciju. To je isto kao prica da zena koja je silovana, sigurno je bar nekako, bar implicitno, dovela do toga da bude zrtva nasilja.

Ne, ne treba da znamo kako se ponasamo. Da li cu ja obuci roza majicu, staviti perje oko vrata i vrckati dupetom ne moze nikome, ali nikome, da da povod da me tuce, vredja, dobacuje ili ugrozava na bilo koji nacin. Ja necu da budem mainstream clan ovoga drustva, da bih bio tolerisan (i to do odredjene granice), nego hocu da imam pravo na svoju egzistenciju i na svoju razlicitost.

Ovde je navedeno par primera ljudi koji su bili diskriminisani zbog svoje feminiziranosti. Muskarci koji, u bilo kom vidu, istupe iz rodne uloge, koju im je patrijarhalno drustvo namenilo, bivaju degradirani, ponizavani i izlozeni podsmehu. Nisu dzabe nacisti obelezavali homoseksualce trouglom koji je roze boje. Roza boja je stereotipni simbol zenskosti i ta oznaka je trebala da ih izlozi podsmehu. I tako je i bilo, a potom su lepo internirani u konc logore i, kako sam vec napisao, 75% njih nije ostalo zivo.

Srbija je duboko patrijarhalno drustvo. Trend patrijarhalizacije je poslednjih godina pojacan. I vazno je da znamo sledece: nikada nas patrijarhat nece prihvatiti. Koliko god se trudili da prihvatimo modele ponasanja, uvek ce nam poricati bar deo egzistencije. Moze gej muskarac da bude macho koliko god zeli, bice do odredjene granice postovan. Moze lezbejka da bude zenstvena koliko god zeli, da nosi visoke stikle i mini suknje, na koje ce njen zadrigli sef i komsija da balave, bice do odredjene granice postovana. Ali, nikada takav sistem vrednosti nece do kraja prihvatiti i ispostovati nasu egzistenciju.
Korisnikov avatar
By Super Mario
Originally posted by Simor
Ne, ne treba da znamo kako se ponasamo. Da li cu ja obuci roza majicu, staviti perje oko vrata i vrckati dupetom ne moze nikome, ali nikome, da da povod da me tuce, vredja, dobacuje ili ugrozava na bilo koji nacin. Ja necu da budem mainstream clan ovoga drustva, da bih bio tolerisan (i to do odredjene granice), nego hocu da imam pravo na svoju egzistenciju i na svoju razlicitost.
Ja se sa ovim slažem, isto kao što mislim da možemo biti mudriji od latentnih homofoba i u upakovanim koracima im objasniti suštinu i bez perija i šljokica. :dedamraz:
By Ulix
Originally posted by Super Mario
Originally posted by Simor
Ja se sa ovim slažem, isto kao što mislim da možemo biti mudriji od latentnih homofoba i u upakovanim koracima im objasniti suštinu i bez perija i šljokica. :dedamraz:
I ja se sa tim slazem, samo insistiram na delu sa sljokicama.
:smeh:
Korisnikov avatar
By m..
Originally posted by Freya
@ m.. , u pravu si sto se tice toga da ima malo emisija o tome i ako i ima, predstavnici gay populacije nisu bas "ubedljivi". Ja sam licno tog misljenja da svako treba da bori za svoja prava prvenstveno, pa ako se nadje veci broj pojedinaca koji ce se boriti istim 'sredstvima' za isti cilj, onda ce to dati i neki rezultat. Ali ako se neka grupa bori za kojekakva prava, a ciljevi tih pojedinaca su dosta razliciti, onda to nece nigde da vodi.
Pa cak i ne mislim da su predstavnici gay populacije toliko neubedljivi koliko su svaki put primorani da iznova pricaju o tome kako biti gay ne znaci biti bolestan (mislim to je pocetna tacka, sa kojom se svet odavno slozio, a ovde...), umesto da se predje na neke druge, vaznije, stvari. Mislim, u svetu se govori o bracnim pravima (pa zvalo se to tako ili drugacije, ako su prava jednaka, poklonjenom konju u zube necu gledati sve i da se zove chopavko), usvajanju dece, dok mi ovde bukvalno nemamo ni pravo da ne budemo lincovani (Ko se seca onog slucaja gde je klinac izbacen iz skole jer je gay? btw sta se uopste dogodilo sa tim slucajem). I ne govorim samo o pravima gay populacije, tu su i prava zena, dece, zivotinja i tako dalje...Mislim u ovoj zemlji je rusvaj totalni, divim se onim aktivistima koji imaju snage da nesto rade, jer meni sve izgleda kao sizifov posao.
Druga stvar, ja, iako sam pretrpela fizicki napad, nisam htela da se obavesti policija, ne znam kako to ide ali sam vec nesto zamisljala kako sam na nekom sudjenju primorana da se outujem i kako onaj manijak ne biva optuzen. Verovatno ne bih podnela da mi neko zatucano stvorenje kaze kako sam sama kriva (to su u muriji rekli mojoj prijateljici koja je izbegla silovanje iskocivsi iz kola na auto putu pri brzini od bar 120 na sat, devojka je bila nacisto istraumirana i izubijana i samo joj je to falilo). Mislim kapiram da bi to prijavljivanje bio neki minijaturni korak za tu stvar, ali prvelik za mene, ono kao spaga plus dva metra.

