Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Svi smo u nekim situacijama do�iveli ose?aj ljutnje ili besa, kao i ose?aj kajanja ako je na�a reakcija bila preterana.

Ljutnja je potpuno normalna, naj?e�?e zdrava ljudska emocija. Ali kada se omakne kontroli i postane destruktivna, mo�e prouzrokovati probleme - probleme na poslu, u li?nim odnosima ili u celokupnom kvalitetu �ivota. Mo�e prouzrokovati ose?aj da se nalazimo u vlasti nepredvidljivih i sna�nih emocija.

Priroda ljutnje

Ljutnja je emocionalno stanje koje mo�e da varira od blage nervoze do intezivnog besa. Kao i druge emocije i ova je udru�ena sa fiziolo�kim i biolo�kim promenama u organizmu. Kada se osoba naljuti srce po?ne ubrzano da kuca, disanje je ubrzano, di�e se krvni pritisak kao i nivo hormona adrenalina.

Ljutnja mo�e biti potstaknuta unutra�njim i spolja�njim faktorima. Mo�ete biti ljuti na neku odre�enu osobu ili doga�aj (gu�va u prevozu, odlo�eni let, politi?ka situacija), ili va�a ljutnja mo�e biti potstaknuta brigama vezanim za li?ne probleme. Se?enje na neka traumatska ili frustriraju?a iskustva mo�e potstaknuti ljutnju.

Izra�avanje besa

Instiktivan na?in izra�avanja ljutnje je agresivno izra�avanje ljutnje. Ljutnja je prirodan adaptivan na?in na prete?e situacije koje potsti?u agresivno ose?anje i pona�anje, koje nas potsti?e da se borimo i branimo kada smo napadnuti. Zbog toga je odre�en nivo ljutnje potreban za opstanak.

S druge strane, mo�emo povrediti osobu koja je izazvala na� bes koji mo�e toliko da nas ponese da prekr�imo zakon, socijalne ili uobi?ajene dru�tvene norme.

Ljudi koriste svesne ili nesvesne procese kako bi se izborili protiv besa i mogu?ih neprihvatljivih pona�anja. Tri glavna na?ina su izra�avanje ljutnje, potiskivanje ose?anja ili smirivanje. Izra�avanje ljutnje na samopouzdan ne agresivan na?in je najbolji na?in da se na najprihvatljiviji na?in izborimo protiv nje. Da bi tako postupili treba da nau?ite da vam bude jasno kakvi su va�i interesi i kako da ih ostvarite tako da ne povredite druge ljude. Imati samopouzdanje ne zna?i biti zahtevan i arogantan ve? po�tovati samog sebe i u skladu sa tim druge.

Ljutnja mo�e biti potisnuta i tada krije opasnost da bude usmerena na drugog. To se de�ava kada ignori�ete svoju ljutnju, poku�avate da ne mislite na nju i poku�avate da se koncentri�ete na ne�to pozitivno. Ovde je cilj da ljutnju zaustavite i pretvorite je u konstruktivnije pona�anje. Opasnost je da ako u tome ne uspete ljutnja mo�e da se okrene protiv vas samih. Ovakva ljutnja mo�e da bude uzro?nik visokog krvnog pritiska ili depresije.

Ne izra�ena ljutnja krije druge probleme, mo�e da vodi ka patolo�kom izra�avanju ljutnje kao �to je pasivno agresivno pona�anje( nano�enje zla ljudima iza le�a umesto direktno suo?avanje) ili promena li?nosti u trajno cini?nu i neprijateljski raspolo�enu osobu. Ovakve osobe koje nisu nau?ile da konstruktivno izraze svoju ljutnju ne mogu da imaju puno uspe�nih prijateljstava ili ljubavnih veza.

Na kraju u borbi prema besu mo�ete se smiriti i to iznutra. Ovo ne zna?i samo kontrolisati svoje pona�anje prema drugima ve? i kontrolisati svoj unutra�nji odgovor na ljutnju, sti�ati puls i dozvoliti da ose?aj smirenosti pobedi.

Kada ni jedna od ove tri na?ina za smirivanje kod neke osobe ne funkcioni�u kao posledica se de�ava da neko bude povre�en ili neka stvar o�te?ena ili uni�tena.

Kako smiriti bes

Cilj u smirivanju besa je da se smanje intenzitet emocija i fizi?ke promene koje bes izaziva. Mo�ete da nau?ite da kontroli�ete svoje emocije ili tako �to ?e te iza?i na kraj sa njima ili da izbegavate ljude koji izazivaju bes kod vas. Prvi dobar korak je biti svesan da imate problem sa preteranom ljutnjom, jer ako priznate sebi da se u nekim situacijama pona�ate izvan kontrole ili ?ak zastra�uju?e bi?ete svesni da treba da na�ete bolji na?in da se izborite sa besom. Zaista neki ljudi su skloniji ljutnji i besu, mnogo se lek�e i intenzivnije razbesne nego drugi prose?ni ljudi, ili osobe koje ne izra�avaju bes na glasan na?in ali su stalno nervozni i nam?orasti. Ovakve osobe imaju nizak nivo tolerancije prema frustracijama. Oni ne mogu da gledaju na situaciju jedan korak unapred, razbesne se kad god im se neka situacija u?ini nepravednom, npr. ako su ukoreni zbog neke manje gre�ke. Postoji veliki broj razloga zbog kojih ljudi postaju takvi. Jedan od njih je genetska sklonost, ima dece koja se ra�aju preosetljiva, lako ih je razljutiti i takvi ostaju ?itavog �ivota. Drugi uzrok je socio- kulturnog porekla, ako bes shvatamo kao isklju?ivo negativnu osobinu, da je u redu izra�avati samo depresiju ili anksioznost ali nikako bes, kao rezultat nije mogu?e nau?iti kako da se izborimo protiv ljutnje i konstruktivno je kanali�emo.

Tako�e i porodi?no vaspitanje igra veoma veliku ulogu. Tipi?no ljudi koji se brzo razbesne poti?u iz poreme?enih porporodica u kojima vlada haos i ne postoji dobra komunikacija izme�u njenih ?lanova.

Ljudi moraju da se bore protiv besa. Najbolji na?in je koristiti metode za relaksaciju, kao �to je duboko disanje i zami�ljanje mira mo�e da smiri ose?aj besa.

U situacijama u kojima morate da kontroli�ete navalu besa najjednostavniji su ovi koraci:

Duboko di�ite

Polako ponavljajte re?i koje ?e vas smiriti, npr. smiri se, opusti se, samo polako

Poku?ajte da zamislite situaciju u kojoj ste uvek smireni bilo iz iskustva ili imaginacijom

Joga ve�be mogu da relaksiraju mi�i?e i pru�e vam ose?aj mira.

Ovo se sve ve�ba kako bi postala automatska reakcija u napetim situacijama.

Va�no je zapamtiti da je mogu?e eliminisati bes. Uprkos svim naporima u �ivotu ?e se de�avati situacije koje ?e izazivati bes i to ponekad pravedan bes. Ako ne nau?ite da pravilno kontroli�ete bes �ivot ?e vam biti ispunjen ose?anjima bola, gubitka i frustracije.
Korisnikov avatar
By Kupper
Bravo za temu. U prilog kontroli besa - procitajte i koristite savete Janet Rainwater - 'Budite sam svoj psihoterapeut'. 100 nacina kako smiriti bes razlicitim nacinima disanja. I ne samo disanja.
Korisnikov avatar
By Gothrose
Uh,ja sam dobijala u jedom periodu bash histerichne napade besa da su po kucji letele pepeljara i sholje,nisam mogla da se smirim dok neshto ne razbijem...Uzas zivi...Padao mi je bukvalno mrak na ochi a posle nekog lomljenja stvari i urlanja osecjala sam se i opushteno i iscrpljeno...i tuzno...Narochito kad bih videla shta sam radila i chula shta sam govorila...a toga sam se jedva i secjala,kao da i nisam tada bila to ja...
Uzrok je bila opshta situacija u koju sam zapala i nezadovoljstvo samom sobom...Ko zna,mozda sam bila agresivna ne bih li (podsvesno)izazvala bes kod drugih,usmerila ga ka sebi i tako se na neki nachin 'samokaznila'... :neznam:
Moj :psiholog: mi je povodom toga,u knjizi koju mi je poklonio,napisao :"Jelena,nemoj da sputavash svoj bes,nauchi da ga kontrolishesh!"(tako nekako,nije mi sada tu knjiga).
However,mislim da uspevam u tome,najbitnije ali i najteze bilo mi je da se suochim sa sobom i svojim problemima,priznam ih sama sebi,potom drugima i reshim ih...Mislim da smo sami sebi najvecji neprijatelji i da je najbitnije da se izborimo sami sa sobom...