Mislim da i velika grupa sa razlcitim vidjenjima sveta ovde ima isti cilj, a to je neki zakon koji stiti (za pocetak) njihova osnovna prava i dosledno sprovodjenje istog. Mislim ne mozes ti svaku zatucanu dileju u Srbiji ubediti da treba da postuje prava homoseksualaca, ili zena ili da ne treba da muci zivotinju ili tera dete da prosi ili da se uda, ali mozes da ga strpas u bajbok ako nekog prebije, siluje, ne da mu da se skoluje ili slicno. S druge strane, koliko uopste vredi zakon, ako ne postoje institucije koje ce dosledno da ga sprovode? Mislim, hello, ovde ubice hodaju slobodno ulicama zasticeni kao beli medvedi, o kakvim pravima mi uopste govorimo?
Korisnikov avatar
By EYA
Originally posted by tramp
Originally posted by EYA

pazi eyo ja zivim u gradu koji ima verovatno jednu od najvecih autovanih gej populacija (nagadjam da se razumemo) i gde postoje i zakoni i regulacije i nije cudno videti gay parove po ulicama i svasta nesto i opet svaki dan je neka gay osoba napadnuta (fizicki - verbalni napadi se toliko dogadjaju da niko ni ne zna koliko ih se desi) tako da kako se boriti protiv homofobije u drustvu nije pitanja na koje postoji samo jedan odgovor

sto se tice naletanja na agresivne homofobe - mislim da je to pitanje srece koliko i licnog stava - ima ljudi koji ce te napasti bez obzira na to sta ti rekla/radila jer su krenuli sa tom idejom a ima onih do kojih se pricom moze dopreti ali je problem sto ti nece dozvoliti da progovoris

amerika je velika zemlja. zemlja sa isto tako velikim kontrastima.
zemlja u kojoj je pomesano mnogo razlicitih kultura.
zemlja u kojoj je i zabranjen i dopusten abortus, istovremeno i ukinuta i omogucena smrtna kazna.
zemlja u kojoj demokratija dostize nama jos uvek nezamislive razmere, dok istovremeno na silu, bombardovanjem i ucenama, namece tu istu demokratiju po svetu.
zemlja u kojoj mozes biti prebijen ili ubijen zato sto si crnac, belac, kosooki, religiozan ili ateista, zato sto si star, ili nekome suvise mlad, mozes biti prebijen jer si bogat, a nekog isutiraju jer je beskucnik i siromasan, zato sto si gay, a verujem da postoji i neki slucaj prebijanja zato sto si homofob.
to je sve pitanje stope kriminala u nekoj drzavi. a svet se kriminala jos dugo nece resiti!
mi smo u ovoj zemlji jos daleko od toga da homofobija predstavlja krsenje zakona. i to je ono o cemu pricamo.
uvek ce postojati neki poremeceni um koji ce te napasti zbog ovog ili onog.
vazno je da svest prosecnog gradjanina podignemo na taj nivo da prepoznaje ugrozavanje ljudskih sloboda. i da zakonskom regulativom ispratimo taj pomak.
u srbiji jos uvek vlada zakon jaceg i zakon vecine.
na tome moramo raditi.
slazem se da ne postoji jedno resenje niti jedan pristup resenju.... ovde i raspravljamo u pokusaju da stvar sagledamo iz sto vise uglova.
Korisnikov avatar
By Mr Dee
malo o homofobioji ali iz licnog iskustva?

pa eno idite na www.gayromeo.com ili www.gay-serbia.com/oglasi i krenite redom da citate sta ljudi pisu u svojim oglasima i profilima. ako to nije homofobija ja ne znam sta jeste.

kada vam neko opsuje zato sto ste gay, spremite se da opsujete i vi njemu.

kada neko krene da vam udari samar zatos to ste gay, uzvratite jace.

kada neko krene da vas tuce, udrite iz sve snage medj nogu, ispod kolena, u stomak, i glavu po potrebi i u zavisnosti od sliine napada.

kada neko izvadi noz, pistolj.. najebali ste. ako ih je vise - opet ste najebali. u svakom slucaju prijavite ako prezivite.

kad vam neko kaze da se previse eksponirate i da treba da pokazujete da ste gay iza zatvorenih vrata svoje sobe, uzvratite istom merom i optuzite za licemerstvo.