:lukavi:
Korisnikov avatar
By EYA
ja sam imala prilicno velik problem sa agresivnim ponasanjem i padanjem u afektivna stanja... kao sto rece Goth, najvaznije je prihvatiti da imamo taj problem, a zatim se suociti i onda raditi na tome, i raditi... sve dok ne naucimo da kontrolisemo svoje emocije i svoja nezadovoljstva ne pretvorimo u snagu koja ce nas ciniti boljima upravo tamo gde nismo zadovoljni sobom!

:cvetduga:

evo jednog mog razmisljanja o tome od pre dve godine
a ja sam daleko od savrsenosti i stabilnog osecaja zadovoljstva sobom. kad god osetim da me nesto ili neko uznemirava ja znam da tu postoji neka greska u meni, neka bodlja jer ego je na tom mestu jaci i probija me, bode i zulja trazeci da obratim paznju na njega i zadovoljim ga .a posto ta zelja ocigledno nije u skladu sa osecajem pravednosti samim tim ne sme da bude obznanjena javnosti, ukljucujuci tu i moju svesnost... i tako nastaje afekat, stanje mozga kad sebicni nagoni preuzimaju kontrolu nad misljenjem, govorom ili delanjem.
pa se posle pitam "sta je to bilo? zasto sam to uradila? i ne nalazim nikakvu logiku u tome... a ipak sam bas ja to rekla, ucinila... i sramota me pred samom sobom...
a opet kako i zasto da se svesno izvinim kad nisam to svesno ni uradila... pa i taj sto je stradao od mene nek se prvo meni izvini jer mora da me necim strasno nanervirao cim sam tako otkacila... i znam i sama, vrtim snimak, nista posebno nije rekao cime bi sad opravdala takvu reakciju... ali ja tako reagujem i sta sad svi hocete od mene !?
i necu da se izvinim,i necu vise ni da pricam ni da razmisljam o tome jer me i to jako nervira !!"

ja sam samo naucila da prepoznam simptome nadolazeceg afekta i trudim se da prekinem raspravu ili pobegnem da ne slusam... u svakom slucaju da izbegnem exploziju. ja reagujem agresivno u tim stanjima. neko histerise ili place... svejedno je koji metod se koristi kad mu je svrha naterati druge da nam povladjuju, bez obzira sto ne umemo da obrazlozimo zasto to bas tako zelimo ili bas sad i bas od njega/nje ! pa naravno, jer da se moze objasniti, bolje receno priznati razlog pa ne bi mi to silom ni trazili.
a da bude jos gore najcesce ljudi oko nekih tema imaju sukob interesa i istovremeno padnu u afekat pa nastaju citave scene i besmislene izjave i uvrede. jer ako sam npr. ja nacisto sa tim i tim i apsolutno sigurna kako i zasto to treba... niti cu se ljutiti sto neko tvrdi drugacije, niti ulaziti u besmislenu raspravu kad vidim da ne zeli ni da cuje, a kamoli shvati... i bice mi smesno ako je uporan, prekinucu ako je dosadan ili mu reci da je mozda i u pravu ako mi bude simpatican. i to je sva mudrost. a cim osetim talas vrucine i grcenje u stomaku bezim na neko mirno mesto da smirim napetost i pronadjem,zatim sama sebi prvo priznam sta me tu boli... a kad priznas skoro si i izlecio i onda vrlo lako shvatis kako postoji prilican broj mogucnosti kako tu potrebu zadovoljiti otvoreno i bez povredjenih.

inace vec objavljenog u zuta buba mara
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by gothrose
Uh,ja sam dobijala u jedom periodu bash histerichne napade besa da su po kucji letele pepeljara i sholje,nisam mogla da se smirim dok neshto ne razbijem...Uzas zivi...Padao mi je bukvalno mrak na ochi a posle nekog lomljenja stvari i urlanja osecjala sam se i opushteno i iscrpljeno...i tuzno...Narochito kad bih videla shta sam radila i chula shta sam govorila...a toga sam se jedva i secjala,kao da i nisam tada bila to ja...
Uzrok je bila opshta situacija u koju sam zapala i nezadovoljstvo samom sobom...Ko zna,mozda sam bila agresivna ne bih li (podsvesno)izazvala bes kod drugih,usmerila ga ka sebi i tako se na neki nachin 'samokaznila'... :neznam:
Moj :psiholog: mi je povodom toga,u knjizi koju mi je poklonio,napisao :"Jelena,nemoj da sputavash svoj bes,nauchi da ga kontrolishesh!"(tako nekako,nije mi sada tu knjiga).
However,mislim da uspevam u tome,najbitnije ali i najteze bilo mi je da se suochim sa sobom i svojim problemima,priznam ih sama sebi,potom drugima i reshim ih...Mislim da smo sami sebi najvecji neprijatelji i da je najbitnije da se izborimo sami sa sobom...

:lukavi:
Da potpuno te razumem i ja sam ranije imao nekoliko nastupa lomljenja. Meðutim mislim da sam prevazišao to. Doduše dovoljno mi je bilo da razbijem samo jednu stvar- onako žestoko je razlupam u zid na tisu?u komada i osetim se opušteno i smireno. No to se dogaða samo onda kada me neko uznemirava u privatnom prostoru. Tako se desilo da je jedna osoba nakon višestrukih finih aluzija s moje strane da treba napustiti prostor nastavila da me provocira i kako ne razumem tu vrstu bezose?ajnosti da te neko maltretira kada si mu stavio do znanja da trpiš duševnu bol nalazim sasvim prikladnim što je shvatila da je doti?ni predmet mogao biti razbijen o njenu glavu.

Unato? svemu zadržavamo lepe manire.

Za razliku od tebe smatram gornji ?in samoterapeutskom metodom jer da to nisam uradio kao što kažeš trpeo bih možda i telesnu a ne samo duševnu bol.

Kontrola besa se dakle sastoji i u nekoj vrsti socijalno prihvatljivog pražnjenja. Nalazim da je sasvim u redu da u svom stanu razbijem kad i što ho?u.

Vidiš nije lako biti mizantrop ni kolerik.

KOntrola besa i pražnjenje. Neko ode u pustu šumu pa urla, neko uzme pa džogira, neko diže tegove, dakle sve su to na?ini da se oslobodimo fizi?kog pritiska koji nosi sobom bes.

S gnjavatorima treba na primer džogirati a ne s njima pri?ati.

Da slažem se da treba da se izborimo sami sa sobom, ali ne bih rekao da smo sami sebi najve?i neprijatelji...na kraju probleme rešavamo sami i moramo sebi biti prijatelji. Ako sebe ubeðuješ da si inferiorna i misliš da su drugi pametniji od tebe dobi?eš gomilu beskorisnih saveta od kojih ?eš se na?i u još ve?em bedaku. Zato i ja kada baš ne mogu sam da rešim neki problem radije se obratim psihoterapeutu nego raznim savetodavnim licima koja me okružuju.