itd.. itd.. itd...
Korisnikov avatar
By tramp
@eya - ja ne govorim o citavoj drzavi nego o gradu koji je poznat po gay populaciji u kome je jako puno ljudi aut jer mi se cini da malo idealizujes str8ere (naravno da ih i takvih ima i na ovom forumu i licno ih poznajemo i ovo se ne odnosi na njih) ali ima i onih koji te nece prebiti ali ce i dalje smatrati da nisi jednakopravna

ali da ne pricam o drugim drzavama - svaki put kad sam u Srbiji provedem sate sa raznim manje vise homofobicnim osobama kojima pokusavam da objasnim da drzanje ruku na ulici nije egzibicionizam, da gay ljudi nisu bolesni, da je bitno da se kaze da se ne slazes sa nasiljem koje rade pojedini str8 ljudi nad gay ljudima jer dok ne kazes da se ne slazes oni to mogu raditi u tvoje ime - a ovo su sve diskusije sa ljudima koji nisu od tih sto bi isli i tukli ali koji su puni predrasuda i naravno da ih je jako puno promenilo misljenje bar donekle ali mislim da mada je potrebno da svi poradimo na licnom aktivizmu isto tako je bitno da se nesto radi na sirem planu, prvenstveno zakonskom i edukacionom

PS jos licnih primera homofobije, ovaj put iz Beograda:
receno mi je da ne dodjem na str8 zurku sa curom jer mi se nije mogla garantovati bezbednost ako insitiram na autovanosti i tako...
By R&B_Freak
josh jedno iz iskustva...
neki tamo drug mog brata je prokomentarisao onu epizodu south parka u kojoj se pedofili "bore za svoja prava" rechenicom: "pa da, kad mogu pederi da imaju svoja prava, shto ne bi i oni."

so, odakle se zapravo pochinje objashnjavanje toj osobi koliko je stvari pogreshno u toj rechenici? shta? ja cu da mu "argumentujem" svoj stav koji je suprotan a on ce da dozivi prosvetljenje... fat chance...
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by R&B_Freak
josh jedno iz iskustva...
neki tamo drug mog brata je prokomentarisao onu epizodu south parka u kojoj se pedofili "bore za svoja prava" rechenicom: "pa da, kad mogu pederi da imaju svoja prava, shto ne bi i oni."

so, odakle se zapravo pochinje objashnjavanje toj osobi koliko je stvari pogreshno u toj rechenici? shta? ja cu da mu "argumentujem" svoj stav koji je suprotan a on ce da dozivi prosvetljenje... fat chance...
To je nazalost cest stav... Ja krenem od toga da gresi izjednacavajuci ljubav dve odrasle osobe i odrasle osobe i maloletnog lica (po nasem zakonu ako se nesto nije menjalo pedofilija je sa licem koje ima ispod 14 god). Pa onda navedem da pedofilije ima i u heteroseksualnom svetu, ako tu ne izjednacava odrasle i ljubav sa decom zasto to cini u ovom slucaju? I cekam da objasni... Mozda sam ja preterano optimisticna ali mislim da ljudi sa takvim stavom ne razmisljaju, vec ponavljaju ono sto su culi i da je moguce da ako im pokazes da grese ipak promene stav.
Korisnikov avatar
By Galateja
Mislim da treba razlikovati fizicki napad od verbalnog, kao i realni napad on internetskog, kao i izjasnjavanje nekih da to i to ne prihvtaju. Homofobija se mora suzbijati postepeno.

Tog sam stava da bi bilo jako dobro uvesti seksualnu edukaciju u skole kako bi deci od najranijih godina bilo govoreno sta je dobro, a sta ne.

Uzrok zasigurno jeste bitan, jer ako se prouci model agresora u buducnosti se moze raditi sa decom da od te dece ne postanu buduci agresori.

Ne treba izgubiti iz vida to da homofob nije uvek samo homofob, vec ugrozava druge po mnogim osnovama. Cesto postoji skup osobina, ali je lose sto mi vidimo samo tu homofobicnu stranu u njima. Cesto se moze videti da onaj ko tuce homoseksualce tucice i druge, silovati... Homofobija ne postoji radi homofobije vec kao isprika za agresivnost doticnih. Njima je vazno da tuku, a ne i koga ce tuci.
Korisnikov avatar
By m..
Originally posted by GALATEJA
Mislim da treba razlikovati fizicki napad od verbalnog, kao i realni napad on internetskog, kao i izjasnjavanje nekih da to i to ne prihvtaju. Homofobija se mora suzbijati postepeno.
Da, ali u smislu tezine kazne koju izrice sudija.
Originally posted by GALATEJA
Tog sam stava da bi bilo jako dobro uvesti seksualnu edukaciju u skole kako bi deci od najranijih godina bilo govoreno sta je dobro, a sta ne.
Uh, to je pomalo klizavo tlo. Cega sam se naslusala na casovima istorije, i koliko puta smo ucili razlicite verzije. Malo je zajebano ako profa ima svoju verziju interpretacije gradiva.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!