:bye:
Korisnikov avatar
By 2kune
Bijes put za tamnu stranu jest... Slika
Korisnikov avatar
By m..
Fenomenalno kontrolisem bes, preusmeravam ga na brzi tempo hodanja (uglavnom pobesnim od ljudi na ulici ili u autobusu). Naucila sam tu negde u osovnoj skoli, i prestala da se bijem, sad me je potesko izbaciti iz takta, a skoro nemoguce naterati da podivljam (gadjala sam ljude stvarima ili razbijala predmete u besu samo 2x u prethodnih 12 godina). Moglo bi se reci da sam u nastupu ravnodusna ko macka na teletabija. Mislim, bes ili naucis da kontrolises ili se uvalis u velike probleme (trust me, ja sam ipak ovan u horoskopu :) )
By Bombina
ukoliko ne kontrolisite svoj bes makar nemorate da budete besni
recimo bes je kratko ludilo
neki mogu da budu besni i ljutne
e nemoze da budete i besni i kaznjeni i morate da razbristiti svoje misli
Korisnikov avatar
By Seaman
Pogledajte komediju KONTROLA BIJESA Dzek Nikolson.:)
Korisnikov avatar
By Goran Smith
Originally posted by m..
Fenomenalno kontrolisem bes, preusmeravam ga na brzi tempo hodanja (uglavnom pobesnim od ljudi na ulici ili u autobusu). Naucila sam tu negde u osovnoj skoli, i prestala da se bijem, sad me je potesko izbaciti iz takta, a skoro nemoguce naterati da podivljam (gadjala sam ljude stvarima ili razbijala predmete u besu samo 2x u prethodnih 12 godina). Moglo bi se reci da sam u nastupu ravnodusna ko macka na teletabija. Mislim, bes ili naucis da kontrolises ili se uvalis u velike probleme (trust me, ja sam ipak ovan u horoskopu :) )
potpisujem u potpunosti, dva puta sam imao bitch fitt napad, jednom sam bacao stvari po kuci imao sam 16 godina, a drugi put u trezoru, tj posle trezora :cut:
Korisnikov avatar
By Azdaja
imam uspeha u prikrivanju besa, nikako ga ne kontrolisem...:hvala:

+

Slika
Ne ljutim se tako lako, smirena sam po prirodi, u većini slučajeva mi je sve ladovinka... kažem u većini jer nekad ne mogu da verujem koliko je dotična osoba glupa za neke osnovne stvari ili kad se ponaša bitchy bez razloga - kad mi glumi neko ludilo tu nešto, kad se profa na ispitu iživljava nad tobom dok odgovaraš samo zato što ga je prethodni student iznervirao, kad me savladaju hormoni u :pms: kao sad pa umirem za slatkišima (odo odmah da histerišem u temi "Kako se trenutno osećate"). Ali ovo su sve sitnice za mene, mali bes... Mora čovek baš dobro da me uvredi, da me iznervira pa da se naljutim... ali zato kad se naljutim... beži koliko te noge nose... :pop: Šalim se. :D Ne tučem se, nikad i nisam. Nego kad me naljutiš smatraj da više ne postojim za tebe, a ovakvu situaciju sam do sada imala samo jednom u životu. I gle, jedna devojka je u pitanju.
Korisnikov avatar
By EnMademoiselle
dva puta u životu mi je baš prekipelo da ne znam kako sam se suzdržala makar da ga/je ne odalamim, ako ne i ubijem od batina, pošto me je bes toliko izbacio iz takta da se pola događaja ni ne sećam.
oba puta je to bila situacija koja nije mogla da se reši rečima. oboje jebeni idioti.

s jedne strane sam bila jako ogorčena što sam drugima dozvolila da imaju toliki uticaj na mene
a sa druge se divim sebi što sam uspela da se suzdržim fizički iako me je ta nervoza držala posle dugo

ovako kad se baš jako iznerviram jer je normalan razgovor neostvarljiv, prećutim, saslušam, odem šutnem/zveknem zid da izbacim to prećutano, sednem, pustim muziku i to je to smirena sam.
Dok sam bila mlađa bila sam jako impulsivna. Sekunda mi je trebala da planem na sve živo. Onda umorim i sebe i druge tim a ne riješim ništa, naravno. Vremenom sam odlučila raditi na tome prvenstveno jer sam shvatila da ne dobijem rezultat koji želim, a niko me neće trpiti takvu. Godine i godine rada da bi na kraju sada faktički izbacila situacije gdje sam baš bijesna. Treba neko doooobro da se potrudi da me dovede na prag tog stanja.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!